Τα χαρακτηριστικά του Mac OS X 10.4 Tiger (για τους υποψήφιους switchers)!

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
-Εφαρμογές που συμπεριλαμβάνονται με την αγορά κάθε καινούργιου Mac.

* iTunes: Το γνωστό και κορυφαίο πρόγραμμα διαχείρισης της μουσικής σας ψηφιακής βιβλιοθήκης καθώς και ο αποκλειστικός συνεργάτης του iPod. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι:
Store - Για την αγορά μουσικής, music videos, και σύντομα DVD ταινιών.
Library - Διαχείριση μουσικής, ταινιών, music videos, podcasts, games
Playlists - Ευκολη και χειροκίνητη ή αυτόματη δημιουργία μουσικών καταλόγων
Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε CD με τραγούδια της επιλογής σας, να αποθηκεύσετε τα δικά σας CD στην βιβλιοθήκη του μετατρέποντας τα σε διάφορα φορμά, να ακούσετε internet ραδιοφωνικούς σταθμούς ή podcasts.

* iPhoto: Πλήρες πρόγραμμα διαχείρισης των ψηφιακών φωτογραφιών σας. Μπορείτε να αποθηκευσετε όλες τις φωτογραφίες σας, να τις επεξεργαστείτε, να τις εκτυπώσετε, να τις αποθηκευσετε σε CD ή DVD, να δημιουργήσετε Slideshows με εξελιγμένα εφφέ, και επιπλέον να δημιουργήσετε κάρτες, αλμπουμ, ημερολόγια με τις φωτογραφίες σας.

* iMovie HD: Πρόγραμμα διαχείρισης των δικών σας video. Συμπεριλαμβάνει πάρα πολλά εργαλεία για την δημιουργία και επεξεργασία των δικών σας videos, όπως transitions, φίλτρα, εφφέ κλπ. Συνεργάζεται άψογα με το iDVD για την μεταφορά των δικών σας videos σε DVD.

* iDVD: Πρόγραμμα δημιουργίας DVD. Με την συγκεκριμένη εφαρμογή μπορείτε να μεταφέρετε τα πάντα σε DVD με επαγγελματικά εργαλεία. Από Video, φωτογραφίες, slideshows με μουσική, τα πάντα.

* iWeb: Πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων. Ευκολο και δημιουργικό, με την τεχνολογία WYSIWYG, μπορείτε να δημιουργήσετε γρήγορα και εύκολα τα δικά σας blog και ιστοσελίδες. Προσφέρει περισσότερα όταν συνεργάζεται με έναν .mac λογαριασμό αλλά και χωρίς αυτόν, είναι πολύ καλό.

* GarageBand: Πρόγραμμα δημιουργίας μουσικής και pocasts. Πολύ καλή εφαρμογή για τους χρήστες με μουσικές ανησυχίες, αφού μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε τα δικά σας μουσικά κομμάτια και τα δικά σας podcasts, τα οποία μπορείτε αυτομάτως να μεταφέρετε είτε στην δική σας ιστοσελίδα, είτε στο iTunes.
Ολες οι παραπάνω εφαρμογές αποτελούν την σουίτα iLife'06 η οποία πωλείται και ανεξάρτητα αλλά είναι στάνταρ με την αγορά κάθε καινούργιου Mac.

Τεχνολογίες και χαρακτηριστικά του Mac OS X:

* Finder: Κάτι σαν τον explorer των windows αλλά ουσιαστικά καμμία σχέση. Οπως λέει και το όνομά του, βρίσκει, και βρίσκει τα πάντα. Από τον Finder μπορείτε να βρείτε τις εφαρμογές σας και όλα τα αρχεία σας, να ψάξετε για συγκεκριμένα αρχεία ή φακέλους με τα δικά σας κριτήρια και να σώσετε την ερεύνα σε smart folders όπου θα ανανεώνεται αυτόματα. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά του finder και τις δυνατότητες που προσφέρει για την διαχείριση των αρχείων σας.
* Spotlight: Αναζήτηση για οτιδήποτε στον Mac σας σε πραγματικό χρόνο. Από αρχεία, εφαρμογές, φωτογραφίες, σκληρους δίσκους, δίκτυα κλπ. όλα εμφανίζονται καθώς πληκτρολογείτε.
* Expose: Πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις. Ενας επαναστατικός τρόπος για να μετακινείσαι μεταξύ των ανοιχτών παράθυρων εργασίας. Με ένα πάτημα στο πλήκτρο μπορείς να δείς όλα σου τα ανοιχτά παράθυρα και με διάφορους τρόπους να μετακινηθείς σε αυτά. Απλά εκπληκτικό.
*Mail & Safari: Ο Mail manager του Mac OS X και ο Browser. Οσον αφορά το Mail μπορώ να πώ ότι διαθέτει πλήθος χαρακτηριστικών, που δεν μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες εφαρμογές που κυκλοφορούν εκεί έξω. Οσον αφορά το Safari, κατά την ταπεινή μου άποψη, μακράν ο καλύτερος Browser αν και όχι ο πιο γρήγορος, με πλήθος χαρακτηριστικών όπως ενδεικτικά αναφέρω, ενσωματωμένο RSS, Tab Browsing κλπ. Θέλω να αναφέρω εδώ ένα μόνο χαρακτηριστικό που είναι ενδεικτικό της φιλοσοφίας και ευκολίας του OS X. Πατώντας το πλήκτρο command και I, δημιουργείται αμέσως ένα καινούργιο email με την ιστοσελίδα που έχετε ανοιχτή την δεδομένη στιγμή. Τόσο απλά.
* Dock: Μια ζωντανή μπάρα εργασίας που μπορεί να έχει τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε πιο συχνά κι όχι μόνο. Μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε συντομεύσεις εφαρμογών, φακέλων, αρχείων και να τα διαχειριστείτε από εκεί πολλές φορές. Χρειάζεται πολύς χώρος για να περιγράψω λεπτομερώς τις λειτουργίες του Dock αλλά πάλι ενδεικτικά θα αναφέρω ένα στοιχείο. Οταν κάνουμε minimize σε ένα παράθυρο, αυτό τοποθετείται στην Dock, δείχνοντας μια προεπισκόπιση, όταν ας πούμε έχουμε ανοιχτό ένα παράθυρο με κάποιο αρχείο βίντεο του quicktime, και το κάνουμε minimize, αυτό τοποθετείται στην Dock αλλά εξακολουθεί να παίζει και να φαίνεται real time κι από κει.
* iCal & iChat AV: Πλήρες Organizer και Messenger. Περί του iCal, δεν θα μπορούσα να γράψω πολλά αφού διαθέτει όλα όσα μπορούμε να φανταστούμε ότι χρειαζόμαστε σε ένα ηλεκτρονικό organizer. To iChat είναι ο ενσωματωμένος messanger και λειτουργεί εφόσον διαθέτετε έναν λογαριασμό AIM.

Τα παραπάνω είναι τα κυριότερα προγράμματα του Mac OS X. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμη περισσότερα που βρίσκονται εκεί πέρα για να κάνουν την καθημερινή μας συμβίωση με τους Mac όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Αξίζει τον κόπο να περιγράψω μερικά. Κατ' αρχήν να πώ ότι πρέπει για να εκμεταλευτείτε πλήρως τις δυνατότητες του OS X, αλλά και να κάνετε όντως την καθημερινής σας ενασχόληση πιο απλή, να βγείτε από την μονόχνωτη φιλοσοφία των Windows και να κατανοήσετε την φιλοσοφία του Mac OS X. Αυτό σημαίνει οτι ξεχνάμε τον τρόπο με τον οποίο δουλευαμε στα Windows και υιοθετούμε τον τρόπο του Mac OS X. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Π.χ. υπάρχουν αμέτρητα keyboard shortcuts και λειτουργίες όπως το παραπάνω που περιέγραψα με το Mail, που όταν αφομοιωθούν στην καθημερινή μας εργασία, μας λύνουν τα χέρια. Επίσης να αναφέρω ότι για τις υπόλοιπες συσκευές που έχετε, είτε αυτές είναι modem, είτε εκτυπωτές, φωτογραφικές μηχανές κλπ. δεν χρειάζονται drivers! Απλά το συνδέεις και δουλεύει. Οσον αφορά την εγγραφή και απόκτηση ενός .mac λογαριασμού, αξίζει τον κόπο αν χρησιμοποιείτε παραπάνω από ένα Macintosh. Εκεί οι ευκολίες συγχρονισμού που σας παρέχει ο λογαριασμός .mac είναι κατά την άποψή μου κορυφαίες κι αυτό γιατί, μπορεί να συγχρονίζει καθημερινώς, αυτόματα, μεταξύ των δύο Mac, τους λογαριασμούς mail, τα bookmarks, τα ημερολόγια, το adressbook, και τα passwords που φυλάτε στον Mac. Υπάρχει φυσικά και ο iDisk στον οποίο μπορείτε να αποθηκεύεται αρχεία σε ενα virtual δισκο. Για παράδειγμα θα αναφέρω πως μία εγγραφή που θα κάνετε στο iCal στον Mac που έχετε στο γραφείο, θα εμφανιστεί αυτόματα στον Mac του σπιτιού όταν τον ανοίξετε. Δεν έχει καμμία χρησιμότητα για μένα ο λογαριασμός .mac αν διαθέτετε έναν μόνο Mac. Το περιβάλλον εργασία είναι φιλικό στην κυριολεξία. Πιστεύω ότι δίπλα στην λέξη φιλικό στο λεξικό θα έπρεπε να γράφει και Mac OS X. Καλοσχεδιασμένα εικονίδια και παράθυρα, πλήρης εκμεταλεύση της τεχνολογίας core image, από το άνοιγμα μιας εφαρμογής έως την μετακίνηση από έναν χρήστη σε άλλον. Τα ελληνικά υποστηρίζονται πλήρως στις περισσότερες εφαρμογές. Επίσης υπάρχει ενσωματωμένη η ανάγνωση και διαχείριση αρχείων .pdf ακόμη μέσα κι από τον Safari. Ενσωματωμένη επίσης και η δυνατότητα screenshots, είτε πλήρης είτε κατ' επιλογή. Το mac OS X είναι πλήρως συμβατό με τα windows. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συνδεθούν σε δίκτυο, ή να χρησιμοποιήσετε τα MS Office αρχεία σας στο OS X αρκεί να του βάλετε το MS Office για Mac. Τελειώνοντας επιγραμματικά να αναφέρω, το dashboard, όπου είναι ένα πλήθος μικρών χρήσιμων προγραμμάτων που κάνουν την εμφάνισή τους με ένα κλικ, (οσοι από εσάς γνωρίζουν το konfabulator για τα windows, καταλαβαίνουν τι είναι), τα εξελιγμένα parental controls, και τις πρωτοποριακές δυνατότητες για άτομα με ειδικές ανάγκες, και τον automator που μπορεί να αυτοματοποιήσει πολλές εργασίες στο OS X (πχ. μετονομασία πολλών αρχείων), το ενσωματωμένο firewall κλπ. κλπ. κλπ.

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά ακόμη που φοβάμαι θα πρέπει να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, γιατί αν συνεχίσω να γράφω δεν με φτάνει το forum. Συμβουλή, εξερευνήστε το Mac OS X και θα βρείτε ευκολίες και προγράμματα που θα κάνουν την εργασία σας πιο αποδοτική, εύκολη, ευχάριστη, σίγουρη.