Τα.... mm στους φακους

staurosly

Established Member
6 November 2008
200
Θα ηθελα να ρωτησω..τα χιλιοστα που γραφουν οι φακοι στις ψηφιακες μηχανες αντιστοιχουν στα ιδια νουμερα με αυτα που εχουν οι φακοι στις αναλογικες μηχανες των 35 ?
Tο ιδιο ισχυει και με τους φακους στις ψηφιακες DSLR φουλ φραιμ ?
 
Το εστιακό μήκος ενός φακού είναι χαρακτηριστικό της κατασκευής του και μόνο. Αντιστοιχεί σε πραγματική απόσταση.
Το πραγματικό εστιακό μήκος λοιπόν ενός φακου δεν αλλάζει αν τον φορέσεις σε ψηφιακή ή αναλογική. Ουτε σε κροπαρισμένο σένσορα ή full frame. Οι φακοί των οποίων αλλάζει το εστιακό μήκος είναι οι ζουμ.

Αυτό που αλλάζει είναι το Field Of View. Το εύρος του κάδρου. Ένας φακός φορεμένος σε κροπαρισμένο σένσορα δίνει μικρότερο FoV ισοδύναμο με αυτό που θα έδινε ένας φακός μεγαλύτερου εστιακού μήκους σε μηχανή 35mm (ή full frame). Στις Nikon/Pentax αυτό είναι ίσο με το αρχικό x1,5 στις Canon x1,6 και στις Olympus x2.
Αυτό το ισοδύναμο FoV χάριν ευκολίας παραλείπεται και απλά λέμε οτι ο 50αρης πχ γίνεται 75αρης.

Στις compact με τους πολύ μικρούς φακούς ισχύει κάτι παρόμοιο. Το πραγματικό εστιακό μήκος των φακών είναι της τάξης των 3mm, αλλά για ευκολία αναγράφεται το ισοδύναμο εστιακό μήκος σε 35mm που θα έδινε παρόμοιο FoV. Δλδ η LX-3 δεν έχει 24αρη φακό. Έχει φακό με ισοδύναμο εστιακό μήκος 24mm.

Είναι λίγο τυπολογία και ακριβολογίες αλλα πρέπει να είναι γνωστά για να μην γίνονται παρανοήσεις.