Tips & Tricks!

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Ανοίγω ένα καινούργιο Thread όπου θα μπορούμε να περιγράφουμε τα κόλπα του Mac OS X, τα οποία είναι πάρα πολλά. Να προτείνω στον διαχειριστή κάποια από τα Threads που έχουν χρήσιμες πληροφορίες να γίνουν Sticky ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα. Πάμε λοιπόν!
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Tip&Trick #1
Αν θέλουμε να στείλουμε μία ιστοσελίδα στην οποία σερφάρουμε, με email πατώντας [command-I], ανοίγει αυτόματα ένα νέο mail που συμπεριλαμβάνει αυτούσια την ιστοσελίδα μας. Επίσης αν θέλουμε να στείλουμε μόνο το link πατάμε [command-shift-I].

Tip&Trick #2
Χρήση των Tabs στον Safari. Για να λειτουργήσουν πρέπει να επιλεγούν από το Preferences του Safari. Κατόπιν με δεξί κλικ ή [command-T] ανοίγουμε όσα καινούργια Tabs θέλουμε.

Tip&Trick #3
To Mac OS X διαθέτει καταπληκτική screenshot λειτουργία ενσωματωμένη. Με [command-shift-3] έχουμε screenshot ολόκληρης της οθόνης και με [command-shift-4] ο κέρσορας γίνεται σταυρός και επιλέγουμε τι θα κάνουμε screenshot.

Tip&Trick #4
Στην δεξιά πλευρά του dock(εκεί που βρίσκεται το trash) μπορείτε να προσθέσετε ένα folder που χρησιμοποιείτε συχνά και με δεξί κλικ να έχετε άμεση πρόσβαση στα περιεχόμενά του.
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Tip&Trick #5
Πατώταντας F9 εμφανίζεται το expose και βλέπετε όλα τα παράθυρα που έχετε ανοιχτά. Πατώντας F10 τα παράθυρα ομαδοποιούνται βάση της ίδιας εφαρμογής δηλ. βλέπετε σε παράθεση μόνο τα ανοιχτα παράθυρα της ίδιας εφαρμογής. Είμαι βέβαιος ότι τα γνωρίζετε και τα δύο. Γνωρίζετε όμως ότι ενώ βρίσκεστε εν λειτουργία του expose, πατώντας το πλήκτρο [Tab] μπορείτε να μετακινηθείται μεταξύ των παραθύρων; Δοκιμάστε το.

Tip&Trick #6
Πατώντας [Control-Command-Shift-3 (ή 4)] για να κάνετε Shortcut, τότε αυτή μεταφέρεται στο clipboard κι όχι σε αρχείο, όπου μπορείται να το κάνετε Paste όπου θέλετε (πχ.Photoshop).

Tip&Trick #7
Αν έχετε πολλές φωτογραφίες ή αρχεία εικόνων που θέλετε να δείτε με το preview, δεν είναι ανάγκη να τα ανοίγετε ένα, ένα. Κάντε τα όλα highlight με το ποντίκι και κάντε κλικ. Οταν ανοίξει το preview, μαζί του θα ανοίξει και ένα παράθυρο που θα έχει σε thumbnails όλα τα αρχεία που ανοίξατε για να εναλλάσονται στο παράθυρο.

Tip&Trick #8
Δεν βλέπετε κάτι καλά και θέλετε να το μεγενθύνετε; Επιλέξτε απο τα system preferences>mouse&keyboard>mouse>Zoom using scrollbar while holding με όποιο πλήκτρο θέλετε (control από default). H εικόνα μεγαλώνει και μικραίνει κατά βούληση.

Tip&Trick #9
Θέλετε να ψάξετε για κάτι που διαβάζετε εκείνη την στιγμή στον Safari είτε στον Mac σας είτε στο Google; Κάντε highlight το κείμενο και δεξί κλικ. Voila! Πόσο πιο γρήγορο και εύκολο;
 
22 June 2006
34,504
NEO HRAKLEIO
Tip&Trick #11
Αν τοποθετησετε τον κερσορα πανω στo Dock, στη καθετη γραμμη στα δεξια, ο κερσορας θα αλλαξει εμφανιση και μπορειτε να αλλαξετε (με αριστερο click & drag) το μεγεθος του dock panel (kai συνεπως των εικονιδιων των εφαρμογων).
 
Last edited by a moderator:

 Νίκος

Supreme Member
Μιχάλης said:


Tip&Trick #3
To Mac OS X διαθέτει καταπληκτική screenshot λειτουργία ενσωματωμένη. Με [command-shift-3] έχουμε screenshot ολόκληρης της οθόνης και με [command-shift-4] ο κέρσορας γίνεται σταυρός και επιλέγουμε τι θα κάνουμε screenshot.


Σαν προέκταση αυτού θα μου επιτρέψεις να συμπληρώσω οτι κάθε pixel της οθόνης αυτόματα αποτελεί .jpg,.png,.pdf ή ότι άλλο (το postcript του OS X να είναι καλά)ανάλογα πως θα ρυθμίσουμε τις επιλογές για το snapshot..

Για να αλλάξουμε αυτό θα σας οδηγήσω μέσω κονσόλας αυτή την φορά έτσι για να παίρνουμε τον αέρα και εκεί...Real men do it on the terminal που λένε:p


Βαθμός Δυσκολίας: METPIΟΣ

Βήμα 1
Aνοίγουμε την εφαρμογή Terminal (βρίσκεται στο Macintosh HD/Applications/Utilities).


Βήμα 2
Γράφουμε την παρακάτω εντολή
.
defaults write com.apple.screencapture type
.
Aντικαταστηστε την λέξη type με ένα από τα παρακάτω formation:
JPG για να γίνεται capture σε εικόνα συμπιεσμένης μορφής.
TIFF για να γίνεται capture σε ασυμπίεστη εικόνα ΤIFF υψηλής ανάλυσης.
PDF για capturing σε αρχείο postscript. (Σημ: Ήταν η εξ'ορισμού τιμή στο 10.3.x
PNG για να γίνει capture σε αρχείο εικόνας png.
(Σημ: Το PNG είναι η εξ'ορισμού τιμή για το 10.4.x και αναφέρεται σε περίπτωση που θέλετε να επαναφέρετε την ρύθμιση.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα gif
PICT, BMP, SGI, JPEG2000 & TGA


Βήμα 3.
Γράφουμε στο Terminal το command : killall SystemUIServer.
H συγκεκριμένη εντολή κάνει επανεκκίνηση το service που είναι υπεύθυνο για το γραφικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να φορτώνει τις ρυθμίσεις
που μόλις κάναμε δίχως να χρειαστεί επανεκκίνηση του μηχανήματος ή την αποσύνδεση του χρήστη.


Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη λειτουργία έχει εφαρμογή μόνο στο 10.4.x. Σε προγενέστερες εκδόσεις του λειτουργικού δεν υφίσταται.
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,370
Πειραιάς
Tip&Trick #12
Αν θέλουμε να μετακινήσουμε τα εικονίδια στην μπάρα επάνω με το ρολόι κτλ, απλά κρατάμε πατημένο το command κ τα μετακινούμε στην σειρά που θέλουμε. Μετακινούνται μόνο τα του συστήματος εκτός του spotlight.
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,370
Πειραιάς
Tip&Trick #13
Αν κάποια αρχεία σας πχ. pdf ανοίγουν με το preview κ άλλα με το acrobat reader κ θέλετε όλα να ανοίγουν με το ίδιο πρόγραμμα τότε επιλέγετε ένα τέτοιο αρχείο με ένα κλικ, πατάτε command + i κ τότε το λειτουργικό σας ρωτά με τι να τα ανοίξει. Επιλέγετε το πρόγραμμα πχ. το preview κ επιλέγετε το change all.
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Tip&Trick #14
Αν θέλετε να μετακινήσετε στα γρήγορα το Dock είτε δεξιά είτε αριστερά επειδή σας βολευει να έχετε μεγαλύτερη κάθετη επιφάνεια εργασίας σε μια εφαρμογή, δεν χρειάζεται να μεταβείτε στις ρυθμίσεις. Τοποθετήστε τον κέρσορα του ποντικιού επάνω στην διαχωριστική γραμμή και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο shift, μετακινήστε τη.
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Tip&Trick #15
Το ξέρατε πως μπορείτε να πλοηγηθείτε στα μενού χωρίς να αγγίξετε το ποντίκι; Απλά πατήστε μαζί στο πληκτρολόγιο [control,F2] και μετά [enter]. Tα μενού θα εμφανιστούν και μπορείτε να κινηθείτε σε αυτά με τα βελάκια του πληκτρολογίου.

apple_menu.gif
 

aragorn

Μέλος Σωματείου
29 June 2006
3,632
Μέση γη
Πατώντας το πλήκτρο F12 εμφανίζεται το dashboard και ξαναπατώντας το εξαφανίζεται.
Εάν όμως το πατήσουμε και το κρατήσουμε πατημένο, τότε με το που θα το αφήσουμε εξαφανίζεται το dashboard.
 

aragorn

Μέλος Σωματείου
29 June 2006
3,632
Μέση γη
Σας λείπει το πλήκτρο del των windows?
Don't worry
Στο πληκτρολόγιο του Mac, ο συνδυασμός των πλήκτρων fn & backspace κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά: σβήσιμο δηλαδή προς τα δεξιά :)