Re: Το Τσατ το πολιτισμικο
Η συζητηση στην αλλη κατηγορια οπου δημιουρηθηκε και ειδικο νημα πεφτει
A Pic, Tαμαμ οπως λενε στα "νεο-οθωμανικα".
Κοροναϊος η Κορονοίος...η...Κορωνοϊος ; :flipout:
Επι της Ουσιας...
Πριν 385 χρονια σαν σημερα δημιουργηθηκε η Γαλλικη Ακαδημια.
Πως και γιατι ; Διοτι ο Ρισhελιέ (Richelieu) Καρδιναλιος και Δουκας (του Ρισελιε) και υπουργος εξωτερικων συν αμεσως μετα Κυριος υπουργος (κατι σαν προθυπουργος) και ισως κατι πιο σημαντικο προσωπικος συμβουλος του Βασιλια Λουδοβικου 13ου (Luis XIII). Αλλα το πιο σημαντικο ολων ηταν οτι ηταν ενας μεγαλος οραματιστης που μπορουσε να προβαλει τις πολιτικες αναγκαιοτητες πολυ πιο μπροστα απο την εποχη του.
Ο μεγαλος αυτος ανδρας καταλαβε λοιπον οτι για την μακροζωϊα και την σταθεροτητα ενος Βσιλειου χρειαζεται ενα πραγματικο κρατος που να αντιστοιχει στην εκταση του. Και για ενα πραγματικο κρατος χρειαζεται μια
σταθερη και επισημη και γλωσσα που να του αντιστοιχει.
Πρεπει να γινει κατανοητο οτι μεχρι τοτε σε ενα αχανες Βασιλειο οπως η Γαλλια (και οχι μονο) η γλωσσα ηταν ενα εργαλειο της καθημερινοτητας, που αλλαζε καθε μερα κατα το δωκουν και κατα πλειοψηφια, κατα τοπους, με ενα σωρρο ιδιωματα, και ενα σωρο συμηθειες.
Αλλα πως μπορει να γινει αυτο ; Δημιουργοντας ενα θεσμο με ενα αριθμο φυλάκων (ναι φυλάκων) της γλωσσας που θα επιλεγονταν μεσα απο τους ανθρωπους που θεωρουνταν εργατες του πνευματος στην γλωσσα αυτη.
Θα ηταν
οι φύλακες της Γλωσσας εν ζωη, μια φορα που θα ειχαν εκλεχθει απο τους ομοιους τους
και θα ηταν 40 τον αριθμο.
Απο τοτε μεχρι σημερα ο θεσμος υπαρχει και εχει τις ιδιες αρχικες λειτουργιες.
Οι δε Ακαδημαϊκοι ονομαζονται Αθανατοι.
Γιατι αθανατοι ;
Γιατι με στην σφραγιδα του διατασσοντας την ιδρυση της Ακαδημιας στην εναρξιακη διαταξη γραφει
A l' Eternitέ. "Στην Αιωνιοτητα", βεβαια εννοουσε την αιωνιοτητα της Γλωσσας του Πνευματος και μεσω αυτου του Εθνους της Γαλλιας. Οχι για τα προσωπα. Οποτε οι φυλακες θεορουνται αθανατοι στο υψος της αιωνιοτητας του εργου.
Η φρουρα της Ρεπουμπλικας αποδιδουν στην ακαδημια τιμες ως ενος αξιωματικου προσωπου πρωτης σημασιας.
Αναμεσα στα μελη των αθανατων υπηρξαν ατομα οπως ο Βολταιρος η ο Ουγκό.
Ακομα και σημερα υπαρχει μια παραδωση Τυπικου, ο Ακαδημαϊκος πρεπει να εχει το ειδικο και ομολογο κοστουμι του θεσμου, και ξιφος δεξια στο πλευρο, πληρωμενα φυσικα ιδια δαπανη που ειναι και αρκετα ακριβα γιατι παραγονται απο ειδικευμενο οικο και χειροποιητα.
Ακομα και σημερα εξεχοντα μελη του κοσμου του πνευματος γινονται μλη της Ακαδημιας και απο διαφορους τομεις.
Φυσικα μια απο τις κυριες ασχολιες της Ακαδημιας ειναι το να ενσκυπτει πανω στην γλωσσα, ειναι αυτη που καθε χρονο εγκρινει η οχι διαφορες προσαρτησεις, απο ξενες εκφρασεις, μοντερνισμους, η νεολογισμους, και αν θα μπουν στο Επισημο Λεξικο της Ακαδημιας. Ειναι τελικα αυτη που αποφασιζει εαν μια λεξη οπως "φαστ φουντ" θα μπει στο Επισημο Λεξικο της Γαλλικης Γλωσσας η οχι.
Προφανως θα ηταν και αυτη που θα αποφασιζε πως θα ονομαζοταν ο ιος για τον οποιο μιλαγαμε, και σε ποιες χρησεις.