Το τσατ το Πολιτισμικό

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
720px-Abraham_Lincoln_O-77_matte_collodion_print.jpg


Αβρααμ Λινκολν, σε Νταγκεροτυπια του Αλεξαντερ Γκαρντνερ του 1863.

Η "Νταγκεροτυπια" ειναι μια φωτογραφικο διαδικασια και εφευρση των Γαλλων, Νικηφορου Νιεπς και Λουδοβικου Νταγκερ ( εξ ου και Νταγκεροτυπια).
Προσεσσους αρκετα εως πολυ ακριβο που εδωσε αποτυπωμενες εικονες του κοσμου ηδη απο τα μεσα στου 190ου αιωνα.
Η παρουσιαση του πργραμματος εγινε απο τον Νταγκερ το 1839 ηδη.

Οσο για τον Λινκλν, ενα ον υψους δυο μετρων γα την εποχη, γεννημενος σε φτωχη οικογενεια που μολις ειχε να φαει και οχι παντα, βρηκε στα σκουπιδια μια Βιβλο και ετσι αρχισε την παιδεια του, αυτοδιδακτος. Αργοτερα βρηκε ενα εγχειριδιο Αριθμητικης... και αμεθε να ψαχνει στα "αποριματα" βιβλια για να παιδευτει...
Ηταν επισης απο αυτα τα παλικαρια που αναφερει σε καποια ευκαιρια και ο Παλανχιουκ στο Φαϊτ Κλαμπ... ;)

Αγαλμα του νεαρου Λινκολν σικαγο, δημιουργια του γλυπτη Σαρλ Κεκ
10_1_Young_Lincoln_By_Charles_Keck-1200x1205.jpg

gAuDQZjpbnpGlSQDCI5bJDaB5GTofcH63F1RJh9-bBI.jpg
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
Eπειδη οπως διαπιστωνω, εχει συνηθιστει ενας τοπος πολιτισμικης αναφορας να περιοριζεται σε σελιδα νεκρολογιας, ακολουθοντας λοιπον την ταση αυτη και εγω...

Πριν 50 χρονια μερα προς μερα σαν σημερα φευγει απο τον κοσμο ο τελευταιος μεγαλος ιστορικος ανδρας της Γαλλιας.

de_gaulle_france_libre.jpg


General-Charles-De-Gaulle.jpg


Εκτος απο μια μοναδικη στρατιωτικη διορατικοtητα [Ο Γκουντεριαν βασιστηκε και εμπνευστηκε στις μελετες του και τα τακτικα του εγχειριδια για το περιφημο Blitzkrieg του, του οποιου η εφαρμογη ηταν η αιτια της κατακτησης της Ευρωπης συγκεκριμενα στα εργα Le Fil de l'έpέe (1932) και Vers l'armέe de mέtier (1934)]:
και επισης εκτος της τεραστειας Πολιτικης του εμβελειας ( Ηταν αυτος που εβαλε την Γαλλια στη μικρη λεσχη των μεγαλων και ωθησε ολα τα συγχρονα επισημονικα και τεχνολογικα επιτευγματα που κανουν να ζει ακομα σημερα η Γαλλια και να επιβαλεται σαν υερδυναμη)
εκτος απο αυτα λοιπον τα "λιγα"... ο Μεγαλος Σαρλ ηταν και ενας μοναδικος λογοτεχνης, με ενα μεγαλειωδες εργο που το στυλ η μεστοτητα αλλα και το τεραστειο ενδιαφερον του τον κανουν αξιο διαδοχο ενος Σατομπριαν.

1136_gettyimages-106755301.webp


Απειχε πολυ μακραν απο αυτο που λεμε σημερα να ηταν "φεμινιστης" αλλα ηταν αυτος που εδωσε την ψηφο στις γυναικες, και "ανεχτηκε" το χαπι.

19872455.jpg


Σημερα γνωριζουμε τα τελευταια λογια που προφερε.... " Εχω ενα πονο εδω...στην πλατη"

838_000_arp1224717.webp
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
Σαν σημερα πριν 102 χρονια...

11nov.jpg


image.jpg


Παιρνει τελος η χειροτερη αλληλοσφαγη των νεων ανδρων στον χειροτερο μαζικο εμφυλιο Ευρωπης, και τον πιο φρικτο πολεμο για στρατιωτες.

2911584f98005ab92a60ed03fdb011cb_XL.jpg


le-conflit-mondial-le.jpg


6EGZ7u1eStmNIgQExNeCuA2YaZg.jpg
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
O πολεμος αυτος που οταν ξεσπασε λεγοταν οτι θα τελειωσει σε δυο βδομαδες... που ειπωθηκε παγκοσμιος, γα ρωτη φορα, και πρωτος, και που προσωπικα αποκαλω μεγαλο Ευρωπαϊκο εμφυλιο, αυτος ο πολεμος λοιπον για τη Γαλλια σηματοδωτει την εναρξη του και το τελος του με τον θανατο στο μετωπο δυο απο τους γιγαντες του πνευματος.
Ο ενας στην αρχη ηταν ο Σαρλ Πεγκυ (Charles Peguy) περνοντας στην αιωνιοτητα στα 41 του χρονια τον Σεπτεμβρη του 14.
Portrait-Charles-Peguy-1873-1914-ecrivain-poete-essayiste-francais-Lee-Leemage_1.jpg
static_7194.jpeg


και ο αλλος ειναι ο Γκιγιωμ Απολιναιρ τραυματισμενος βαρια στο κεφαλι πεθανε λιγες μερες αργοτερα στο στρατιωτικο νοσοκομειο δυο μερες πριν την ληξη του πολεμου στα 38 του χρονια.

390px-Guillaume_Apollinaire_foto.jpg


Οσον οαφορα τον θανατο του καθενος υπαρχει κατι σημαδιακο και ταυτοσημο για τον καθενα.... το οποιο αφηνω αιωρουμενο προς το παρων για οποιον αρεσκεται στο ψαξιμο και την λυση "μυστηριων"
...Για να βοηθησω για τον δευτερο, προκειται μαλιστα για ενα διασημο πινακα ζωγραφικης...που θεωρειται σαν να προμηνυει το γεγονος....

Θα επανελθουμε και για τους δυο αυτους μεγαλους δημιουργους του λογου...
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
....

Θα επανελθουμε και για τους δυο αυτους μεγαλους δημιουργους του λογου...

O θανατος αυτων των δυο μεγαλων της λογοτεχνιας, που σηματοδοτουν ο ενας την αρχη και ο αλλος το τελος του Μεγαλου Πολεμου, σηματοδοτειται λοιπον ο καθενας απο ενα εργο τεχνης που μοιαζει σαν σημαδιακο του πεπρωμενου, μια μυστηριακη ενδειξη, ενας συγχρονισμος του Πνευματος του κοσμου, η μια διαβολικη (η θεϊκη) συμπτωση...οπως το βλεπει και το εξηγει ο καθενας, αλλα σιγουρα ειναι ενα περιεργο γεγονος για τον θανατο του καθενος ταυτοχρονα μεσα απο μια καλλιτεχνικη εκφραση.

Η πρωτη μυστηρια συμπτωση λοιπον ειναι ο Πινακας του Ντε Κιρικο Πορτραιτο (προφητικο) του ποιητη οπου στο πισω πλανο η σκιωδης σιλουετα αναφερεται στον Απολιναιρ και οπυ ενας κυκλος σχηματιζεται στον αριστερο κροταφο του.
Ειναι εκει που τον χτυπησε το θραυσμα και τον εστειλε στο νοσοκομειο οπου και πιθανα κολησε τον ιο της ισπανικης γριπης.

Giorgio-De-Chirico-copie.jpg


Βεβαια εγω στο ιδιο ταμπλω εγω βλεπω και αλλη μια "προφητεια", αυτη που προαναγγελει τον Μαρλον Μπραντο, που θα αναδειχτει σαν νεος αρχαιος "θεος και κουρος" του σινεμα, δεκαετιες αργοτερα. Το ταμπλω ειναι δημιουργια του 1914.

Η αλλη μυστηριωδης συμπτωση, που αφορα αυτη την φορα τον θανατο του Πεγκύ ειναι το μνημειο προς τιμην του στην Ορλεανη, οπου η προτομη προτομη του χτυπηθηκε κατα ενα Γερμανικο βομβαρδισμο απο θραυσμα στο σημειο ακριβως οπου τον χτυπησε η σφαιρα που του αφαιρεσε τη ζωη στο μετωπο τον Σεπτεμβρη του 1914.

b1df1512-ff09-4511-aec7-ff2438fa248a


Εξαιρετικη συμπτωση δεν ειναι ; Για οποιον ολα ειναι συμπτωσεις. Κατι που εμπεριεχει καποιο νοημα για οποιον ενα νοημα διεπει και διακατεχει τα πραγματα.

Η αρχη και το τελος του Μεγαλου Πολεμου, που διαδραματιζεται στην χωρα αυτην, και του οποιου σηματοδοτειται η αρχη και το τελος με την "θυσια" δυο απο τα πιο αξιολογα και δημιουργικα τεκνα της.
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
Ο Apollinaire συνελαμβανε τα ποηματα του οχι μονο σαν εννοιες η μουσικοτητα, αλλα και μεσα στον χωρο...σαν μορφες. Σαν μια χωροδιασταση.

Ηταν αυτος που επινοησε και τον ορο Caligrammes μεσα στην συμπτυξη των ορων Caligraphie και Ideogramme που φυσικα ειναι Ελληνικοι οροι.

Για να δωθει μια ιδεα αυτου του τροπου γραφης, η θα ελεγα καλυτερα συληψης και αποτυπωσης στον χωρο, καποια παραδειγματα...

838_efespfour735922.webp


300px-Calligramme.jpg


Με τον τροπο γραφης αυτον, ειχε πει στον φιλο του τον Πικασσο, με ενα τονο παρωδιας, « Anch'io son' pittore ! »

Το 18 κυκλοφορησε η ποιητικη συλογη του με το ιδιο ονομα... Caligrammes.

Αν και ο ιδιος επινοησε τον ορο και καθιερωσε τον τροπο, η μορφη αυτη γραφης, αναφαιρεται ηδη στην αρχαιοτητα, αφοροντας τον ποιητη του 4ου αιωνα Σιμμια απο την Ροδο.

Αν και ο Απολιναιρ ηταν ενας μετεωριτης, θα ελγα καλυτερα ενα σκασιμο και μια λαμψη οβιδας μιας και η εικονα ερχεται συχνα στα ποιηματα του, παρ ολα αυτα το στιγμα του εμεινε πανω στους καλλιτεχνες της εποχης του αλλα και αυτους που τον ακολουθησαν ειτε ποιητες ειτε ζωγραφους. Τοσο στον Σουρεαλισμο (ο Μπρετον βαλθηκε να φτιαξει Καλιγραμματα) οσο και στα αλλα περιφερη κυματα του μοντερνισμου (ηταν ο "αηδος" του κυβισμου και του Ορφισμου).

640px-Guillaume_et_Jacqueline_Apollinaire_1918.jpg


Ο ορος Σουρεαλισμος πρωτοειπωθηκε και πρωτογραφτηκε για πρωτη φορα απο αυτον στο δραμα του "Οι μαστοι του Τειρεσια" , αρα μπορει να θεωρηθει ο αναδοχος του ορου, και το εργο του προπομπος του σουρεαλισμου.

838_apollinaire.webp
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
Ειμαστε στις μερες που μαθαμε πλεον την συν-θνητοτητα. Στις μερες που καποιοι εχουν την υποψια οτι εχουν καποιο ιο απο τον οποιο εχουν μια πιθανοτητα στις χιλιες να πεθανουν απ'αυτον και πηδουν απο το παραθυρο. Και οχι μονο στην Ελλαδα...
Αλλα ας επανελθουμε στα της στανης μας.
Η συν-θνητοτητα ( κομορμπιντιτέ Γαλιστι) δεν ειναι μια μοδα της εποχης.

Καποτε φευγαν πολλοι, και μεγαλοι, πολυ μεγαλοι απο τη Συφιλη. Συν κατι αλλο...
Ετσι και αυτος σαν σημερα σε ηλικια σχεδον 40 χρονων.
Ηταν ενας τυφωειδης πυρετος που τον "εστειλε" αλλα ετσ κι αλλιως η Συφιλη τον ειχε ροκανισει και εξουθενωσει μεχρις αναζητησης "εξιλεωσης".
Ηταν και η Καρολιν που ειχε συναντησει λιγο πριν την αναχωρηση του απο αυτον τον κοσμο μετα απο μια τοσο μοναχικη και μελαγχολικη υπαρξη, αλλα ηταν πλεον αργα.
Παρ'ολα αυτα εφτασε και συνεθεσε 1000 εργα ο ατιμος. Ναι προφτασε και εγραψε ολα αυτα πριν να φτασει τα σαραντα. Και μας εμειναν εμας ...
Αυτος δεν χαρηκε και πολλα. Μας τα αφησε εμας...

Υπηρχαν και αλλοι τεραστιοι που "φυγαν" οπως λεμε σημερα για να αποφυγουμε τη λεξη "πεθαναν" απο αυτη την Συφιλη.
Σκεφτομαι τον Νιτσε διπλα του...

Εγινε μουσικος "εξ'αιτιας" του Μπετοβεν. Οταν ακουσε Μπετοβεν καταλαβε τι ηθελε να κανει στη ζωη του τι ειχε νοημα τι ειχε ουσια...
Μπετοβεν, εξ αιτιας του οποιου δεν εγινε ουτε λογιος ουτε εκπαιδευτικος οπως προοροζοταν απο την οικογενεια του, αλλα μαγεμενος δεν θελησε παρα να δημιουργησει κατι που πλησιαζει αυτον. Στην μυστηριακη αναζητηση του εζησε, μονος και μοναχικος, ακουγοντας Μπετοβεν πρωτη φορα και νιωθοντας τον καπου στα 10 του χρονια και ηξερε τι ηθελε να κανει. Ναι εγραψε καπου 1000 εργα ! Και λατρευε παντα την αποκαλυπτικη φιγουρα του Λουντβιχ. Αλλα με ακομα περισσοτερη (εαν ειναι δυνατον) μελαγχολια και σκοτεινοτητα. Μονος και μοναχικος...ακομα και οταν καναν τις "Σουμπερτιαδες" με του συνομιλικους του στα ανοιχτα της Βιεννης, αυτες τις γιορτες με ποτο και λουκανικα ακουγοντας τον γιατι τους μαγευε με τα μουσικοποιημενα ποιηματα του....οντας παντα και παρ'ολα αυτα μονος.

Στην κλινη της αγωνιας ζητησε να ακουσει ενα κουαρτετο του Μπετοβεν. Αυτο ακουγε και επεσε σε μια υπερβατικη εξσταση απο την οποια ουτε ξυπνησε ουτε ανεπνευσε μετεπειτα. Βυθιστηκε μεσα της.
Με αυτον "εφυγε".

Σαν σημερα 19 Νοεμβριου...... (και παντα εδω ειναι για καποιους και ορισμενους).

600x337_gettyimages-122216060.jpg


Merci
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
Eρωτηση...(πονηρη ιστορικη και με "υπονοουμενο" αρα πολιτικο...)

Η διαλογη αυτη των τελευταιων χρονων των αποριματων για λογους οικολογιας. Ποτε αρχισε αληθεια θεσμικα και που ;
Εχει κανεις καποια ιδεα ; Να βοηθησω λιγο... εχει σχεση με μια Γαλλικη λεξη με αρνητικη μαλον ενοια οταν αναφερεται μεταφορικα. Αλλα και κυριολεκτικα επισης...δεν ειναι τοσο θετικη. Αλλα εκει βρισκεται η απαντηση αυτης της τοσο οικολογικης ερωτησης. :chinese:
Και εχει και καποια σχεση με τη σημερινη ημερομηνια.

Αντε θα περιμενω κανα 48ωρο αν δε δωθει απαντηση θα το αναφερουμε (πρωτα Θεος) :firstprize:
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
Σαν σημερα 2 Δεκεμβριου του 1805 λαμβανει χωρα η στεψη του Βοναπαρτη σαν Ναπολεοντα Ι των Γαλλων.

Ο εκπληκτικος αυτος πινακας ειναι του Ζαν-Λουϊ Νταβιντ. Οπως καθε τι που ζωγραφησε ειναι εκπληκτικο

Jacques-Louis_David%2C_The_Coronation_of_Napoleon_edit.jpg


Την ιδια ημερομηνια (κατα μια "διαβολικη" συμπτωση), 2 Δεκεμβριου, αλλα ενα χρονο αργοτερα, το 1805, πραγματοποιειται η μεγαλειωδης νικη του Ναπολεοντα απεναντι στην συμμαχια Αυστριακων και Ρωσσων. Προκειται για τον λεγομενο "Ηλιο του Αουστερλτζ"

Ο πινακας με τον ομονυμο τιτλο ειναι του Φρανσουα Ζεραρ

1920px-La_bataille_d%27Austerlitz._2_decembre_1805_%28Fran%C3%A7ois_G%C3%A9rard%29.jpg



ΥΓ. Δεν ξεχασα την απαντηση του κουϊζ για την πρωτη οικολογικη ανακυκλωση τωω απορριματων πολυ πριν απο τις μερες μας... Αντε για να βηθησω στον 19ο.
Απλα αφηνω το σασπενς να τρεχει ;):flipout:
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
H δεκατη εκτη γυναικα που ελαβε το βραβειο Νομπελ Λογοτεχνειας.

Γεννηθηκε στην Νεα Υορκη στις 22 Απριλιου, αρα Ταυρος το Ζωδιο, σε μια Ουγγροεβραϊκη οικογενεια. Την ημερομηνια δεν την γραφω γιατι λεγεται οτι δεν ειναι σωστο να αναφερεις την ηλικια των κυριών. Ετσι λογω του Νομπελ επεσα να γνωρισω και την ποιηση της και δεν με απαγοητευσε καθολου...το αντιθετο.
Πολυ χαρηκα που δεν βρηκα ολους αυτους τους υποχρεωτικους καθωσπρεπισμους, και τις πολιτικες προστακτικες που απαιτουνται στην εποχη μας.

Προκειται για την Ποιητρια Louise Gluck (με διαλυτικα το U)

une-louise-gluck.jpg


Louise-Glu%CC%88ck.jpg


Ελπιζω να βρειτε μια μεταφραση που να "αρμοζει" (απο το "αρμος" :smile: )

Βλεπω στα λογοτεχνικα αρθρα "μια ποιητρια αγνωστη στην Γαλλια" (αν και ηδη μεταφρασμενη).
Μα ειναι το ιδιον του ποιητη...να ειναι "αγνωστος" Πιστευω ουτε στην Αμερικα τρεχει απο στομα σε στομα....
Ο ποιητης ειναι αγνωστος, εκτος αν τον παρει καποιο ρευμα, σε αλλες εποχες που ηταν της μοδας το "πολιτικο" και τα "ανηκειν", και η "στρατευση"...
Εκει ναι γινοταν γνωστος απο το "στρατευμα" οσαν σημαιοφορος. "Μαϊρακταρης" που λεμε και στα Τουρκικα.
Αλλα και παλι και γνωστος να γινει ο ποιητης...μπεστ σελερ δεν προκειται. Επισης ενα χαρακτηριστικο της ποιησης.
Σχεδον κανεις δεν την "αγοραζει" γιατι ισως δεν πουλειται ουσιαστικα.
Καποιες σκεψης περι ποιησης, καθε φορα που ενα ποιητικο γεγονος αναδυεται στο φως της μερας...

Ας χαρουμε το γεγονος και τη μαθηση του ... Louise Gluck λοιπον. Ειθε να της δωθει μακροζωϊα στα μεγιστα, για να χαρει τελικα το γεγονος της ανταμιβης της, εστω κι αν ηθε αργα. Ηρθε. Και εμεις την μαθαμε.
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
Σαν σημερα, μια ενδεκατη Φεβρουαριου, του ετους 1650, φευγει απο αυτον τον κοσμο ενα απο τα ισχυροτερα πνευματα της ανθρωποτητας, και επινοητης της μοντερνικοτητας του Λογου (ορθολογικοτητα που το λενε στην Ελλαδα λες και υπαρχει αναποδολογικοτητα...τεσπα).


Ο Ρενε Ντεκαρτ.

images

Απο μικρο παιδι η περιεργεια του και η δυναμη αναλυσης του σε ολα τα θεματα εκαναν τους δασκαλους του να τον θαυμασουν και να θελει ο καθενας στον τομεα του, να τον πρει υπο την προστασια του για να γινει ενας "Μεγαλος" ο ενας στα μαθηματικα, ο αλλος στην ρητορικη και δικαιο, ο παραλλος στην θεολογια ο αντιπαραλος εβλεπε μια ελπιδα για την ιατρικη η την φυσικη η την λογικη... Στο πανεπιστημιο του Πουατιέ εγγραφηκε τελικα στο Πολιτικο και Κανονικο δικαιο, αλλα οπως προεβλεπε καθε ενας απο τους δασκαλους του για τον τομεα του, τελικα αυτος τα εκανε ολα. Μεχρι και ενα εγχειριδιο ξιφασκιας εγραψε (το οποιο δεν σωθηκε).

Αμεσω μετα το διπλωμα του φευγει για ο Παρισι σαν ελευθερος περιφερομενος και σκεπτομενος ανθρωπος. Διαμενει στο πιο απομακρυσμενο καρτιε διλεγει παντα την πιο απομακρυσμενη καμαρα για να καθεται να διαλογιζεται και να μελετα.

Ο τροπος που επινοει τις ιδεες του ειτε στα Μαθηματικα ειτε στην Φιλοσοφια, αποτελει ακομα ενα μυστηριο που αγγιζει σχεδον την παραφυσικη εμπειρια οπως ο ιδιος δηιγειται. Σχεδον σε κατασταση εκστασης εαν οχι οραματισμου σε μια σχεδον πνευματικη ασκηση.
Ετσι του ηρθε η θεωρια της αναλυτικης Γεωμετριας κοιταζοντας ξαπλωμενος το ταβανι επι ωρες... ετσι συνελαβε ενα απο τα μεγαλουργηματα της ανθρωποτητας μεσα στην καμαρα του στη Γερμανια διπλα σε μια σομπα και αναμεσα σε δυο μαχες και μια πολιορκια το Τεραστειο για ολη την ανθρωποτητα Μεταφυσικοι Διαλογισμοι. Γιατι ο Ντεκαρτ εκτος απο τις μελετες και την ερευνα, ειχε και το γουστο της περιπετειας, η μαλλον της εμπειριας του τι ειναι ο πολεμος, το πως το ζει ο ανθρωπος το πως το διαχειριζεται, πως συγκλινουν και δινουν αποτελεσμα αυτες οι δυναμεις... με λιγα λογια πηγε μισθοφορος η μαλλον εθελοντης στους πριγκηπες που καναν το μεγα εκεινι εμφυλιο Ευρωπαϊκο πολεμο.
Ο πρωτοτυπος τιτλος του θεμελιου αυτου της σκεψης (πραγματικου οχι οπως τα ντεμεκ της εποχης) οπου βασιστηκε ολη η επομενη σκεψη και επιστημη, ειναι στα Λατινικα Meditationes de Prima Philosophia. To βαζω επισης για να δειξω την τοσο λαθος χρηση του ορου "μεταφυσικο" στην Ελλαδα που εξ αλλου υτη πρωτη και μεσω του Αριστοτελη, γεννησε τον ορο. Οταν βλεπω κατι του στυλ "μετα το φιλμ το εριξε στο μεταφυσικο" φυσικα μου σηκωνονται οι τριχες οπως στον γατο μου.

Οπως μεχρι τοτε τοσο για την επιστημη οσο και για την Φιλοσοφια (εξ αλλου η Επιστημη συνιφαζεται με την Φιλοσοφια μεχρι σχεδον νεοτερων χρονων) οι λογιοι αναφερονταν στον Αριστοτλη, απο τον Ντεκαρτ (ηδη απο ζησης του - ο ιδιος ο Σπινοζα πηγε να τον επισκεφτει) η ζωη του στοχασμου παιρνει σαν κεντρο αναφορας τον Ντεκαρτ.

Ενω ζουσε σχεδον σαν μοναχος ενω παραλληλα ταξιδευε και συνελεγε εμπειριες και γνωσεις, ηταν γνωστος και διασημος σε τετοιο σημειο οπου η βασιλισσα της Σουηδιας Χριστινα τον καλεσε ωστε να ειναι ο επισημος διδασκαλος της αυλης και προσωπικος της precepteur.

O Φιλοσοφος δεχτηκε και πηγε, αλλα η υγεια του κατερευσε γρηγορα και πεθανε σε λιγους μηνες στην Στοκχολμη σε ηλικια μολις 53 ετων.

Η ευφυια του σε ολους τους τομεις εχει μεινει μυθικη και βρισκεται στο πανθεον των ελαχιστων ανθρωπων που "εκαναν" την ανθρωποτητα.

Statue_de_Ren%C3%A9_DESCARTES_-_Jean-Charles_GUILLO.jpg


Μετα τον θανατο του υπηρξε επισης ενα παραδοξο οσον τον αφορα. Η σωρος του βρισκεται στην ΓΑλλια στο Πανθεον ενω η καρα του ( το κεφαλι του) εμεινε στην ΣΟυηδια. Και ολα αυτα μετα απο πολλες περιπετειες, αρπαγες, φυγες, διαπραγματευσεις, διπλωματιες...

Και ενα προσωπικο. Ειχα την περιεργη συγκυρια στην ζωη μου, να βρισκομαι μονος μου επι ωρες, μερες μετα ημερων και βδομαδες μετα εβδομαδων, και ισως και καποιων μηνων, μονος λοιπον καθε μερα με το κρανιο του Ντεκαρτ σε ενα χωρο, την Ροτοντα G.... το χαζευα το ξαναχαζευα, μεσα στην ιδιαιτερη και ατελειωτη αυτη μοναξια εβλεπα πανω του καποια σχεδια και διεκρινα επιγραφες επανω... μαλλον ανθρωπολογων που προσπαθουσαν ισως στο παρελθον να καταλαβουν απο που ερχεται αυτη η ευφυια...
Το εβλεπα και προσπαθουσα και γω να καταλαβω. Δεν μου γεμιζε καν το ματι ουτε μου φαινοταν κατι ιδιαιτερο...
Και ομως το Πνευμα σε ολο του το μεγαλειο ειχε κατοικησει εκει. Περιεργη και μοναδικη εμπειρια που μου ετυχε.

cover-r4x3w1000-57df8dfdd73f4-mais-qu-avait-donc-rene-descartes-dans-le-crane.jpg


Μεσα στην Αμλετικη σχεδον αυτη συναiσθηση, αν και οχι μπρος στο κρανιο ενος γελοτοποιου, μονο μια λεξη μου ερχοταν στο μυαλο... Gloria

lossless-page1-708px-Principia_philosophiae.tif.png
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
Albrecht Altdorfer in 1515 _ H Νικη του Καρλομαγνου ( Καρολου του Μεγαλου) επι των Αβαρων. Ποιοι ηταν οι Αβαροι ; Θυμηθειτε τα δικα μας "υπερμαχω Στρατηγω τα Νικιτηρια" σρην αλλη πλευρα της Ευρωπης και δειτε ποιοι ερχονται σημερα να κυριαρχισουν στα ΜΜΑ και να τσαμπουκαλευονται παγκοσμιως...

1518_Altdorfer_Sieg_Karls_des_Grossen_ueber_die_Awaren_anagoria.JPG


Φυσικα αναχρονικη η οπτικη του καλλιτεχνη οπως οπουδηποτε ποιητη της εποχης (δειτε πως ποικονιζουν τον Μεγα Αλεξνδρο γι παραδειγμα την ιδια εποχη)

Ο Καρλομαγνος απο τον Ντ(ο)υρερ, καποτε το ειχα για Αβαταρ

Charlemagne-by-Durer.jpg


Τρισδιασταταη κατασκευη-Αποικονιση του Καρολινιου ιππεα

819px-Carolingian_Warrior.jpg


Τα Ρεστα του ! Στην Αιξ λα Σ(h)απελ ! Καποτινες πρωτευουσα της αυτοκρατοριας.

1280px-Karlsschrein_front_side_left.jpg


Απο αυτον ξεκινησαν τα μεγαλα Βασιλεια και Αυτοκρατοριες της Δυτικης ευρωπης, ειδικα το Γαλλικο και το Γερμανικο.
Και απο αυτον ξεκινησε και η ανακτηση της Ευρωπης στην Ιβηρικη χερσοννησο εναντι των ισλμικων κατακτησεων. Γνωστης και ως " Η Πορεια της Ισπανιας".

1920px-Europe_814.svg.png


Επι αυτου καθιερωθηκε για πρωτη φορα ο θεσμος του δημοσιου σχολειου για ολα τα παιδια, και η λεγομενη Καρολινια γραφη, η οποια εμπεριειχε μικρα γραμματα και αφηνε πλεον διαστημτα μεταξυ τν λεξεων και ηταν πιο ευδιακριτη για ολους.

CarolingianMinuscule.jpg


800px-Psalterium_aureum_140_Ioab.jpg


1280px-Premi%C3%A8re_Bible_de_Charles_le_Chauve_-_BNF_Latin_1_folio_27_verso.jpg
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
Σαν σημερα στις 21 Σεπτεμβριου του 1792 ανκυρησσεται στο Παρισι απο την Convention ( Συμβαση Εθνικου συμβουλιου) η Ρεπουμπλικα, και καταργειται η κοινοβουλευτικη Μοναρχια.

Ρεπουμπλικα λοιπον για πρωτη φορα μετα την Ρωμαϊκη και αυτες των μικρων Ιταλικων κρατων της Ιταλικης Αναγεννησης, αλλα που ηταν αλλης φυσης γιατι αλλου μεγεθους αυτου της πολης -κρατους.

Τωρα βρισκομαστε για πρωτη φορα στην πραγματικοτητα του Εθνους Κρατους και η Ρεπουμπλικα τολμαει να ανακυρηχθει μετα την μεγαλη νικη στο Βαλμυ μια μερα πριν ( 20 Σεπτεμβρη ) απεναντι στην εισβολη της Ευρωπαϊκης συμμαχιας που εισβαλει στην Γαλλια.

Ειχα μια συνομιλια με τον φιλο και συμφορουμιτη Spageo που μου ελεγε οτι μπορουμε να μεταφρασουμε τον ορι Ρεπουμπλικα στα ελληνικα σαν "Δημοκρατια" (οπως και χρησιμοποιειται γενικα απο τα μηντια λανθασμενα για μενα) καθως προκειται συμφωνα με αυτο το σκεπτικο για ενα τυπο Δημοκρατικης διακυβερνησης.

Για να σκιαγραφησω τον λογο της διφωνιας μου θα φερω ενα παραδειγμα, πολυ προσιτο μας της γειτονιας μας. Στην φιλη και συμμαχο Τουρκια. Το Τουρκικο κρατος δημιουργηθηκε ως τοιουτο απο τον Κεμαλ Αττατουρκ (πριν ηταν χαλιφατο) με βαση την Ρεπουμπλικα. Τι σημαινει Ρεπουμπλικα. "Το κοινο μας πραγμα" Η κοινη ιδιοκτησια του Εθνους οπου ο καθενας ειναι σαν ενα ειδος συνιδιοκτητη και αμεσα εμπλεκομενος και ενδιαφερομενος.
Και για να κανω το πραγμα ποιο ξεκαθαρο θα προχωρησω το παραδειγμα στην ιδια φιλη και γειτονα χωρα στην δεκαετια του 80. Οταν οι στρατωτικοι πηραν τα ηνια του καθεστωτος, και οπου υπηρχαν καμμια τριανταρια δολοφωνιες τη μερα, ηταν στο ονομα της Ρεπουμπλικας. Και μαλιστα δεν ηταν ουτε η πρωτη ουτε η δευτερη φορα. " Καταργουμε την Δημοκρατια για να σωσουμε την Ρεπουμπλικα" (sic)
Φιλε Spageo πιστευω οτι τωρα μεσω της illustration ειναι περισσοτερο ξεκαθαρο.

Η Ρεπουμπλικα λοιπον εκτος απο ενα δικαι που μοιρζομαστε ολοι (οπως στην Δημοκρατια) μεσω της ψηφου. ειναι και το Κοινο Αγαθο το βαρος του οποιου πρεπει να επωμισθυμε ολοι οι πολιτες.

Κατοπιν αυτου, ο στρατος της Γαλλιας γινεται Εθνικος στρατος, (οπως και ολοι οι κρατικοι θεσμοι γιναν Εθνικοι θεσμοι) και θα αντισταθει σε ολες τις εισβολες ολων των ξενων συμμαχιων που σχηματιζονται ( 7 τον αριθμο) και επιτιθενται στην χωρα, και μετεπειτα σταματουνται απο τον Βοναπαρτη μετεπειτα Αυτοκρατορα Ναπολεοντα. Γιατι ναι οπως και στην αρχαια Ρωμη η Ρεπουμπλικα εγινε αυτοκρατορια.

1005830-Proc%C3%A8s_de_Louis_XVI.jpg


marianne-souverainete-peuple-nation.jpg
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
Αυτος ο κυριος ειναι ο Ωγκυστ Μπαρτολντι
Ο ανθρωπος που εμπνευστηκε, επινοησε και οδηγησε την κατασκευη μεχρι και την μεταφορα του μνημειου αυτου της ανθρωποτητας που "εδρευει" στα ανοιχτα της Νεας Υορκης και "αγναντευει" προς τον ωκεανο με ενα πυρσο στο χερι υψωμενο.
552px-Bartholdi%2C_Auguste%2C_Nadar%2C_GALLICA.jpg


Ολα ξεκινησαν οταν οι Γαλλοι σκεφτηκαν να κανουν ενα σπουδαιο δωρο στο Αμερικανικο εθνος για την Επετειο της Επαναστασης, ιδεα που ξεκινησε απο εναν εκλεγμενο του λαου οπως λεγαν τοτε, νομικο και καθηγητη στο College de France τον πολυ ενθουσιωδη Εντουαρντ ντε Λαμπουλαι το 1865. Αρχισε να ευαισθητοποιει την κοινη γνωμη για αυτον τον σκοπο και να μαζεψει υπογραφες που δωθηκαν σαν ενος ειδους λαϊκης βουλησης στην κυβερνηση, που την δεχτηκε σε πρωτη φαση αλλα... Merde ! ποσο θα στοιχησει ; και πως ειναι δυνατον να κατασκευαστει ;
Τοτε δωθηκε μια αιτηση... προσφορων οπως θα λεγαμε δημερα για ποιος γλυπτης θα μπορεσει να αναλαβει αυτο το εργο...
Εκει βρεθηκε ο νεος ακομα Αυγουστος.... "εγω θελω να το κανω"... ΟΚ καλο κουραγιο...

Ο Μπαρτολντι αρχισε να επινοει τον τροπο το εργο το πως θα ειναι και πως θα γινει. Το εργο ηταν πρωτοφανες και απαιτουσε μηχανικες καινοτομιες για να υπαρχει ελπιδα να πραγματοποιηθει. Για την κατασκευη των μπρουτζινων κομματιων ο Μπαρτολντι καλεσε τον σπουδαιο μηχανικο Ευγενιο Βιολέ λε Ντυκ που ειχε την ιδεα καταστευης των μπρουτζινων τμηματων με την τεχνικη του repoussé που επινοηθηκε για αυτο το εργο. Ομως Βιολέ Λε Ντυκ απεβιωσε στην διαρκεια των (μακρων εργασιων... τοτε τον αντικατεστησε ... ποιος ;
Μα ο Γουσταβος Αϊφελ βεβαιως βεβαιως τον οποιο ο Μπαρτολντι καλεσε για να επινοησει την εσωτερικη στρουκτουρα του αγαλματος.

Οι περισσοτεροι γνωριζουν την λεξη γκατζετ (gadget) που νομιζουν οτι ειναι αμερικανικη...
Αλλα οχι. Η λεξη προερχεται απο ενα εργοστασιο που κατασκευαζε μεταλικα αντικειμενα και παιχνιδια... την επιχειρηση Gaget-Gauthier ( Γκαζέ Γκωτιέ). Επειδη το προγραμμα φανηκε να εχει κολοσιαιες δαπανες επρεπε να βρεθει κεφαλαιο για να συνεχιστει το εργο.
Τοτε ο Μπαρτολντι επινοησε ενα πραγματικο τουρ ντε μαναντζμεν και λανσαρε απο αυτο το εργοστασιο μια γραμμη παραγωγης μινιατουρων ρεπλικων του αγαλματος που θα πουλιοταν και με τα κερδη θα ανακεφαλαιωναν την κατασκευη... Οι μινιατουρες αυτες πουληθηκαν (ευτυχως) σαν ζεστα ψωμακια και στην Γαλλια αλλα κυριως στην Αμερικη, οπου οι Αμερικανοι για αυτα τα παιχνιδακια προφεραν το ονομα της εταιριας... Γκαζέ... Γκατζετ. Τα γκατζετς εφευρεθηκαν με την ιδια ευκαιρια και χρησιμοποιουμε την λεξη αλλα και το ειδος μεχρι σημερα :)

To επομενο προβλημα ηταν η μεταφορα των κομματιων στην Αμερικη... οποτε επρεπε να επινοθουν νεοι τροποι φορτωσης, ναυσιπλοϊας τυπου καραβιων... κλπ στα οποια δεν θα σταθω αλλα να ειστε σιγουροι, το πετυχαν και αυτο αν και το προβλημα βλεποταν θεωρατο για την εποχη.

Γιατι το αγαλμα της Ελευθεριας στηθηκε τελικα στην ΝΥ και τα αποκαληπτηρια του εγιναν στις 28 Οκτωβριου 1886 επι τη παρουσια του προεδρου Γκροβερ Κληβελαντ.
Παραδωθηκε και παρεληφθη σαν " Δωρο του Γαλλικου, σε δειγμα φιλιας για τα δυο Εθνη, για τον εορτασμο της δηλωσης ανεξαρτησιας"
Το συγκεκριμενο ονομα του εργου ειναι "Η Ελευθερια που φωτιζει τον κοσμο".

Παραθετω το κειμενο που εκεινος ο δραστηριος και με μεγαλη επιρροη, Ακαδημαϊκος, βουλευτης, γερουσιαστης κλπ ο Εντουαρ Λαμπυλαι διακινησε τοσο στον λαο οσο και στον πολιτικο κυκλο για να τους ευιασθητοποιησει και να καταληξουν να αποφασισουν την πραγματοποιηση του εργου

« Il s'agit d’élever en souvenir du glorieux anniversaire, un monument exceptionnel. Au milieu de la rade de New York, sur un îlot qui appartient à l'Union des États, en face de Long Island, où fut versé le premier sang pour l'indépendance, se dresserait une statue colossale, se dessinant sur l'espace, encadrée à l'horizon par les grandes cités américaines de New York, Jersey City et Brooklyn. Au seuil de ce vaste continent plein d'une vie nouvelle, où arrivent tous les navires de l'Univers, elle surgira du sein des flots, elle représentera : La Liberté éclairant le monde. La nuit, une auréole lumineuse partant de son front, rayonnera au loin sur la mer immense. »

Αλλο εργο του γλυπτη Μπαρτολντι με επικεντρο της Γαλλο-Αμερικανικη φιλια. Λαφαγιετ και Ουασινγκτον
675px-Lafayette_Washington_Bartholdi_2.jpg
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
Εχει και στο Παρισι μια Ελευθερια που φωτιζει τον κοσμο.
Επισης φτιαγμενη απο τον Μπαρτολντι βεβαια σε πολυ μικροτερη κλιμακα.

Paris-liberte-eiffel.jpg

Μολις προσεξα οτι τα αποκαλυπτηρια του μηνειου στην ΝΥ εγιναν μια 28η Οκτωβριου. Δηλαδη σχεδον σαν σημερα οπως ξημερωνει η μερα για σας τωρα.
Εγινε τελειως τυχαια και μολις το σκεφτηκα και μια που το εφερε ο λογος... Ζητω η 28 Οκτωβριου.
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
Μικρες αλλα χρησιμες υπενθυμισεις για να βρισκομαστε οταν χρησιμοποιουμε καποιους ορους που μας εχουν γινει κοινοι.

Τοτεμ - Ειναι αυτο μπροστα στο οποιο παυουμε να σκεφτομαστε.

Ταμπου - Ειναι αυτο που μπροστα στο οποιο παυουμε να μιλαμε...

Σκεφτομενος ενα νημα που ειχε φτιαξει ο Λυμπε... "Αλμπουμς Τοτεμ", με ενα επομενο (εν ηδη απαντησης υποτιθεται) που ειχα αναρτησει "Αλμπουμς Ταμπου"... Τι ωραια που μοιαζουν τα πραγματα οταν βαζουμε την εννοια στις λεξεις :)

Λυμπε απο τοτε που παρτησες το φορυμ η απουσια σου ειναι πολυ παρουσα 😒 (αν μας βλεπεις που και που)
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,311
Μια 23η προς 24 Νοεμβριου, οπως σημερα, αλλα το 1654, συμβαινει το γεγονος που ειναι γνωστο σαν η Εκλαμψη του Πασκαλ
(Illumination de Pascal).

blaise-pascal-1623-1662-dont-les-traits-etaient_3524075.jpg


Ο Μπλαιζ Πασκαλ ενα απο τα μεγαλυτερα πνευματα της ανθρωποτητας, μαθηματικος (απο τα 4 του χρονια εφευει μαθηματικους υπολογισμους, πατερας της θεωριας των πιθανοτητων), γεωμετρης, φυσιολογος, εφευρετης (εφευρε την Πασκαλιν ενα ειδος προδρομου του αριθμο-υπολογιστη, πολυ ακριβη στην κατασκευη της παρηγαγε 20 αντιτυπα και παραιτηθη) και βεβια πανω απ'ολα φιλοσοφος την μερα αυτη, οντας στο Παρισι γυρνει στο σπιτι του στο Αρζαντειγ με μια αμαξα.

Εκει στις οχθες του Σηκουανα, τριγυριζαν κατι γλαροι ανησυχοι... ξαφνικα καποιοι απο αυτους ανεξελεγτοι πετουν προς την πλευρα των αλογων και πευτουν πανω τους στο επιπεδο του προσωπου. Τα αλογα αφηνιαζουν και τρεχουν χωρις κανενα φρενο προς το ποταμι. Ο Πασκαλ πιστευει οτι οα τελειωσαν... εως οτου λιγο πριν να πεσουν τα αλογα στα νερα και εξαφανιστουν, σπανε οι δεσμοι τους απο την μπαρα της αμαξας.
Ο Πασκαλ μενει αναυδος και σκεπτικος μεσα στην αμαξα ακριβως λιγο πριν το ποταμι, λιγα εκατοστα ακομα και θα ειχε αφανιστει και αυτος,

Στην συνεχεια βρισκει τον τροπο να γυρισει σπιτι του και πεφτει σε μια βαθεια σκεψη μπρος στο γεγονος.

Ηδη οταν ηταν βρεφος, οπως του ειχαν διηγηθει οι γονεις του, οντας ενα ατομο αδυναμο μαλλον καχεκτικο και με προβληματα υγειας, ειχε ηδη βρεθει μπροστα στον θανατο. Τον ειχαν μαλιστα για νεκρο για πολλες ωρες οταν ηταν μονο ενος χρονου βρεφος, γιατοιρ και ιεροις λεγαν τελειωσε πρεπει να του κλεισουμε τα ματια. Οι γονεις του θελησαν να ξενυχτησουν πανω του ελπιζοντας οτι μπορει να επανελθει...εως τα μεσανυχτα...
Τα μεσανυχτα περασαν, αλλα οι γονεις συνεχισαν...και αιφνης ειδου... γυρω μια ωρα μετα τα μεσανυχτα ο Πασκαλ ανοιγει τα ματια... επανηλθε.

Τωρα του φαινοταν οτι συνεβη κατι παρομοιο... επρεπε να ηταν στην αλλη πλευρα, Ομως ηταν εδω, σαν να ειχε ξαναρθει.

Συλογιζοταν ολο το απογευμα και το βραδυ.

Εως τα μεσανυχτα οπου ειχε αυτη την περιεργη και μοναδικη εμπειρια...την γνωστη Λαμψη η εκλαμψη αυτο το ειδος οραματος μυστικου φωτισμου...και εννοιωσε οχι λιγοτερο απΆυτον τον ιδιο το Κυριο που του λεει... " Ευτυχια Ευτυχια Ευτυχια ! Κλαψε απο ευτυχια... Σιγουρια Ευτυχια Ειρηνη" ( "Joie, joie, joie, pleurs de joie", "certitude, joie, paix…")
Ο Πασκαλ καταλαβαινει οτι ειναι σε Κοινωνια με το Θεο τον ζωντα, και οχι με τον θεο των φιλοσοφων που γνωριζε.

Ειναι η στιγμη που ο διανοητης καταλαβαινει οτι εχει αναγεννηθει οτι εχει ενα εργο να αποτελεσει και οτι δεν εχει την αιωνιοτητα γι'αυτο.
Απο την επομενη αρχιζει να γραφει Το εργο που θα ειναι και posthum γραφοντας καθε φορα που η εμπνευση και η φραση που του ερχοταν, γι'αυτο απο τοτε και στο εξης ειχε παντα μαζι του ενα χαρτι και ενα μολυβι η μια πενα για να ραφει οταν η ιδεα του ερχοταν.
Ετσι εγραψε ολα αυτα τα χαρτια που ενωθηκαν και δημοσιευτηκαν μετα τον θανατι του, εξ αλλου συχνα με διαφορετικη σειρα... Οι Σκεψεις του Πασκαλ.
Ενα απο τα μνημεια της σκεψης και ενα απο τα κοσμηματα του Πολιτισμου μας.

Eιδου ενα δειγμα απο αυτα τα πολυτιμα χειρογραφα
675px-Pascal%27s_M%C3%A9morial.JPG


Το παραπανω σκιτσο του Πασκαλ εικονιγραφησε το χαρτονομισμα των 500 φραγκων (εκπληκτικο μπιγιετο σαν κομματι ταπετσαριας ) το υψιστο νομισμα της Γαλλικης Ρεπουμπλικας.

francpascal-960x523.jpg


Και επειτα ηρθε το Ευρω... :) (και ολα τα υπολοιπα)

H Πασκαλιν
proxy
 
Last edited: