Τροφοδοτικό υψηλής τάσης

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2023 την Κυριακή 02 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

dade

Established Member
19 July 2011
199
Στον πρώτο προεν. που έφτιαξα είχε και το σχέδιο του τροφοδοτικού (http://diyaudioprojects.com/Tubes/12AX7_Preamp/).
Αποφάσισα να το κατασκευάσω, περισσότερο από περιέργια, για να δω τι κάνει.
Σχεδίασα μια πλεκέτα, στην οποία περιλαμβάνεται και το τροφοδοτικό των νημάτων για 12 και 6 βολτ.
Τα υλικά υπάρχουν όλα στη Ελλάδα, ο δε φερίτης (δύο τμήματα σχήματος Ε) αν δεν είναι αυτός που προτείνει μπορεί να είναι και κάποιος άλλος. Δεν φαίνεται να παίζει και μεγάλο ρόλο, αρκεί να χωράει το σύρμα.
Στην πρόχειρη πρώτη δοκιμή ο φερίτης που χρησιμοποίησα ήταν από ένα χαλασμένο τροφοδοτικό υπολογιστή, στον οποίο περιέλιξα το πηνιόσυρμα.
Χρησιμοποίησα σύρμα διαμέτρου περίπου 0,5 χιλιοστά, οι δε σπείρες (12 και 80), δεν παίζει ρόλο αν είναι καλοτυλιγμένες ή όχι, απλά να είναι σφιχτές και εγώ σε κάθε σειρά (μία για τις 12 και 4 σειρές για τις 80 σπείρες) έβαζα μονωτική ταινία, που διευκόλυνε την περιέλιξη.
Για τροφοδοσία χρησιμοποίησα ένα πακάκι που είχα και που δίνει 18 βολτ/1,3 Α συνεχές.
Το τροφοδοτικό δούλεψε με την πρώτη και έδωσε 260 βολτ, που μπορούν να μεταβληθούν +- 5 βολτ με το τρίμερ.
Πιστεύω ότι αυξάνοντας ή μειώνοντας τις τιμές των αντιστάσεων (680Κ), το τροφοδοτικό θα μας δώσει μεγαλύτερη ή μικρότερη τάση (δεν το δοκίμασα).
Στη δοκιμή με τον προεν. δούλεψε πολύ καλά, χωρίς να βγάζει βόμβο ή άλλους θορύβους. Τώρα αν είναι καλό όσο αφορά την ηχητική απόδοση μάλον θα πρέπει να το δοκιμάσει κάποιος με μουσικό
αυτί για να μας πεί. Πάντως αν κάποιος θέλει να αποφύγει μετασχηματιστές υψηλής τάσης κ.λ.π, με ένα μετασχηματιστή που βγάζει 15 βολτ μπορεί να κάνει μια χαρά τη δουλειά του.
DSCF1601.jpg