Υπάρχουν 3 (2+1) ειδών τρόποι (αυτή τη στιγμή) να βλέπεις 3d απο μια τηλεόραση:
1) Active 3d (που χρησιμοποιούν όλες οι εταιρίες πλην lg και κάποιων μοντέλων philips, toshiba, panasonic et5e), είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι περισσότερες τηλεοράσεις LCD/LED και όλες οι PLASMA! Προσοχή: χρησιμοποιείται περισσότερο όχι γιατί είναι καλύτερο (αυτό πάνω στον καθένα να δει και να κρίνει) αλλά λόγω πατεντών κλπ!
Στις active 3d η τεχνολογία 3d έχει ως εξής: στην τηλεόραση προβάλονται εναλλάξ οι εικόνες που προορίζονται για το αριστερό/δεξί μάτι και τα εδιδικά 3d γυαλιά απλά φροντίζουν να ανοιγοκλείνουν τον φακό κάθε ματιού ώστε πω στην εικόνα για το αριστερό μάτι ο αριστερός φακός να είναι ανοικτός και ο δεξί κλειστός (το δεξί μάτι δεν βλέπει την εικόνα που προορίζεται για το αριστερό και αντίστοιχα για τις εικόνες που προορίζονται για το δεξί μάτι δεν βλέπει το αριστερό). Λόγω ακριβώς της τεχνολογίας αυτής χρειάζεται ο υψηλότερος ρυθμός ανανέωσης της οθόνης.
2) PASSIVE 3d:
Στις passive 3d υπάρχει πλέγμα πίσω απο την οθόνη που χρησιμοποιείται για να αλλάξει το φάσμα του φωτός ώστε με τα ειδικά πολαρικά γυαλιά να φιλτράρεται η εικόνα. Έτσι στην 3d εικόνα δεν γίνεται εναλλαγή εικόνων (αριστερά/δεξιά) αλλά στο κάθε καρέ εικόνας που προβάλλεται στην τηλεόραση παρέχονται και οι 2 εικόνες (μειώνοντας την ανάλυση 3d σε 1920*540 καθώς το πλέγμα είναι ένα ανα σειρά) που με τα ειδικά γυαλιά φιλτράρονται ώστε το κάθε μάτι να βλέπει τις εικόνες απο το πλέγμα που προορίζονται για αυτό το μάτι.
Εν πάσει περιπτώση υπάρχουν πολλά θέματα πέρι τι είναι passive 3d/active 3d οπότε δεν θα επεκταθώ εδώ περαιτέρω για το πως.
3) χωρίς γυαλιά: υπάρχουν ήδη τηλεοράσεις του είδους αλλά σαν τεχνολογία θα αργήσει λίγο να βγει σε μαζική παραγωγή απο όλες τις εταιρίες ώστε να πέσει και το κόστος σε λογικά επίπεδα.
Απλά ως απάντηση: στο passive 3d δεν χρειάζεται η υψηλότερη ανανέωση οθόνης (100/120 hz) καθώς δεν υπάρχει εναλλαγή εικόνων, σε αντίθεση με τις active 3d τηλεοράσεις που είναι απαραίτητο ώστε να παρέχουν μια 3d εικόνα (και με 50 hz ίσως γινόταν αλλά δεν θα μπορούσε κανείς να δει πάνω απο 5 λεπτά).