TWBAS 2012

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,153
Αθήνα
Και εγώ και όλος ο κόσμος, αλλά μπορείς να το ακούσεις σπίτι σου? Αυτό είναι το ερώτημα.

Αν ναι, πάσο

Αν όχι τα ηχεία ακόμα και του πιο φανατικού μονιτοράκια ωραιοποιούν...

δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο.

Δεν το θέτω σαν θέσφατο ή αντικειμενικά. Απλά σαν προβληματισμό.
 

exp4nder

Banned
18 January 2009
1,390
Αθήνα
Δεν καταλαβαίνω....φυσικά και μπορείς να το ακούσεις σπίτι σου....με μεγάλη χαρά κιόλας....μακάρι να γινόταν... και σε τελική ανάλυση, αυτό προσπαθούμε όσο μπορούμε να επιτύχουμε, να πλησιάσουμε το πραγματικό γεγονός, αλλιώς τί τραβιόμαστε....
 

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,153
Αθήνα
Άλεξ είναι πολύ απλό και πολυσυζητημένο αυτό που λέω (ίσως κακώς το επαναφέρω)
Έχεις βρεθεί σε κλειστό μικρό χώρο - μη φροντισμένο - με κρουστά, χάλκινα και φωνές κτλ "δύσκολα"? Αν ναι και απόλαυσες τα δυναμικά και τους αυτοσχεδιασμούς πχ κρουστών και πνευστών ... και πάλι πάσο.
Αν όμως όχι, πόθεν προκύπτει το "φυσικά"?

Έχει ακούσει ποτέ κανείς μουσική δωματίου με σόλο ντραμς και κλαρινέτα, τρομπέτες να παίζουν δαιμονισμένα?
Γιατί χρησιμοποιούν λίγα όργανα και παίζουν ήπια και μελωδίες?
Ή να αλλάξουμε τις προτιμήσεις μας στα ειδη μουσικής για να ταιριάζει με το σύστημα??? Είναι λογικό αυτό?

Ένας ηχολήπτης και οι διαδικασίες που εφαρμόζει σε ένα στούντιο θα μπορούσε να μας βοηθήσει περισσότερο.

Επιμένω ότι η μουσικές ακροάσεις δεν είναι διαγωνισμός καλύτερου αυτιού και ότι το καλύτερο σύστημα είναι αυτό που οι ίδιοι ακούσαμε και ξεχωρίσαμε (με τα όποια κριτήρια έχουμε).

Και σίγουρα το κριτήριο "τα όργανα και οι φωνές αποδόθηκαν σωστότερα" (μιλώντας για αξιόλογα συστήματα της ίδιας κατηγορίας) είναι ολίγον "κάπως", τη στιγμή που όχι απλά δε γνωρίζουμε πως θα έπαιζαν live και στον ίδιο χώρο αλλά πολύ περισσότερο τι ήθελε ο ηχολήπτης να βγει (κυρίως τι πείραξε ώστε να ισοσταθμιστούν ή προβληθούν κάποια όργανα ή τα φωνητικά) τι αξιοπιστία έχει το αυτί μας (μη ξεχνάμε ότι ο προφορικός λόγος κυμαίνεται απο 125-8000Ηz και οτιδήποτε άλλο ακούμε στη καθημερινότητά μας έξω απο αυτές τις συχνότητες και πάνω απο τα 50db, είναι συνήθως ενοχλητικό και το απωθούμε εκπαιδεύοντας αντιστοίχως τα αυτιά μας!).
Πόσοι απο εμάς ή τους "κριτές" μπορούν να ξεχωρίσουν δύο βιολιά διαφορετικής εταιρείας ή πιάνο ή κάτι άλλο?
Πόσοι απο εμάς γνωρίζουν τι ακριβώς πείραξε ο ηχολήπτης ?

Αν όλα τα παραπάνω είναι για σένα και τους υπόλοιπους συμφορουμήτες αυτονόητα, γνωστά και διαχειρίσιμα μπράβο, ειλικρινώς.

Για μένα που δεν είναι, προτιμώ να πιστεύω ότι το συγκεκριμένο θέμα - αναζήτηση του καλύτερου συστήματος στο κόσμο είναι για τα πανηγύρια όταν περιορίζεται στις ακροάσεις.

Αν μιλάγαμε για φροντίδα χώρου, τοποθέτηση, ταίριασμα χαρακτηριστικών μηχανημάτων και προσωπικά γούστα θα το έβλεπα με μεγαλύτερο ενδιαφέρον σίγουρα.

:ernaehrung004:
 

exp4nder

Banned
18 January 2009
1,390
Αθήνα
Αυτό που λέω και δεν καταλαβαίνω που είναι η διαφωνία μας, είναι ότι υποτίθεται πως προσπαθούμε να πλησιάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται στο πραγματικό γεγονός και αυτό γίνεται ΚΑΙ με τα σωστά και κατάλληλα μηχανήματα ΚΑΙ με τον φροντιμένο ακουστικά χώρο, όντας και τα 2 αυτά στοιχεία μαζί, εξίσου σημαντικά! Και λέω, πως αν πληρούνται ΚΑΙ ΟΙ 2 αυτοί όροι, ΤΟΤΕ ακούμε με αντικειμενικά σωστές προυποθέσεις και ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ πολλά από αυτά που λες και που όντως ισχύουν για μικρούς αφρόντιστους χώρους!
Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί φαίρνεις ως παράδειγμα τον μικρό αφρόντιστο χώρο, αφού αυτό είναι ούτως ή άλλως ένα από τα στοιχεία που πρέπει να βελτιωθεί για να ακούμε αντικειμενικά σωστά...

Και στους 2 σχετικά μικρούς, φροντισμένους όμως χώρους στους οποίους έχω ακούσει με αντικειμενικά πολύ καλύτερες προυποθέσεις από ότι για παράδειγμα στο σπίτι μου, δεν ενοχλούσε τίποτα από αυτά που λες!! Και νομίζω στον έναν έχεις ακούσει κι εσύ, οπότε γνωρίζεις... στον άλλον (ATHENS MASTERING) σκέψου υπήρχε πλήρης LEDE ακουστικός σχεδιασμός κορυφαίου επαγγελματικού επιπέδου και πραγματικά Νίκο, τι να σου πω, όταν λέμε δεν ενοχλεί τίποτα, εννοούμε τίποτα!!! Ίσα ίσα θες να δυναμώνεις την ένταση όσο αντέχεις...
 
Last edited:

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,153
Αθήνα
Η διαφωνία μας αδερφέ είναι ότι πιστεύω ότι στα συστήματά μας προσπαθούμε να παρομοιάσουμε το πραγματικό γεγονός όπως το φαντασιωνόμαστε και όπως δεν θα μας ενοχλεί (μιλώντας για τις πιο ιδιαίτερες και ακραίες μορφές του ήχου)

Στον έναν από τους δύο που ακούσαμε και οι δύο μας, είναι πειραγμένα τα db στις χαμηλές συχνότητες.
Ας μας πει ο ιδιοκτήτης αν αφαιρέσει 1db ακόμα, ποιο θα είναι το "σωστό".

Ιmo, δεν υπάρχει μονιτορ σύστημα σε οικιακό χώρο (για studio δε μιλάω καθόλου) που να μην ενοχληθεί πουθενά, ότι γούστα και να έχεις.
Εκτός αν η ακουστική ικανότητα του ακροατή έχει περιοριστεί πολύ πάνω από τους 20 κύκλους και πολύ κάτω απο τους 20000...
Πράγμα που είναι γεγονός και λίγο πολύ ισχύει σε όλους μας! Προσωπικά δε ασχολούμαι καθόλου πλέον. Δεν οδηγεί πουθενά.

Η μάταιη αναζήτηση του "σωστού", που αναπόφευκτα θα ενοχλήσει, μόνο σε ένα πράγμα οδηγεί. Την εύρεση του ικανότερου αυτιού που έστησε αυτό το σύστημα.

Και στο φινάλε αφού το βρήκε γιατί το αλλάζει κάθε τρεις και λίγο? Και πως είναι σιγουρο στη τελική ότι επήλθε βελτίωση προς το σωστότερο???

Άλεξ, διαφορετική προσέγγιση. Τα έχουμε πει και απο κοντά πολλάκις.

άμα τη βρίσκει ο ακροατής... περι ορέξεως κολοκυθόπιτα...

:ernaehrung004:Ευχαρίστως να έρθω σε "αυτό" το σύστημα χώρο να δοκιμάσουμε μερικά δείγματα, σε οποιαδήποτε ένταση επιθυμεί ο κάτοχος.
 
Last edited:

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,153
Αθήνα
Να προτείνω κάτι?

Το προτείνω..:flipout:.

Έχει τύχει να γνωριστούμε σχετικά καλά με κάποιους συμφορουμήτες, να έχουμε ακούσει τα συστήματά μας, να ανταλλάσσουμε απόψεις αλλά και τις μουσικές μας (και όχι μόνο) ζωντανά και όχι μόνο πίσω απο το πληκτρολόγιο. Με τις διαφωνίες μας με όλα (αυτό δεν αλλάζει)

Καλά τα studio αλλά ας δούμε και τι λύσεις βρίσκει ο καθένας για να αντεπεξέλθει στις πραγματικές συνθήκες!
Προσπαθήστε να κάνετε το ίδιο όσοι ενδιαφέρεστε για ακροάσεις και δεν θα βγείτε ζημιωμένοι. Οι εμπειρίες και γνώσεις του ενός, βελτιώνουν τον άλλον και περνάμε και μερικές ώρες ευχάριστα κάνοντας το χόμπι μας.
Δεν είναι ανάγκη τα συστήματα να είναι υψηλής αξίας, ούτε ο χώρος να μπορεί να φιλοξενήσει πολλά άτομα. Μια παρέα 2-3-4 ατόμων μπορεί να στήσει μια πολύ καλή κατάσταση, imo.
Και ο δικός μου χώρος άλλωστε μικρός είναι, αλλά αν υπάρχει κέφι...

Για δείτε το με γείτονες ή μη.
Τις δύσκολες ώρες που περνάμε, λίγο-πολύ, όλοι μας... είναι μια καλή διέξοδος και αν μη τι άλλο αξιοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας εποικοδομητικά.
 
Last edited:

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,464
Ραφήνα
Re: Απάντηση: TWBAS 2012

Καλά τα studio αλλά ας δούμε και τι λύσεις βρίσκει ο καθένας για να αντεπεξέλθει στις πραγματικές συνθήκες!

Αυτό ξαναπές το, οι πραγματικές συνθήκες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, ειδικά όταν δεν είσαι μόνος στο σπίτι και αναγκάζεσαι να κάνεις μεγάλες υποχωρήσεις σε θέματα τοποθέτησης.