Τhe Exposure Triangle
Τhe Exposure Triangle ή αλλίως το τρίγωνο της έκθεσης.
Η λήψη μιας φωτογραφίας καλείτε και έκθεση γιατί απαιτεί την έκθεση του αισθητήρα μας (η του φιλμ) στο φως. Εξαρτάται απο τρείς παράγοντες που αντιπροσωπεύουν τις τρείς γωνίες του παραπάνω τριγώνου.
Το διάφραγμα (aperture) είναι το πόσο μεγάλο είναι το άνοιγμα που επιτρέπει την δίοδο του φωτός.
Η ταχύτητα κλείστρου (shutter speed) είναι η χρονική διάρκεια που μένει αυτό το άνοιγμα ανοιχτό
To iso ή ευαισθησία είναι το πόσο ευαίσθητος είναι ο αισθητήρας (ή το φιλμ) στο φως που πέφτει πάνω του.
Είναι φανερό οτι υπάρχει ισχύουν τα εξής:
Μεγαλύτερο άνοιγμα, μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη ευαισθησία σημαίνουν αύξηση της έκθεσης ενώ τα αντίθετα σημαίνουν μείωση αυτής.
Aperture
Το διάφραγμα το μετράμε με f stops με την μορφή f/2.8, f/4, f/8 κ.ο.κ. Θα δείτε οτι θυμίζει κλάσμα, και γιαυτό αυτά με τον μικρότερο παρονομαστή σημαίνουν μεγαλύτερο άνοιγμα.
Δλδ
το f/2.8 αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο άνοιγμα του διαφράγματος απο το f/4
Shutter Speed
Η ταχύτητα μετριεται σε δευτερόλεπτα και συχνότερα υποδιερέσεις. 1", 1/10, 1/60, 1/250, 1/1000 κ.ο.κ Συχνά στις μηχανές μας λόγω χώρου το 1/ παραλήπεται οπότε βλέπουμε τιμές 1", 10, 60, 250, 1000 αλλά σημαίνουν το ίδιο πράγμα.
Οπότε η τιμή 60 αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη διάρκεια απο την τιμή 250.
ISO
Τέλος η ευαισθησία μετριέται σε iso. Όσο χαμηλότερο το iso τόσο λιγότερο ευαίσθητος είναι ο αισθητήρας/φιλμ επομένως θα χρειαστεί περισσοτερο φως απο κάποιον με μεγαλύτερη ευαισθησία. Στο φιλμ, το iso είναι χαρακτηριστικό του φιλμ και δεν αλλάζει, ενώ στις ψηφιακές μπορείς να το αλλάζεις σε ένα εύρος που έχει καθορίσει ο κατασκευαστής. Εδώ σε αντίθεση με το διάφραγμα και την ταχύτητα, το μεγαλύτερο σημαίνει και μεγαλύτερο. Δλδ, τ
α 400iso αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη ευαισθησία απο τα 200iso. Στις περισσότερες μηχανές το iso κύμαίνεται μεταξύ 100 και 6400.
Κάθε αλλαγή σε οποιονδήποτε απο τους παραπάνω παράγοντες που έχει ώς αποτέλεσμα την μείωση του φωτός που εκθέτει στο μισό ή τον διπλασιασμό του χαρακτηρίζεται ώς 1 στοπ.
Δλδ χρόνος 1/50 έχει ένα στοπ διαφορά απο τους χρόνους 1/25 και 1/100. Το 1/25 δλδ αφήνει διπλάσιο φως να περάσει απο το 1/50, ενώ το 1/100 το μισό. Τα διάφορα στοπ στο διάφραγμα φαίνονται στο παραπάνω σχήμα ενώ στο iso τα στοπ είναι 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400. Οι ενδιάμεσες αλλαγές χαρακτηρίζονται ώς μισό στοπ ή 1/3 κα)
Είναι φανερό οτι μια αλλαγή σε έναν παράγοντα μπορεί να αντισταθμιστεί απο αντίθετη αλλαγή σε άλλον παράγοντα. Αυτό σημαίνει οτι
για κάθε έκθεση υπάρχουν πολλές διαφορετικές τιμές των 3 παραγόντων που δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα, γεγονός που μας δίνει μεγάλη δημιουργική ελευθερία να εκμεταλευτούμε τα ιδιέτερα χαρακτηριστικά κάθε παράγοντα που θα αναλύσουμε αργότερα.
Τέλος
υποέκθεση σημαίνει οτι χρειαζόταν περισσότερο φως άρα ένας απο τους τρείς παράγοντες έπρεπε να μεταβληθεί ώστε να καλύψει αυτο το υπόλειμα ενώ
υπερεκθεση είναι η αντίθετη περίπτωση. Τα υπερ και τα κατά κάθε περίπτωσης θα αναλύσουμε επίσης αργότερα.