vob files σε cd-r ?

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Στράτο εχω κάτι πάτερνς που είναι σε μορφή vob και ifo. Επειδή έχω πολλά δισκάκια cd-r θέλω αντί για δισκάκι dvd-r να χρησιμοποιήσω αυτά.
Η εγγραφή θα γίνει με το Nero.
 
εγω παλι δεν καταλαβα. Αντε και τα εγραψες. Αν ειναι dvd εργο λογικα δεν θα σου φτασει ο χωρος του cd-r. Αν τα γραψεις ετσι χυμα χωρις να πεις στο προγραμμα εγγραφης οτι θελεις να γραψεις dvd video δεν θα παιζει στο dvdplayer σου σωστα ισως και καθολου. Οποτε ποιος ο λογος?
 

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Λοιπόν, τα αρχεία που θέλω να γράψω είναι dvd-files μεγέθους 1,25 MB.
Αν επιχειρήσω να τα γράψω ως dvd-video μου βγάζει το μήνυμα ότι τα αρχεία δεν μπορούν να γραφούν σε αυτό το μέσο (cd-r).

Κάπως αλλιώς πρέπει να γίνεται ώστε να παίξουν τελικά σε DVDp.
 

aman17-2

New member
18 June 2006
57
Soufli
ο μόνος τρόπος είναι να κάνεις μετατροπή του dvd σου σε vcd ή svcd
απλά θέλεις ένα dvd2vcd / dvd2svcd converter
αλλά με λίγο ψάξιμο θα βρεις πολλά...
 

Φιλιππος

Senior Member
17 June 2006
337
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
vcd --> mpg1, χαλια ποιοτητα
svcd --> mpg2, καλη ποιοτητα και γενικα ευκολη διαδικασια
minidvd--> mpg2, καλη ποιοτητα αλλα μεγαλο μπερδεμα η ολη διαδικασια. Παλαιοτερα που το δοκιμαζα ειχα πελαγωσει μεχρι να τα καταφερω.
 
17 June 2006
9,590
Λοιπόν ας πάμε μερικά χρόνια πίσω. Πάνω από 5. Τότε δεν υπήρχαν dvdr και τα cd ήταν ακόμα πολύ ακριβά. Η κλασσική λύση για να βάλεις μια ταινία σε ένα δισκάκι ήταν να την κάνεις Mpeg4. Και όμως κάποιοι τρελοί ρώσοι δοκίμασαν κάτι διαφορετικό. Πήραν τα vob αρχεία από ένα dvd, μείωσαν την ανάλυση στο μισό, αύξησαν και την συμπίεση του Mpeg2 και έτσι φτιάχτηκε το minidvd. Όμως τότε τα εργαλεία για να κάνεις dvd authoring ήταν πανάκριβα γιατί στην ουσία απευθύνονταν σε στούντιο κατά βάση. Μιλάμε για πάνω από 10.000$. Οι ρώσοι ξαναέκαναν το θαύμα τους και χέρι με χέρι διέρευσε στο Internet το DVDMotion Pro. Μέρος του προγράμματος αυτού ήταν το ForDVD στο οποίο περνάγαμε τα αρχεία και μας έβγαζε ένα iso το οποίο γράφαμε σε cdr με τα διαθέσιμα προγράμματα της εποχής. Ένα από τα πρώτα miniDVD που είχα φτιάξει τότε ήταν ακριβώς αυτό που θέλεις να κάνεις και εσύ, με trailers Dobly Digital, DTS και THX. Θυμάμαι με το μόντεμ το 33600 που κατέβαζα 40-50 ΜΒ trailer για να ακούσω πραγματικό 5.1 ήχο.
Το βασικότερο πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσε να παίξει σχεδόν πουθενά. Ελάχιστα οικιακά το αναγνώριζαν (εδώ μερικά δεν μπορούσαν τότε να διαβάσουν cdr ήχου), ενώ ακόμα και προγράμματα σε υπολογιστή δεν το έπαιζαν άμεσα. Βέβαια ακόμα δεν είχε βγει λογισμικό που να παίζει dts ήχο. Λίγο αργότερα βγήκε το σπασμένο PowerDVD 2000 που έπαιζε και dts. Ένα λογισμικό που ποτέ δεν κυκλοφόρησε επίσημα (μαζί με την έκδοση για Linux). Σιγά σιγά βέβαια τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο εύκολα. Τα λογισμικά για αναπαραγωγή σε υπολογιστή άρχισαν να αναγνωρίζουν τα miniDVD κανονικά, ενώ με τον κατακλυσμό της αγοράς από φθηνά dvdplayer από Κίνα άρχισαν και τα οικιακά να υιοθετούν αυτό το ανεπίσημο format. Ειδικά από την στιγμή που βγήκαν τα dvdr για υπολογιστή όλα έγιναν πολύ εύκολα. Πολλά authoring προγράμματικα βγήκαν στην αγορά και η όλη διαδικασία έγινε εύκολη. Όμως ταυτόχρονα έπεσαν και οι τιμές των άγραφων dvdr και έτσι το miniDVD έμεινε στην ουσία ένα ιστορικό φορμάτ - η ποιότητα και ταχύτητα κωδικοποίησης mpeg4 είχε πια φτάσει σε κορυφαία επίπεδα. Έχει νόημα πια μόνο για μεταφορά 20-30 λεπτών Mpeg2 βίντεο από βιντεοκάμερα και τίποτα παραπάνω. Εξάλου Mpeg2 βίντεο περιέχει και το svcd. Βέβαια στο svcd που μπορεί να γίνει xsvcd (δηλαδή να μην χρησιμοποιείς το default Bitrate του πρωτόκολου, αλλά πολύ περισσότερο, φτάνοντας την ποιότητα του dvd) είναι ίσως πιο καλή λύση από πλευράς εικόνας μιας και θεωρητικά υποστηρίζει πολυκάναλο ήχο Mpeg 5.1 που όμως καλά καλά δεν υποστηρίζεται από τα λογισμικά για υπολογιστή, δεν έχω βρει ούτε ένα οικιακό να το παίζει και ας είναι εντελώς συμβατό με τα θεωρητικά του πρωτοκόλου. Που καταλήγουμε σήμερα?
- Γράφουμε ένα dvd και τελειώνουμε, είναι 100% συμβατό και πια πολύ φθηνό
- Γράφουμε svcd/xsvcd για να περάσουμε λίγα λεπτά mpeg2 Βίντεο με στέρεο ήχο και να έχουμε μέγιστη συμβατότητα (κυρίως για βίντεο από βιντεοκάμερα)
- Γράφουμε MiniDVD αν πρέπει να έχουμε 5.1 ήχο αν και πάλι δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι θα παίξει. Αν μιλάμε για υπολογιστή ίσως είναι καλύτερη λύση τo mpeg4 μαζί με ac3 ήχο. Για να το φτιάξουμε σήμερα κάνουμε πως γράφουμε ένα dvd και φτιάχνουμε ένα iso που να το παίρνει ένα cdr και τελικά γράφουμε το iso στο cdr.
Ελπίζω με αυτή την μικρή ιστορική αναδρομή να έγινε κατανοητό γιατί πρωτοβγήκε το miniDVD και πως εξελίχθηκε και τι μπορεί να μας προσφέρει σήμερα.
 

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Ευχαριστούμε Γιώργο για την αναλυτική ενημέρωση!!

Αυτό που ήθελα το έγραψα σε dvd-r. Επειδή ήταν μικρό σε συνολικό μέγεθος αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να το γράψω σε cd-r. Ετσι ξεκίνησε το θέμα..