Βοήθεια για στήσιμο Home Cinema

nikosmag

New member
13 September 2008
84
Καλημέρα σε όλους,

Κάνω μια ανακαίνιση στο σαλόνι μου και σκέφτομαι να χτίσω και το home cinema σιγά σιγά ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο όμορφο (κρυμμένα καλώδια / πανί κλπ) καθώς χώρος για dedicated room δεν υπάρχει.

Έχω μερικές ερωτήσεις πρός του πιο έμπειρους.

1) Η απόσταση θέασης είναι 4μέτρα. Πιστεύετε ότι ένα πανί 120" είναι υπερβολή; Ή και με 110" θα είμαι μια χαρά χωρίς να μου φαίνεται "μικρό". Θα υπάρχουν και έξτρα θέσεις στα 6μέτρα
2) Το κεντρικό ηχείο μπορεί να χωνευτεί κάτω από το τζάκι (μέσα σε γυψοσανίδα) και εάν ναι τι πρέπει να προσέξω στην κατασκευή; Θα είναι μόλις 20εκατοστά από το πάτωμα. Να αφήσω κενό από πίσω ή να βάλω κάποιο μονωτικό υλικό; Γύρω γύρω το ηχείο τι κενό πρέπει να έχει;
3) 5.1 ή 7.1; Να περάσω καλώδια για 7.1 ή είναι υπερβολή; Λόγω του ότι ο χώρος είναι σχετικά μεγάλος θα μου προσφέρει κάτι παραπάνω ένα σύστημα με 7.1 αντί για 5.1 (με δίπολα)

Ευχαριστώ πολύ,
Νικόλας
 

Attachments

  • Proposal.jpg
    Proposal.jpg
    224.3 KB · Views: 136

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,022
Athens
7.1 απαραίτητα μιας και είσαι σε ανακαίνιση ακόμη και αχρείαστα να είναι! Για οθόνη συμφωνώ με τον Γιάννη, 120 σίγουρα (αν σε παίρνει φυσικά).
 

nikosmag

New member
13 September 2008
84
Ακόμα είμαι σε φάση επιλογής εργολάβου και τελικού σχεδίου, οπότε έχουμε χρόνο ακόμα μπροστά απλά κάτι τέτοιες λεπτομέριες τις χρειάζομαι άμεσα για να ξεκινήσω με τα ηλεκτρολογικά και σχεδιαστικά.

Για το κεντρικό έχετε να προτείνετε κάτι;
 

nikosmag

New member
13 September 2008
84
Καλώδια για (min 4) ηχεία στο ταβάνι να περάσεις.

Καλησπέρα Σύριε,

Μιλάς για τα περιφερειακά ηχεία (2 surround & 2 surround back) ή για μελοντική χρήση (Dolby Atmos, κλπ)

Τα surround σκέφτομαι να τα περάσω κάτω από το πάτωμα καθώς θα ξηλωθεί όλο με κανάλια βέβαια για μελλοντική αναβάθμιση.

Νικόλας
 

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,925
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Για το κεντρικό αν κατάλαβα καλά θα το κλείσεις οπότε φρόντισε η οπή ανάκλασης χαμηλών (αν έχει) να είναι μπροστά. Ρώτησε το μηχανικό τι θερμοκρασίες θα αναπτύσονται στο συγκεκριμένο σημείο. Εννοείται ότι θα πρέπει να έχει κλίση τουλάχιστον 30[SUP]ο[/SUP] για να σε "κοιτάει". Για τις ίντζες συμφωνώ με τους προλαλήσαντες 120" άνετα, με τον καιρό μπορεί να σου φανούν και λίγες. Βλέποντας την εικόνα τα κόκκινα σημεία είναι για τα ηχεία; Με τη συγκεκριμένη διάταξη λέω μήπως θα βόλευε σύστημα 6.1 με πίσω κεντρικό, να δούμε τι θα πουν κι οι υπόλοιποι όμως, μία γνώμη είπα.
 

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,499
Θεσσαλονίκη
Εγώ έβαλα 6.1 αλλά επειδή είχα πιο δύσκολη περίπτωση. 7.1 είναι καλύτερα μου φαίνεται σε αυτό το σετ απ. Με τα δίπολα ξινίζομαι λίγο καθώς ο όλος χώρος είναι μαζεμένος μονόμπατα προς τα αριστερά και από τη δεξιά πλευρά τα δίπολα υποψιάζομαι ότι θα κάνουν πολλή ηχώ. Καλύτερα συμβατικά με μικρή κλίση στο sweetspot.

Σείριε για τα οροφής έχεις πολύ δίκιο αλλά από την άλλη ο άνθρωπος σκοπεύει όντως να κρεμάσει ηχεία? Είναι αρκετή έξτρα μανούρα το σκάψιμο στοκάρισμα της οροφής. Ειδικά αν δεν είναι σπατουλαριστή θα χρειαστεί πιθανόν για να κρύψει τις ατέλειες να την σπατουλάρει όλη. Και μέχρι να βάλει τα ηχεία θα έχει καλωδιάκια να κρέμονται από δω και από κει.

Το θέμα του κεντρικού δές το συνολικά και με τα μπροστινά καθώς πρέπει να είναι ίδια σειρά. Μπορείς (το καλύτερο) να στήσεις μπροστά τριάδα από ηχεία κατάλληλα για τοποθέτηση σε γυψοσανίδα αν ο μάστορας που θα την φτιάξει το έχει το θέμα. Αλλιώς φρόντισε όπως είπε και ο Κώστας την οπή μπροστά η καμπίνα κλειστού τύπου.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ρίξε και μια ματιά εδώ:
http://www.bowers-wilkins.net/Speakers/Custom_Installation/CI_Series
 

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,925
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Θανάση ο λόγος που πρότεινα 6.1 είναι γιατί στη φωτό τα πίσω φαίνονται σχεδόν στην ίδια ευθεία με τα περιφερειακά και πιθανόν να έχει ακουστική τρύπα στο κέντρο, αν τα φέρει πιο κοντά δεν θα είναι αισθητικά όμορφα σε απόσταση 1 με 1,5 μέτρο να υπάρχουν δύο ηχεία, το είχα δοκιμάσει στο χώρο μου και δεν μου άρεσε καθόλου οπότε ας το σκεφτεί κι αυτό ο φίλος Νίκος σαν πιθανό σενάριο. Για τα δίπολα συμφωνώ, αφού ο χώρος δεν είναι συμμετρικός με ίση απόσταση απ την θέση ακρόασης και ο πίσω τοίχος είναι αρκετά μακριά μάλλον δεν θα ικανοποιήσουν, στη θέση τους θα προτιμούσα κι εγώ συμβατικά ηχεία με το τουίτερ να κοιτά απ ευθείας στο αυτί.
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,729
Οροφής πρότεινα για Atmos, DTS X κλπ

Ειναι τα πιο δύσκολα να μπουν μετα, όποτε ευκαιρια ειναι τώρα (βασικά τα καλώδια τουλάχιστον - τα ηχεία μπορεί να ειναι και εμφανή)
 

nikosmag

New member
13 September 2008
84
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!

Για το Αtmos η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα σκεφτεί καν καθώς τώρα μου φαίνεται υπερβολή και προσθέτει αρκετό κόστος, βέβαια η ύπαρξη γυψοσανίδας ίσως βοηθάει στο να τραβήξω τις γραμμές μόνο και όποτε το αποφασίσω τρυπάω και βάζω και ηχεία, αφού αλλάξω και ενισχυτή. Απο την άλλη είδα ότι αντίστοιχο αποτελέσμα επιτυγχάνεται και με dolby atmos enabled ηχεία που βαράνε προς το ταβάνι οπότε μήπως όντως είναι υπερβολή να κάνω απο τώρα μελέτη για ηχεία ταβανιού;

Το κεντρικό θα προσπαθήσω να το βάλω κάτω από το τζάκι αν και το συγκεκριμένο που έχω τώρα έχει την οπή πίσω (μελοντικά θα αλλαχτεί).

Όσον αφορά τα πίσω ηχεία το πιο πιθανό είναι ότι θα τραβήξω γραμμές για 7.1 σε απόσταση που να μην φαίνονται άσχημα. Πειράζει άν είναι σχετικά ψηλά με κλήση προς τα κάτω;
 

nikosmag

New member
13 September 2008
84
Επειδή με βάλατε στην πρίζα με το Atmos και διαβάζοντας λίγο σχετικά με το νέο αυτό format, καταλαβαίνω ότι εάν βάλω μόνο ένα ζεύγος στο ταβάνι λίγο πιο μπροστά από την θέση ακρόασης θα είμαι καλυμμένος καθώς αρκετοί ενισχυτές υποστηρίζουν μόνο ένα ζεύγος για height ηχεία.

Η γυψοσανίδα υπάρχει μόνο μπροστά οπότε για πίσω έαν ποτέ βάλω θα πρέπει να βρώ λύση με ηχεία (atmos enabled) σωστά;