Warp speed mr. ...Ligeti

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
m22648x99wr.jpg


Warp Works and Twentieth century masters ( cd 2006 )

Η Warp είναι ένα πολύ γνωστό label , με εξαιρετικές κυκλοφορίες που βρίσκονται μέσα στην καρδιά του σήμερα , καθορίζοντας και οριοθετώντας την μουσική του υπόκρουση . Σύγχρονος ήχος , κορυφαία ονόματα , δημιουργική δουλειά , γεμάτη καινοτομίες . Από τους εκπληκτικούς Red Snapper , στον Squarepusher κι από τους Autechre και τον Jimi Tenor , στον Aphex Twin και τους Boards of Canada , η εταιρία που δημιουργήθηκε το 1989 από τους Steve Becket και Rob Mitchell , υπηρετεί τον σύγχρονο ήχο διατηρώντας την ανεξαρτησία της και την οικονομική της ευρρωστία .

Το 2003 η Warp διοργάνωσε από κοινού με την London Sinfonietta , διάφορα κονσέρτα , εκκινώντας από την επιθυμία να καταδειχθεί ο κοινός τόπος που ενώνει την σημερινή πρωτοπορία με τους μεγάλους συνθέτες του 20ου αιώνα και το πως οι μεν αποτελούν την φυσική συνέχεια των δε .

Τα κονσέρτα αυτά - σε κατάμεστες παρακαλώ αίθουσες -ηχογραφήθηκαν και μέρος τους παρουσιάζεται εδώ σε ένα διπλό cd που περιλαμβάνει νέες εκτελέσεις έργων των σημαντικότερων συνθετών σύγχρονης μουσικής ( Stockhausen, Cage , Ligeti , Nancarrow ,Varese και Reich ) παρέα με έργα των Richard D. James και Tom Jenkinson ή όπως είναι πιό γνωστοί ως Aphex Twin και Squarepusher , με τα έργα βέβαια των τελευταίων να έχουν μεταγραφεί γιά ορχήστρα όπου κρίθηκε αναγκαίο .

Κατά την άποψη μου τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά . Οι εκλεκτικές συγγένειες της μουσικής της πρώτης ομάδας με αυτής της δεύτερης είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς και ειλικρινά θα μπορούσε κανείς να πεί , και όχι "ελαφρά τη καρδία" , ότι οι δεύτεροι είναι άξιοι συνεχιστές της μουσικής πρωτοπορίας των αρχών και της μέσης του 20ού αιώνα , καθώς οι συνθέσεις τους στέκουν άνετα δίπλα σε αυτές των δασκάλων . Από τίς καλύτερες δουλειές που έχω ακούσει τελευταία . Απλώς χρειάζεται μιά προηγούμενη εξοικείωση με τα σύγχρονα ρεύματα .
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Eνδιαφέρουσα πρόταση Ντόκ.Απο τον Ligeti,έχω τα κοντσέρτα του για βιολί,για πιάνο και για τσέλο.Δυσκολα έργα αλλά γοητευτικά.
Ο Reich επίσης μού αρέσει.
Οντως χρειάζεται εξοικείωση με τα σύγχρονα ρευματα,θάλεγα μάλιστα ξεκινώντας απο τίς απαρχές του 20ου αιώνα όπου προέρχονται αρκετές επιδράσεις τού ´σήμερα´.
 
Ο Λίγκετι μας άφησε χρόνους τον περασμένο Ιούνιο. Έγινε ευρύτερα γνωστός από την προτίμηση που του έδειξε ο Στάνλευ Κιούμπρικ, ο οποίος χρησιμοποίησε αποσπάσματα της μουσικής του στην επένδυση των έργων Οδύσσεια 2001, Η Λάμψη και Μάτια Ερμητικά Κλειστά.
Gyorgy_Ligeti.jpg

Ίσως η καλύτερη εισαγωγή στην μουσική του να είναι το ορχηστρικό έργο Ατμόσφαιρες. Τουλάχιστον ήταν το μόνο που άκουγα ευχάριστα ως φοιτητής, σε μια εποχή που δεν μου έλεγε τίποτε η avant guarde.

Πρόσφατα ξανάκουσα ένα cd της wergo με μουσική του, αγορασμένο στη Βουδαπέστη πριν πέντε χρόνια. Εκτίμησα πάρα πολύ το τρίο του για βιολί, κόρνο και πιάνο, έργο του 1982. Επίσης μου άρεσε ιδιαίτερα η χαριτωμένη μινιατούρα του Ουγγρικό Ροκ, έργο του 1978 για τσέμπαλο.
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Μετά από ερώτημα του Σπύρου σχετικά με το ποιό κομμάτι του Ligetti περιελάμβανε το εν λόγω cd - και ομολογουμένως ήταν παράλειψη μου να μην τα αναφέρω - παραθέτω τις συνθέσεις και τους συνθέτες ως έχουν στο cd ( ακολουθείται το χρώμα με το οποίο αναγράφονται οι συνθέσεις και στο cd)

Disk 1
01 Aphex Twin Prepared Piano piece 1
02 Aphex Twin Prepared Piano piece 2

03 Conlon Nancarrow arr. Yvar Mikhashoff Study No. 7
04 John Cage Sonataw 1 & 2 ( from Sonatas and Interludes)
05 Steve Reich Violin Phase
06 John Cage First Construction in Metal07 Squarepusher arr. David Horne The Tide08 Karlheinz Stockhausen Spiral

Disk 2
01 John Cage Sonata 12 ( from Sonatas and Interludes)
02 Edgar Varese Ionization
03 Steve Reich Six marimbas04 Squarepusher arr. Fraser Trainer & Sound Intermedia Cronc 2 Symmetriac
05 John Cage Sonatas 5 & 6
06 Aphex Twin arr. David Horne AFX237 V7
07 Gyorgi Ligetti Chamber Cocerto
08 Aphex Twin arr. Kenneth Hesketh Polygon Window

Conductors : Jurjen Hempel & Stefan Asbury
Soloists
Clive Williamson : Piano
Rolf Hind : Piano
Clio Gould ; Violin
Simon Haran : Saxophones Sound Intermedia : live electornics
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Ευχαριστούμε για τήν πλήρη ενημέρωση.
Υ.Γ
Η ερώτηση έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ´Δάσκαλο´.Οχι τίποτα άλλο ,αλλά δεν αναγράφεται σε post.;)
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
φυσικά το κίτρινο χρώμα - που αφορά τον Ligetti που ήταν και η αφορμή για το συμπλήρωμα - δεν φαίνεται καθόλου καλά . Ούτε και στο ένθετο του cd όμως ( χε χε )
 
17 June 2006
9,482
Δε θα ξεχάσω ποτέ στο πρώτο αφιέρωμα που είχε γίνει στο μέγαρο για τον Λίγκετι τα "παρατράγουδα" που είχαν γίνει.
Μια ελληνοιταλίδα λιγο πριν το τέλος σηκώθηκε από πίσω και άρχισε να φωνάζει πως αυτό είναι μουσική του διαβόλου. Musica Diabolica, Musica Diabolica και να κατεβαίνει προς τα μπροστά της πλατείας.
Γραφικό το λιγότερο, αλλά μια ανάμνηση χαριτωμένη από μια γυναίκα που οριόταν ότι τον γνώριζε προσωπικά.
Μεγάλος συνθέτης πάντως και από τους αγαπημένους μου ο Λίγκετι...