Υπάρχει πλέον διεθνής εμπειρία στο νομικό του πράγματος για τη γυναικοκτονία. Μπορούμε να δούμε την τάση διεθνώς.
Η Κόστα Ρίκα έγινε η πρώτη χώρα που ψήφισε νόμο που ορίζει τη γυναικοκτονία νομικά καθορισμένο έγκλημα το 2007.
Ένας άνδρας που δολοφόνησε τη γυναίκα ή τη σύντροφό του μπορεί να τιμωρηθεί με 20 έως 35 χρόνια φυλάκιση. Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες τιμωρίες κατά της σωματικής κακοποίησης και περιορισμού της κίνησης, κατά τις οποίες ο σύντροφος χειραγωγεί μια γυναίκα για να την εμποδίσει να φύγει.
Το 2022 η Κύπρος όπου εκεί ενσωμάτωσε τη γυναικοκτονία στον ποινικό κώδικα ως διακριτό έγκλημα και
κατέστησε τις δολοφονίες που σχετίζονται με το φύλο επιβαρυντικό παράγοντα κατά την επιβολή ποινών.
Τον ίδιο χρόνο η γυναικοκτονία εισήχθη στον ποινικό κώδικα της Μάλτας.
Μπορεί πλέον να θεωρηθεί κίνητρο του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας και σε τέτοιες περιπτώσεις, ο δικαστής μπορεί να εξετάσει την υψηλότερη μορφή ποινής – την ισόβια κάθειρξη.
Η Κροατία είναι η πιο πρόσφατη χώρα που υιοθέτησε ειδικό νόμο περί γυναικοκτονίας, καθιστώντας το μεμονωμένο αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης δέκα ετών ή περισσότερο.
Επίσης υπάρχει ψήφισμα του ΟΗΕ του 2013 όπου καλεί όλα τα τα έθνη να αναλάβουν δράση κατά των φόνων γυναικών και κοριτσιών λόγω φύλου.
Ενώ φέτος υπήρξε συμφωνία να γίνει νόμος στην Ε.Ε. Η βελγική προεδρία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν σε έναν πρώτο νόμο της ΕΕ για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία. Ο νέος νόμος ορίζει ελάχιστους κανόνες σχετικά με τον ορισμό συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων και κυρώσεων για την αντιμετώπιση αυτής της μορφής βίας. Καθορίζει επίσης τα δικαιώματα των θυμάτων κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών ή της ενδοοικογενειακής βίας και προβλέπει την προστασία τους.
Croatia has become the latest in a string of nations to make killing women because of their gender a specific offence.
theconversation.com
Εάν δεν κάνω λάθος, εντός τριών ετών θα πρέπει να εναρμονιστεί και η Ελληνική νομοθεσία... .