Zyx R-100 και Thorens TD-321

Περί κεφαλών

Λίγα λόγια για την (άστρωτη) zyx r-100 για την οποία μόλις άρχισα να διαμορφώνω άποψη:
R100.JPG

Παρά τις διάφορες φήμες που έχουν κατά καιρούς γραφτεί το Διαδίκτυο (π.χ. στο vinyl asylum), αυτά που έχω διαπιστώσει προς το παρόν είναι τα ακόλουθα:
1. Πολύ ήσυχη, φράζει μεγάλο μέρος του θορύβου επιφανείας και των κλικ και ποπ του δίσκου (σε σχέση με lyra clavis και vdh mc1).
2. Το τριγωνικό της σχήμα κάνει σχετικά εύκολη την ευθυγράμμιση με προτράκτορ και το πλαστικό της κέλυφος, παρά τα όσα έχουν γραφτεί, δε δημιουργεί πρόβλημα με συσσώρευση στατικού.
3. Η αναγνωστικότητα της είναι πολύ καλή, αντίστοιχη (ή ελαφρά καλύτερη) με της dynavector xx-2.
4. Εντυπωσιακή ανάλυση και στερεφωνική εικόνα με ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε ενδιαφερόμενο!
 

ΝΕΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Established Member
18 June 2006
122
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Re: Περί κεφαλών

Δαμιανός Δημητριάδης said:
Λίγα λόγια για την (άστρωτη) zyx r-100

Δαμιανέ θα μπορούσες να μου πεις το υπόλοιπο σετ απ μέχρι τον προενισχυτή;
Την έχω ακούσει μια μόνο φορά (σε clearaudio) και μάλλον αδικούνταν (η κεφαλή).
 
Απάντηση: Re: Περί κεφαλών

ΝΕΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ said:
Δαμιανέ θα μπορούσες να μου πεις το υπόλοιπο σετ απ μέχρι τον προενισχυτή;
Την έχω ακούσει μια μόνο φορά (σε clearaudio) και μάλλον αδικούνταν (η κεφαλή).
Ευθύμιε είναι το ακόλουθο:
  1. πλατώ Thorens TD321
  2. Βραχίονας Moerch DP-6 με το στέλεχος μέσης ενεργής μάζας (6 gr)
  3. Καλώδιο βραχίονα - phono clearaudio, μικρού μήκους (0,5 m)
  4. Προενισχυτής phono ο ενσωματωμένος του Symphonic Line RG10 MkIII
Η κεφαλή έχει μονταριστεί με το πρόσθετο μεταλικό έλασμα (silent metal) για να αυξηθεί λίγο η ενεργή μάζα, μια που η ίδια είναι πολύ ελαφριά (περίπου 4,5 gr) και η ενδοτικότητα της χαμηλή (15). Ο συντονισμός είναι πολύ απαλός (βοηθά και η απόσβαση του βραχίονα οριζόντια) αλλά βγαίνει ψηλά (γύρω στα 14 Hz).

Όσο περνά ο καιρός τόσο μεγαλώνει ο ενθουσιασμός μου από τις ακροάσεις. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση με ότι μου έδινε η vdh που πήρε τη θέση της, αλλά ούτε και με κεφαλές σαν τις lyra lydian και clavis και την μεγάλη Denon (S1) που έχω ακούσει σε φίλους μου. Και ακόμη παραμένει άστρωτη γιατί ακούω μισή πλευρά δίσκου την ημέρα, γμτο! Και τώρα από το γραφείο γράφω και θα χάσω το ματς! :mad:
 
Απάντηση: Περι κεφαλών

Πρόλαβα το τέλος του δευτέρου ημιχρόνου! Γερά Αργεντινή!

Σχετικά για την κεφαλή έγραψα ότι έχει κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ή ανάλυση και στερεοφωνική εικόνα. Έχει όμως και πολύ όμορφες χροιές και κάτι που δεν το' χω ξανακούσει από άλλη κεφαλή: Μοναδικός 'αέρας' γύρω από τα όργανα και τις φωνές!
 

ΝΕΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Established Member
18 June 2006
122
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Re: Απάντηση: Re: Περί κεφαλών

Ο συντονισμός είναι πολύ απαλός (βοηθά και η απόσβαση του βραχίονα οριζόντια) αλλά βγαίνει ψηλά (γύρω στα 14 Hz).


Είναι λίγο ψηλά αλλά μάλλον οφείλεται στη ρύθμιση της ανάρτησης. Ο συνδυασμός ανάρτησης και unipivot είναι δύσκολος και για τολμηρούς χρήστες.:devil-smiley-029:
Το πλατό πρέπει είναι αυτό που παράγεται σήμερα ως phonosophie και το τεστάρουν με τον Aro της Naim (επίσης unipivot) με εξαιρετικά αποτελέσματα.Άρα τα αυτιά σου δεν κάνουν λάθος:flipout:
Παρεμπιπτόντως Δαμιανέ αυτό το πλατό με την πρωτοποριακή ανάρτηση με ελάσματα, στην εποχή του, οι reviewers στην Εσπερία, το έθαβαν μην τους κάνει καμιά ζημιά στις πωλήσεις των φίλων τους:twoguns:
Ήταν πολύ πιο καλοκατασκευασμένο από κάτι άλλα με διπλάσιο κόστος. Σήμερα τεστάρουν το γερμανικό του δίδυμο και γράφουν διθυράμβους -ειδικά για την ανάρτηση!!! Ε, ρε ξύλο που θέλουν...
 
Απάντηση: Περι κεφαλών

Ίσως ο συντονισμός να βγαίνει ψηλά λόγω της μεσοχαμηλής ενεργής μάζας και της χαμηλής ενδοτικότητας της ανάρτησης της κεφαλής.

Έριξα μια ματιά στο phonosophie και οι ομοιότητες με το 321 είναι μεγάλες και απ' έξω και στην ανάρτηση: :rolleyes:
p3aro-500.jpg


BHTD321.jpg

Φωτ. του 321 από gallery με βραχίονα sumiko

Το 321 ανήκε στην τελευταία φουρνιά της πάλαι ποτέ κραταιάς Thorens πριν την πάρει η κάτω βόλτα με τα σιντιά. Άρα, έχοντας και στο μυαλό μου τη ρήση του Ντε Βίτο (από την ταινία με τα λεφτά των άλλων) ότι τα καλύτερα καμτσίκια τα έφτιαξε ο τελευταίος παραγωγός πριν χρεοκωπήσει, δεν τ' αλλάζω! ;)