Αμμωνία. Δηλαδή άλλη μια πηγή για αέρια θερμοκηπίου.
By Sofia Esquivel-Elizondo and Ilissa Ocko Companies are announcing plans to use ammonia to decarbonize the power sector, because they view it as a carbon-free fuel that does not emit carbon dioxide and other carbon-based air pollutants, such as carbon monoxide, when combusted. But there are...
blogs.edf.org
Νομίζω ότι είναι ισοπεδωτική η διατύπωσή σου.
Η αμμωνία όπως και το υδρογόνο είναι φορείς ενέργειας και δεν περιλαμβάνουν στο μόριο τους άνθρακα. Άρα το αποτύπωμα έχει να κάνει με τον τρόπο σύνθεσής τους. To Ν2Ο είναι αέριο του θερμοκηπίου όντως, αλλά η παραγωγή της πράσινης αμμωνίας δεν εκλύει Ν2Ο.
Αν τη χρησιμοποιήσεις σε κυψέλη καυσίμου (είτε υψηλής θερμοκρασίας είτε με απευθεία χρήση σε κυψέλη καυσίμου αμμωνίας) δεν έχεις Ν2Ο ή ΝΟx.
Μπορείς επίσης να κάνεις θερμική διάσπαση της αμμωνίας σε υδρογόνο και άζωτο.
Τώρα αν μιλήσουμε για λιπάσματα που παράγονται από την αμμωνία αυτή, όντως όταν πάμε σε νιτρικό οξύ έχουμε εκπομπές και φυσικά όταν βάζουμε το λίπασμα στο έδαφος υπάρχει έκλυση N2O.
Στην Ostwald ακόμη και με καταλύτες άντε να φτάσουμε στο 90% τη μετατροπη Ν20 σε Ν2 και Ο2. Είναι σίγουρα καλό, αλλά παραμένει ποσότητα Ν2Ο. Έχω δει και κάποια Paper που ξεπερνούν το 95% με πρόσθετους καταλύτες μετά.
Στη γεωργία γίνεται επίσης πολύ έρευνα και αποτελέσματα ήδη αξιοποιούνται. Τελείως χοντρικά μιλώντας:
- Πάμε σε λίπανση ακριβείας / δεν ρίχνουμε την ίδια ποσότητα σε όλη τη φάρμα.
- Πάμε σε λιπάσματα αργής αποδέσμευσης οπότε υπάρχει μεγαλύτερη αξιοποίηση του αζώτου από τα φυτά το οποίο οδηγεί και σε μείωση του Ν2Ο.
- Υπάρχουν και τροποποιήσεις συστημάτων καλλιέργειας, με αξιοποίηση και αζώτου από οργανική προέλευση, αμειψισπορές κλπ για να μειώσουμε την ρύπανση.