Του χρόνου, τέτοιο καιρό, θα εορτάζουμε τα 100 χρόνια από το 1ο ετήσιο μνημόσυνο του Mahler. Ας μην το ξεχάσουμε και αυτό.
Πιστεύω ότι όπως κάποτε με το έτος Mozart το παρακάναμε και από ένα σημείο και μετά καταντά αηδία (πέρσι εκατό πενήντα από την γέννησή του, φέτος 100 χρόνια από τον θάνατό του)
Αν και άνθρωπος που αναζητεί ποικιλία ερμηνειών, κανονικά θα έπρεπε να με ικανοποιεί αυτό, αυτό το πράγμα τελικά μου προκαλεί αηδία, μια και η πορεία σε αυτά τα πράγματα πρέπει να είναι διαχρονική και όχι επετειακή. Έτσι αυτό "επετειακό" αρχίζει να με ενοχλεί προσωπικά (ίσως γιατί δεν περίμενα επετείους για να γνωρίσω τον Mahler).
Ομιλώ φυσικά για την γενικότερη αντιμετώπιση των "ειδικών"που τυγχάνει και όχι για τα λεγόμενα των μελών, που βρίσκουν μια αφορμή να πουν δυο λογάκια. Δεν θα μιλήσω για την εμπορευματοποίηση αυτών των επετείων γιατί δεν με συμφέρει, όντας "πυροβολημένος" με την κλασσική στο μεγαλύτερο μέρος του βίου μου δεν περίμενα και σε αυτό "επετείους" (από την άποψη απόκτησης πλείστων ερμηνειών με τον παλιό "παραδοσιακό" τρόπο)
Ναι, γίνεται μεν κατάχρηση των επετείων, όμως ο μέσος άνθρωπος, ο μη γνώστης, ο μη μύστης, χρειάζεται τα μνημόσυνα για να πλησιάσει το άγνωστο. Προσωπικά δεν θα τα περιφρονούσα, ακόμη κι αν δεν έχουν να μου πουν κάτι ιδιαίτερο προσωπικά.
...Η υπερβολή είναι που περιφρονώ και έχουν υπερβάλει, ας είμαστε ειλικρινείς...
Γενικά παρουσιάζετε διεισδυτικά και με ενσυναίσθηση το θέμα. Συμφωνώ λοιπόν, εκ πείρας. Αφήνω απλώς ένα ενδεχόμενο, μέσα στην υπερβολική διάχυση, κάποιοι να έρθουν σε δημιουργική επαφή με το έργο του συνθέτη.
.......................................................................................................................................................................................................
Θα μου επιτρέψετε επιπλέον να υποβάλλω την προσωπική μου άποψη για αυτούς που θεωρούν σημαντικούς τους "υπερβολικούς" εορτασμούς και επετείους. Έχουν γνωρίσει, έχουν αποδεχθεί και πιστεύουν στο έργο του Mahler ή οποιουδήποτε άλλου. Το πιο πιθανόν είναι να χαίρονται για αυτή την υπερβολή. Έχω όμως την αίσθηση ότι δεν τον έχουν καταλάβει και αυτή η υπερβολή καλύπτει αυτήν το έλλειμμα κατανόησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν καλύπτεσαι με αυτό τον τρόπο. Ανάλογη άποψη είχα για τις "αρπαχτές" Mahler διάσημων μαέστρων όπου σε μια διετία ξεπετούσαν όλες τις συμφωνίες του Mahler. Δηλαδή ο Kublelik και ο Boulez που το έκαναν αυτό σε μια 10ετία, και ίσως παραπάνω, ήταν υπολειπόμενοι; Τα αποτελέσματα δείχνουν το αντίθετο.
Με όλα αυτά, θα μείνω μακρυά από αυτές τις υπερβολές και μακρυά από την μουσική του Mahler, ειδικά αυτήν την περίοδο. Εκτιμώ και αγαπώ πολύ την μουσική του συνθέτη και γενικότερα την μουσική αυτή, προκειμένου να αφεθώ στην ανούσια υπερβολή και τελικά κακή παρουσίαση που έχουν αυτοί οι "εορτασμοί" - μνημόσυνα.
Θα μου επιτρέψετε αν και δεν γνωρίζω το έργο του Mahler να έχω μια μικρή αντίρρηση, η μάλλον καλύτερα μια διαφορετική οπτική! Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι συνηθίζουν να θεωρούν σημαντικούς αυτούς τους υπερβολικούς εορτασμούς και επετείους, όπως χαρακτηριστικά λέτε. Πράγματι και εμένα κάποιες φορές με αφήνουν παγερά αδιάφορο.
Ωστόσο, υπάρχει ένας λόγος για το οποίο όχι μόνο δεν μπορώ να πω τίποτα αλλά επιπλέον μου δημιουργεί μεγάλη συγκίνηση. Το να εορτάζεις κάτι επειδή αισθάνεσαι ότι έχεις χρέος απέναντι σε αυτό! Όταν χρωστάς πολλά κάπου, υπό μίαν έννοια ίσως και να είσαι ή να αισθάνεσαι "ελλειμματικός" απέναντι σε αυτό, αλλά το καταθέτω με ειλικρίνεια, οποιαδήποτε μη κατανόηση στο έργο κάποιου είναι ασήμαντη μπροστά σε ένα τόσο έντονο συναίσθημα σαν αυτό που σου δημιουργεί η αγάπη για κάτι και το χρέος σου για να το θαυμάζεις και να το δοξάζεις!
Ειδικά αν αυτό το κάτι με κάποιους τρόπους κατάφερε κάποια στιγμή της ζωής σου να σου δείξει έναν δρόμο, ή ακόμα (και δεν είναι υπερβολή αυτό) σε κάποια δύσκολη φάση της ζωής του να είναι ο ένας και μοναδικός δρόμος.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο διαφωνώ με την “κατάκτηση” της μουσικής, γιατί συνειρμικά αυτός ο όρος με παραπέμπει σε μια σχέση εξουσίας ακροατή και έργου. Αλίμονο, για μένα ούτε καν ο δημιουργός δεν κατακτά το έργο του, πόσο μάλλον ο απλός αποδέκτης….
Εγώ θα πάω σε αυτό. Δεν είναι Mahler, αλλά τέτοια πράγματα δεν βλέπουμε συχνά. Την 6η την έχω ακούσει 3 φορες την τελευταία 5ετία ζωντανά.
Δεν λέω όμως, οι προδιαγραφές της φαίνονται υψηλές (εμπιστοσύνη στον μαέστρο).
Μανουέλ, θα πάω και γω, οπότε κανόνισε να το κανονίσουμε πακέτο, για να γνωριστούμε και από κοντά ...
Πάντως και στην 6η, [αν και γω παρακολούθησα αρκετές 6ες την τελευταία δεκαετία] θα πάω ... και μάλλον θα είναι και ο Ντέμιαν (ελπίζω) ...
Πάντως και στην 6η, [αν και γω παρακολούθησα αρκετές 6ες την τελευταία δεκαετία] θα πάω ... και μάλλον θα είναι και ο Ντέμιαν (ελπίζω) ...
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.