[1080p vs 720p] Πότε είναι, όντως, απαραίτητο το FullHD?

alestros

Senior Member
21 December 2007
410
Θέτοντας ότι μιλάμε για παραπλήσιων χαρακτηριστικών προβολείς (contrast, φωτεινότητα, τεχνολογία) απ' τις πόσες ίντσες και πάνω έχει σημασία να μιλάμε για Full HD προβολείς?

Π.χ. στις 80 και 90 ίντσες θα είναι ορατή η διαφορά μεταξύ ενός ready και fullHD προβολέα? Και έστω ότι είναι... είναι ικανή να δικαιολογεί τα 1000 ευρώ διαφορά?

Μήπως τελικά οι διαφορές γίνονται αισθητές απ´ τις 100 ίντσες και πάνω?

Φίλε alestros -bye-, είναι καθαρά θέμα απόστασης-μεγέθους. Αν ψάξεις λίγο στο google, θα βρεις έναν πίνακα της THX, ο οποίος το μόνο κριτήριο που έχει είναι η διακριτική ικανότητα του ματιού και γι' αυτό θεωρείται ο πιο αξιόπιστος. Εννοείται βέβαια πως μιλάμε πάντα για καλό υλικό 1080, αλλιώς η όποια διαφορά πάει περίπατο, ενώ τίποτα από αυτά δεν αναιρεί το γεγονός πως ακόμα και με το ταπεινό 720 Χ 576, αν είναι σωστά υλοποιημένο, μπορεί κανείς να απολαύσει μια ταινία στις πολλές ίντσες...

(Τι αιρετικός... :flipout: )

Πριν απο μερικες μερες , αλλαξα τον προβολεα μου - Οπτομα 78 DLP 720p - με εναν αλλο - Σονυ VW50 1080p - και μπορω να σου πω, οτι στο δικο μου χωρο και οθονη 90" 16/9 , δεν ειδα διαφορα στην αναλυση.

Πιο πολυ μετραει η τεχνολογια του προβολεα, ο φακος του κλπ.

Σε περισσοτερες ιντσες φυσικα , θα υπαρχει μια μικρη διαφοροποιηση.

Θέτοντας ότι μιλάμε για παραπλήσιων χαρακτηριστικών προβολείς (contrast, φωτεινότητα, τεχνολογία) απ' τις πόσες ίντσες και πάνω έχει σημασία να μιλάμε για Full HD προβολείς?

Π.χ. στις 80 και 90 ίντσες θα είναι ορατή η διαφορά μεταξύ ενός ready και fullHD προβολέα? Και έστω ότι είναι... είναι ικανή να δικαιολογεί τα 1000 ευρώ διαφορά?

Μήπως τελικά οι διαφορές γίνονται αισθητές απ´ τις 100 ίντσες και πάνω?

Το μέγεθος της οθόνης χωρίς να αναφέρεις την απόσταση θέασης δεν λέει και πολλά πράγματα.
Μπορεί να μην φαίνεται αλλά μπορεί να κάνει και "μπάμ".

Σύμφωνα με τις δοκιμές που έχω κάνει σπίτι μου, ο πίνακας στο παραπάνω link είναι αρκετά ακριβής.

Στις 90" από τα 3.80μ βλέπω άνετα τη διαφορά μεταξύ 720p και 1080p.

Ουσιαστικά, στα 720p ξεχώριζα τα pixels. Στα 1080p πλέον δεν τα ξεχωρίζω.

Βέβαια, με το υλικό που βλέπουμε, τελικά είναι αμφίβολο το πόσο χρήσιμη είναι η παραπάνω ανάλυση..

Παιδιά μια ερώτηση: Μεταξύ 1080i και 720p πιο είναι καλύτερο ;!:chinscratch:

Ίσως πρέπει να το θέσω αλλιώς, μία ταινία blu-ray με ένα προβολικό μέσο (sony xs50) που έχει 720p & 1080i με πιο από τα δύο θα έχω καλύτερη εικόνα;!

Παιδιά μια ερώτηση: Μεταξύ 1080i και 720p πιο είναι καλύτερο ;!:chinscratch:

Υπάρχουν κάποιες θεωρείες που δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν.
Λένε οτι για γρήγορη θέαση, πχ sport, τα 1080i είναι καλύτερα. Σ' αυτό ίσως έχουν δίκιο, νομίζω οτι τα 1080i όντως έχουν καλύτερη κίνηση.

Re: Απάντηση: [1080p vs 720p] Πότε είναι, όντως, απαραίτητο το FullHD?

Ίσως πρέπει να το θέσω αλλιώς, μία ταινία blu-ray με ένα προβολικό μέσο (sony xs50) που έχει 720p & 1080i με πιο από τα δύο θα έχω καλύτερη εικόνα;!
Το ποιο πιθανό να μην δεις καμία απολυτός διάφορα στη ποιότητα εικόνας, από την άλλη όμως στα 720p θα έχεις καλύτερη κίνηση ; )

Re: Απάντηση: [1080p vs 720p] Πότε είναι, όντως, απαραίτητο το FullHD?

Υπάρχουν κάποιες θεωρείες που δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν.
Λένε οτι για γρήγορη θέαση, πχ sport, τα 1080i είναι καλύτερα. Σ' αυτό ίσως έχουν δίκιο, νομίζω οτι τα 1080i όντως έχουν καλύτερη κίνηση.
Μπάμπη ακόμα και Αμερική που υπάρχουν πολλά αθλητικά κανάλια στα live 720p παίζουν…

comment του ESPN... ESPN puts it like this: 'Progressive scan technology produces better images for the
fast moving orientation of sports television. Simply put, with 104 mph fastballs in
baseball and 120 mph shots on goal in hockey, the line-by-line basis of progressive
scan technology better captures the inherent fast action of sports. For ESPN,
progressive scan technology makes perfect sense.'

http://ezinearticles.com/?720p-Vs-1080i-HDTV&id=91443

Απάντηση: Re: Απάντηση: [1080p vs 720p] Πότε είναι, όντως, απαραίτητο το FullHD?

Μπάμπη ακόμα και Αμερική που υπάρχουν πολλά αθλητικά κανάλια στα live 720p παίζουν…

comment του ESPN... ESPN puts it like this: 'Progressive scan technology produces better images for the
fast moving orientation of sports television. Simply put, with 104 mph fastballs in
baseball and 120 mph shots on goal in hockey, the line-by-line basis of progressive
scan technology better captures the inherent fast action of sports. For ESPN,
progressive scan technology makes perfect sense.'

http://ezinearticles.com/?720p-Vs-1080i-HDTV&id=91443

Τότε Γιώργο μπορεί να ήταν ανάποδα και να μην θυμάμαι καλά...
Βλέπωντας όμως τα δορυφορικά κανάλια που είναι σε 1080i η κίνηση είναι μιά χαρά.

Αναποδα ειναι: Η κινηση τραβηγμενη με καμερα 720p 60 ειναι καλυτερη απο την αντιστοιχη σε 1080i 60 διοτι σε interlaced mode χανουμε την μιση πληροφορια οποτε κινειται η καμερα, αφου τραβαει μισο καρε (interlaced field) το δευτερολεπτο σε αντιθεση με τις καμερες που τραβουν κατευθειαν σε 720p 60 οπου εχουμε ληψη 1 καρε καθε ενα δευτερολεπτο.
Επισης, οταν εχουμε 1080i σημα, πρεπει το προβολικο μας ή πηγη μας (αναλογως που θα γινει η αποπλεξη) να εχει καλους αλγοριθμους αποπλεξης για να "μαντεψουν" τι πληροφορια χαθηκε κατα την κινηση της καμερας...