14/03/1883..Ραντεβού με τον "ουρανό"...Κ.Μάρξ.

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
Σαν σήμερα η μορφή που επηρέασε όσο κανείς τον 20ο αιώνα και που ακόμη και σήμερα, οικονομολόγοι και αναλυτές σκύβουν στα βιβλία του με θαυμασμό και δέος, πέθανε.

Τα κείμενα του "μεταφράστηκαν" σε πάρα πολλές γλώσσες και παρερμηνεύτηκαν όσο λίγα. Αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε την χαρισματικότητα και διορατικότητα αυτού του ανθρώπου.

Κάρολε σε ευχαριστούμε για αυτά που μας έδωσες και ελπίζουμε να χτίσουμε αυτόν τον "ουρανό" που τόσο αγάπησες......με τον δικό μας τρόπο, που σίγουρα όμως θα είναι επηρεασμένος απο το έργο σου.

Παραθέτω ένα αρκετά καλό αφιέρωμα απο το Βαθύ Κόκκινο....

getImage3-243x300.jpg

http://vathikokkino.com/2012/03/σαν-σήμερα-14031883-πέθανε-ο-κ-μαρξ-2/

Σαν σήμερα η μορφή που επηρέασε όσο κανείς τον 20ο αιώνα και που ακόμη και σήμερα, οικονομολόγοι και αναλυτές σκύβουν στα βιβλία του με θαυμασμό και δέος, πέθανε.

Τα κείμενα του "μεταφράστηκαν" σε πάρα πολλές γλώσσες και παρερμηνεύτηκαν όσο λίγα.

Έτσι, ακριβώς.
Τεράστιο μυαλό πάντως, παρά τις κάποιες λανθασμένες προβλέψεις .....

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν μόλις μια χούφτα άνθρωποι μεταξύ των οποίων ο πιστός φίλος του Engels που τον χαρακτήρισε "τον πιο συκοφαντημένο από τους ανθρώπους".
Η ζωή του διδάσκει ότι δεν είναι ανάγκη πάντα να πάρεις τα όπλα για να είσαι επαναστάτης. Εγκατέλειψε μια εύπορη ζωή, ακαδημαϊκή καριέρα, έζησε επί της ουσίας ως άπατρις φτάνοντας στο απόλυτο σημείο ανέχειας μην έχοντας να πληρώσει για το φέρετρο του παιδιού του που φυσικά απεβίωσε από τις κακουχίες.
Με το χρόνο, ο Μarx ενδύθηκε, παρά τη θέλησή του, με ένα μεσσιανικό μανδύα προσδοκώντας από αυτόν "προφητείες". Ένας χαρισματικός και πανέξυπνος άνθρωπος ήταν που κατάφερε να δει λίγο πιο μπροστά από την εποχή του.
Αυτό που διαψεύσθηκε ήταν ο καρικατουρίστικος μαρξισμός σύμφωνα με τον οποίο όλα, σαν από μόνα τους, θα οδηγούσαν στην Επανάσταση. Απεναντίας τόνισε πολλές φορές στο έργο του τον ενεργό ρόλο του υποκειμένου δημιουργώντας ρήγματα στο ντετερμινιστικό μοντέλο που συχνά του προσάπτουν.
Βασικά, έχω την εντύπωση, ότι μόλις ξεκίνησε ο αιώνας του. Αυτό που φάνηκε να διαψεύδεται προσωρινά ήταν η πεποίθησή του ότι η ανέχεια του προλεταριάτου θα αυξάνεται εκθετικά. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι κατά τον 20ο αιώνα. Το επίπεδο διαβίωσης των εργατικών μαζών καλυτέρευσε αισθητά, τουλάχιστον στο Δυτικό Κόσμο, εξαιτίας βέβαια και της Επανάστασης του 1917.
Ποιος όμως μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο και για τον αιώνα που διανύουμε; Ο λόγος του φαντάζει πιο επίκαιρος από ποτέ και μπορούμε να μιλάμε πλέον για ένεν φιλόσοφο του 21ου αιώνα.
Από τη ζωή και το έργο του κρατάω:
1) Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, ένα βιβλιαράκι κάτι λιγότερο από 100 σελίδες που άλλαξε τον κόσμο.
2) Τη διαμάχη του με τον Μπακούνιν που οδήγησε στη διάλυση της πανίσχυρης 1ης Διεθνούς (που έφτασε σε σημείο να αριθμεί 600.000 μέλη στην Ευρώπη).
3) Το ότι δημιούργησε ένα ρεύμα σκέψης που, κανένα μα κανένα άλλο, δεν έχει στις πλάτες του τόση μελέτη για το κοινωνικό ζήτημα.

Hatts off για τον Κάρολο...

Και σε τέσσερις μέρες έχουμε επέτειο για την πρώτη "έφοδο στον ουρανό".

Last edited:

2) Τη διαμάχη του με τον Μπακούνιν που οδήγησε στη διάλυση της πανίσχυρης 1ης Διεθνούς (που έφτασε σε σημείο να αριθμεί 600.000 μέλη στην Ευρώπη).

Πάντως, η σταδιακή εκτροπή της οκτωβριανής επανάστασης στο γνωστό σταλινικό γραφειοκρατούμενο έκτρωμα μάλλον δικαιώνει τελικά το γέρο-Μπακούνιν...

Πάντως, η σταδιακή εκτροπή της οκτωβριανής επανάστασης στο γνωστό σταλινικό γραφειοκρατούμενο έκτρωμα μάλλον δικαιώνει τελικά το γέρο-Μπακούνιν...

Αν και ο Marx ποτέ δεν έδωσε ένα σαφές σχεδίασμα για την κομμουνιστική κοινωνία καθότι περιφρονούσε τις "συνταγές για τα μαγειρεία του μέλλοντος", μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι τα γραφειοκρατικά καθεστώτα του μπλοκ ουδεμία σχέση είχαν με το όραμά του.

Υ.Γ. Προβοκάτσια! Κάποιος έσβησε τη φωτογραφία του Καρόλου! :flipout:

Τείνω να συμφωνήσω με τον Δημήτρη....

Το πρόβλημα του Marx ήταν η μεταβατική περίοδος του κράτους ως αναγκαία συνθήκη. Αν και ο Στάλιν δεν πέρασε ποτέ αυτό το στάδιο, μόνο και μόνο ως γεγονός(κρατισμός) αναιρεί την "αισιοδοξία"(μετάβαση) του Marx.

Re: Απάντηση: 14/03/1883..Ραντεβού με τον "ουρανό"...Κ.Μάρξ.

Εμένα δεν έχει υποπέσει μέχρι σήμερα στην αντίληψή μου ένα πιο συμπαγές μεταβατικό πρόγραμμα από αυτό του Marx. Μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν το έχω δει.
Από εκεί και πέρα αυτή είναι η μοίρα των πνευματικών έργων στην Ιστορία: από ένα σημείο και μετά αυτονομούνται από τις προθέσεις των δημιουργών τους και ο καθένας τα ερμηνεύει και τα εφαρμόζει κατά το δοκούν.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: 14/03/1883..Ραντεβού με τον "ουρανό"...Κ.Μάρξ.

Εμένα δεν έχει υποπέσει μέχρι σήμερα στην αντίληψή μου ένα πιο συμπαγές μεταβατικό πρόγραμμα από αυτό του Marx. Μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν το έχω δει.
Από εκεί και πέρα αυτή είναι η μοίρα των πνευματικών έργων στην Ιστορία: από ένα σημείο και μετά αυτονομούνται από τις προθέσεις των δημιουργών τους και ο καθένας τα ερμηνεύει και τα εφαρμόζει κατά το δοκούν.

Μώρε δεν υπάρχει, αλλά η τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη σήμερα, θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει την απ´ευθείας μετάβαση ενός κοινωνικού συνόλου στον "ουρανό"....σήμερα.

Αν και μοιάζουν με ευχολόγια έχω την πεποίθηση οτι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο... Μπορεί δηλαδή για πρώτη φορά στην Ιστορία της η ανθρωπότητα να κάνει το "μεγάλο" βήμα....