1η η Ελλάδα στη λίστα του «Εconοmist» για τη διάδοση του καπνίσματος

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,632
Αθήνα
Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στη λίστα του «Εconοmist» για τη διάδοση του καπνίσματος, με την αναλογία των 3.000 τσιγάρων ανά Έλληνα, ανεξάρτητα αν είναι καπνιστές ή όχι. Όσο για το προφίλ του καπνιστή, δύο πακέτα ημερησίως, ήδη από την ηλικία των 14 ετών...

Τη δεύτερη θέση με 2.700 τσιγάρα τον χρόνο καταλαμβάνουν οι Ουκρανοί, ενώ τρίτοι έρχονται οι Σλοβένοι με 2.400 τσιγάρα ετησίως.

Στις 20 πρώτες χώρες οι 18 είναι ευρωπαϊκές, με την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αγγλία να βρίσκονται χαμηλά στον κατάλογο, λόγω και των πρόσφατων μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ενώ πολύ κοντά στις επιδόσεις της πρώτης τριάδας βρίσκονται η Ρωσία, η Ισπανία και οι χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία).

Στην Ελλάδα μάλιστα το προφίλ του καπνιστή με τουλάχιστον δύο πακέτα ημερησίως, ήδη από την ηλικία των 14 ετών και με παράλληλη πλήρη αποχή από τους κανόνες της υγιεινής ζωής, με άξονες την ισορροπημένη διατροφή και τη συστηματική άσκηση, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες ενός μοιραίου εμφράγματος στις ηλικίες κάτω των 35 ετών. Εννέα στους δέκα καπνιστές που έχουν υποστεί έμφραγμα μέχρι αυτή την ηλικία έκαναν αυτού του τύπου τη ζωή.

Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου.

Αντιγγραφή από in.gr

Έχουν κάνει ένα λάθος όμως.....

Υπολόγισαν την κατανάλωση σύμφωνα με τις πωλήσεις των εταιρειών και έχουν αφήσει έξω τις επιστροφές και τις εξαγωγές, που ναι υπάρχουν και αυτές.

Το σωστό θα ήταν να μας αναφέρουν και τις πραγματικές μετρήσεις των καπνοβιομηχανιών οι οποίες δείχνουν και την πραγματική εικόνα.

Η τάση της αγοράς πάντως είναι η εξής : τσιγάρο σε πτώση, κερδισμένοι ο καπνός του στριφτού και τα παντός είδους πουράκια (βιομηχανοποιημένα και χειροποίητα) που κυκλοφορούν.

Μικρή απόκλιση στα στοιχεία και τον τρόπο υπολογισμού δεν αλλάζει και τόσο την διαμορφωμένη ''φιλοσοφία'' ζωής :

τσιγάρο - ποτό (από μικρές ηλικίες) -καθιστική ζωή - κακή διατροφή.
Αυτό βασικά ήθελα να προβάλλω και το επαναλαμβάνω παρακάτω:

Στην Ελλάδα μάλιστα το προφίλ του καπνιστή με τουλάχιστον δύο πακέτα ημερησίως, ήδη από την ηλικία των 14 ετών και με παράλληλη πλήρη αποχή από τους κανόνες της υγιεινής ζωής, με άξονες την ισορροπημένη διατροφή και τη συστηματική άσκηση, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες ενός μοιραίου εμφράγματος στις ηλικίες κάτω των 35 ετών.
Εννέα στους δέκα καπνιστές που έχουν υποστεί έμφραγμα μέχρι αυτή την ηλικία έκαναν αυτού του τύπου τη ζωή.

Μικρή απόκλιση στα στοιχεία και τον τρόπο υπολογισμού δεν αλλάζει και τόσο την διαμορφωμένη ''φιλοσοφία'' ζωής :

τσιγάρο - ποτό (από μικρές ηλικίες) -καθιστική ζωή - κακή διατροφή.
Αυτό βασικά ήθελα να προβάλλω και το επαναλαμβάνω παρακάτω:

Στην Ελλάδα μάλιστα το προφίλ του καπνιστή με τουλάχιστον δύο πακέτα ημερησίως, ήδη από την ηλικία των 14 ετών και με παράλληλη πλήρη αποχή από τους κανόνες της υγιεινής ζωής, με άξονες την ισορροπημένη διατροφή και τη συστηματική άσκηση, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες ενός μοιραίου εμφράγματος στις ηλικίες κάτω των 35 ετών.
Εννέα στους δέκα καπνιστές που έχουν υποστεί έμφραγμα μέχρι αυτή την ηλικία έκαναν αυτού του τύπου τη ζωή.

αν ήταν μικρή η απόκλιση δεν θα έγραφα καν στο θέμα, έρχονται μεγάλες αλλαγές και οι επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν να τα φέρουν έτσι ώστε να μην απολυθούν χιλιάδες που ασχολούνται....

Το πρόβλημα όπως κουβέντιαζα εχθές κιόλας με πελάτες είναι το εξής :

Κανένας δεν έχει σωστή ενημέρωση για το τι σημαίνει απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους....

ένας μάλιστα μου είπε χαρακτηριστικά : Δηλαδή δεν θα μπορώ να καπνίζω στην βόλτα μου η στο σπίτι μου !!!!!!!:bigcry:
μόνο που δεν έβαλα τα κλάματα από τα γέλια και προσπάθησα να του εξηγήσω τι σημαίνει δημόσιος χώρος.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος είναι ιδιοκτήτης 7 περιπτέρων .........:slapface:

Άλλο πρόβλημα, μου απαντάνε για την απαγόρευση πώλησης καπνικών σε νεολαίους κάτω των 18 :
Δηλαδή εγώ θα ζητάω ταυτότητα σε όποιον μου φαίνεται μικρός ??????

Πες εσύ τι του απαντάς ?????????

Βάση έρευνας αγοράς το ποσοστό πιτσιρικάδων που αγοράζουν καπνικά, δεν μπορεί να διαπιστωθεί από τα σημεία πώλησης λόγω του ότι αρκετοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους για να αγοράσουν τα τσιγάρα τους !!!!!!

Δυστυχώς ακόμα και εμείς που είμαστε στο εμπόριο αυτό, δεν έχουμε βγάλει άκρη ακόμα.....

Γλαφυρά τα όσα αναφέρεις αλλά προσανατολισμένα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες τα εσωτερικά των οποίων δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τόσο καλά όσο εσύ.
:smile:
Ο στόχος μου ήταν να αφυπνίσω όσους μπορούν να αφυπνισθούν ακόμη σχετικά με τον τρόπο ζωής τους.

Θα αφυπνισθούν θέλουν δεν θέλουν, κοντά είναι και έρχεται !!!!

όχι το έμφραγμα.......

και πάλι σε όλα αυτά μπαίνει για ακόμη μία φορά το θέμα "παιδεία"......... δυστυχώς...

Άλλο πρόβλημα, μου απαντάνε για την απαγόρευση πώλησης καπνικών σε νεολαίους κάτω των 18 :
Δηλαδή εγώ θα ζητάω ταυτότητα σε όποιον μου φαίνεται μικρός ??????

Πες εσύ τι του απαντάς ?????????

Βάση έρευνας αγοράς το ποσοστό πιτσιρικάδων που αγοράζουν καπνικά, δεν μπορεί να διαπιστωθεί από τα σημεία πώλησης λόγω του ότι αρκετοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους για να αγοράσουν τα τσιγάρα τους !!!!!!

Δυστυχώς ακόμα και εμείς που είμαστε στο εμπόριο αυτό, δεν έχουμε βγάλει άκρη ακόμα.....

Στη Βρετανία ζητούν ταυτότητα για αγορά τσιγάρων, πορνοπεριοδικών, αλκοολ και είσοδο σε club. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει κάποιους πιτσιρικάδες να στέλνουν μεγαλύτερους να τους αγοράσουν τέτοια πράγματα. Σίγουρα όμως είναι καλύτερο από το πουλάμε αβέρτα σε όποιον να ναι.

Το ότι οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους να τους αγοράσουν τσιγάρα αποτελεί άλλο ένα σφάλμα της νοοτροπίας μας.

Στη Βρετανία ζητούν ταυτότητα για αγορά τσιγάρων, πορνοπεριοδικών, αλκοολ και είσοδο σε club. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει κάποιους πιτσιρικάδες να στέλνουν μεγαλύτερους να τους αγοράσουν τέτοια πράγματα. Σίγουρα όμως είναι καλύτερο από το πουλάμε αβέρτα σε όποιον να ναι.

Το ότι οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους να τους αγοράσουν τσιγάρα αποτελεί άλλο ένα σφάλμα της νοοτροπίας μας.

Έτσι είναι Δημήτρη, το διαπίστωσα το Πάσχα που ήμουν εκεί.

Ο νόμος τηρείται αυστηρά, όπως και άλλοι νόμοι που εδώ αν και τους έχουμε, μάλλον τους έχουμε κλειδώσει σε ντουλάπι !!!!!

Άσχετο αλλά αναρωτιέμαι πόσες θλιβερές πρωτιές ακόμα πρέπει να κατακτήσουμε για να αποκολληθούμε από τη δόξα των προγόνων και να καταλάβουμε ότι είμαστε πολύ πίσω πολιτισμικά και κοινωνικά και να αλλάξουμε ρώτα.

Όσο πιστεύουμε πως είμαστε ο περιούσιος λαός και οι άλλοι κουτόφραγκοι είμαστε καταδικασμένοι.