2 Ενισχυτες σε 1 Ζευγαρι Ηχειων???

ChrisV.

AVClub Enthusiast
8 January 2010
1,062
SunCity
Παιδες καλησπερα!!!
Οπως εγραψα και στον τιτλο θελω να κανω το εξης και θελω να μου πειτε αν ειναι εφικτο.
Αυτη τη στιγμη εχω εναν πολυκαναλο ενισχυτη τον οποιο χρησιμοποιω και για ακροαση μουσικης. Ο συγκεκριμενος δεν εχει pre out ωστε να συνδεσω εναν δικαναλο τελικο και θελω να αναβαθμισω τον ηχο σε στερεο ακροαση.
Αυτο που σκεφτηκα να κανω λοιπον ειναι να συνδεσω και εναν δικαναλο ενισχυτη στα ιδια μπροστινα ηχεια (δαπεδου) απο τον οποιο θα ακουω μουσικη απο το cd player και αργοτερα και απο ενα πικαπ.
Με λιγα λογια θα καταληγουν στα ηχεια 2 καλωδια. 1 απο τον av και 1 απο τον στερεοφωνικο. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως οταν λειτουργει ο ενας, ο αλλος θα ειναι κλειστος.
Γινεται αυτό ή θα εχω καποιο προβλημα?

Παιδες καλησπερα!!!
Οπως εγραψα και στον τιτλο θελω να κανω το εξης και θελω να μου πειτε αν ειναι εφικτο.
Αυτη τη στιγμη εχω εναν πολυκαναλο ενισχυτη τον οποιο χρησιμοποιω και για ακροαση μουσικης. Ο συγκεκριμενος δεν εχει pre out ωστε να συνδεσω εναν δικαναλο τελικο και θελω να αναβαθμισω τον ηχο σε στερεο ακροαση.
Αυτο που σκεφτηκα να κανω λοιπον ειναι να συνδεσω και εναν δικαναλο ενισχυτη στα ιδια μπροστινα ηχεια (δαπεδου) απο τον οποιο θα ακουω μουσικη απο το cd player και αργοτερα και απο ενα πικαπ.
Με λιγα λογια θα καταληγουν στα ηχεια 2 καλωδια. 1 απο τον av και 1 απο τον στερεοφωνικο. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως οταν λειτουργει ο ενας, ο αλλος θα ειναι κλειστος.
Γινεται αυτό ή θα εχω καποιο προβλημα?

Πριν χρονια ειχα κι εγω την ιδια απορια και ευτυχως που δεν το εκανα. Πρεπει να βγαζεις τα καλωδια γιατι παλινδρομει το ρευμα και οι ενισχυτες δεν εχουν προστασια στην εξοδο και ενας απο τους δυο θα σου καει αν ειναι ταυτοχρονα συνδεδεμενοι .

Αυτο ειναι σιγουρο? Το ρωταω επειδη απ'οτι καταλαβα δεν το δοκιμασες ποτε.
Να μην το δοκιμασω καν δηλαδη ετσι?

το καλυτερο για μενα ειναι να εχεις μπανανες να τις βαζεις και να τις βγαζεις γιατι φαντασου ποσο ρευμα απο τον ενισχυτη σου θα πηγαινει βολτα στο αλλον ενισχυτη με αποτελεσμα να μην ογηγεις σωστα τα ηχεια σου

Μαλλον αυτη ειναι η μονη λυση, αλλα ελεγα μπας και αποφυγω τα βγαλε - βαλε καλωδια.

Θα ηθελα και εγω να ρωτησω κατι.Αν παρεμβαλλεται κατι τετοιο , αλλα στην περιπτωση μας οχι για δυο ζευγη ηχειων αλλα για δυο ενισχυτες και ανοιγουμε κλεινουμε υπαρχει τοτε προβλημα-κινδυνος (περα την αλλοιωση του ηχου που μπορει να εχουμε, ακουστη η οχι) ?

Υπαρχουν μηχανακια που δεχονται σημα απο εναν ενισχυτη και εχουν επιλογεα για δυο ζευγη ηχειων. Υπαρχουν και με δυο εισοδους ενισχυτων και επιλογες εξοδων ηχειων. Ολα αυτα εχουν μειωση στην ποιοτητα του ηχου καθως παρεμβαλλεται ενα μικρο μεν αλλα υπαρκτο κυκλωμα. Στα studio επεξεργασιας ηχου υπαρχουν κονσολες που κανουν τελεια αυτη την δουλεια αλλα δεν νομιζω οτι προσφερονται για οικιακη χρηση σε Hifi συστημα.

Αποκλείεται να δουλεύει σωστά, πιθανόν και να καεί. Εξαρτάται από την εμπέδηση στο AC που έχει ο άλλος κλειστός.
Σε κάθε περίπτωση βαρυφορτώνεται η έξοδός του, αφού ο άλλος ενισχυτής είναι παράλληλα στα ηχεία.

ΜΗΝ το κάνεις!

Υπαρχουν και με δυο εισοδους ενισχυτων και επιλογες εξοδων ηχειων. Ολα αυτα εχουν μειωση στην ποιοτητα του ηχου καθως παρεμβαλλεται ενα μικρο μεν αλλα υπαρκτο κυκλωμα.

Εαν παρει χειροκινητους διακοπτες δεν διαφερουν σε τιποτα απο τους ρελεδες που εχει ενας ενισχυτης.
Για τους ρελεδες γιατι δεν λεμε τιποτα;

Αποκλείεται να δουλεύει σωστά, πιθανόν και να καεί. Εξαρτάται από την εμπέδηση στο AC που έχει ο άλλος κλειστός.
Σε κάθε περίπτωση βαρυφορτώνεται η έξοδός του, αφού ο άλλος ενισχυτής είναι παράλληλα στα ηχεία.

ΜΗΝ το κάνεις!

Με ενα τετοιο συστημα δεν θα εχει κανενα προβλημα στο να εχει δυο ενισχυτες πανω σε ενα ζευγος ηχειων.
Προφανως ανφερεσαι στην περιπτωση που δεν εχει κανενα συστημα απομονωσης του ενος ενισχυτη απο το κυκλωμα. Οπου και εκει ισχυει ακριβως οτι ειπες.

Eαν εχει ενισχυτες που βγαζουν 12V trigger θα μπορουσε να φτιαξει ενα αυτοματο κυκλωμα ωστε η εναλλαγη να γινεται αυτοματα.
Ή ακομα και αν δεν εχουν 12V trigger θα μπορουσε να παρει καπου απο μεσα απο την πλακετα του καθε ενισχυτη.

Πως θα μπορουσε να ειναι ενα τετοιο πληρες αυτοματο συστημα και με προστασια ωστε να μην ειναι ποτε συνδεμενοι και οι δυο ενισχυτες ταυτοχρονα .

Στα γρηγορα:

Εχουμε 4 σημεια εισοδου (ηχεια) και 8 σημεια εξοδου (δυο ενισχυτες).
Αρα θελουμε 4 διπλης επαφης (ή 8 μονης) ρελεδες να κλεινουν κυκλωμα με εναν απο τους δυο ενισχυτες.

Πως θα κλεινει κυκλωμα η καταλληλη δυαδα (ή τετραδα μονων) ρελεδων.
Θα παιρνει +12V (ή οτι θελουμε) ενεργοποιηση απο τον ενισχυτη.
Εδω υπαρχει το προβλημα να ανοιξουμε και τους δυο ενισχυτες και να ειναι συνδεμενοι και οι δυο στα ηχεια. Παμε παρακατω λοιπον.

Πως θα κλεινει κυκλωμα η καταλληλη δυαδα και μονο αυτη, αφηνοντας τον αλλο ενισχυτη εκτος κυκλωματος:
Θα πρεπει οι ρελεδες των ηχειων να παιρνουν ενεργοποιηση μεσω αλλων ρελεδων.
Οποτε θελουμε εναν διπλης ενεργειας ρελε για καθε ενισχυτη.
Ας δουμε πρωτα για τον ενα ενισχυτη.
Δεχεται ο ρελες +12V, ενεργοποιειται. Κλεινει κυκλωμα στην επαφη κλειστου κυκλωματος.
Εκει εχουμε δωσει απο εξωτερικο τροφοδοτικο, χαμηλης ισχυος (τυπου φορτιστη), +12V.
Το οποιο για να παει σαν ενεργοποιηση στον ρελε ηχειων θα πρεπει πρωτα να περασει απο το κυκλωμα του ρελε του αλλου ενισχυτη, και συγκεκριμενα απο την επαφη ανοικτου κυκλωματος.
Ωστε αν ο ενας ενισχυτης ειναι ανοικτος και ο αλλος κλειστος τοτε, και μονο τοτε, να περναει η ενεργοποιηση στον ρελε ηχειων.
Το ιδιο κανουμε και για τον αλλο ρελε ενισχυτη.

Τωρα επειδη καμια φορά οι ρελεδες κολλανε (κλεινουν κυκλωμα) θα μπορουσαμε να φτιαξουμε μια προστασια με ασφαλειες ή/και διοδους (αν και αυτο το τμημα δεν το εχω καλοσκεφτει).
Ωστε απο το εξωτερικο τροφοδοτικο να εχουμε απο τον ενα ρελε ενισχυτη το + και απο τον αλλο το -.
Και ετσι αν κολλησει ο ενας τοτε πηγαινοντας να δωσει ενεργοποιηση στον ρελε ηχειων να γινεται βραχυκυκλωμα, να καιγεται η ασφαλεια προστασιας του τροφοδοτικου και ετσι να μην κλεινει κανενας ρελες ηχειων κυκλωμα.

Εδω να πω πως καλυτερα θα ηταν ενα σχεδιο. Αλλά ελα που δεν ειμαι καλος με τα σχεδια.
Και να πω επισης πως το συγκεκριμενο κυκλωμα το σκεφτηκα στο ποδι.
Σιγουρα παιρνει βελτιωση και ειδικα στο κομματι προστασιας αποφυγης πιθανου κολληματος ενος ρελε.

Εαν καποιος μπορει να βοηθησει μπορει να τσεκαρει ενα τετοιο κυκλωμα και αν δυνατον να το δωσει σε σχεδιο.
Αν και το συγκεκριμενο θεμα ειναι της DIY εννοτητας.