2 Λειτουργικά σε δύο δίσκους, ΑΠΟΡΙΕΣ

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,361
Αθήνα
Στο pc μου υπάρχουν τρεις σκληροί δίσκοι. Ας τους ονομάσουμε όπως φαίνονται στο BIOS (εικ):
- Third IDE Master 160GB (από αυτόν εκκινεί το pc)
- Third IDE Slave 640GB (για αποθήκευση)
- Fourth IDE Master 160GB (για αποθήκευση)

Αυτό που θέλω, είναι να εγκαταστήσω λειτουργικό στον Fourth IDE Master 160GB για να εκκινώ από αυτόν και αργότερα να μετατρέψω αυτόν που εκκινεί τώρα (Third IDE Master 160GB) σε αποθηκευτικό.

Οι απορίες μου:
1. πρέπει να γίνει format στο δίσκο αυτό (Fourth IDE Master 160GB) για να εγκατασταθεί λειτουργικό;
2. αν θυμάμαι καλά, για την εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει εκκίνηση από το δισκάκι των Windows και μέσα από εκεί θα επιλέξω σε ποιόν δίσκο θα εγκατασταθεί το λειτουργικό. Είναι σωστό αυτό;
3. αφού είναι ήδη Master (ο Fourth IDE Master 160GB), είναι αρκετό να τον ορίσω στο BIOS (στο Boot Device Priority) ως 1st Boot Device, χωρίς να αλλάξω συνδεσμολογία στη μητρική. Αυτό καταλαβαίνω διαβάζοντας το manual (εικ). Είναι έτσι;
4. πρέπει να εγκαταστήσω στο δίσκο αυτόν, όλους τους drivers της μητρικής, της κάρτας γραφικών κλπ;
5. αφού οι δύο 160άρηδες δίσκοι είναι Master (είναι συνδεδεμένοι στις υποδοχές SATA1, SATA2 της μητρικής), θα μπορώ στην εκκίνηση, να ορίζω στο BIOS, από ποιόν θέλω να εκκινεί το pc, είναι σωστό αυτό;

Αν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω, σας παρακαλώ φωτίστε με.
Επειδή τα δύο λειτουργικά θα είναι (μάλλον) διαφορετικά, προφανώς δεν υφίσταται η λύση να πάρω Image του δίσκου που εκκινεί τώρα και να το μεταφέρω στον άλλο. Ούτως ή άλλως προτιμώ καθαρή εγκατάσταση, από μηδενική βάση.

Ευχαριστώ

Attachments

• 2 manual.jpg
    2 manual.jpg
    139.1 KB · Views: 138
  • 1 BIOS.jpg
    1 BIOS.jpg
    122.5 KB · Views: 138
Last edited:
Στο pc μου υπάρχουν τρεις σκληροί δίσκοι. Ας τους ονομάσουμε όπως φαίνονται στο BIOS (εικ):
- Third IDE Master 160GB (από αυτόν εκκινεί το pc)
- Third IDE Slave 640GB (για αποθήκευση)
- Fourth IDE Master 160GB (για αποθήκευση)

Αυτό που θέλω, είναι να εγκαταστήσω λειτουργικό στον Fourth IDE Master 160GB για να εκκινώ από αυτόν και αργότερα να μετατρέψω αυτόν που εκκινεί τώρα (Third IDE Master 160GB) σε αποθηκευτικό.

Οι απορίες μου:
1. πρέπει να γίνει format στο δίσκο αυτό (Fourth IDE Master 160GB) για να εγκατασταθεί λειτουργικό;
2. αν θυμάμαι καλά, για την εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει εκκίνηση από το δισκάκι των Windows και μέσα από εκεί θα επιλέξω σε ποιόν δίσκο θα εγκατασταθεί το λειτουργικό. Είναι σωστό αυτό;
3. αφού είναι ήδη Master (ο Fourth IDE Master 160GB), είναι αρκετό να τον ορίσω στο BIOS (στο Boot Device Priority) ως 1st Boot Device, χωρίς να αλλάξω συνδεσμολογία στη μητρική. Αυτό καταλαβαίνω διαβάζοντας το manual (εικ). Είναι έτσι;
4. πρέπει να εγκαταστήσω στο δίσκο αυτόν, όλους τους drivers της μητρικής, της κάρτας γραφικών κλπ;
5. αφού οι δύο 160άρηδες δίσκοι είναι Master (είναι συνδεδεμένοι στις υποδοχές SATA1, SATA2 της μητρικής), θα μπορώ στην εκκίνηση, να ορίζω στο BIOS, από ποιόν θέλω να εκκινεί το pc, είναι σωστό αυτό;

Αν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω, σας παρακαλώ φωτίστε με.
Επειδή τα δύο λειτουργικά θα είναι (μάλλον) διαφορετικά, προφανώς δεν υφίσταται η λύση να πάρω Image του δίσκου που εκκινεί τώρα και να το μεταφέρω στον άλλο. Ούτως ή άλλως προτιμώ καθαρή εγκατάσταση, από μηδενική βάση.

Ευχαριστώ

Για το 1 μην ανησυχείς γιατί πρέπει να γίνει φορμάτ, αλλά αυτό θα γίνει κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης οπότε δε χρειάζεται από πριν. Ναι πρέπει να μπουτάρεις από το cd. Δεν χρειάζεται συνδεσμολογία στη μητρική. Μπορείς να δίνεις και την επιλογή από ποια win θα μπαίνεις κατά τη διάρκεια της εκκίνησης.

Ναι, πρέπει να μπουν τα drivers και όπως ανέφερα πιο πάνω θα λες σε ποια win θέλεις να μπεις.

Ποια win έχεις και ποια θα βάλεις?

Έχω τα XP και θέλω να δοκιμάσω τα 7 να δω πώς συμπεριφέρεται το μηχάνημα διότι είμαι οριακός από πλευράς hardware (για τα 7).

Έχω τα XP και θέλω να δοκιμάσω τα 7 να δω πώς συμπεριφέρεται το μηχάνημα διότι είμαι οριακός από πλευράς hardware (για τα 7).

Δεν είναι τόσο βαριά όσο έλεγαν τα 7. Καλές δοκιμές.

Για καλό και για κακό βάλε τα δεδομένα του 160άρη που θα φορμάρεις, στον 640άρη πρώτα (αν έχεις χώρο) και ότι και να γίνει είσαι οκ!

Επίσης σιγουρεύσου ότι για όλα τα υποσυστήματα του υπολογιστή έχεις τους drivers για 7 (και ότι λειτουργούν κανονικά) γιατί αν είναι πολύ παλιός ίσως υπάρξει πρόβλημα (εγώ την πάτησα με μια wifi κάρτα).-bye-

Last edited:

Όπως λέει και ο Jim... άνωθεν πέρα από τα τυπικά απαραίτητα τα 7 κάθονται πολύ καλά και σε παλαιότερα μηχανήματα. Τι μηχάνημα ακριβώς έχεις?

Αν και πιστεύω δεν θα έχεις πρόβλημα όπως τα περιγράφεις θα έλεγα να αποσυνδέσεις εντελώς τον σκληρό με τα ΧΡ και να ξεκινήσεις καθαρή εγκατάσταση στον δεύτερο 160άρη. Καμιά φορά η θεωρία στην πράξη διαψεύδεται οπότε ας έχεις προφυλαγμένο το λειτουργικό σου. Τους drivers για τα 7 συγκέντρωσε τους αλλά και να μην τους βρεις όλους κατά πάσα πιθανότητα και των βιστα θα σου κάνουν δουλειά.

Πάντως αν έχεις τα ΧΡ ρυθμισμένα ρολόι θα έλεγα ότι δεν θα σου δώσουν πολλά παραπάνω τα 7 (σε συνάρτηση και με τι απαιτήσεις έχεις βέβαια) πέρα από τη χαρά της δοκιμής. Έχω τα ΧΡ σε ένα αρκετά παλιό μηχάνημα και είμαι σούπερ.

Βαλε τη Home Edition, 32-bit είναι λίγο πιο ελαφριά από τα Pro.

Αφαίρεσε προσωρινά τους άλλους δίσκους όταν κάνεις την εγκατάσταση 7 για να μη μπερδευτείς εσύ (ή και κάνας boot loader).

Φυσικά μετα ορίζεις ποιον δίσκο θες να ξεκινά από τα BIOS. Για την ευκολία σου δες μη τυχών και έχεις εύκολη επιλογή με ένα πλικτρο λ.χ. F11 κατά την εκκίνηση στα BIOS που να σου δίνει επιλογή από ποιο δίσκο να ξεκινάς.

+1 ^
Pentium 4, 3.00 Ghz
RAM 1Gb
VGA nVidia Geforce 6200 128 Mb

Βασικά τη RAM φοβάμαι μήπως δεν ανταποκριθεί.
Μια χαρά θα σου παίξουν. Έχω βάλει σε ανάλογο μηχάνημα 7 και ήταν οκ. Ήταν ελαφριά έκδοση βέβαια αλλά ήταν μια χαρά. Σε περίπτωση που σου δουλέψουν όλα από οδηγούς κλπ και αν θέλεις να το κρατήσεις το μηχάνημα σκέψου και έναν "φθηνό" ssd. Θα σου απογειώσει το μηχάνημα και θα του δώσει ζωή (πολύ καλή, όχι φυτοζωή) για τουλάχιστον 3-4 χρόνια ακόμη. Μην κοιτάς τα ακριβά, ακόμη και ένας 32 γίγα (μόνο για το σύστημα) με ταχύτητες 200+ θα σου δώσει άλλη αίσθηση στο μηχάνημα σου και ας το βλέπεις "παλιό". Με 50-60 ευρώ θα αποκτήσεις "νέο" υπολογιστή. :-)

Στην ουσία αυτού που έθεσες προχώρα άφοβα με προσοχή σε όσα πρόσθεσε άνωθεν ο tmjuju για τυχόν "μπέρδεμα". Τα 7 μια χαρά θα σου καθίσουν. Απλά μάζεψε προκαταβολικά drivers μην τυχον δεν έχεις δίκτυο και δεν μπορείς να τα βρίσκεις μετά. Κυρίως δλδ κάρτες δικτύου, ασύρματο ή ότι άλλο σου δίνει πρόσβαση στο ίντερνετ. Και φυσικά της κάρτας γραφικών για να είσαι βέβαιος (είχα ανάλογη κάρτα για 4-5 χρόνια. Αθάνατη! :-) ότι θα "βλέπεις". Αν δεν έχει για 7 δοκίμασε και βίστα ή ΧΡ, μπορεί να καθήσουν και αυτοί οι οδηγοί.

Σε περίπτωση που σου δουλέψουν όλα από οδηγούς κλπ και αν θέλεις να το κρατήσεις το μηχάνημα σκέψου και έναν "φθηνό" ssd. Θα σου απογειώσει το μηχάνημα και θα του δώσει ζωή (πολύ καλή, όχι φυτοζωή) για τουλάχιστον 3-4 χρόνια ακόμη. Μην κοιτάς τα ακριβά, ακόμη και ένας 32 γίγα (μόνο για το σύστημα) με ταχύτητες 200+ θα σου δώσει άλλη αίσθηση στο μηχάνημα σου και ας το βλέπεις "παλιό". Με 50-60 ευρώ θα αποκτήσεις "νέο" υπολογιστή. :-)

Ούτε στο μυαλό μου να ήσουν για τον SSD!!
Έχω διαβάσει ότι οι SSD είναι μεν γρήγοροι αλλά έχουν θέμα με το συνεχές γράψε σβήσε. Σκεφτόμουν λοιπόν (κάπως μπακαλίστικα) να έχω έναν SSD μόνο για το λειτουργικό και 2-3 άλλους SATA (τους έχω ήδη) για τα δεδομένα. Σε αυτή την περίπτωση, μήπως υπάρχει πρόβλημα ταχύτητας αφού ο SSD (με το λειτουργικό) θα ψάχνει τα δεδομένα σε άλλους δίσκους και όχι στον εαυτό του; Οι άλλοι δίσκοι (αυτοί που έχω τώρα) είναι: SATA οι δύο 160 GB και SATA II ο 640 GB.
Όλοι αυτοί οι δίσκοι (SSD, SATA, SATA II) θα συνεργάζονται αρμονικά στη μητρική μου;
Υποθέτω ότι πιθανή αύξηση της RAM (σε 2 ή 3 Gb) θα έκανε ακόμη καλύτερα τα πράγματα.

Η μητρική μου είναι αυτή.

Διαφωτίστε με λίγο :smile:

Ναι να βάλεις ένα μικρό ssd λ.χ. 64αρη
Μόνο το λειτουργικό και προγράμματα εκεί

Αρχεία τύπου βίντεο και φωτογραφίες (που πιάνουν χώρο) στους hdd.

Ναι η RAM θα βοηθούσε πολύ.

...θα έλεγα να αποσυνδέσεις εντελώς τον σκληρό με τα ΧΡ και να ξεκινήσεις καθαρή εγκατάσταση στον δεύτερο 160άρη. Καμιά φορά η θεωρία στην πράξη διαψεύδεται οπότε ας έχεις προφυλαγμένο το λειτουργικό σου.

Αφαίρεσε προσωρινά τους άλλους δίσκους όταν κάνεις την εγκατάσταση 7 για να μη μπερδευτείς εσύ (ή και κάνας boot loader).

Αν αποσυνδέσω τους άλλους δίσκους, τι θα γίνει με τα ονόματά τους;
Αυτή τη στιγμή ο 160 με τα Xp είναι C, ο άλλος 160 είναι D και ο 640 είναι G.
Αν μείνει συνδεδεμένος μόνο ο υποψήφιος για τα 7 (ο τωρινός D), μήπως γίνει C και γίνει μπέρδεμα;
Επίσης όταν λέμε αποσύνδεση εννοούμε να τους αποσυνδέσω από τη μητρική ή/κ από την τροφοδοσία;

Αν αποσυνδέσω τους άλλους δίσκους, τι θα γίνει με τα ονόματά τους;
Αυτή τη στιγμή ο 160 με τα Xp είναι C, ο άλλος 160 είναι D και ο 640 είναι G.
Αν μείνει συνδεδεμένος μόνο ο υποψήφιος για τα 7 (ο τωρινός D), μήπως γίνει C και γίνει μπέρδεμα;
Επίσης όταν λέμε αποσύνδεση εννοούμε να τους αποσυνδέσω από τη μητρική ή/κ από την τροφοδοσία;

Απλα βγαλε το καλώδιο των δεδομένων του καθενός από την μητρική. Όταν βάλεις τα 7 τοτε ο δίσκος που θα τα εγκαταστήσεις θα γίνει ο νέος c. Αφού σβησεις και συνδέσεις ξανα τους άλλους σκληρούς αυτοι θα πάρουν νεα γράμματα από τα 7, πχ d & e. 99% αυτό θα γίνει αυτόματα. Αν είσαι προσεκτικός στην εγκατασταση μπορεις και να μην αποσυνδέσεις και να είναι εξαρχής έτοιμα μετα την εγκατασταση.
Για την μητρική σου μια χαρά ζωή έχει μπροστά της!έχει 4 θέσεις μνήμης οπότε αν εσύ έχεις 2 ντιμακια 512 έχεις θέσεις για αλλα δυο για να πας δυο γιγα συνολικά. Και με έναν ssd θα είσαι βααιλικοτερος του βασιλέως. Το μονό προβλημα είναι ότι οι ddr2 είναι συνήθως ακριβότερες λόγω παλαιότητας από τις ddr3. Θα βρεις όμως πιστεύω σχετικά εύκολα. Αλλα αυτό μπορεις να το κανείς και σε δεύτερό χρονο αν αποφασίσεις να πας σε ssd. Ειδικά αν έχεις απλές απαιτησεις από το σύστημά σου ίσως μπορεις να παραμείνεις και με 1 γιγα μνήμη. Βεβαία αν πας του χρόνου για μνημη θα την πληρώσεις πολύ ακριβότερα οπότε αν σκέφτεσαι να τον κρατήσεις ίσως αξίζει να πας και για μνημη τώρα.
Για το πλήθος των σκληρών μη σε απασχολεί. Η μητρική και το λειτουργικό θα τα χειρίζονται μια χαρά. Εγώ έχω 5 σκληρούς στο σύστημά ηλικίας από 2 εως 7 ετών. Για το γραψε σβησε στους ssd υπήρχε θεωρητικά αρχικά προβλημα αλλα σχεδόν δεν υφίσταται πλέον. Απλα θα πρέπει να κανει 1-2 ρυθμίσεις όταν γίνει η εγκατασταση. Το βασικό είναι να απενεργοποιήσεις το αυτόματο defrag των windows που νομίζω τα 7 το έχουν στο ενεργό εξαρχής και 1-2 λεπτομερειουλες ακόμη. Δεν είναι τίποτα. Γκουγκλαρεις για σωστές ρυθμίσεις ssd και θα τα βρεις.
Από εκεί και έπειτα μόλις γίνει η εγκατασταση στον ssd θα βάλεις λειτουργικό ΚΑΙ τα προγράμματά για να είσαι γρήγορος και την αποθήκευσή στους άλλους. Θα είσαι μια χαρά. Και με 32 γιγα θα την κανείς την δουλεία σου αλλα μιας και που οι τιμές έχουν πέσει αρκετά ίσως τα 64 να είναι η χρυσή τομη. Απλα πρόσεξε να πάρεις sata2 ssd μη τυχόν (1 στις 1000) πάρεις κάποιον σατα3 και έχεις κάποια ασυμβατότητα με την μητρική σου (αν και θεωρητικά υπάρχει προς τα πίσω συμβατότητα). Στον φορητο μου ειχα ψάξει πριν 2 χρονιά ssd σατα1 για σιγουριά.
Προχωρά και μην φοβάσαι. Παλαιότερα η μνημη έδινε ανάσα σε ένα γερασμένο σύστημά. Πλέον ένας ssd ουσιαστικά ανασταίνει ένα παλιο σύστημά και του δίνει χρονιά Ζωής. :-)