3 & 60

Re: Απάντηση: Re: 3 & 60

Λογικό μου ακούγεται. Το άλλο που (νομίζω ειπώθηκε) μου φαίνεται λογικό είναι το 3.060 δρχ. Μήπως δηλαδή κάποια στιγμή ήταν το βασικό μεροκάματο (μηνιάτικο;) τόσο...

Ψάχνω πολύ καιρό και δεν το βρίσκω... Όποιον έχω ρωτήσει, εικάζει, δεν ξέρει σίγουρα...

To 1967 το μηνιάτικο ήταν 2000 δραχμές, ενώ την έκφραση την ακούμε ήδη σε κινηματογραφικές ταινίες του 50, οπότε αφορά κάτι παλιότερο σίγουρα
 
Δε νομίζω να αφορά σε μηνιαίο μισθό.

Στη σελίδα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (statistics.gr) μπορείτε να δείτε την εξέλιξη του τιμαρίθμου από το 1959. 1 δραχμή του Ιουνίου 1959 = 82,82 δραχμές Ιουνίου 2007 (το αντίστοιχο σε ευρώ τελοσπάντων). Υπόψιν ότι μιλάμε για το νόμισμα μετά τη νομισματική μεταρρύθμιση του '53 και αφού κόπηκαν και τρία μηδενικά από το τέλος. Προκατοχικά η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική, δεν ξέρω εάν υπάρχουν κάπου πίνακες ώστε να γίνει σύγκριση. Κάποια σύγκριση μπορεί βέβαια να γίνει με βάση την τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας, της οποίας οι αξομοιώσεις είναι μηδαμινές σε σύγκριση με αυτές της δραχμής. 1 λίρα αντιστοιχούσε το 1920 σε 24 δραχμές της εποχής (κατόπιν η τιμή της ανέβηκε δραματικώς). Σήμερα κοστίζει γύρω στα 130 ευρώ (γύρω στις 44.000 δρχ. δηλαδή). Άρα με βάση αυτή την αντιστοιχία, 3,60 δραχμές του 1920, αντιστοιχούν σε περίπου 19 σημερινά ευρώ (ποσό κοντά στο λογικό για ημερομίσθιο εάν ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες της εποχής και το βιοτικό επίπεδο τότε). Ίσως αναφέρεται σε αντίστοιχη εποχή συνεπώς.
 
Στη χρήση της πάντως η έκφραση (τουλάχιστον στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου) αναφέρεται κλασικά σε χαμηλοαμειβόμενο χειρώνακτα ή κατώτερο υπάλληλο (πχ "πώς θα κάνουμε οικογένεια με 3 και 60"), δε νομίζω να έχει σχέση με το μισθό του κληρωτού φαντάρου.
 
Χωρίς να μπορώ να τεκμηριώσω την άποψη εκτιμώ ότι αφορά τον πενιχρότατο μισθό των Δημοσίων Υπαλλήλων εκεί στα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδας, περισσότερα δεν γνωρίζω.
 
Τι σημαίνει η φράση:Τρεις κι εξήντα;
Έκφραση σκωπτική ή περιφρονητική για τον πενιχρό μισθό κάποιου. Απηχεί την ανάμνηση εποχών που υπήρχαν τέτοιοι μισθοί, προ πληθωρισμού.

http://www.filodimos.gr/2005/8-26.shtml?26.htm

τώρα τελευταία κυκλοφορη και η φράση «Τρεις κι εξήντα παίρνετε και τον κόσμο δέρνετε»…