5.1 ήχο από HTPC

greeknl

New member
8 November 2012
15
Πρώτο μου post, δεν ήξερα που να κάνω την ερώτηση μου και το έβαλα εδώ.

Ας ξεκινήσω με τη έχω:

HP dc7600 Small form factor P4 με 2.5 Gb ram 80Gb σκληρό δίσκο (link)
Έβαλα κάρτα γραφικών gigabyte n210-d3 1gb (link)
Κατέβασα “WIN 7 lite with Media Center” και έβαλα το XBMC
Έχω δίκτυο μέσω το router US Robotics.

Όλα παίζουν κατά τη γνώμη μου μια χαρά, μουσική, φωτογραφίες και βίντεο από σκληρό, USB και μέσω streaming από internet και από άλλο PC. Όλα αυτά σε 40” Samsung LCD (παλιά βέβαια) μέσω HDMI από την κάρτα γραφικών. Το συγκεκριμένο το “κληρονόμησα” και το θέλω μόνο για να HTPC.

Όλα καλά μέχρι εδώ.
Έχω ακόμα από παλιά έναν ενισχυτή SONY STR-DB 930 (link) και πισω όψη (link) (με το όποιο είμαι πολύ ευχαριστημένος) και 5.1 ηχεία B&W.

ΤΩΡΑ

Θέλω να απολαύσω και καλό 5.1 ήχο από τα ηχεία μου αφού το PCάκι παίζει καλά. Όμως τώρα έχω μόνο 2 κανάλια ήχο από την τηλεόραση (βέβαια είναι συνδεδεμένη η τηλεόραση με τον ενισχυτή αλλά δεν δίνει πάρα μόνο στερεοφωνικό ήχο). Σύνδεσα και την έξοδο από την ενσωματωμένη κάρτα ήχου του HP-dc7600 με τον ενισχυτή αλλά πάλι μόνο στέρεο ή virtual surround.
Σκέφτηκα να πάρω (μην ξεχνάτε έχω Small Form Factor PC) μια από τις κάρτες γραφικών:

1. StarTech.com 5 Channel Low Profile PCI Sound Adapter Card PCISOUND5LP (link)

1. ASUS PCI 5.1 Channel Sound Card XONAR_DG (link)

Θα ήθελα την γνώμη σας.

Θα παίξει 5.1 έτσι;
Υπάρχει μήπως τρόπος να κάνω split τον ήχο από την κάρτα γραφικών (από το HDMI) και να το περάσω στον ενισχυτή;
Ή να κάνω κάτι άλλο που δεν σκέφτηκα;

Ευχαριστώ.

Μιχάλης

Αφου ο ενισχυτης δεν εχει εισοδο hdmi για να του δωσεις απο εκει ηχο, ξεχνας την τροφοδοσια ηχου απο την καρτα γραφικων.

Αν το pc δεν εχει ψηφιακη εξοδο ηχου, παιρνεις μια φθηνη καρτα ηχου (π.χ. οπως η asus xonar dg) που ανεφερες, καθως και μια οπτικη ινα και συνδεεσαι στον sony.

Θα ακους ετσι τοσο ταινιες 5.1, οσο και τη μουσικη σου.:a0210:

Y.Γ. Λιγη προσοχη στο καλωδιο οπτικης ινας. Θα αγορασεις καλωδιο οπου απο τη μια θα ειναι τετραγωνισμενο το βισμα ωστε να κουμπωσει στην υποδοχη του sony, αλλα απο την αλλη πλευρα θα ειναι σε καρφι (jack)
Θα ειναι ετσι δηλαδη.

http://www.google.gr/imgres?um=1&hl...w=152&start=0&ndsp=10&ved=1t:429,r:8,s:0,i:89

Last edited:
Ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση
αλλα εισαι σιγουρος για το καλωδιο;
δες εδω, optical TOSLINK output λεει, και μου φαινεται τετραγωνο. δες και σελιδα 11
Απλως να ειμαι σιγουρος

Απάντηση: Re: 5.1 ήχο από HTPC

Ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση
αλλα εισαι σιγουρος για το καλωδιο;
δες εδω, optical TOSLINK output λεει, και μου φαινεται τετραγωνο. δες και σελιδα 11
Απλως να ειμαι σιγουρος

Κατ'αρχας, να να σου πω καλως ορισες (που το ξεχασα) μιας και ηταν το πρωτο σου ποστ.

Ναι εχεις απολυτο δικιο.
Ειναι συνηθες σε μερικες καρτες, να χρησιμοποιουν ταυτοχρονα την οπτικη εξοδο και σαν mic/in για αυτο και το jack.
Οπως π.χ. στη δικη μου xonar d1.

Στην περιπτωση της dx οπως φαινεται και απο το pdf που παρεθεσες, ειναι τετραγωνο. Οποτε παιρνεις ενα που ειναι και απο τις δυο πλευρες ιδιο.
Πηγα να σε προλαβω μην υποπεσεις σε σφαλμα και την πατησα εγω. -bye-

Last edited:
Και παλι ευχαριστω.
Σαν πιο ειδικοι εσεις εδω, μηπως εχετε να μου προτεινετε βελτιωσεις; (οχι στο hardware, λεφτα δεν υπαρχουν!)

Eπειδή βλέπω λίγο τον p4 και *κάτι μου κάνει*.. εγώ θα δοκίμαζα στάνταρ κατι με Xbmc σε Linux ή OpenElec.

... χωρίς φορμάτ , απλά σε δεύτερο partition ή usb στικ.

Αν έχεις χρόνο κι όρεξη φυσικά, διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος λόγος να παιδεύεσαι.

Μπορω να πω οτι δουλευει αρκετα καλα.
Κατεβασα ενα εργο κοντα 2 ωρες σε mkv 6 gb αρχειο και δεν ειδα κατι περιεργο, τι να πω.
διαβαζοντας στο internet αρκετοι εχουν το ιδιο PC για HTPC.
τωρα παιζω να καταλαβω το AEON MQ 4, εχει τοσα πολλα, ωραιο μεν, αλλα θελει χρονο
Το δοκιμαζω σε καλο PC, και δεν ξερω αν θα το σηκωσει το P4, θα δειξει

Last edited:
Είχα κι εγώ ένα σύστημα με P4 και αρκετά δυνατό μάλιστα, 3.4Ghz. 2GB ram, gt240 πάνω σε win7 ult.. HD ταινίες μέχρι 20GB no prob, από skin όμως μόνο confluence. Eίχα δοκιμάσει πολλά, αλλά δεν...

Re: Απάντηση: 5.1 ήχο από HTPC

@greeknl

Στη θέση σου θα έπαιρνα μια φτηνή κάρτα ήχου, με κανά 20άρικο, π.χ. :
http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/Sound-Cards/Creative-Sound-Blaster-5-1-VX-70SB107100003.htm

Εφόσον ο ενισχυτής σου έχει 5.1 εισόδους, δεν χρειάζεσαι να παιδεύεσαι με toslink και ιστορίες. Παίρνεις 3 καλωδιάκια από mini-jack σε RCA (αν δεν υπάρχουν μέσα στη συσκευασία της κάρτας ήχου - συνήθως υπάρχουν) και συνδέεσαι αναλογικά. Η αποκωδικοποίηση του ήχου και πιθανές επεμβάσεις σε αυτόν (π.χ. normalization, ισοστάθμιση, κτλ), γίνονται στο pc.

Από πλευράς software, mpc-hc με χρήση DXVA και είσαι αρχηγός.

@greeknl

Στη θέση σου θα έπαιρνα μια φτηνή κάρτα ήχου, με κανά 20άρικο, π.χ. :
http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/Sound-Cards/Creative-Sound-Blaster-5-1-VX-70SB107100003.htm

Εφόσον ο ενισχυτής σου έχει 5.1 εισόδους, δεν χρειάζεσαι να παιδεύεσαι με toslink και ιστορίες. Παίρνεις 3 καλωδιάκια από mini-jack σε RCA (αν δεν υπάρχουν μέσα στη συσκευασία της κάρτας ήχου - συνήθως υπάρχουν) και συνδέεσαι αναλογικά. Η αποκωδικοποίηση του ήχου και πιθανές επεμβάσεις σε αυτόν (π.χ. normalization, ισοστάθμιση, κτλ), γίνονται στο pc.

Από πλευράς software, mpc-hc με χρήση DXVA και είσαι αρχηγός.
Και γιατί να παιδεύεται αγαπητέ John με ένα χταπόδι απο αναλογικά καλώδια όταν μπορεί να κάνει ψηφιακά την μεταφορά σήματος; Ο επεξεργαστής είναι ήδη αρκετά αδύναμος, αν του φορτώσει και επεξεργασία ήχου θα τον ζορίσει πολύ.

Εγω προτείνω ψηφιακή σύνδεση και ας αφήσει τον ενισχυτή να κάνει τη αποκωδικοποίηση. Η δουλειά του είναι άλλωστε.

Και γιατί να παιδεύεται αγαπητέ John με ένα χταπόδι απο αναλογικά καλώδια όταν μπορεί να κάνει ψηφιακά την μεταφορά σήματος; Ο επεξεργαστής είναι ήδη αρκετά αδύναμος, αν του φορτώσει και επεξεργασία ήχου θα τον ζορίσει πολύ.

Εγω προτείνω ψηφιακή σύνδεση και ας αφήσει τον ενισχυτή να κάνει τη αποκωδικοποίηση. Η δουλειά του είναι άλλωστε.

Για το AC-3 και το DTS, ας πούμε ότι αφήνει τον ενισχυτή να κάνει την αποκωδικοποίηση. Με τα λοιπά format (π.χ. AAC), μπορείς να μας εξηγήσεις αγαπητέ Kostas τι θα κάνει;
Ότι δεν είναι DD/DTS θα το αποκωδικοποιεί και στη συνέχεια θα το ξανακωδικοποιεί σε DD;;; :HTEHETH63:

Για το AC-3 και το DTS, ας πούμε ότι αφήνει τον ενισχυτή να κάνει την αποκωδικοποίηση. Με τα λοιπά format (π.χ. AAC), μπορείς να μας εξηγήσεις αγαπητέ Kostas τι θα κάνει;
Ότι δεν είναι DD/DTS θα το αποκωδικοποιεί και στη συνέχεια θα το ξανακωδικοποιεί σε DD;;; :HTEHETH63:

H διαφορά είναι στο φόρτο εργασίας του επεξεργαστή: AC3\DTS έχουν ματρόσκες HD που σημαίνει οτι ο επεξεργαστής θα φτάνει στα όρια του. Αν τον φορτώσεις και με την αποκωδικοποίηση ήχου, θα πέσει απο το γκρεμό.
MP3\AAC έχουν συνήθως αρχεία Xvid ή ματρόσκες SD και δεν είναι δύσκολο να τις διαχειριστεί ο επεξεργαστής.

Έτσι κι αλλιώς, μέσα απο τα μενου του MPC μπορεί να επιλέξει ποια formats θα μετατρέπει σε PCM και ποια θα στέλνει αυτούσια στην ψηφιακή. Δεν είναι απαραίτητα τα αναλογικά καλώδια για να στέλνει τον αποκωδικοποιημένο ήχο στον ενισχυτή.

Μαλλον θα παρω την XONAR DG με οπτικη ινα. Μου ειναι και πιο ευκολο.
Δεν εχω ακομα ασχοληθει με την επεξεργασια του ηχου, ουσιαστικα το αφηνω οπως ερχεται....
μου αρεσει πολυ το XBMC, αρα μαλλον εκει θα καταληξω. (το AEON-MQ μου ειναι λιγο αργω οταν επιστρεφω στο κυριως μενου, αλλα το κανει και σε PC i5, αρα μαλλον ετσι ειναι, το confluence μια χαρα)

Δεν ξερω κατα ποσο πρεπει να βαλω ολα τα προγραμματακια για εικονα και ηχο εφοσον εχω ενα P4;
Ασ που πει ενας που εχει καταληξει σε τι αντεχει ενας P4 με 2,5Gb Ram

Μαλλον θα παρω την XONAR DG με οπτικη ινα. Μου ειναι και πιο ευκολο.
Δεν εχω ακομα ασχοληθει με την επεξεργασια του ηχου, ουσιαστικα το αφηνω οπως ερχεται....
μου αρεσει πολυ το XBMC, αρα μαλλον εκει θα καταληξω. (το AEON-MQ μου ειναι λιγο αργω οταν επιστρεφω στο κυριως μενου, αλλα το κανει και σε PC i5, αρα μαλλον ετσι ειναι, το confluence μια χαρα)

Δεν ξερω κατα ποσο πρεπει να βαλω ολα τα προγραμματακια για εικονα και ηχο εφοσον εχω ενα P4;
Ασ που πει ενας που εχει καταληξει σε τι αντεχει ενας P4 με 2,5Gb Ram

Αν καταλήξεις στο XBMC, δεν χρειάζεσαι άλλα προγράμματα. Είναι πλήρες πακέτο.

H διαφορά είναι στο φόρτο εργασίας του επεξεργαστή: AC3\DTS έχουν ματρόσκες HD που σημαίνει οτι ο επεξεργαστής θα φτάνει στα όρια του. Αν τον φορτώσεις και με την αποκωδικοποίηση ήχου, θα πέσει απο το γκρεμό.
MP3\AAC έχουν συνήθως αρχεία Xvid ή ματρόσκες SD και δεν είναι δύσκολο να τις διαχειριστεί ο επεξεργαστής.

Έτσι κι αλλιώς, μέσα απο τα μενου του MPC μπορεί να επιλέξει ποια formats θα μετατρέπει σε PCM και ποια θα στέλνει αυτούσια στην ψηφιακή. Δεν είναι απαραίτητα τα αναλογικά καλώδια για να στέλνει τον αποκωδικοποιημένο ήχο στον ενισχυτή.

Καταρχήν AAC υπάρχει και σε κάποιες HD ματρόσκες (δηλαδή δεν ισχύει AAC = SD). Όπως και να έχει, η αποκωδικοποίηση DD/DTS γίνεται με software πάνω από 10 χρόνια (από την εποχή του DVD), συνεπώς είναι μάλλον υπερβολή, να θεωρείται σήμερα ότι επιβαρύνει ιδιαίτερα τον επεξεργαστή (ακόμα και αν αυτός δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας). Αλλά αν βολεύει τον φίλο η χρήση της οπτικής, εμένα μου περισσεύει. -bye-

Δηλαδη:
Αν κανω format, καθαρη εγκατασταση WIN7 Lite, drivers καρτα γραφικων και ηχου, και βαζω το XBMC ειμαι ετοιμος;

και μετα βλεπουμε.
Διαβαζω το ποστ "Οδηγος XBMC (Win7)", καπια στιγμη θα φτασω εκει και στο τελευταιο ποστ

Δηλαδη:
Αν κανω format, καθαρη εγκατασταση WIN7 Lite, drivers καρτα γραφικων και ηχου, και βαζω το XBMC ειμαι ετοιμος;

και μετα βλεπουμε.
Διαβαζω το ποστ "Οδηγος XBMC (Win7)", καπια στιγμη θα φτασω εκει και στο τελευταιο ποστ

Ακριβώς. Το XBMC έχει στο πακέτο του όλους τους codecs που χρειάζονται για να δεις και να ακούσεις πρακτικά τα πάντα.