5.1 ηχος σε παιχνιδια μεσω optical γινεται?

Jimmy

AVClub Enthusiast
25 August 2006
779
Καλησπερα παιδια,

Στο HTPC μου με αυτο το motherboard (Gigabyte GA-990XA-UD3) και με Win7 εχω συνδεσει το PC με τον ενισχυτη μου μεσω οπτικης ινας και απολαμβανω και DTS και DD 5.1 στις ταινιες μου.

Ομως οταν βάζω παιχνιδι π.χ το Dead Space 2 που υποστηριζει πεντακαναλο ηχο ο ενισχυτης μου βλεπει PCM 48Khz 2.0 και οχι 5.1.

Τι πρεπει να κανω ετσι ωστε να μπορω να παιζω και τα παιχνιδια σε 5.1 περιβαλλον?

Να πω πως ο ενισχυτης μου δεν εχει HDMI και ειναι ο Sony STR DG840 και εννοειται πως εχω επιλεξει απο το μενου του παιχνιδιου πεντακαναλο.

ναι, εχω επιλεξει απο το control panel -> sound -> default device -> optical και σαφως μεσα στο παιχνιδι απο τα audio settings 5.1.

Εαν στα settings της Realtek HD Audio αλλαξω το output απο δικαναλο σε πεντακαναλο, αναβει μεν το πεντακαναλο στον ενισχυτη αλλα πχ στους διαλογους δεν ακουω απο το κεντρικο αλλα απο τα 2 μπροστινα!

Εχω προβλημα γιατρε?

Μηπως 5.1 μπορει να στειλει μονο αναλογικα με rca καλωδια και οχι με οπτικη. ?

ναι, εχω επιλεξει απο το control panel -> sound -> default device -> optical και σαφως μεσα στο παιχνιδι απο τα audio settings 5.1.

Εαν στα settings της Realtek HD Audio αλλαξω το output απο δικαναλο σε πεντακαναλο, αναβει μεν το πεντακαναλο στον ενισχυτη αλλα πχ στους διαλογους δεν ακουω απο το κεντρικο αλλα απο τα 2 μπροστινα!

Εχω προβλημα γιατρε?

άρα έχεις πεντακάναλο στο παιχνίδι μέσω οπτικής. το ερώτημα πλέον είναι γιατί οι διάλογοι ακούγονται από τα 2 μπροστα και όχι από το μεσαίο?

άρα έχεις πεντακάναλο στο παιχνίδι μέσω οπτικής. το ερώτημα πλέον είναι γιατί οι διάλογοι ακούγονται από τα 2 μπροστα και όχι από το μεσαίο?

γιατι ομως εαν αλλαξω απο το control panel της Realtek την εξοδο μου σε PCM 48KHz 2.0 στις ταινιες αναβει κανονικα το DD 5.1 και DTS 5.1?

Δεν θα επρεπε να κανει και το ιδιο στα παιχνιδια? Γι αυτο με παραξενεψε οτι οι διαλογοι δεν παιζουν απο το κεντρικο ενω στις ταινιες ακουγονται κανονικα...

γιατι ομως εαν αλλαξω απο το control panel της Realtek την εξοδο μου σε PCM 48KHz 2.0 στις ταινιες αναβει κανονικα το DD 5.1 και DTS 5.1?

Δεν θα επρεπε να κανει και το ιδιο στα παιχνιδια? Γι αυτο με παραξενεψε οτι οι διαλογοι δεν παιζουν απο το κεντρικο ενω στις ταινιες ακουγονται κανονικα...

Μήπως κάποια ρύθμιση στο παιχνίδι κάνει override τη ρύθμιση από το control panel της realtek? Στο xbmc πχ έχω ρύθμισή στα windows να στέλνει στην HDMI και στην τηλεοραση 2.0, άλλα όταν παίζει ταινία μέσω xbmc αυτό γίνεται override και στέλνει πολυκαναλο μέσω οπτικής.

Μηπως πρεπει να αλλαξεις καποια ρυθμιση στα DSP του ενισχυτη?

τον ενισχυτη τον εχω στο AFD τι αλλο να αλλαξω?

Δεν μπορω να βγαλω ακρη. να πω βεβαια πως στο Tomb Raider που δοκιμασα εχτες ακουω απο το κεντρικο αλλα και απο τα left right...θα τρελαθω...

Γινεται, απλα πρεπει να εχεις καρτα ηχου ειτε onboard ειτε εξτρα καρτα που να υποστηριζει dolby digital live η DTS connect .. σε πραγματικο χρονο η καρτα ηχου δημιουργει ενα dd h dts stream απο τον πολυκαναλο ηχο των παιχνιδιων.

Απάντηση: Re: 5.1 ηχος σε παιχνιδια μεσω optical γινεται?

Γινεται, απλα πρεπει να εχεις καρτα ηχου ειτε onboard ειτε εξτρα καρτα που να υποστηριζει dolby digital live η DTS connect .. σε πραγματικο χρονο η καρτα ηχου δημιουργει ενα dd h dts stream απο τον πολυκαναλο ηχο των παιχνιδιων.

Εγω εχω δοκιμασει στο παρελθον με 2 asus xonar (d1, dx) μεσω DD Live να δωσω 5.1 στον av και παντα λαμβανα stereo, προφανως ουτε εγω κατι εκανα καλα.

Re: Απάντηση: Re: 5.1 ηχος σε παιχνιδια μεσω optical γινεται?

Για να παίξει DD ή DTS η κάρτα ήχου πρέπει να έχει on-the-fly δυνατότητα να πάρει τα 6 κανάλια και να τα κάνει ψηφιακό stream. Η δυνατότητα αυτή ονομάζεται Dolby Digital Live και DTS connect αντίστοιχα. Το ALC889 που φοράει η motherboard σου, υποστηρίζει αυτές τις τεχνολογίες, αλλά σαν optional software feature, οπότε ψάξε στο sound manager στα εικονίδια δίπλα στο ρολόι κάτω δεξιά, πρέπει να έχει ένα μενού DTS Interactive, τσεκάρισέ το και θα έχεις 5.1 στα παιχνίδια...