Σε όλο αυτό το κομφούζιο τι πιθανότητες υπάρχουν να ακολουθούνται τα standards για το σωστό
PAR;
Άραγε, κατά το playback θα πρέπει η εικόνα να καταλαμβάνει 768 pixel οριζόντια ή 786;
Στην περίπτωση του 16:9 1024 ή 1048;
Όταν υπάρχουν μαύρες κάθετες μπάρες το σωστό είναι να κόβουμε 8 pixel δεξιά και αριστερά και να κάνουμε resize σε 768x576;
Έχω ψάξει πολύ το συγκεκριμένο θέμα (χωρίς να έχω ωστόσο εξειδικευμένες γνώσεις).
Κάνω εγγραφή από τα ψηφιακά κανάλια (Υμμητός - DVB-T) στο laptop μου μέσω ενός usb tuner. Προφανώς επειδή μιλάμε για ψηφιακό σήμα η εικόνα που αποθηκεύεται στον υπολογιστή μου είναι ακριβώς αυτή που στέλνουν τα κανάλια χωρίς καμία τροποποίηση.
Όταν το κάδρο που στέλνουν τα κανάλια συμπίπτει με το περιεχόμενο (4:3 κάδρο και 4:3 εικόνα --- 16:9 κάδρο και 16:9 εικόνα --- όταν δεν υπάρχει δηλαδή παραμόρφωση) και ανοίγω τα βίντεο με τον VLC media player (ο οποίος προφανώς διαβάζει την πληροφορία/flag που έρχεται ενσωματωμένη στο ψηφιακό σήμα), τότε το Dispay Aspect Ratio είναι 784x576 (4:3 εικόνα) και 1047x576 (16:9 εικόνα). Επίσης όταν ανοίγω τα ίδια βίντεο στο avidemux και πάω στις πληροφορίες μου βγάζει 'aspect ratio' 12:11 ή 16:11 (αυτο είναι το Pixel Aspect Ratio για εικόνα 4:3 και 16:9 αντιστοίχως).
Διαβάζοντας και στην βικιπαίδεια για το
Pixel Aspect Ratio όπου αναφέρονται οι τιμές PAR 12:11 και 16:11 για το σύστημα PAL βγάζω το συμπέρασμα ότι αυτά είναι τα σωστά PAR για εικόνα 720x576 ορθογώνιων pixels (τα περισσότερα κανάλια στην DVB-T έχουν ανάλυση 720x576 - μέσω δορυφόρου ίσως είναι ελαφρώς διαφορετικά τα πράγματα)
Όποτε έχουμε :
720*12/11 = 785,4545 ~ 784 -----------> 784x576
720*16/11 = 1047.272 ~ 1047 ---------->1047x576
Όσο για τις μαύρες μπάρες νομίζω οτι πρέπει να τις κόβεις(crop) με το μάτι και όχι να κόβεις 'τυφλά' 8 pixel από αριστερά και άλλα 8 δεξιά. Πολλές φορές η μια απο τις 2 μπάρες έχει μεγαλύτερο μέγεθος από την άλλη. Επίσης πολλές φορές υπάρχουν μάυρες μπάρες πάνω και κάτω της εικόνας ('ισως κάποιες φορές να έχεις παρατηρήσει μισή μαύρη μπάρα πάνω και μισή κάτω) .
Έχω την αίσθηση ότι τα βίντεο με τις μαύρες μπάρες γυρίστηκαν με αναλογικές κάμερες. Μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι στις τηλεοπτικές σειρές (κυρίως στο MEGA και τον ALPHA) που γυρίστηκαν τα τελευταία χρόνια (δεν ισχύει για ζωντανές εκπομπές και αυτό είναι μια απορία που έχω - τα κανάλια στις live εκπομπές τι κάμερες χρησιμοποιούν; ) δεν υπάρχουν μαύρες μπάρες.
Άρα :
Αν δεν κάνεις cropping σώζεις σε 784x576 ή 1047x576 (ή κάπου εκεί κοντά)
Αν κάνεις cropping σώζεις σε 768x576 ή 1024x576 (αν θες να μικρύνεις την εικόνα μπορείς να το κάνεις τηρώντας το σωστό display aspect ratio - π.χ για 4:3 μπορείς να σώσεις σε 640x480)
Εναλλακτικά αντί να επιλέξεις την ανάλυση (resolution) μπορείς να επιλέξεις (μέσω των επιλογών του encoder σου - αν σου δίνει την δυνατότητα) το σωστό PAR 12:11 ή 16:11 (δηλαδή τα pixels παραμένουν ορθογώνια όπως ήταν όταν έκανες την εγγραφή). Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να κόψεις όσα pixels θες χωρίς να σε απασχολεί η τελική ανάλυση(resolution) του βίντεο.
Τέλος αν δεν υπάρχουν μαύρες μπάρες τι γίνεται; (Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί ψηφιακή κάμερα στο γύρισμα της σειράς και άρα δεν υπάρχει λόγος για μαύρες μπάρες αφού δεν έχουμε τα προβλήματα της αναλογικής εικόνας που μπορεί να ξεφεύγει λίγο δεξιά ή αριστερά με κίνδυνο να χαθεί μέρος της ενεργής εικόνας κατά την ψηφιοποίηση)
Σε αυτή την περίπτωση (το λέω εμπειρικά χωρίς να είμαι σίγουρος) τα κανάλια στέλνουν εικόνα ή οποία έχει aspect ratio ελαφρώς μεγαλύτερο του 4:3 και του 16:9. To PAR παραμένει δηλαδή 12:11 και 16:11 και το display aspect ratio είναι περίπου 784x576 και 1047x576 (784/576~1.36 το οποίο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από 4/3~1.33)