Adaptor για σύνδεση AES/EBU - SPDIF

gr0001

New member
3 December 2008
51
ΑΘΗΝΑ - ΚΑΡΕΑΣ
Καλησπέρα.

Θέλω να μετατρέψω την ψηφιακή έξοδο του DEQ2496 από AES/EBU σε SPDIF. Απ' ότι κατάλαβα χρειάζομαι κάποιον ειδικό adaptor/converter από 100Ω σε 75Ω.

Που μπορώ να βρώ κάτι τέτοιο στην Ελλάδα? Επίσης ένας απλός μετατροπέας από XLR σε RCA θα κάνει δουλειά ή θα δημιουργήσει πρόβλημα?

Ευχαριστώ.

Χμμμ, δεν ξέρω τι υπάρχει σήμερα, πάντως πριν από πολλά-πολλά χρονια υπήρχε ένας σχετικός αντάπτορας στους καταλόγους της εταιρίας ILLUMINATI που τώρα πια έχει απορροφηθεί από την KIMBER.
Το πρόβλημα είναι ότι η AES/EBU είναι 110Ω ενώ η S/PDIF 75Ω, οπότε μπορεί να χρειαστεί μετασχηματιστής. Δες λίγο σε εξοπλισμό για στούντιο.
Πάντως δεν χάνεις να δοκιμάσεις και ένα απλό αντάπτορα. Το πολύ-πολύ να μην παίξει.

Απάντηση: Re: Adaptor για σύνδεση AES/EBU - SPDIF

Υπάρχει περίπτωση να "καεί" κάποια είσοδος ή έξοδος?

ΝΑΙ !! αν η spdif δεν αντέχει τα 5 βολτ του TTL level του AES-EBU. Αν το αντάπτορ κάνει και τον ανάλογο υποβιβασμό της τάσης ο.κ.

Δεν είναι και τόσο δύσκολο, ούτε όμως και απλούστατο. Με κατασκευές πώς τα πας?

Ένα απλό κύκλωμα που μπορεί να δουλέψει, υπάρχει εδώ
http://www.rane.com/note149.html

είναι το πρώτο (Fig 1). Χρειάζεσαι δύο βύσματα, 4 αντιστάσεις και ομοαξονικό καλώδιο.

Το αντάπτορ που πουλιέται στο εμπόριο κανονικά έτσι οφείλει να είναι φτιαγμένο, για να μην κινδυνεύσει η spdif είσοδος.
Τα σύγχρονα sdif τσιπάκια εισόδου αντέχουν συνήθως μεν και TTL, αλλά όχι όλα!! Μην πέσεις στην περίπτωση..

Άρα από spdif σε AES/EBU δεν υπάρχει κίνδυνος να καεί κάτι παρά μόνο αν γίνει το ανάποδο... Σωστά?

Από κατασκευές οχι και πολλά πράγματα αλλά ξέρω κάτι παιδιά που ίσως μπορέσουν να βοηθήσουν...

Πάντως η είσοδος στη οποία θα πάει το σήμα είναι η spdif του beresford DAC. Αν κάποιοι το έχουν ήδη συνδέσει απ´ευθείας από AES/EBU παρακαλώ ας ενημερώσουν. :listen:

Ευχαριστώ!

Έχω ένα από αυτά, επαγγελματική λύση - καλή κατασκευή
http://www.neutrik.com/fl/en/audio/204_654550159/AES_EBU_Impedance_Transformer_productlist.aspx
C_204_654550159.jpg

Τα έχω βρεί και εγώ στο ιντερνετ αλλά είναι αρκετά ακριβά και έλεγα μήπως υπάρχει κάποια άλλη λύση.

Επίσης δεν τα έχω βρεί πουθενά στην Ελλάδα...

Απάντηση: Re: Adaptor για σύνδεση AES/EBU - SPDIF

Άρα από spdif σε AES/EBU δεν υπάρχει κίνδυνος να καεί κάτι παρά μόνο αν γίνει το ανάποδο... Σωστά?

Ευχαριστώ!

Δεν έχει νόημα η ερώτηση. Χωρίς κάποια συσκευή να ανεβάζει την τάση του spdif (+- 0,5 βολτ) σε επίπεδο TTL του AES/EBU (0-5 βολτ), δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει.

Το ανάποδο πιθανόν να δουλέψει, αλλά με τους κινδύνους που είπαμε για απευθείας σύνδεση.
Το κυκλωματάκι με τις αντιστάσεις δεν είναι 100% σίγουρο, ΔΕΝ θα επιτρέψει όμως να γίνει ζημιά.

Με τις τιμές των επαγγελματικών adaptors, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να πιάσεις κολλητήρι.