Adobe Creative Cloud... ...και εναλλακτικές λύσεις.

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
21,624
Αθήνα
Δεν είναι ακριβώς νέο, γιατί η on line "σουϊτα" της Adobe υπάρχει εδώ και καιρό, όμως στο τελευταίο Max - την ετήσια εκδήλωση που η εταιρεία παρουσιάζει τα νέα όπλα της - φάνηκε ότι κατά πάσα πιθανότητα ΔΕΝ θα υπάρχει CS7 και οι υπόλοιπες εφαρμογές ως αυτόνομο πωλούμενο λογισμικό. Η νέα λογική είναι οι συνδρομές στο πλήρες "πακέτο" ή σε μεμονωμένες εφαρμογές, όπως το Photoshop ας πούμε. Οι ήδη κάτοχοι λογισμικού θα έχουν σημαντικές εκπτώσεις, και βέβαια όποιος θέλει θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ότι έχει. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι αναβαθμίσεις (όπως το ACR8) θα περνάνε στους κατόχους του αντίστοιχου προγράμματος, και για πόσο χρονικό διάστημα.

Ένα αναλυτικό άρθρο μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.imaging-resource.com/new...loud-branded-imaging-software-including-upgra

Re: Adobe Creative Cloud

Μετά τις επιεικώς αγριεμένες αντιδράσεις, κάποια στελέχια της Adobe λένε την άποψή τους: http://www.dpreview.com/news/2013/05/08/Adobe-photoshop-cc
Ξεχώρισα μια από τις (πολλές) παραμέτρους που ενδιαφέρουν (λέμε τώρα): οι συνδρομητές τύπου "νοικάρηδες μήνα με το μήνα" θα πρέπει να κάνουν on line validation κάθε 30 μέρες, οι δε ετήσιοι κάθε 99...

Ακολουθούν ανυσηχυτικά για την adobe σχόλια χρηστών, με βασική επωδό την έναρξη αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων - ακόμα και για το Lightroom που θα συνεχίσει να έχει "κανονικές" εκδόσεις - μια και όπως αναφέρουν, αφενός χάνει το πλεονέκτημα της καλύτερης συνεργασίας με το PS, και αφετέρου ουδείς διαβεβαιώνει ότι δεν θα ακολουθήσει την ίδια πορεία! Προβλέπω (κι εγώ) πάρτυ στα γραφεία του ανταγωνισμού...

Οι επαγγελματίες που βγάζουν σοβαρά λεφτά από την φωτογραφία δεν νομίζω ότι προκειται να μπουν στη λογική του cloud ακόμα και αν είναι για τις φωτογραφίες των παιδιών τους. Οι ερασιτέχνες που αγόραζαν κάθε 3-4 χρόνια μαζί με την νέα μηχανή και μια νέα έκδοση του PS το ίδιο. Σαν λύση για την καταπολέμηση της πειρατείας θα πρέπει να σκεφτούν κάτι καλύτερο γιατί θα χάσουν πολυ περισσότερα από όσα ελπίζουν να κερδίσουν

δεν νομίζω ότι τελικά θα τολμήσουν να καταργήσουν τις νορμαλ εκδόσεις

Η λογική τους είναι ότι οι παλιοί χρήστες θα μείνουν με ότι έχουν, και για κάποιο χρονικό διάστημα το PS6 κ.λ.π. θα παίρνουν αναβαθμίσεις των βασικών χαρακτηριστικών αλλά χωρίς τα "νέα κόλπα"...

Καλές μαϊμούδες είναι στην αντομπ. Είδανε την microsoft να το παλεύει με το office 365 και σκέφτηκαν "δεν το βγάζουμε και εμείς?". Ακλαφτο θα πάει και αυτό. Ο κόσμος δεν θέλει κλαουντιες και άλλα τέτοια. Θέλει να κάνει τη ζωή του και τη δουλειά του εύκολα και γρήγορα. Θέλω να αγοράσω το φοτοσοπ να πάρω το φορητό μου και να πάω στη στάνη μου να επεξεργαστώ εικόνες παρέα με τα πρόβατα και το τσοπανοσκυλο μου. Σύμφωνα με αυτούς πρέπει να πληρώνω και 3g.
Μαύρο λοιπόν σε αυτό καθώς και σε κάθε άλλη εξάρτηση από cloud. Έλεος.

Η λέξη cloud είναι τελείως αποπροσανατολιστική στο συγκεκριμένο προϊόν, τίποτα δεν είναι στο cloud, ούτε τα προγράμματα, ούτε φυσικά και τα παραγώμενα έργα. Για κάποιο περίεργο λόγο η Adobe αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο απλά για την online επιβεβαίωση (μία φορά το μήνα όπως λένε) ότι έχει πληρωθεί η συνδρομή για τη χρήση των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Έτσι κι αλλιώς πάντως αυτά που προσφέρουν με τα "νέα κόλπα" είναι συνήθως ελάχιστα για να μπορέσουν να τραβήξουν όλο τον κόσμο σε αυτή την υπηρεσία (που συμφέρει μόνο όσους αναβαθμίζονται συνέχεια κι όχι όσους παραμένουν για αρκετό καιρό σε μία έκδοση και αναβαθμίζονται μετά από 2 ή 3 ή και περισσότερες εκδόσεις).

Ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα νομίζω με αυτή την "υπηρεσία" είναι ότι θα διακόπτεται η χρήση των προγραμμάτων αν δεν πληρώσεις τη συνδρομή (ενώ θα μπορούσε απλώς να μην παίρνουν νέες αναβαθμίσεις), με λίγα λόγια κάποιοι θα πληρώνουν αιωνίως για να μην βρεθούν ξεκρέμαστοι (πράγμα που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση με τις εκδόσεις retail).

Και ως συνήθως βέβαια, αν είσαι Ευρωπαίος (ή μη Αμερικανός) έχεις το "προνόμιο" να πληρώνεις 50-60% περισσότερο τις "υπηρεσίες" αυτές!

https://creative.adobe.com/plans

$

Υποτίθεται ότι με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμήσουν και την πειρατεία (η οποία βέβαια δεν τους βοήθησε καθόλου - irony here - να γίνουν το πακέτο αναφοράς στην επεξεργασία γραφικών και φωτό). Όπως συνέβη και με τα windows 8 και το office, νομίζω ότι γρήγορα θα δούμε και διάφορους fake server για online επιβεβαίωση που θα λένε στο πακέτο "όλα καλά, η πληρωμή έγινε"! :afro:

Εάν είχε τα μισά λεφτά πιθανά να άξιζε.
Αλλά σε δυο χρόνια με τις συνδρομές θα είναι σαν να έχεις αγοράσει τη σουίτα.
Ποιος αγοράζει σήμερα με ορίζοντα μονό 2 χρόνια, και όχι έστω 3 ή 5?

Τα 20GB είναι τίποτα για φωτογραφίες … τα αγαθά του ‛cloud’ είναι λίγα.
Η όχληση από τα συνεχόμενα check του license θα είναι μεγάλη.

Θα το ξανασκεφτούν τελικά κάτι μου λέει…

Από την άλλη και η Autodesk έχει αρχίσει τα ίδια πειράματα, δεν είναι μόνο το MS Office.
Άλλο που δε θέλει η Autodesk & Adobe να πουλήσoυν και επεξεργαστική ισχύ για renderings …

Στα καλά νέα , ακούγεται ότι θα δοθεί καλύτερη υποστήριξη στην επιτάχυνση μέσω OpenCL – καρτών γραφικών.

επισης ξεχνανε οτι πολλοι δεν εχουν online προσβαση σε ολα τα workstations που δουλευουν

Απάντηση: Adobe Creative Cloud

Στο καλο να πανε....δεν εχω καμια διαθεση να αφησω κανεναν κερατα να σκαλιζει και να κοιτα τα αρχεια μου &τον οποιον τροπο επεξεργασιας μου, εν'γνωση μου..
Απλα θα παω 'αλλου', στο κατω-κατω το μονο που θελω απο την καθε νικον ειναι τον εκαστοτε raw converter

Για την ωρα βέβαια το πρόγραμμα θα υπάρχει κανονικά στον υπολογιστή και η όποια σύνδεση με adobe θα γίνεται για επιβεβαίωση ενεργής συνδρομής (φαντάζομαι όπως περίπου κάνει έλεγχο για update απλώς υποχρεωτικά). Αλλα σε περίπτωση που πετύχει αυτό δεν αποκλείω να δώσουν και κανονικό cloud περιβάλλον με αρχεία διαθέσιμα και δυνατότητα επεξεργασίας ακόμα και μέσω κινητού (κάτι που φαντάζομαι ορισμένοι επαγγελματίες θα το ήθελαν πολύ)

Για την ωρα βέβαια το πρόγραμμα θα υπάρχει κανονικά στον υπολογιστή και η όποια σύνδεση με adobe θα γίνεται για επιβεβαίωση ενεργής συνδρομής (φαντάζομαι όπως περίπου κάνει έλεγχο για update απλώς υποχρεωτικά). Αλλα σε περίπτωση που πετύχει αυτό δεν αποκλείω να δώσουν και κανονικό cloud περιβάλλον με αρχεία διαθέσιμα και δυνατότητα επεξεργασίας ακόμα και μέσω κινητού (κάτι που φαντάζομαι ορισμένοι επαγγελματίες θα το ήθελαν πολύ)

Ναι για την ώρα η λέξη cloud είναι περισσότερο εντυπωσιασμός και marketing.

Και σίγουρα το offloading δύσκολων δουλειών στο δίκτυο –cloud είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον. Αν η τιμή ήταν σωστή – κατι που δε προβλέπεται για τα επόμενα λιγα χρόνια.

Από την άλλη σίγουρα όταν είναι κανείς στη Μάνη ή άλλους βραχότοπους, δεν υπάρχει το bandwidth (και δε θα υπάρχει για χρόνια σε γκρεμούς, λαγκάδια, σπηλιές) οπότε η λύση δεν είναι ‛πάντως καιρού’ ή φορητή όπως μια ταμπλέτα/laptop.

Για αυτό λέω ότι πάλι καλά κάτι κάνουν και στον τομέα της επιτάχυνσης μέσω καρτών γραφικών.

Από την άλλη πλευρά, εάν ήταν app σε κινητό, θα το θεωρούσαμε ‛λογικό’ ότι κάθε λίγο και λιγάκι το app επικοινωνεί με τη μαμά εταιρία. Στις φορητές συσκευές έχει αλλάξει κάπως το παράδειγμα.

Αν σκεφτεί κανείς ότι τα καλούδια που λενε οτι θα εχουμε στο cloud δεν είναι αλλα απο effects που ούτως ή άλλως και στην υφιστάμενη κατάσταση τα βρίσκουμε από third party plugins, δύσκολα θα πειστεί ο κόσμος να νοικιάζει το επαγγελματικό του εργαλείο. Μανι μανι εταιρίες που έχουν συγκεκριμένες διαδικασίες προμηθειών, αποκλείεται να μπουν στη λογική ενοικιασης και μάλιστα λογισμικού. Πολύ γραφειοκρατεία για το τίποτα. Οι επαγγελματίες χρήστες θα κοιτάξουν να κάνουν τη δουλειά τους με τις προηγούμενες εκδόσεις που έχουν είτε αγορασμένες είτε σπασμένες. Σιγά μην χρησιμοποιήσουν το cloud για να βγάλουν στο web τα αρχεία τους. Η μόνη περίπτωση που βλέπω να προχωράει είναι αυτή των περιστασιακών χρηστών. Θέλει ο άλλος να μοντάρει μια ταινία πχ, και ενώ δεν χρησιμοποιεί το premiere ο πελάτης επιμένει για τους δικούς του λογους να γίνει εκει το μοντάζ. Με το cloud θα μπορεί με κόστος από 0 έως 30 δολάρια να έχει το πρόγραμμα για ένα με δύο μήνες. Πόσες όμως να είναι αυτές οι περιπτώσεις. Γενικά όταν κάτι κλειδώνεται, αυτόματα περιθωριοποιείται από τους χρήστες. Αντίθετα, δώσε ξεκλειδωτο το προιόν σου και έχεις κατακτήσει την αγορά.

Last edited:

Τα παλικάρια της adobe φάγανε τόση πίεση στο κεφάλι που αναγκάστηκαν να προβούν σε δήλωση ότι "δεν έχουμε σχέδια να κάνουμε το Lightroom με συνδρομή στο μέλλον" ( 'no plans to make Lightroom subscription-only at any point in the future.'). Η "ζημιά" έγινε βέβαια, πολύς κόσμος δοκίμασε κι αλλού πορτοκαλιές...

Εδώ η συνέντευξη στο you tube:

https://www.youtube.com/watch?v=BWgRz4fEGSQ&feature=player_embedded

Last edited:

Πριν ένα χρόνο περίπου τους είχε κράξει η κοινότητα τους που δε πατσάριζαν προβλήματα ασφάλειας σε παλιό PS.
Η κοινότητα πάλι ξεσηκώθηκε και σίγουρα έφτασαν τα μπινε@#%#@$%κια στα αυτιά τους
Τελικά το να αντιδρούμε – καμία φορά μπορεί να φέρνει αποτέλεσμα
Τώρα το πόσο μόνιμο ή προσωρινό είναι… κανείς δε ξέρει
Ούτε και κατά πόσο θα καθιερωθεί το μοντέλο χρήσης – πληρωμής με το μηνά για κάθε software που γνωρίζουμε…

Πάντα επίκαιρο το DPReview έφτιαξε μια σύντομη παρουσίαση 10+1 εναλλακτικών προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας : http://www.dpreview.com/articles/6648389507/10-photo-editing-programs-that-arent-photoshop

Συμπεριλαμβάνονται βέβαια και τα Lightroom, Photoshop Elements, αλλά και πολλά άλλα όπως τα δωρεάν Gimp, Paint.net, Pixlr, τα χαμηλού κόστους ACD, PaintShopPro, Aperture 3 (μόνο για Mac αυτό), καθώς και τα "βαριά χαρτιά" CaptureOne, DXO Optics Pro.