Αγορά 1ης DSLR από ερασιτέχνη, με ένα μόνο φακό, ως 700

Θωμάς Χ.

Established Member
28 June 2006
103
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα, σκέφτομαι και εγώ να κάνω το βήμα και να περάσω στο χώρο των DSLR, ερασιτεχνικά βέβαια.
Με ενδιαφέρει περισσότερο η φωτογράφιση πορτρέτων και τοπίων (σε εκδηλώσεις και εκδρομές), καθώς επίσης και ο πειραματισμός σε περισσότερο "καλλιτεχνικές" φωτογραφίσεις όπως νυχτερινές λήψεις μέσα στην πόλη, ή τοπία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού κλπ.
Θα προτιμούσα να έχω έναν μόνο φακό για λόγω πρακτικότητας και φορητότητας, γνωρίζοντας ότι θα κάνω κάποιες παραχωρήσεις με αυτή την επιλογή.
Οι φωτογραφίσεις θα γίνονται (τουλάχιστον στην αρχή) σε αυτόματη ρύθμιση καθώς δεν υπάρχει ακόμη εμπειρία για χειροκίνητες ρυθμίσεις.
Όσον αφορά την επιλογή εταιρείας έχω μια προτίμηση στη NIKON (καθώς "κάθεται" καλύτερα στο χέρι μου) χωρίς να είμαι απόλυτος σε αυτό.
Το ποσό που σκέφτομαι να διαθέσω είναι γύρω στα 700 ευρώ.
Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι καλύτερες επιλογές σε αυτά τα χρήματα;

Οι λύσεις ενός φακού είναι εκείνες που προσφέρονται λιγότερο για "εξεζητημένες" λήψεις, καθώς στοχεύουν πρωτίστως στην πρακτικότητα. Είναι "αργοί" φακοί (στο τέλε άκρο τους πολλοί φτάνουν το f/6.3!), και πρακτικώς όλοι, σε κάποιο τουλάχιστον τμήμα του φάσματος του εστιακού τους εύρους, θα έχουν αδυναμίες.

Επίσης θα πρέπει να ορίσεις μέχρι πού φτάνουν οι απαιτήσεις σου από τον "όλα-σε-ένα" φακό. Θα ήσουν ευχαριστημένος με το εύρος, λχ. του Canon EF 17-85is (αντίστοιχο με 27-135 σε φιλμ)? Θα ήθελες ακόμη μεγαλύτερο τελε άκρο, πχ όπως του Nikkor 18-105vr (27-157 σε φιλμ)? Ή μιλάμε αποκλειστικά για τους σουπερ-ζουμ φακούς 18-200 και 18-250?

Εάν μιλάμε για τους τελευταίους, τις λύσεις σε φακούς Canon και Νικον τις ξεχνάς, μόνο οι φακοί (Canon EF-S 18-200is, Nikon 18-200vr) κοστίζουν πάνω-κάτω 600 ευρώ.

Επειδή σε τέτοια εστιακά μήκη επιθυμητή είναι η σταθεροποίηση, θα έλεγα να δεις τις λύσεις των Pentax-Sony οι οποίες ενσωματώνουν σταθεροποίηση (στον αισθητήρα), σε συνδυασμό με κάποιον σουπερ-ζουμ τρίτου κατασκευαστή (πχ τον Ταμρον 18-250, βγαίνει κάτω από 350 ευρώ νομίζω). Και τα διπλά κιτ της Ολύμπους είναι αρκετά καλές -και οικονομικότατες- περιπτώσεις, είναι μεν δύο φακοί, αλλά μικροί σε διαστάσεις.

Θα σου πρότεινα Nikon D60.
Αφού γνωρίζεις πως θα γινουν κάποιες παραχωρήσεις, ο 18-135 είναι μια χαρά ή και ο 18-105VR για μια πρώτη χρήση.

Όσον αφορά την τιμή βέβαια (κάτι οικονομικό)..................-bye-

edit.

Μόλις είδα και την D80 με τον 18-135 στα 700-720ευρώ.

Θα σου πρότεινα Nikon D60.
Αφού γνωρίζεις πως θα γινουν κάποιες παραχωρήσεις, ο 18-135 είναι μια χαρά ή και ο 18-105VR για μια πρώτη χρήση.

Μόλις είδα και την D80 με τον 18-135 στα 700-720ευρώ.

Συμφωνώ απόλυτα με μοναδικό μειονέκτημα της D80 την έλλειψη καθαρισμού του αισθητήρα κάτι που όμως σε πρώτη φάση δεν σε αφορά καθόλου αφού θα χρησιμοποιείς έναν και μόνο φακό.

Από την άλλη η απίστευτη ευκολία χρήσης της D60 ίσως σου ταίριαζε καλύτερα. Πανεύκολο menu με δυνατότητα επεξήγησης της κάθε επιλογής την ώρα που φωτογραφίζεις...

Μπορείς να δείς ορισμένες πληροφορίες για την D60 εδώ:

http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=39754

και ένα πάρα πολύ καλό site (στα αγγλικά) που εντόπισε ο pap-x για την ψηφιακή φωτογραφία εδώ:

http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=41485

Last edited:
Δεν είναι και το απολύτως απαραίτητο ο καθαρισμός αισθητήρα, και δεν κάνει και μεγάλη δουλειά. Ό,τι μπορεί να διώξει, το διώχνεις και με απλό πουάρ. Ό,τι δεν διώχνει το πουάρ, δεν το διώχνει ούτε ο αυτόματος καθαρισμός.

σαν canonακιας θελω να σου παραθεσω τα πλεονεκτηματα του να μπεις στο club...
1)ολοι οι φακοι στοιχιζουν 30% φθηνοτερα.
2)υπαρχει μεγαλυτερη ποικιλια σε μεταχειρισμενα.

τελος ομως θελω να σου επιστησω την προσοχη σε ενα πραγμα.
θα ηταν πολυ καλη επιλογη να παρεις ενα σωμα με 150 -200 ευρω οπως 20D ας πουμε, και να επενδυσεις τα χρηματα σου σε εναν σχετικα καλο φακο τον οποιο προκειται να κρατησεις στο μελλον και ο οποιος παραλληλα θα σου προσφερει και καλυτερο αποτελεσμα. (με αυτα τα χρηματα μπορεις να αποκτησεις μεταχειρισμενο φακο L!!!!)

Last edited:
Δεν ισχύει ακριβώς αυτό το 30%. Γενικώς η Νίκον έχει ένα καπέλο, αλλά όχι 30%, και όταν το καπέλο φτάνει να είναι τόσο, ίσως δεν είναι και απολύτως αδικαιολόγητο. Τώρα εάν πιάσει κανείς τους 24-70/2.8 των δύο εταιρειών, εκεί όντως υπάρχει σημαντική διαφορά στις τιμές. Αλλά δεν μιλάμε για τέτοια κλάση φακών.

Τι παραπάνω θα μου "δώσει" η NIKON D80 σε σχέση με την D60; (αν συνυπολογίσουμε ότι οι λήψεις θα γίνονται σε αυτόματη ρύθμιση).

Σε σχέση με το zoom που χρειάζομαι δεν το έχω σκεφτεί, αλλά θα έλεγα πως αν για να βγάλω μια φωτογραφία σε zoom πχ. 80mm, χρησιμοποιώντας διαφορετικό φακό κάθε φορά (πχ 17-85IS, 18-105VR, 18-135VR κλπ) δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα, τότε θα προτιμούσα το μεγαλύτερο zoom που μπορώ να πάρω με αυτά τα χρήματα. Αν όμως όσο μεγαλώνει το zoom ενός φακού χάνει σε ποιότητα όχι μόνο ψηλά αλλά και στα χαμηλά, σε σχέση με έναν άλλο μικρότερο, τότε θα προτιμούσα έναν ενδιάμεσο πχ 18-105.
Με ενδιαφέρει να υπάρχει σταθεροποίηση και Autofocus.

Έχοντας την D80 και εξ'όσων έχω διαβάσει για την 60, θα έλεγα οτι με την D80 ίσως έχεις περισσότερα περιθώρια/ρυθμίσεις να πειραματιστείς και να προχωρήσεις αν σε ενδιαφέρει περισσότερο η φωτογραφία. Ακόμα δεν ξέρω το αν θα σου χρησιμεύσει στο μελλον το γεγονός οτι η 80 έχει τη δυνατότητα να "οδηγήσει" και φακούς που δεν έχουν ενσωματωμένο μοτέρ. Επίσης έχει περισσότερα σημεία εστίασης, αλλά ακόμα δεν έχω φτάσει στις δοκιμές μου μέχρι αυτού του σημείου:flipout:!! Για το τέλος θα πρόσθετα (αν αξίζει κάτι αυτό) οτι προσωπικά μου "κάθεται" λίγο καλύτερα στο χέρι απο την 60 όταν την είχα δοκιμάσει.

Re: Απάντηση: Αγορά 1ης DSLR από ερασιτέχνη, με ένα μόνο φακό, ως 700

Τι παραπάνω θα μου "δώσει" η NIKON D80 σε σχέση με την D60; (αν συνυπολογίσουμε ότι οι λήψεις θα γίνονται σε αυτόματη ρύθμιση).

Σε σχέση με το zoom που χρειάζομαι δεν το έχω σκεφτεί, αλλά θα έλεγα πως αν για να βγάλω μια φωτογραφία σε zoom πχ. 80mm, χρησιμοποιώντας διαφορετικό φακό κάθε φορά (πχ 17-85IS, 18-105VR, 18-135VR κλπ) δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα, τότε θα προτιμούσα το μεγαλύτερο zoom που μπορώ να πάρω με αυτά τα χρήματα. Αν όμως όσο μεγαλώνει το zoom ενός φακού χάνει σε ποιότητα όχι μόνο ψηλά αλλά και στα χαμηλά, σε σχέση με έναν άλλο μικρότερο, τότε θα προτιμούσα έναν ενδιάμεσο πχ 18-105.
Με ενδιαφέρει να υπάρχει σταθεροποίηση και Autofocus.

1. Έχει καλύτερο σύστημα αυτόματης εστίασης (AF).
2. Έχει αυτόματη εστίαση με όλους τους AF φακούς. Η NIKON D60 κάνει AF μόνο με τους φακούς AFS της ΝΙΚΟΝ και HSM της SIGMA. AF, AFD της NIKON εστιάζουν χειροκίνητα.

Σταθεροποίηση στο σώμά έχουν οι OLYMPUS, SONY, PENTAX. Oi ΝΙΚΟΝ, CANON όχι στο σώμα, αλλά στον φακό.

Έχω τη Nikon D80. Ο συνήθως (κατά 90% και σ' όλες τις εκδρομές μου) κουμπωμένος φακός πάνω της, είναι ο Sigma 18-200 3,5-6,3 OS HSM.
Πατώντας στο λίνκ της υπογραφής μου, οι (πάνω απο 2000) φωτογραφίες που θα δείς, είναι τραβηγμένες μ' αυτό το προαναφερθέν σέτ χωρίς εξειδικευμένη επεξεργασία (Χρησιμοποιώ το Picasa της Google, που είναι δωρεάν).

Στά +- 700 ευρώ που θέτεις, παίρνεις το σέτ αυτό κι έχεις και ρέστα.
Εφόσον το αποτέλεσμα των φωτογραφιών μου σέ ικανοποιεί, προχώρα στην αγορά του σέτ αυτού.
Άν δέν ικανοποιηθείς (που το εύχομαι) , τότε πάρε το ίδιο σέτ αυτό και στρώσου στο διάβασμα.

Έχω τη Nikon D80. Ο συνήθως (κατά 90% και σ' όλες τις εκδρομές μου) κουμπωμένος φακός πάνω της, είναι ο Sigma 18-200 3,5-6,3 OS HSM.
Πατώντας στο λίνκ της υπογραφής μου, οι (πάνω απο 2000) φωτογραφίες που θα δείς, είναι τραβηγμένες μ' αυτό το προαναφερθέν σέτ χωρίς εξειδικευμένη επεξεργασία (Χρησιμοποιώ το Picasa της Google, που είναι δωρεάν).

Εφόσον το αποτέλεσμα των φωτογραφιών μου σέ ικανοποιεί, προχώρα στην αγορά του σέτ αυτού.
Άν δέν ικανοποιηθείς (που το εύχομαι) , τότε πάρε το ίδιο σέτ αυτό και στρώσου στο διάβασμα.

Oι φωτογραφίες μου φαίνονται αρκετά καλές, αν και δεν είδα κάποιες νυχτερινές ή με λίγο φως και χωρίς φλας.
Έχεις αντιμετωπίσει πρόβλημα σταθεροποίησης με τον SIGMA 18-200 και την D80 για τα μεγάλα zoom;

Συγκριτικά με τον 18-135 της ΝΙΚΟΝ (ο οποίος από ότι είδα δε βγαίνει σε VR) υπάρχει σημαντική υστέρηση του SIGMA 18-200 στην ποιότητα/ταχύτητα, ή οι διαφορές είναι μικρές;

Τελικά η σταθεροποίηση στο φακό πόσο απαραίτητη είναι και από ποια zoom και πάνω;

Το "απαραίτητη" είναι μεγάλη κουβέντα. Δηλαδή πριν τη σταθεροποίηση, πώς φωτογράφιζε ο κόσμος;
Στον τηλεφακό (μετά τα 100mm) η σταθεροποίηση, ειδικώς τα καλά συστήματα οπτικής (: στον φακό) σταθεροποίησης, παίζουν σοβαρό ρόλο. Είναι μεγάλο πράγμα σίγουρα το 1/500, όπου βγάζω σταθερά καθαρές φωτογραφίες στα 200mm, να γίνει ακόμη και 1/60 (3 στοπ). Στο ευρυγώνιο, συνήθως με σωστή τεχνική μπορούμε να κατεβούμε αρκετά και δίχως βοήθειες, πάντως και εκεί μέχρι 2 στοπ τα καλά συστήματα σταθεροποίησης μπορεί να τα δώσουν. Νομίζω ότι σε ευρυγώνια εστιακά μήκη τα συστήματα σταθεροποίησης στο σώμα των μηχανών, δεν δίνουν, σταθερά τουλάχιστον, πάνω από 1 στοπ κέρδος.

Oι φωτογραφίες μου φαίνονται αρκετά καλές, αν και δεν είδα κάποιες νυχτερινές ή με λίγο φως και χωρίς φλας.
Βάζω 3 άφλασες νυχτερινές χωρίς τρίποδο, που τις έχω και σ' άλλο νήμα, απο συνάντηση που κάναμε:
DSC_7266.jpg

DSC_7269.jpg

DSC_7274.jpg

Και μιά στη Βάρκιζα επίσης χωρίς τρίποδο:
7571da4e.jpg

Έχεις αντιμετωπίσει πρόβλημα σταθεροποίησης με τον SIGMA 18-200 και την D80 για τα μεγάλα zoom;
Όχι.

Συγκριτικά με τον 18-135 της ΝΙΚΟΝ (ο οποίος από ότι είδα δε βγαίνει σε VR) υπάρχει σημαντική υστέρηση του SIGMA 18-200 στην ποιότητα/ταχύτητα, ή οι διαφορές είναι μικρές;
Μάλλον υπάρχει προπορεία του Sigma συγκριτικά με τον 18-135 της ΝΙΚΟΝ.

Τελικά η σταθεροποίηση στο φακό πόσο απαραίτητη είναι και από ποια zoom και πάνω;
Απ' τα 80-100 χιλ. και πάνω, η σταθεροποίηση παρέχει (σέ μένα τουλάχιστον) σημαντικό πλεονέκτημα, ακόμα και με φώς ημέρας. Για νύχτα... η παραπάνω της Βάρκιζας απλά δέν θα υπήρχε.

Μάλλον υπάρχει προπορεία του Sigma συγκριτικά με τον 18-135 της ΝΙΚΟΝ.

Απ' τα 80-100 χιλ. και πάνω, η σταθεροποίηση παρέχει (σέ μένα τουλάχιστον) σημαντικό πλεονέκτημα, ακόμα και με φώς ημέρας. Για νύχτα... η παραπάνω της Βάρκιζας απλά δέν θα υπήρχε.

Η τελευταία φωτογραφία είναι με τον SIGMA + NIKON D80;

Σε τι είναι καλύτερος (πλην της μεγένθυσης) ο SIGMA 18-200 από τον NIKON 18-135;

Η τελευταία φωτογραφία είναι με τον SIGMA + NIKON D80;
Ναί. Φαίνεται οξύτερη (και) λόγω μικροτέρου μεγέθους αλλά και λόγω λήψης στα 18mm. Link w/ full exif:http://s306.photobucket.com/albums/nn280/GregNakos/Linkarismenes/?action=view&current=7571da4e.jpg

Σε τι είναι καλύτερος (πλην της μεγένθυσης) ο SIGMA 18-200 από τον NIKON 18-135;
Στη σταθεροποίηση σίγουρα.
Όσον αφορά στην οξύτητα και στη χρωματική εκτροπή, απο τον λίγο καιρό που είχα τον 18-135 δέν παρατήρησα κάτι ιδιαίτερο υπέρ του ενός ή του άλλου, με φώς ημέρας.
Στό άλμπουμ http://picasaweb.google.gr/nakosgrg/080308# οι λήψεις κάτω των 80 mm με διάφραγμα απο f/3,5 και μικρότερο, έγιναν με τον 18-135. Κατόπιν τον πούλησα και πήρα τον Sigma.

Ψάχνοντας στο Skroutz οι πιο φθηνές τιμές ήταν:
ΝΙΚΟΝ D80 (σώμα): 489 ευρώ
SIGMA 18-200 (με σταθεροποίηση): 330 ευρώ
(σε διαφορετικά καταστήματα)

Άρα ξεφεύγει λίγο το σύνολο... :frown:

Last edited: