Αγορά dSLR / Mirrorless (4/3)

Kostas_P

Senior Member
3 March 2007
441
Αθήνα
καλημέρα σε όλους,

Κοιτάω για αγορά φωτογραφικής και το δίλλημα στο οποίο έχω περιέλθει είναι ή να πάω σε SLR ή mirrorless (4/3).

Δεδομένου ότι δεν έχω καμία προηγούμενη εμπειρία σε καμία απο τις δύο κατηγορίες παρά μόνο σε compact (canon, sony), με ενδιαφέρει να έχω μια μηχανή την οποία θα την κρατήσω για αρκετά χρόνια, να μάθω και μερικά πράγματα αλλά και να μπορώ μελλοντικά με 2-3 φακούς να κάνω τη δουλειά μου.
Σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι προς το παρόν -ίσως και στο μέλλον- έχω απαιτήσεις απο εξειδικευμένη φωτογράφιση..

Τα κριτήριά μου είναι αρκετά και -απ' όσο διαβάζω- μάλλον θα αναγκαστώ κάπου να κάνω -ίσως- και κάποιες υποχωρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, με ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό η φωτογραφία...βέβαια δεν θα έλεγα όχι αν υπάρχει και ένα σχετικά καλό βίντεο. Απο εκεί και πέρα οι φωτογραφίες είναι μοιρασμένες σε οικογενειακά album αλλά και σε κάποια τοπία απο εκδρομές, ταξίδια, κλπ. Ιδανικά όσον αφορά τα ταξίδια θα προτιμούσα και μια μηχανή η οποία να μην είναι ογκώδης ώστε να μην χρειάζεται επιπλέον βαλιτσάκι για την μεταφορά.

Αν μπορώ να το θέσω απλά μια all-round μηχανή.
...και μια τάξη μεγέθους στο οικονομικό ας πούμε 600€-800€ (με φακό)

Οι m4/3 Olympus, προσφέρουν ποιότητα σε μικρό όγκο - βάρος. Τα "παλιά" μοντέλα όπως η EP-L1 που βρίσκεις σε πολύ χαμηλές τιμές (~400 max), έχουν ως μειονέκτημα το σχετικά αργό auto focus (που χρειάζεσαι στα σπορ και παιδάκια που τρέχουν), και λίγο χειρότερη απόδοση το βράδυ χωρίς φλας - σε σχέση με τις entry level DSLR και τις Sony NEX - αν τις συγκρίνεις με compact... απλά δεν υπάρχει σύγκριση.

Κατά τα άλλα, το πλεονέκτημα της Oly είναι οι φωτογραφίες που παίρνεις κατ' ευθείαν από την μηχανή, χωρίς ανάγκη επεξεργασίας, το σταθεροποιημένο σώμα που σημαίνει ότι όλοι οι φακοί (ακόμα και οι αρχαίοι) αποκτούν σταθεροποίηση, η μεγάλη ποικιλία φακών σε χαμηλές τιμές, και η εξαιρετική αντιπροσωπία.

Στα 550 βρίσκεις την EP-L2, μια πιό ώριμη μηχανή, πιό γρήγορη και ποιοτική, στα 450 την EP-2 η οποία ΔΕΝ έχει ενσωματωμένο φλάς, οπότε θα σε ξεβολέψει αν προέρχεσαι από compact.

Τα νέα μοντέλα ξεφεύγουν σε τιμές, η EP-3 στα 870 προσφέροντας κατά βάση πολύ γρηγορότερο auto focus, καλύτερη οθόνη κ.λ.π. αλλά κατά βάση περίπου ίδια ποιότητα εικόνας (ίσως μισό με ένα stop κέρδος σε ευαισθησία και δυναμική περιοχή).

* Οι παραπάνω τιμές είναι με τον κιτ φακό 14-42 (αντιστοιχία 28-84 στα 35mm), αν βρείς καμιά προσφορά αξίζει να ξηλωθείς μερικά ευρώ και να συμπεριλάβεις τον 17άρη Zuiko(34mm) με τον οποίο οι μηχανές αυτές βρίσκουν τον κατ' εξοχήν λόγο ύπαρξης τους...

Για τις άλλες θα σου πούν οι ευτυχείς κάτοχοι -bye-

Έχω την E-P1 και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Καταπληκτική ποιότητα κατασκευής (μεταλλικό σώμα) και απίστευτες φωτο με iso 100-800. Τα προβλήματα που αναφέρει ο φίλος κακάου σχετικά με το AF έχουν διορθωθεί στους νεότερους φακούς αλλά και -σημαντικά- στον πρώτο (χρονικά) μέσω firmware. Το μόνο "πρόβλημα" είναι η απουσία φλας (που διορθώνεται με την αγορά ενός μικρού εξωτερικού) και η μη συνεργασία με το ηλεκτρονικό σκόπευτρο E-VF2 (υπάρχει σαν εξτρά μόνο το VF1, που όμως συνεργάζεται μόνο με τον 17/2.8)

Σε μηχανή χωρίς σκόπευτρο, πάντως, δεν νομίζω να πήγαινα, εκτός εάν μιλάμε για κόμπακτ που χωράει σε τσέπη παντελονιού. Ε δεν έχουν φτάσει και εκεί οι mirrorless. Εγώ πάντως θα κοιτούσα την πανασόνικ...
Οι mirrorless έχουν κατά την ταπεινή μου άποψη σοβαρό πλεονέκτημα μόνο με φακούς τύπου pancake. Εκεί μάλιστα.

Δεν έχουν φτάσει σε επίπεδα κόμπακτ, αλλά την ΝΕΧ πχ με τον 16αρη την κουβαλούσα μεσα στην πλάγια τσέπη της βερμούδας τώρα στις διακοπές εκεί που παλαιότερα δεν θα έπαιρνα μαζί μηχανή.
Για έναν χρήστη κόμπακτ, η απουσία σκοπεύτρου δεν θα είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως για κάποιον που έχει συνηθίσει σε αυτό. Κάθε άλλο μάλλον.
Απο την άλλη, παρά την θέληση της Σονυ να την πλασάρει σαν μηχανή για αρχάριους, η παντελής έλλειψη φακών για κάποιον που δεν έχει όρεξη να εμπλακεί σε ιστορίες με αντάπτορες κλπ, με αποτρέπει να την προτείνω για τον φίλο μας.
Καλύτερα να πάει σε μία απο τις Ολυμπους που βρίσκονται σε χαμηλές τιμές, ή στην Πανασόνικ που είναι ίσως λίγο πιο λειτουργική. Οι επιλογές σε φακούς, και μάλιστα αξιώσεων νομίζω υπερτερούν της καλύτερης απόδοσης στα υψηλά iso.

Είμαι κάτοχος της Ε-Ρ2 και δηλώνω ευτυχής.
Έχω τόσο κολήσει μαζί της που αρχίζω και ξοδεύομαι για το δεύτερο σύστημά μου. Η μηχανή είναι πάντα μαζί μου με τον 17/2 pancake φακό της panasonic, αλλά και με το ΟΜ zuiko 50/1,8. Με αντάπτορα χρησιμοποιώ σχεδόν όλους του φακούς μου 4/3 (σκέψου πως την Κυριακή στην Επίδαυρο φωτογράφιζα με τον 14-35/2! και iso 800-1000!)
Γενικά δεν έχω κάποιο πρόβλημα μαζί της, ίσως θα ήθελα λίγο γρηγορότερη αυτόματη εστίαση. Επειδή δε, δεν μπορώ να φωτογρφίζω κοιτάζοντας από την οθόνη, έχω πάρει και τον evf-2. Γενικά με το μ4/3 δεν θα το μετανοιώσεις. Υπάρχει πληθώρα φακών, κάτι που δεν έχει η ΝΕΧ, αλλά και η σταθεροποίηση στο σώμα δίνει άλλη αίσθηση στη χρήση παλιών χειροκίνητων φακών (που τους βρίσκεις πάμφηνους πλέον).

Καθόλου! Κάθε άλλο, είμαι υπερευχαριστημένος με την ΝΕΧ. Τα μόνα που θα ήθελα ακόμα να είχα είναι μάνουαλ ρυθμίσεις στο βίντεο και η επιλογή να διαλέξω τον τύπο του RAW που θα τραβάω.
Αλλά οι δικές μου ανάγκες ήταν πολύ συγκεκριμένες. Το οτι εμένα μου αρέσει δεν σημαίνει οτι πιστεύω οτι είναι σωστή και για τον καθένα. Για μ4/3 το είχα σκεφτεί, αλλά όταν ήδη ο APS αισθητήρας μου φαίνεται συμβιβασμός, το άλλο ήταν απλά πολύ λίγο...

Κι' εγώ έτσι το σκέφτομαι.. Απλά η Sony έχει καθυστερήσει τραγικά να βγάλει φακούς, φλας κλπ.. Τουλάχιστον θα ανακοινώσει 3 μαζεμένους στις 23.

Η ΝΕΧ-7 φαίνεται τέρας.. :D

Απ' ότι καταλαβαίνω και χωρίς να έχω ακούσει ακόμα την άποψη για τις dSLR, η κατεύθυνση για τη χρήση που πρόκειται να κάνω είναι προς τις 4/3 με υποψήφιες olympus & panasonic.
Στα χαρακτηριστικά που κοίταξα και με τις συγκρίσεις που είδα, όπως αναφέρει και ο Cacau τα δύο μοντέλα της Oly EP3 και PL-2 και αυτό της Panasonic G3 φαίνονται να είναι υποψήφια απο πλευράς mirrorless. Βέβαια δεν ξέρω ποιός φακός της panasonic μπορεί να συγκριθεί με τον 17-άρη Zuiko.(;;)
..και επιπλέον αν η G3 μπορεί να συγκριθεί σε ταχύτητα ή/και σε ποιότητα με τις προαναφερθέν της Oly.

:chinscratch:

Η G3 έχει το πλεονέκτημα του ενσωματωμένου σκόπευτρου, και παρόμοια ποιότητα εικόνας με τις Oly σε raw, τα jpeg της είναι κατώτερα. Επίσης το σκόπευτρο προσθέτει όγκο (βάθος και ύψος). Θυμίζω ότι ΔΕΝ έχει σταθεροποίηση στο σώμα, άρα αν την θεωρείς απαραίτητη -> φακοί από Panasonic. Γενικά η προσέγγιση είναι πιό κοντά στις compact, με touch screen κ.λ.π. Φακός μαζεμένος είναι ο Panasonic 40mm/1.7, καλύτερος οπτικά και πολύ φωτεινός, αν μπορείς να πληρώσεις την διαφορά να τον προτιμήσεις, ανεξαρτήτως σώματος.

Δες και τις factory refurbished από την Olympus Γερμανίας εδώ: http://www.43rumors.com/new-set-of-refurbished-olympus-m-43-products/ όσοι ψωνίσαμε έχουμε μείνει πολύ ευχαριστημένοι (έχουν και 1 χρόνο εγγύηση).

Δες και τις NEX παρά το ότι προς το παρόν υπάρχει έλειψη ποικιλίας φακών, οι οποίοι πλην του pan cake είναι "γκουμούτσες"...

Στο link του cacau βρίσκει σήμερα κανείς σούπερ επιλογές, από κιτι 4/3 και μ4/3, φακούς, evf, ακόμα και το μαγιώ της e-pl1!
Αξίζει η παρακολούθησή τους και το bid λίγο πριν το τέλος, αν ενδιαφέρει κάποια δημοπρασία. Μάλιστα για πρώτη φορά έχουν βγει και αρκετές e-pl2, ορισμένες ως κιτ δύο φακών μάλιστα!

Θα ήθελα να θυμίσω ότι αν πρόκειται να καλύπτεις παιδικά γενέθλια, να κυνηγάς πιτσιρικάδες για φωτογραφία, να καλύπτεις τις αθλητικές τους δραστηριότητες, τότε οι DSLR είναι μονόδρομος.

Όπως επίσης αν πρόκειται να χρησιμοποιείς συχνά φλας. Ή αν θέλεις να τραβήξεις κάποιες φωτογραφίες μέσα σε μουσείο, ακόμα και με καλό φωτισμό. Χθες ήμουν στο καινούριο αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας (συνίσταται ανυπερθέτως η επίσκεψη). Είχα αφήσει την τσάντα με τα φωτογραφικά στο αυτοκίνητο. Μετά τη συζήτηση με τους αρχαιολόγους είπα να πάρω κάποια πλάνα. Μια αρχαιολόγος προσφέρθηκε να μου δώσει τη δική της GF1 για τις λήψεις (χωρίς φλας φυσικά). Ενώ είχαμε αξιοπρεπείς ταχύτητες για λήψη, ωστόσο η υπόθεση καδράρω με προσοχή και ελέγχω τη λήψη δεν ήταν εύκολη. Μετά την 5η, 6η λήψη τα παράτησα και πήγα κι έφερα το δικό μου εξοπλισμό.

Για τις άλλες περιπτώσεις οι mirroless είναι μια χαρά ή μισή. Π.χ. το απομεσήμερο για να καδράρεις με την οθόνη που τη χτυπά ο ήλιος έ θέλει κάποια προσπάθεια....

Σωστός Βλάση, ειδικά σε ότι αφορά θέματα σε κίνηση, αλλά όλες πλέον (πλήν της "δικιάς μου" EP-1:bigcry:) παίρνουν evf, το έχεις στην τσέπη κι αν το χρειασθείς το φοράς... Το είδα σε χρήση στην συνάντηση των Olympians και ζήλεψα!

Σωστός Βλάση, ειδικά σε ότι αφορά θέματα σε κίνηση, αλλά όλες πλέον (πλήν της "δικιάς μου" EP-1:bigcry:) παίρνουν evf, το έχεις στην τσέπη κι αν το χρειασθείς το φοράς... Το είδα σε χρήση στην συνάντηση των Olympians και ζήλεψα!

+150 ευρώ όμως...

άρα αν βάλουμε στο λογαριασμό μια OLYMPUS EPL2 στα 550 ευρώ και ένα σκόπευτρο στα 150 ήδη φθάνουμε στα 700.

Μια ΝΙΚΟΝ 3100 παίζει από 620 (με τον 18-55 VR) και στα 700 (με τον 18-105) μια CANON 550D με τον 18-55 IS στα 700.

Πoυ και πάλι οι GF1/GF2/GF3/EPL1/EP2/EPL2/G2/G3 υστερούν πολύ στο shooting action.

Είπαμε φορητότητα VS αποτελεσματιότητα (για action)

...χμμμ...το πράγμα αρχίζει και μπερδεύεται..μάλλον όμορφα και δύσκολα!
Σίγουρα το κυνήγι πιτσιρικάδων, γενέθλια και συναφείς δραστηριότητες είναι μέσα στη χρήση που προορίζω. Όπως επίσης και φώτο απο τοπία, κλπ απο εκδρομές, ταξίδια.
Οπότε σε αυτή τη περίπτωση (dSLR) προς σε τι μάρκα/μοντέλο/φακό(ούς) θα πρέπει να κοιτάξω μιας και σε 4/3 βλέπω την Oly & Panasonic στις υποψηφιότητες.
Βέβαια δεν ξέρω αν υπάρχει μέτρο σύγκρισης ανάμεσα σε κάποιες απο αυτές και σε dSLRs. Απ' όσο διαβάζω πάντως, λέγεται ότι οι dSLRs υπερέχουν σε ποιότητα φωτογραφίας, ταχύτητα και μπορούν κάποια μοντέλα να βγάζουν και φώτο 4:3 αντί του κλασσικού 3:2.

...χμμμ...το πράγμα αρχίζει και μπερδεύεται..μάλλον όμορφα και δύσκολα!
Σίγουρα το κυνήγι πιτσιρικάδων, γενέθλια και συναφείς δραστηριότητες είναι μέσα στη χρήση που προορίζω. Όπως επίσης και φώτο απο τοπία, κλπ απο εκδρομές, ταξίδια.
Οπότε σε αυτή τη περίπτωση (dSLR) προς σε τι μάρκα/μοντέλο/φακό(ούς) θα πρέπει να κοιτάξω μιας και σε 4/3 βλέπω την Oly & Panasonic στις υποψηφιότητες.
Βέβαια δεν ξέρω αν υπάρχει μέτρο σύγκρισης ανάμεσα σε κάποιες απο αυτές και σε dSLRs. Απ' όσο διαβάζω πάντως, λέγεται ότι οι dSLRs υπερέχουν σε ποιότητα φωτογραφίας, ταχύτητα και μπορούν κάποια μοντέλα να βγάζουν και φώτο 4:3 αντί του κλασσικού 3:2.

Βαλε καλύτερα μια οροφή στο οικονομικό και πες μας αν θέλεις υποχρεωτικά καινούριο ή μτχ. Μτχ. έχουμε ψωνίσει όλοι μας, και δεν έχουμε πάθει τίποτε... ούτε ο μτχ. εξοπλισμός μας.

+150 ευρώ όμως...

άρα αν βάλουμε στο λογαριασμό μια OLYMPUS EPL2 στα 550 ευρώ και ένα σκόπευτρο στα 150 ήδη φθάνουμε στα 700.

Μια ΝΙΚΟΝ 3100 παίζει από 620 (με τον 18-55 VR) και στα 700 (με τον 18-105) μια CANON 550D με τον 18-55 IS στα 700.

Πoυ και πάλι οι GF1/GF2/GF3/EPL1/EP2/EPL2/G2/G3 υστερούν πολύ στο shooting action.

Είπαμε φορητότητα VS αποτελεσματιότητα (για action)

...με πρόλαβες στις απορίες...θα τις κοιτάξω και αυτές και επανέρχομαι...