Αγορά ενισχυτή για Monitor Audio BX series 5.1

Evrip

New member
30 March 2014
12
Καλησπέρα! Σκέφτομαι να αγοράσω το πρώτο μου ηχοσύστημα και χρειάζομαι τα φώτα σας γιατί απ' ότι φαίνεται, το άθλημα είναι περίπλοκο! Το budget είναι περί τα 2.000 με ταβάνι τα 2.500 τα οποία σκοπεύω να δώσω σε διάστημα κάποιων μηνών και όχι με την μια. Ιδανικά, σκοπεύω να αγοράσω τον ενισχυτή και τα 2 μπροστινά ηχεία στην αρχή και αργότερα το κεντρικό, τα πίσω και το woofer. Βέβαια αν μου τύχει κάποια καλή προσφορά, θα τα πάρω όλα με την μία!

*μικρή ιστορία για την επιλογή των ηχείων*
Στην αρχή ήμουν ανάμεσα στα Dali Zensor 5 και στα Monitor Audio BX-5 μέχρι που πήγα και τα άκουσα και τα BX-5 μου άρεσαν περισσότερο. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν ότι παρά το γεγονός πως ο χώρος ήταν πολύ μικρός, η ένταση των ηχείων μου φάνηκε αρκετά χαμηλή. Το μαγαζί τα έπαιζε με έναν Denon X2000. Έτσι σκέφτηκα ότι μάλλον χρειάζομαι κάτι λίγο πιο δυνατό και αποφάσισα να πάω στα BX-6 τα οποία με ικανοποίησαν πολύ περισσότερο σε ήχο αλλά και σε ένταση. Με τα λίγα που ήξερα, σκέφτηκα ότι θα χρειαστώ και έναν λίγο πιο δυνατό ενισχυτή οπότε κοιτούσα τον Denon X3000 και τον Yamaha 775. Το κακό είναι πως τα BX-6 τα άκουσα από έναν δικάναλο κι έναν πολυκάναλο ενισχυτή (σαν στέρεο και σαν 5.1) της Cambridge Audio που κοστίζανε πάνω από 1.500 έκαστος οπότε φοβάμαι ότι την ένταση που άκουσα δεν θα την πλησιάζει καν ο Denon και ο Yamaha. Από την άλλη σκέφτομαι πως όταν μπουν όλα τα ηχεία του 5.1, θα γεμίσει ο χώρος ήχο και δεν θα μου φαίνεται χαμηλή η ένταση. Η τελευταία και πιο "ριζοσπαστική" σκέψη είναι να δώσω όλο το budget για ένα ζευγάρι BX-6 (~800-900ευρώ) και τα υπόλοιπα σε έναν καλό πολυκάναλο ενισχυτή (~1.200-1.700ευρώ) και μετά από αρκετό καιρό να πάρω και τα υπόλοιπα του 5.1, κάτι που φυσικά θα ξεπεράσει κατά περίπου 1.000 το κόστος όλου του συστήματος αλλά το βάζω σαν σκέψη μόνο και μόνο γιατί το να δώσω 1.000 μετά από 1-2 χρόνια μου φαίνεται εφικτό.

Θα ήθελα λοιπόν τη γνώμη σας για το τι θα κάνατε στη θέση μου! Για τα πρακτικά, τα ηχεία που έχω σκεφτεί είναι η Monitor Audio BX series με τα BX-6 για μπροστά, BX-2 για πίσω και για woofer είμαι ανάμεσα στο BXW10 της σειράς και στο XLS200 της BK αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Είμαι ανοιχτός σε εναλλακτικές προτάσεις για τα περιφερειακά ηχεία και τον ενισχυτή αλλά για τα BX-6 για κεντρικά θα ήθελα να παραμείνουν γιατί μου άρεσαν πολύ.

Ευχαριστώ όσους είχαν την όρεξη να διαβάσουν όλο αυτό το κατεβατό!
 
Δεν θα σε απογοητεύσει κανένας από τους δύο. Έχουν διαφορές, υπέρ και κατά. Μην περιμένεις τα MA να ακουστούν όπως τα άκουσες με τους CA. Ο Denon είναι λίγο διπρόσωπος χαρακτήρας και ο Yamaha στρογγυλεύει κάπως. Ο Denon έχει πιο σωστό bass management, o Yamaha καλύτερο χειροκίνητο ισοσταθμιστή. Συστήματα ισοστάθμισης θεώρησέ τα ισόπαλα πάνω κάτω. Μου φαίνεται μόνο η γωνία μέτρησης λείπει από τον Yamaha που δεν έχει έτσι κι αλλιώς ο Denon. Ο Denon πατάει επάνω σε καλύτερα DSP τρίτων, ο Yamaha σε καλύτερα (και περισσότερα) δικά του. Ο Denon έχει περισσότερες επιλογές τοποθέτησης ηχείων, την εξής μία: Τα εμπρός πλάτους. :BDGBDGB53:
Αυτό για το μέλλον.

Η ερώτηση που κάνεις έχει πολλές απαντήσεις. Ένας καλύτερος ενισχυτής θα παίξει καλύτερα. Αλλά θα σου λείψει ο περιφερειακός ήχος. Υπάρχει και η επιλογή αργότερα για έναν καλύτερο τελικό μην ξεχνάς.

Εγώ τον Denon με τα Dali θα έπαιρνα. :violent-smiley-030:

Ή κάποιον Aventage για τα MA τώρα με pre-out για το μέλλον. Τον 830 κατά προτίμηση και όχι τον 1030. Τον βρήκα λίγο "μηχανικό" τον τελευταίο. Αλλά είναι πιο ακριβή σειρά αυτή.
 
Ομολογώ ότι δεν περίμενα τόσο λεπτομερή σύγκριση! Σε ευχαριστώ πολύ!!! Τα Dali 5 μου φάνηκαν λίγο μπάσα... σαν να έπνιγαν κάπως τα πρίμα ενώ τα ΜΑ BX-5 μου φάνηκαν λίγο πιο ισορροπημένα. Το μειονέκτημα και των δύο ήταν ότι ένιωθα ένα "κενό", σαν να μην ακούω όλα όσα πρέπει. Τόσο τα μπάσα όσο και τα πρίμα ήταν αρκετά καθαρά αλλά ένιωθα ότι δεν δένουν σωστά μεταξύ τους. Δεν είμαι ειδικός για να καταλάβω ακριβώς την αιτία και να το περιγράψω σωστά! Μόλις άκουσα όμως τα BX-6, ο ήχος μου φάνηκε πολύ πιο ολοκληρωμένος. Με το μικρό μου το μυαλό, το αποδίδω αυτό στο ένα παραπάνω ηχείο που έχουν τα BX-6 από τα άλλα δύο. Μπορεί όμως και να ήταν καθαρά θέμα ενισχυτή, ρυθμίσεων ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο!

Το να πάρω τον Denon ή τον Yamaha και αργότερα να προσθέσω έναν δικάναλο σαν τελικό για τα BX-6 είναι σωστή πρακτική ή θεωρείται "πατέντα"; Έχω διαβάσει ότι οι ενισχυτές έχουν την επιλογή να αφήνουν το σήμα να περνάει χωρίς να εμπλέκονται καθόλου, προκειμένου να πάει στον τελικό ενισχυτή. Σε αυτή την περίπτωση, πώς ακριβώς γίνεται η διαχείριση της έντασης του ήχου; Οκ, αν ακούω μουσική, ανοίγω μόνο τον δικάναλο. Αν βλέπω ταινία όμως; Θα ρυθμίζω ξεχωριστά την ένταση των περιφερειακών από τον Denon και ξεχωριστά των μπροστά από τον τελικό ενισχυτή;

Τέλος, αν πάρω έναν καλό πολυκάναλο Cambridge Audio ενισχυτή και τα BX-6, δεν νομίζω ότι θα μου λείψει ο περιφερειακός ήχος. Μέχρι στιγμής ο ήχος που έχω είναι από τα χαζά ηχειάκια της τηλεόρασης! Θα πάρει καιρό να μου φύγει ο ενθουσιασμός του σωστού στέρεο ήχου και τότε πιστεύω θα είναι ο καιρός για την αναβάθμιση σε 5.1. Γενικά, όταν ξεκίνησα το ψάξιμο και διάβαζα reviews, σκεφτόμουν "καλά, αυτές τις μικροδιαφορές τις ακούνε μόνο ειδικοί... εμένα όλα ίδια θα μου ακούγονται". Όταν όμως πήγα πρώτη φορά και άκουσα ηχεία, εκτός του ότι άκουσα διαφορές που δεν το περίμενα, ένιωσα και μεγάλη απογοήτευση από την ένταση. Έχω λοιπόν τον φόβο έκτοτε ότι θα αγοράσω κάτι και μόλις το ακούσω, δεν θα μου αρέσει. Και επειδή νιώθω ότι με τα ηχεία "τα έχω βρει", προσπαθώ να βρω έναν ενισχυτή που αφενός δεν θα τα χαντακώσει και αφετέρου θα μπορεί να τα παίξει σε μια αξιόλογη ένταση. Άσχετα με τα μαρκετινίστικα που διαφημίζουν, ο Yamaha και ο Denon μπορούν να βγάλουν maximum 600W. Άμα το διαιρέσουμε σε 7 κανάλια, πάμε στα 85W. Αν υπολογίσουμε ότι δεν θα παίξουμε ποτέ τον ενισχυτή στο τέρμα αλλά σε ένα 60-70%, είμαστε στα 50W ανά κανάλι. Όταν τα BX-6 έχουν προτεινόμενα watt ενισχυτή από 40 μέχρι 150, νιώθω ότι θα χαντακώνονται με μόλις 50W. Ευπρόσδεκτες οι παρατηρήσεις αν έχω καταλάβει κάτι λάθος!
 
Η ταυτόχρονη ισχύς/κανάλι στους AVR είναι κάτι που δεν θα σου χρειαστεί σχεδόν ποτέ εκτός αν χρησιμοποιήσεις κάποιο mode που παίζουν όλα τα ηχεία μαζί το ίδιο.
Ναι υπάρχει τρόπος να έχεις ολοκληρωμένο και AVR μαζί και να χρησιμοποιείς τον ολοκληρωμένο μαζί και ξεχωριστά με τον AVR, αρκεί ο ολοκληρωμένος να υποστηρίζει Home Cinema pass through, δηλαδή να δουλεύει και ως τελικός και ως ολοκληρωμένος. Η άλλη περίπτωση είναι να έχεις έναν τελικό που τον ελέγχεις από τον AVR. Ο τελικός δεν έχει Volume, και ο ολοκληρωμένος όταν δουλεύει ως τελικός πάλι δεν έχει Volume. Το ρυθμίζεις από τον AVR.

Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεσαι AVR με pre-out (έχουν και οι δύο που κοιτάζεις).

Στην πραγματικότητα, κανένας από τους δύο που κοιτάζεις δεν είναι για πολλά πολλά με ηχεία δαπέδου. Στον πολυκάναλο ήχο μάλιστα θα πρέπει να δεις και το πιο σωστό bass management, καθώς είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ενισχυτών που μπορούν να ορίσουν ξεχωριστό σημείο cross σε κάθε ηχείο. Και στη συντριπτική πλειοψηφία τους αυτό το κάνουν όταν τα δηλώσεις small. Γιατί το στέρεο είναι εύκολη υπόθεση, απλά πατάς ένα πλήκτρο και γυρνάει σε στέρεο, χωρίς ρύθμιση στο cross και βέβαια με την τροφοδοσία να έχει να καλύψει τις ανάγκες οδήγησης δύο καναλιών. Εκεί ο Denon είναι πιο καθαρός από τον Yamaha, αλλά ανεβάζοντας την ένταση ο ήχος του λεπταίνει. Λίγο πολύ αυτό συμβαίνει με τους οικονομικούς AVR, απλά θα πρέπει να το προσέξεις περισσότερο με τα MA. Τα Dali, συγχωρούν πιο εύκολα.

Εγώ έχω δοκιμάσει τον 751R από Cambridge Audio, προφανώς σε θέματα ισχύος και ποιότητας δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που συζητάμε. Κάποια μικροπραγματάκια του έλειπαν, το 4Κ και το δίκτυο, αλλά ο ήχος του ήταν αλλού.

Απ' ό,τι κατάλαβα, σε εντυπωσίασε το tweeter των CA και το βαθύτερο χαμηλό των BX6. Κοίταξε, στον ήχο πολλά πράγματα είναι υποκειμενικά. Αυτό που προσπαθούμε είναι να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στα συνοδά εξαρτήματα. Βέβαια, είμαι της άποψης πως όταν σου αρέσει κάτι πολύ... go for it.
 
Πόσα τετραγωνικά είναι ο χώρος σου φίλε; Το ρωτάω αυτό γιατί έχω τον avr x-2000 με dali zensor 3 & vokal μπροστά και dali zensor 1 πίσω σε δωμάτιο με 14 τετραγωνικά περίπου. Επίσης για sub το bk XLS200 front firing. Λοιπόν η ένταση για στέρεο φάση δεν πάει πάνω από 65/100 (και ακούω συνήθως δυνατά :) ). Το ίδιο και στις ταινίες. Αν και τα dali δεν έχουν την super duper ευαισθησία 88db. To sub πυροβολάει απλά :p. Πάντως αν ο χώρος σου δεν είναι μεγάλος και έχεις ξύλινο πάτωμα (πολύ παλιάς κατασκευής όπως εγώ), θα πρότεινα ηχεία βάσης για να αποφύγεις τυχόν μπουμάρισμα συντονισμούς κ.λ.π.
 
Pleo, για μια φορά ακόμη κατατοπιστικότατος! Αυτό το "κανένας από τους δύο που κοιτάζεις δεν είναι για πολλά πολλά με ηχεία δαπέδου" είναι που με φοβίζει! Και δεν μπορώ να βρω κάποιο μαγαζί που κατ' αρχήν να έχει τα ΒΧ-6 (μόνο σε ένα τα βρήκα διαθέσιμα για ακρόαση) και κατά δεύτερον να έχει διαθέσιμους ενισχυτές της τάξης που κοιτάω. Απέχει πολύ αυτό που έχω ακούσει με αυτό που θέλω να πάρω οπότε δεν μπορώ να πω "αυτό που άκουσα με τον 3000 ήταν αρκετά κοντά στα δικά μου αφτιά με τον ενισχυτή των 1.500 οπότε δεν αξίζει να δώσω τριπλάσια λεφτά" ή το αντίθετο.

Το bass management και το σημείο cross, εκτός του ότι δεν έχω ιδέα τι είναι, νομίζω ότι δεν θα με ενδιαφέρει και ιδιαίτερα. Γενικώς για τις ταινίες πιστεύω ότι οι απαιτήσεις μου είναι χαμηλές και πως με το σετ που κοιτάω θα είμαι υπερ-ευχαριστημένος. Ξέρω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πω "α! το κεντρικό νομίζω ότι δεν αποδίδει σωστά τις φωνές και μετανιώνω που πήρα το MA BX-LCR". Το μόνο που θα με ξενερώσει είναι 1) να ακούγονται όλα τσιριχτά χωρίς ίχνος μπάσου λες κι έχω home cinema των 100 ευρώ και 2) η έλλειψη έντασης. Το πρώτο σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί γιατί τα ηχεία δεν είναι της πλάκας και το sub θα υπερκαλύψει όποιες ανάγκες για μπάσο. Το δεύτερο είναι όντως θέμα οπότε ξαναγυρνάμε στον ενισχυτή! Ένας ενισχυτής των 1.500 θα παίζει σε σημαντικά μεγαλύτερη ένταση από έναν ενισχυτή των 700 ; Ή τα παραπάνω λεφτά πάνε σχεδόν εξ' ολοκλήρου σε ποιοτικότερα και περισσότερα χαρακτηριστικά;

Georgesod ο χώρος μου τώρα είναι περίπου 20τμ αλλά δεν το λαμβάνω υπ' όψιν γιατί έπεται μετακόμιση. Τα ηχεία τα παίρνω με την λογική ότι θα τα πάρω τώρα και θα τα έχω μια ζωή. Ξέρω ότι αυτή την στιγμή είναι υπερβολή τα BX-6 και το XLS200 για 20τμ αλλά δεν θα αγοράζω ηχεία κάθε φορά που θα μετακομίζω σε μεγαλύτερο σπίτι! Το XLS200 το έχεις ή απλά το έχεις ακούσει; Ρωτάω γιατί θέλω κάποιες διευκρινήσεις τόσο για την παραγγελία όσο και για τα έξοδα αποστολής!
 
Βασικά το crossover και το bass management είναι από τα πιο επουσιώδη πράγματα στον πολυκάναλο ήχο.

Δεν κοιτάς τα αντίστοιχα BX σε βάσης; Αφού την επιλογή για 2.1 θα την έχεις και πάλι. Τι να τα κάνεις τα δαπέδου σε 20 τετραγωνικά σε πολυκάναλο setup; Τι να προλάβουν να αναπτύξουν και πως οδηγούμενα από ένα μικρομεσαίο AVR μόνα τους; Τώρα αν σε καλύπτει... πάσο.

Ένας καλύτερος ενισχυτής θα παίζει καλύτερα overall. Σε αυτό δεν υπάρχει τέλος.
 
Το χω και παίζει να είμαι ο μόνος Ελλάδα. Τα μεταφορικά δυστυχώς είναι το μελανό σημείο στην όλη φάση (50 λίρες)
 
ή κάτι ενδιάμεσο όπως τα bx5. αυτά τα παράλληλα γούφερ σημαίνουν χαμηλή εμπέδηση και άρα απαιτήσεις σε τροφοδοσία.
Από ενισχυτή θα έλεγα ότι πιο πλήρης θα ήσουν αν έπαιρνες τον yamaha 820 με τα bx6 σε πρώτη φάση και άκουγες δικάναλα. Σε δεύτερη φάση θα μπορούσες να δεις για ηχεία surround και κεντρικό αλλά παρέα με κάποιο τελικό ενισχυτή για τα μπροστά ηχεία, ή κάποιον ολοκληρωμένο που έχει δυνατότητα απομόνωσης των τελικών σταδίων (ht passthrough). Ειδικά στην περίπτωση του τελικού, πηγαίνοντας σε μτχ δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγεις σε budget. έχω δει κτηνάκια της parasound, rotel & adcom με 125w και τροφοδοσίες 500va ανά καιρούς στις αγγελίες με 3-4 κατοστάρικα. Γενικά για το sub, δύσκολο να κάτσει κάτι μεγαλύτερο από 10άρι στα 20 τ.μ.
Εναλλακτικά θα μπορούσες να πας στον denon 3000 με τα bx5 στο σετ με τη μια, αλλά έχοντας κατά νου ότι τον ενισχυτή δε θα τον πηγαίνεις επ ουδενί πάνω από το 65% σε ένταση. Για 20 τ.μ. και με τις δύο περιπτώσεις θα είσαι πολύ καλά. Απλά νομίζω ότι ο 820 είναι πιο ουδέτερος ηχητικά που γενικά το θεωρώ θετικό, ενώ ο 3000 έχει καλύτερο drive από τους παραδοσιακά ασθενικούς yamaha σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Συγκλίνω προς τον πρώτο καθώς τα bx νομίζω ότι ακούνε περισσότερο σε σύνοδα σε σχέση με τα zenzor. Όποια bx ή zenzor και να πάρεις πάντως, θα βελτιωθούν αισθητά με την προσθήκη τελικού και ακόμη πιο αισθητά με την προσθήκη δικάναλου με ht passthrough ο οποίος όμως θα κάνει κανένα 6-7 κατοστάρικα σε μτχ ή άντε κανα 500άρι αν πετύχεις καμία καλή περίπτωση. Όλες αυτές οι αναβαθμίσεις στο budget που κινείσαι έχουν έντονο αντίκτυπο στον τελικό ήχο.
 
Νομίζω ότι αρχίζω να αποδεχομαι την ιδέα του να πάω σε πιο ακριβό ενισχυτη. Ο Cambridge audio 551r πώς σας φαίνεται? νομίζω θα παίξει αξιοπρεπως τα bx6 και γενικώς το 5.1 και έχει και pre amp αν θέλησω κάτι καλύτερο για να οδηγεί μόνο τα bx6 στο μέλλον.
 
Aν ηταν να επιλεξω ενισχυτη στα 1000 κατι θα επελεγα γιαμαχα 2030 ,
αν εχεις σκοπο να συνδιασεις και δικαναλο αργοτερα ισως θα ηταν καλυτερα για μενα
να παρεις πρωτα ενα ζευγαρι ηχεια και τον δικαναλο με home cinema pass
και αργοτερα εναν ενισχυτη av για σινεμα φτηνοτερο μαζι με τα υπολυπα ηχεια.
 
Όχι, δεν έχω σκοπό να συνδεσω δικαναλο αργότερα. Αυτό θα γίνει μόνο αν νιωσω ότι ο 551 ζοριζεται να τα παίξει όλα! δεν θέλω να μπω σε αυτή την διαδικασία άλλα θεωρώ καλό να ξέρω ότι υπάρχει και αυτή η επιλογή και δεν θα χρειαστεί να πάει σκουπίδια ο av!
 
Κι εγώ έχω σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο έχει νόημα να παίρνει κανείς avr πάνω από χιλιάρικο. Αν είναι να φτάσεις όντως τα 1500 για ενισχυτικά, χίλιες φορές avr των 750 και δικάναλο με pass through των 750 επίσης.
 
Με ποια λογική είναι προτιμότερο το να πάρει κάποιος έναν avr των 750 και έναν δικάναλο με άλλα 750; Για να μπορούμε πιο εύκολα μετά από μερικά χρόνια που ο avr δεν θα υποστηρίζει τις νέες τεχνολογίες να τον πετάξουμε και να πάρουμε άλλον;
 
Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι αυτός που αναφέρεις. Ένας άλλος πολύ σημαντικός είναι ότι ο avr συνήθως παίζει κατά 80% ματρόσκες με ψαλιδισμένο ήχο. Επίσης ο ρόλος του ούτως ή άλλως είναι λιγότερο σημαντικός πέρα από υποκειμενικά κριτήρια καθώς ακόμα και σε καλογραμμένο υλικό το επίπεδο δυσκολίας είναι μικρότερο σε σχέση με τη δικάναλη μουσική. Πόσο μάλλον με δεδομένο ότι μια ταινία, την έβαλες, την είδες και πάμε για άλλα. Ενώ στη μουσική συνήθως ακούς τα ίδια πράγματα πολλές φορές οπότε από σύστημα σε σύστημα η διαφορά γίνεται πιο άμεσα αντιληπτή.

Έχω την εντύπωση ότι, για παράδειγμα οι yamaha δε σου δίνουν πέρα από κάποιες έξτρα ευκολίες και καλύτερα τελικά στάδια πολλά πράγματα παραπάνω από τον 820 ας πούμε, μέχρι τον 2020. Το προενισχυτικό παραμένει το ίδιο και βάζοντας έναν ολοκληρωμένο μαζί με τον avr στην ουσία διπλασιάζεις τη δυνατότητα απόδοσης ισχύος αφού έχεις δύο τροφοδοτικά, πράγμα που δεν το πετυχαίνεις με τον 2020. Ίσως ουσιαστικό λόγο για να ανέβει κανείς πολύ σε κατηγορία έχει το να πάρεις καλύτερη ισοστάθμιση όπως για παράδειγμα στο marantz 7008 και στο denon 4000 ή τις lx σειρές της Pioneer αλλά και πάλι μιλάμε για φάση στο χιλιάρικο και όχι παραπάνω. Και δεδομένου του budget μου φαίνεται άτοπο να πας σε κάτι τέτοιο (όπως σωστά είπες ήρθε και η εποχή hdmi 2.0 και ποιος ξέρει τι αλλαγές μπορεί να φέρνει).

Και δικάναλα ούτως ή άλλως δεν πιστεύω ότι κανένας avr το έχει να παίξει σωστά καθώς η τονική ισορροπία σε όλα τα αναλογικά κομμάτια του (ακόμα και δουλεύοντας τον σε λειτουργία pure direct ώστε να αποφύγεις τα σκουπίδια που βάζουν όλες αυτές οι ηλεκτρονικές πλακέτες στα σωθικά του σαν παράσιτα στο τελικό αποτέλεσμα) είναι στημένη στα δεδομένα εντυπωσιασμού του home cinema.

Γενικά, με πολυκάναλο και δικάναλο συνδυάζεις τα καλά και των δύο διαφορετικών αυτών κόσμων και κερδίζεις τα μάλλα και σε οδήγηση. Πετάς και ένα 7.1 έχοντας 4 ηχεία ραφιού για surround και ένα γήινο κεντρικό μελλοντικά στο μεγαλύτερο χώρο άμα λάχει που ακόμα και με τον lx87 δε νομίζω να μπορούσες να το κάνεις με 4ωμα ηχεία κολώνες μπροστά.
 
Πάντως δεν τον παρεξηγώ τον φίλο. Καλή φάση είναι τα MA. Για όσους δηλαδή είναι του clean cut ήχου είναι μανούλες. Απλά στις χαμηλές κατηγορίες των AVR, ενδέχεται αυτός ο clean cut ήχος να γίνει "ξουριστός", ένεκα της όχι σπουδαίας τροφοδοσίας των συγκεκριμένων AVR. Όταν οι εντάσεις ανεβαίνουν εννοώ.

Μα γιατί δεν παίρνεις τα βάσης, δεν κατανοώ; Ίδιος χαρακτήρας στον ήχο λιγότερες απαιτήσεις. Το να λες ότι θα τα παντρευτείς τα ηχεία με ενδεχόμενο να μετακομίσεις σε κάποιο μεγαλύτερο χώρο που κάποτε θα βάλεις και κανένα γομαράκι τελικό να οδηγεί τα δαπέδου είναι κάπως.

Με λίγα λόγια, για την ώρα θέλεις να βάλεις στο αμάξωμα μιας Mercedes C class, ένα κινητήρα δικύλινδρο twinair 0,9 λίτρων από από Fiat 500. Δε λέω, καλός είναι τεχνολογικά αλλά δεν κολλάει και πολύ στην όλη φάση.
 
Panoramix, όντως τελικά λέω να πάω σε πολυκαναλο και δικαναλο γιατί μου φαίνονται πολύ λογικά τα όσα είπες και ταιριάζουν με αυτά που θέλω να κάνω! Σκέφτομαι τον denon 3000 για av που είναι σχετικά οικονομικός, παίζει τα πάντα και δέχεται και τελικό. Αν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση, είμαι ανοιχτός άλλα δεν θέλω να ξεπερασω τα 600-650 .

Pleo, η μετακομιση δεν είναι ενδεχομενο. Είναι δεδομένο ότι τα ηχεια θα παίξουν σε μεγάλο χώρο και όχι σε δωματιακι 15τμ!

Και μιας και αναφέραμε τον χώρο, έχω μια απορία! Όταν ρωτανε τα τετραγωνικα του χώρου που θα παίξουν τα ηχεια, γιατί δεν ρωτανε την διαμόρφωση του χώρου? Είναι άλλο πράγμα να παίξουν δυο ηχεια σε ένα δωμάτιο 20τμ και διαφορετικό να παίξουν σε ένα σαλόνι που ο χώρος ανάμεσά στους καναπεδες και την τηλεόραση είναι 20τμ αλλά γύρω γύρω μπορεί να υπάρχουν πχ άλλα 20τμ τραπεζάρια, κουζίνα κτλ. Χωρίς τοίχους εννοείται!
 
Όπως προείπα, είμαι της άποψης πως όταν σου αρέσει κάτι πάρα πολύ, τότε go for it. Γιατί και λάθος να είναι, θα έχεις τις λιγότερες τύψεις μετά. Θα βασανίζεσαι με λιγότερα "αν". Θα έχεις κάνει την επιλογή σου.
Ισχύει για οποιοδήποτε προιόν ή συνδυασμό προιόντων αυτό. Και για καφετιέρες να συζητούσαμε πάλι το ίδιο θα σου έλεγα.

Από και και πέρα, εδώ είμαστε όλοι χομπίστες που μέσω της εμπειρίας μας έχουμε κατασταλάξει σε κάποια πράγματα. Τα οποία είναι τόσο απλά που αποτελούν τυφλοσούρτη. Φυσικά τη γνώμη μας οφείλουμε να στην πούμε γιατί το νόημα είναι να βοηθάς κάποιον που μπαίνει στον κόσμο του πολυκάναλου ήχου, της αναπαραγωγής μουσικής κλπ.
Κάποιες ερωτήσεις λοιπόν είναι... "στανταράκια" προκειμένου να καταλάβουμε κι εμείς περί τίνους πρόκειται.
Ναι ο χώρος έχει τεράστια σημασία, αν και κάμποσα από τα προβλήματά του λύνονται μέσω της ισοστάθμισης. Ψάχνουμε να βρούμε όμως και τα βασικά μεταξύ των συνοδών και για αρχή ρωτάμε και τα τετραγωνικά για να καταλάβουμε αν θα μπορέσει για παράδειγμα ένα ηχείο δαπέδου να αποδώσει, ακριβώς γιατί ο χώρος είναι πιο απαιτητικός όταν μιλάμε για ηχεία δαπέδου (μπουμάρισμα, στάσιμα που εμποδίζουν συχνότητες που θέλαμε να αναπαραχθούν ενώ εμείς πήγαμε σε δαπέδου για να τις έχουμε κλπ.).
 
Last edited:
Pleo, δηλαδή πιστεύεις ότι η σκέψη του φθηνού AV που θα δώσει σε όλες τις "ευκολίες" τις εποχής (usb, hdmi, δίκτυο, streaming κτλ) και θα οδηγήσει αξιοπρεπώς ένα surround, με έναν τελικό που θα δώσει την ποιότητα και την δύναμη στα bx-6, δεν είναι σωστή; Θα ήταν προτιμότερο να ξοδευτούν όλα τα λεφτά σε έναν (πολύ) καλύτερο AV;

Από την απάντησή σου καταλαβαίνω πως ένα δωμάτιο 20τμ δεν είναι το ίδιο με ένα σαλόνι 20τμ που μπορεί να είναι ενιαίο με μια κουζίνα ή μια τραπεζαρία άλλων 20τμ. Λογικό μου φαίνεται γιατί μπορεί και στις δύο περιπτώσεις να κάθεσαι 3 μέτρα από τα ηχεία αλλά οι αντανακλάσεις του ήχου στον χώρο θα είναι εντελώς διαφορετικές. Όταν λοιπόν είσαι σε έναν μεγάλο χώρο που το σαλόνι καταλαμβάνει ένα μικρό μέρος αυτού, τι πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν στην επιλογή των ηχείων και του ενισχυτή;