αγορα φακου

tansap

Established Member
30 June 2008
192
καλησπερα,

θα ηθελα τη γνωμη σας για αγορα φακου.

Συγκεκριμένα εχω εδω και λιγες μερες την nikon d5100 με τον φακο του kit τον 18-55 vr.
Μια χαρα ειναι ο φακος, αλλα επειδη η κορη μου ασχολείται με ρυθμική και πρόσφατα πήγαμε Δράμα οι foto που έβγαλα μεσα στο κλειστό ηταν ναι μεν αποδεκτες, αλλα μεχρι εκει.
Τις ηθελα λιγο(?) πιο φωτεινές και σιγουρα πιο "κοντινές".

Ποιος φακος θα με καλυψει?

Σκέφτομαι τον sigma 18-200 αλλα δεν εχω διαβασει τα καλυτερα, (και δεν ειναι και πολυ φωτεινός)
Βρισκω τον nikkor 35mm 1.8 , φωτεινότατο (μεταχειρισμενο)στα 100 ευρώ, ΑΛΛΑ δεν εχει zoom.

Tα χρηματα που θα διαθεσω max 300 ευρω.
Οποια συμβουλη , ευπροσδεκτη

Απο φακους νικον δεν ξερω πολλα (τιμες και μοντελα) αλλα για κλειστο γυμναστηριο και ερασιτεχνικους αγωνες ρυθμικης (αρα μπορεις να πλησιασεις καπως), ενας 85ρης 1,8 σε μεταχειρισμενο θα σου κανει τη δουλεια.

και μενα μου περασε απο το μυαλο αυτη η λυση και σκεφτομαι τον samyang 85mm f1.4,
Αν τον ξερει κανενας ας πει κατι.

Αν α Samyang ειναι manual focus δεν θα σε βολέψει
Για το budget σου θα συμφωνησω με τον Ιλία με την προυπόθεση οτι έχεις ελευθερία κινήσεων για να πλησιάσεις κοντά στο κέντρο δράσης.
Φακοι ζουμ 18-ΧΧΧ δεν θα σε βολέψουν, ειδικά ο Sigma ειναι μετριότατος και ακατάλληλος για τέτοια χρήση

Η D5100 εχει αρκετά μεγάλο boost iso που - απ οτι θυμάμαι κι απ' οτι εχω δοκιμάσει - στις "φωτεινές" καταστάσεις λήψεις (εξωτερικοί χώροι) δίνουν σχετικά με άλλες μηχανές καθαρότερες φωτογραφίες. Αν τις φωτογραφίες τις θέλεις να τις κανεις αφήσα... ε.... θα εχεις θέμα. Αλλα αν τις θέλεις απλά για την ανάμνηση, νομίζω πως ο 18-200 θα κάνει την δουλειά. Ανέβασε το ISO και θα εισαι οκ.

Κοιτα ομως, στο λεω εγω που δεν ειμαι ειδικος. Αν μπορεις να βρεις τον φακο για ενοικίαση, δοκίμασε το πρωτα. Μην πετάξεις τα λεφτα σου κι ολας οχι τιποτα αλλο.

Επίσης, εχεις ψαξει στο youtube για reviews του 18-200; Κοιταξε το λιγο και δες το αποτελεσμα που δίνει.

Γιατι λετε οτι οι 18-xxx δε θα βολεψουν; δεν μιλάμε για επαγγελματική λυση. Ειναι consumer φακος ο 18-200. ή κανω λαθος;

γι αυτο πουθελεις να κανεις , που ειναι αρκετα δυσκολο, θελεις πολυ φωτεινους φακους… ιδανικα με διαφραγμα 1.4-1.8
Δεν υπαρχουν ομως ζοομ με τετοιο διαφραγμα
Οποτε εχεις 2 λυσεις.

1) εναν ζοομ φακο με διαφραγμα 2.8 και εστιακο μηκος 70-200mm ή 50-150mm.
Ειναι ακριβοι και πολυ βαριοι.

2) εναν σταθερο φακο, πολυ φωτεινο με auto focus ομως.

kai oi2 λυσεις ειναι πολυ ακριβες…. δεν υπαρχουν φτηνες λυσεις!
Ισως σε μεταχειρισμενα μπορει να βρεις κατι… δυσκολο παντως.

εχει αλλα λιγοτερο απο φακους με μεγαλυτερο διαφραγμα (1.4 -1.8).

Τι σχεση εχει αυτο που ρωτας ?
Για να παγωσεις τη κινηση της κορης σου , σε οχι πολυ καλες φωτιστικες συνθηκες, θελεις φακο με μεγαλο διαφραγμα…. αυτο ειναι το μονο σιγουρο.

εχει αλλα λιγοτερο απο φακους με μεγαλυτερο διαφραγμα (1.4 -1.8).

Τι σχεση εχει αυτο που ρωτας ?
Για να παγωσεις τη κινηση της κορης σου , σε οχι πολυ καλες φωτιστικες συνθηκες, θελεις φακο με μεγαλο διαφραγμα…. αυτο ειναι το μονο σιγουρο.

δεν το ρωτησα εγω:damnyou:

αλλα ναι εχετε δικιο ολοι οτι φτηνες λυσεις δεν υπαρχουν, (οπως και χρηματα). Η χρηση θα ειναι οντως ερασιτεχνικη σε κανονικη εκτυπωση (οχι αφισες κτλ), μικρες αναμνηστικες foto.
Tωρα ενας μεταχειρισμενος 18-200 με f3.5-5.6 ή ενας σταθερος 85mm f1,4(σαν αυτον:http://www.aa-digitalphoto.gr/index..._id=0&option=com_virtuemart&vmcchk=1&Itemid=1) , θα με "καλυψουν" καλυτερα?

Πρόσεξε κάτι... η κάλυψη αθλητικών γεγονότων ανήκει στην επαγγελματική φωτογράφηση. Δηλ. δεν γίνεται εύκολα, ούτε με οποιοδήπτοε εξοπλισμό. Χρειάζεσαι δυο πράγματα πέρα από καλή τεχνική. Μια μηχανή με καλό af και ριπή (έχεις) και επίσης ένα φακό (τηλεφακό) ζουμ ΦΩΤΕΙΝΟ, δηλ. με μέγιστο διάφραγμα μεγάλο (δηλ. ιδανικά 2.8). ΟΙ φακοί με μικρό μέγιστο διάφραγμα (π.χ. 5.6) ακόμη κι αν έχουν σύστημα οπτικής σταθεροποίησης δεν θα σε καλύψουν, διότι χρειάζεσαι ανοιχτό διάφραγμα, ώστε να σου δώσει αρκετή ταχύτητα στη μηχανή, ώστε να παγώσει την κίνηση του ατόμου, του αθλητή. Οι ζουμ που μπορεί να σε καλύψουν και μπορείς να πληρώσεις είναι οι sigma 50-150 2.8 hsm και tokina 50-135 2.8 . Εναλλακτικά οποισδήποτε 70-200 2.8. Όταν τους δεις σε μέγεθος και τιμή σε κατάσταση καινούριου θα πάθεις ένα σοκ. Όλοι το πάθαμε , δεν είσαι ο πρώτος....

Θα δεις τί μπορείς να πάρεις σε μτχ. Θα βρεις κάτι να σε καλύψει. Η διαφορά αυτών των φακών για άθλημα εσωτερικού χώρου είναι έχω φωτογραφία και μάλιστα καλή και δεν έχω καθόλου. Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει (μιλούμε για κάλυψη αθλητικών γεγονότων εσωτερικού χώρου).

Έχοντας καλύψει δυο πλήρεις χρονιές παιδικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπαλέτου , βλέπω ότι αυτή είναι η μόνη λύση. Η λύση του φωτεινού κοντού τηλεφακού ή του φακού χειροκίνητης εστίασης είναι για πολύ έμπειρους κι όχι για μπαμπάδες που βλέπουν να αθλείται το καμάρι τους. Συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου.

εγω τον 35αρη τον εχω κουμπωμενο πανω στην D90 κατι μηνες... ανακαλυψα με δαυτον οτι το ζουμ μου ειναι αχρηστο...

δες και τον Tamron 17-50/2.8 αν σε καλυπτει το εστιακο μηκος...

Συγνωμη...αλλα εχετε δοκιμασει σε εκδηλωση με κατω απο 50?

Να πεταχτω λιγο παλι; ο tansap το ειπε νομιζω αρκετα ξεκαθαρα. Μιλαμε για ρυθμικη γυμναστικη. Αρα, μιλαμε για μια μηχανη καπου στις κερκύδες και η κορη του στο κεντρο που χορευουν τελοσπαντων. Αρα μιλάμε για 15 μέτρα+. Θελει πολυ ποιο πανω απο 80mm.

Edit: Googlarete λιγο ρυθμικη γυμναστικη να δειτε πως ειναι ενα καδρο απο τις κοπελιες που χορευουν.

Last edited:
Να πεταχτω λιγο παλι; ο tansap το ειπε νομιζω αρκετα ξεκαθαρα. Μιλαμε για ρυθμικη γυμναστικη. Αρα, μιλαμε για μια μηχανη καπου στις κερκύδες και η κορη του στο κεντρο που χορευουν τελοσπαντων. Αρα μιλάμε για 15 μέτρα+. Θελει πολυ ποιο πανω απο 80mm.

Edit: Googlarete λιγο ρυθμικη γυμναστικη να δειτε πως ειναι ενα καδρο απο τις κοπελιες που χορευουν.

Γι αυτό μιλώ για τηλεφακό 50-150 ή 70-200. Και για το 1λπτ. που διαρκεί το νούμερο στο έδαφος δεν προλαβαίνεις ούτε να αλλάξεις φακό ούτε τίποτε.

70-200
και ορισμένες φορές δεν φτάνει σε Χ1.6.
Και αν τύχει και η εκδήλωση τραβήξει βράδυ θες και καλό dedicated φλας + πόδι.

Μιλάω εκ πείρας.
Σχεδόν 10 χρόνια να κυνηγάω μπαλέτα, χορούς, βόλευ και επιδείξεις.

70-200
και ορισμένες φορές δεν φτάνει σε Χ1.6.
Και αν τύχει και η εκδήλωση τραβήξει βράδυ θες και καλό dedicated φλας + πόδι.

Μιλάω εκ πείρας.
Σχεδόν 10 χρόνια να κυνηγάω μπαλέτα, χορούς, βόλευ και επιδείξεις.

To Φλας στην ενόργανη απαγορεύεται. Είναι επικίνδυνο για τους αθλητές. Φαντάσου στη δοκό να φας φλασιά.