Αγορά ηχείων βάσης

rem2gr

Established Member
22 February 2008
161
Serres/Greece
Καλησπέρα. Εδώ και καιρό σκέφτομαι την αγορά ενός ζεύγους ηχείων βάσης.

Ο χώρος στον οποίο θα παίξουν είναι περίπου 15τ.μ. Ο ενισχυτής που θα τα οδηγεί είναι το σετ προ-τελικού της Technics
http://www.superfi.co.uk/index.cfm/page/moreinfo.cfm/Product_ID/58

H πηγή θα είναι είτε CD είτε mp3 και flac από PC (το πικάπ παίζει στο κεντρικό ηχοσύστημα στο σαλόνι). Τα ακούσματα ποικίλα, από ορχηστρική μουσική (Mauriat, Last), ηλεκτρονική μουσική (Jarre, Kitaro, Vangelis), λίγο κλασσική, πολλή ελληνική (έντεχνο, ελαφρό λαικό, μεγάλοι συνθέτες, συγκροτήματα, παραδοσιακή) και ίσως λίγη ξένη. Θα μου άρεσε ίσως να έχει και λίγο μπάσο.

Το ποσό που θα ήθελα να διαθέσω, επιθυμώ να μην υπερβαίνει τα 400 . Θα ήθελα να μπορεί να σηκώσει ένταση όταν τη χρειαστώ. Επίσης να είναι όσο το δυνατόν πιο συμμαζεμένο σε διαστάσεις. Δεν αποκλείω την περίπτωση μεταχειρισμένου, ίσα ίσα.

Σε προηγούμενα νήματα, διάβασα αρκετές προτάσεις που όμως δεν είχα την ευκαιρία να ακούσω, άρα δε μπορούν να με οδηγήσουν σε κάποιο συμπέρασμα. Ίσως σε μια επισκεψή μου στην Αθήνα ή Θεσ/νίκη, που θα μπορούσα να ακούσω κάποιες προτάσεις σας;

Τι θα λέγατε για τα B&W 602 S2 (μεταχειρισμένα)? Τα είχα ακούσει και μου φάνηκαν συμπαθητικά. Το tweeter της σειράς Nautilus που φοράνε, να το θεωρήσω σαν σημαντικό πλεονέκτημα; Είναι λίγο αποτρεπτικό το μεγεθός τους.

http://www.best-buy.gr/showprod.php?aa=227

Είχα κάποτε το floorstander το οποίο χρησιμοποιήσα με τρεις διαφορετικούς ενισχυτές. To tweeter του έπαιξε υπέροχα με όλους (περισσότερο ίσως με τον Nad). Τα χαμηλά του -αναλόγως ενισχυτή- από οκ μέχρι πολύ καλά.

Δεν γνωρίζω τί εκθέσεις έχει η Θεσ/νίκη, αλλά αφού ενδιαφέρεσαι και για μεταχειρισμένα, μπορείς σίγουρα να βρεις καλές ευκαιρίες...

Το Tannoy βλέπω ότι είναι discontinued. Άν τυχόν το ψάξεις, θα μπορέσεις λογικά να το πετύχεις και σε καλύτερη τιμή.

Ευχαριστώ για την πρόταση. Θα τα έχω κι αυτά υπόψη μου. Απλώς ακόμη κι αν είναι μεταχειρισμένο, θα πρέπει πιο μπροστά να το έχω ακούσει, κι επειδή κατοικώ στην επαρχία, δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθώ στο χώρο του πωλητή για να τα ακούσω.

Επειδή επίκειται επίσκεψή μου στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες, κάποιες προτάσεις για ηχεία και σε ποιά καταστήματα θα μπορούσα να τα ακούσω;

Επίσης κάποια γνώμη για τα B&W DM602 S2, που προανέφερα;

Λαμπρά ηχεία,θα σε κουράσουν...

Εκτός άν ο ενισχυτής σου είναι εντελώς "ψόφιος" και θέλει...ανάνηψη(απ' ότι θυμάμαι τα Technics ήταν αρκετά υποτονικά).Οπότε μπορεί πιθανά και να κάτσουν μαζί αλληλοκαλύπτοντας το ένα τις αδυναμίες του άλλου...

Last edited:
Αμα βρεις τιποτα μεταχειρισμενα Totem παρτα χωρις δευτερη σκεψη.

Η αλήθεια είναι ότι είναι σχετικά ψόφιος, παρά τον συνολικό του όγκο (προ+τελικός) και το βάρος του. Τον έβαλα δίπλα με τον NAD C352 κι η διαφορά ήταν τεράστια.

Για τα B&W ίσως αυτή η λαμπρότητα ήταν που μου έδωσε αρχικά μια ευχάριστη αίσθηση, αλλά όπως λες είναι πολύ πιθανόν να κουράσει. Εκτός αυτού θα ήθελα κάτι πιο συμαζεμένο σε διαστάσεις.

Για τα Totem να κοιτάξω για όλα τα μοντέλα; Έχουν ικανοποιητικό μπάσο ή θα είναι ελλιπής ο ήχος;

Η αλήθεια είναι ότι είναι σχετικά ψόφιος, παρά τον συνολικό του όγκο (προ+τελικός) και το βάρος του. Τον έβαλα δίπλα με τον NAD C352 κι η διαφορά ήταν τεράστια.

Για τα B&W ίσως αυτή η λαμπρότητα ήταν που μου έδωσε αρχικά μια ευχάριστη αίσθηση, αλλά όπως λες είναι πολύ πιθανόν να κουράσει. Εκτός αυτού θα ήθελα κάτι πιο συμαζεμένο σε διαστάσεις.

Για τα Totem να κοιτάξω για όλα τα μοντέλα; Έχουν ικανοποιητικό μπάσο ή θα είναι ελλιπής ο ήχος;

Να κοιταξεις τα βασης τους δηλαδη Rainmaker και κατω.
Ειδικα τα Rainmaker φημιζονται για το χαμηλο τους , παντα σε σχεση με το μεγεθος τους.

Για 1-2 μέρες θα βρίσκομαι στην Αθήνα. Κάποια πρόταση για το που θα μπορούσα να πάω να ακούσω μερικά ηχεία βάσης; Τα Totem που προαναφέρθηκαν, ποιός τα έχει; (αν και νομίζω ότι ξεφεύγουν από το budget)

Για 1-2 μέρες θα βρίσκομαι στην Αθήνα. Κάποια πρόταση για το που θα μπορούσα να πάω να ακούσω μερικά ηχεία βάσης;

Στην στοά Φέξη, στο κέντρο της Αθήνας.
Νομίζω είναι πολύ καλό μέρος για το ξεκίνημα της αναζήτησης καθότι έχει μαζεμένα 3-4 καταστήματα ήχου (με μεγάλη ποικιλία σε μάρκες) κι έτσι γλιτώνεις ποδαρόδρομο κερδίζοντας παράλληλα αρκετή εμπειρία ακροάσεων.

Για 1-2 μέρες θα βρίσκομαι στην Αθήνα. Κάποια πρόταση για το που θα μπορούσα να πάω να ακούσω μερικά ηχεία βάσης; Τα Totem που προαναφέρθηκαν, ποιός τα έχει; (αν και νομίζω ότι ξεφεύγουν από το budget)

Eιναι λιγο εκτος budget σου αλλα κοιτα και στα μεταχειρισμενα οπου καπου πηρε το ματι μου ενα ζευγαρι σε καλη τιμη.
Προσωπικα πουλησα 1 ζευγαρι Rainmaker και ηδη το εχω μετανοιωσει.
Ασοψεται η μουρμουρα της γυναικας. :motz:

Παρε ενα τηλεφωνο πριν πας.
TOTEM ACOUSTICS FUTURE DAYS AUDIO, Δ. ΣΟΥΤΣΟΥ 30, ΑΘΗΝΑ, 210.6429.015

Τελικά μετά από ακροάσεις B&W, Magnat, Canton, Indiana Line, Heco, Chario, Wharfedale, Kef, κατέληξα στα DAVIS Acoustics μοντέλο Dufy. Από όλα τα προηγούμενα ταίριαξαν πιο πολύ στο αυτί μου και είχαν ακριβώς το χαρακτήρα που θα ήθελα από ένα ηχείο βάσης. Τα 90dB ευαισθησίας διευκολύνουν την κατάσταση με τον ενισχυτή που διαθέτω. Ακόμη δε τα έστησα στο χώρο μου, αλλά πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά!

Δεν έχει τύχει ποτέ μου να ακούσω κάποιο ηχείο της εταιρείας. Αν θες δώσε μια σύντομη περιγραφή συγκριτικά και με τα άλλα.

Πάντως σίγουρα έκανες εξαιρετική επιλογή γιατί:
Τελικά μετά από ακροάσεις B&W, Magnat, Canton, Indiana Line, Heco, Chario, Wharfedale, Kef, κατέληξα (...)

Oι ακροάσεις που έκανες στα μαγαζιά,έγιναν με διαφορετικά μηχανήματα-συστήματα και σε διαφορετικούς χώρους.

Οπότε να ξεκαθαρίσουμε,πώς ότι άκουσες δεν είναι συγκρίσιμο.Εχει σημασία,να λέγονται αυτά,για να γνωρίζουν ειδικά τα νέα μέλη,ότι συγκρίσεις γίνονται μόνο στο σπίτι μας και στο σύστημά μας με πολύ γνωστά κομμάτια μουσικής.Αν αυτό δεν είναι εφικτό,τότε συγκρίσεις κάνουμε τουλάχιστον στο ίδιο σύστημα και χώρο αντιπροσώπου.

Ανεξάρτητα απο τα παραπάνω,σου εύχομαι καλοάκουστα και καλή συνέχεια!

Re: Απάντηση: Αγορά ηχείων βάσης

Oι ακροάσεις που έκανες στα μαγαζιά,έγιναν με διαφορετικά μηχανήματα-συστήματα και σε διαφορετικούς χώρους.

Οπότε να ξεκαθαρίσουμε,πώς ότι άκουσες δεν είναι συγκρίσιμο.Εχει σημασία,να λέγονται αυτά,για να γνωρίζουν ειδικά τα νέα μέλη,ότι συγκρίσεις γίνονται μόνο στο σπίτι μας και στο σύστημά μας με πολύ γνωστά κομμάτια μουσικής.Αν αυτό δεν είναι εφικτό,τότε συγκρίσεις κάνουμε τουλάχιστον στο ίδιο σύστημα και χώρο αντιπροσώπου.

Ανεξάρτητα απο τα παραπάνω,σου εύχομαι καλοάκουστα και καλή συνέχεια!

Σωστό αυτό αλλά πέρα από τις όποιες θεωρίες, υπάρχει και η πρακτική πλευρά της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Ο φίλος rem2gr (όπως ο ιδιος προανέφερε) δεν μένει Αθήνα, εκεί που μένει δεν υπάρχουν καταστήματα για να κάνει ακρόασεις και ήρθε Αθήνα για 2-3 μέρες μόνο. Και μέσα σε 2-3 μέρες κατάφερε να ακούσει μια μεγάλη γκάμα ηχείων και αποφασισε βάσει δικής του εμπειρίας.

Θεωρώ λοιπόν ότι για τις αντικειμενικές δυσκολίες του (διαθεσιμος χρόνος, τόπος διαμονής κτλ), έκανε το καλύτερο που μπορούσε να κάνει!

Άλλωστε δεν ξέρω πολλούς (πελάτες) που σε τέτοιο budget μπαίνουν σε διαδικασία να πάρουν τα ηχεία σπίτι τους να τα δοκιμάσουν και ξέρω ακόμα λιγότερους (επιχειρηματίες) που θα μπουν σε διαδικασία να τα δανείσουν (επαναλαμβάνω, σε τετοια κατηγορία τιμής.)

Επομένως, ας μην τον αγχώνουμε τον φίλο μας χωρίς λόγο. ;)

Καλές ακροάσεις λοιπόν!

Last edited:
Αυτό που λέει ο Dipie είναι πολύ σωστό και δε το ανέφερα, ως αυτονόητο. Παίζουν μεγάλο ρόλο ο χώρος, τα ενισχυτικά, τα καλώδια, τα cd που θα ακούσεις κλπ κλπ, για να πεις ότι κάνεις μια σωστή σύγκριση και να επιλέξεις με βάση το αυτί σου. Ωστόσο δεν υπήρχε δυνατότητα για πιο μετρήσιμη σύγκριση στο σπίτι με ίδιο υπολοιπο εξοπλισμό, οπότε αρκέστηκα στο να ακούσω τουλάχιστον ένα γνωστό cd που κουβαλούσα μαζί μου.

Την επιλογή μου την ανέφερα, θέλοντας περισσότερο να μοιραστώ μαζί σας αυτό που διάλεξα, να ακούσω ίσως απόψεις από κάποιους που τυχαίνει να γνωρίζουν τα συγκεκριμένα ηχεία και να κάνω γνωστά τα ηχεία αυτά σε κάποιους που ψάχνονται για αγορά ηχείου και θα τους ενδιέφερε ενδεχομένως να τα ακούσουν και αυτά.

Και φυσικά να ευχαριστήσω το av-club και τους συν-φορουμίτες που απάντησαν, για την πολύτιμη καθοδήγηση στην αγορά νέων μηχανημάτων και γενικότερα θεμάτων ήχου που μας απασχολούν.