Αγορά ηχείων και ενισχυτή για 5.1 (ίσως και 7.1 μελλοντικά)

purif

New member
13 October 2015
8
Καλησπέρα σε όλη την παρέα!

Σκέφτομαι να προβώ στην αγορά ενός συστήματος 5.1 μιας και το παλιό σύστημα τα έχει παραφάει τα ψωμιά του (ενισχυτής και -diy- ηχεία είναι 35+ χρόνων) καθώς θέλω να εκμεταλλευτώ και τις δυνατότητες ενός NAS που έχω φτιάξει. Το budget το υπολογίζω γύρω στα 3.500 μαζί με τον ενισχυτή (max, δε νομίζω τα ανέβει το budget παραπάνω). Το πρόβλημα είναι ότι χώρος για μεγαλύτερα πίσω ηχεία δεν υπάρχει καθώς το καθιστικό είναι ενιαίος χώρος με την κουζίνα, οπότε τα Min 22 θεωρώ ότι είναι η χρυσή τομή και θα κρεμαστούν στις γωνίες ταβανιού / τοίχου πριν το χώρο της κουζίνας (άλλωστε μόνο για ταινίες θα τα έχω τα πίσω). Άλλο θέμα που υπάρχει είναι ότι ο χώρος και για τα 2 μπροστά ηχεία είναι περιορισμένος (δεξιά της TV υπάρχει έπιπλο 2 μέτρα ύψος και από τα αριστερά της TV υπάρχει τζάκι και πιο αριστερά έπιπλο 2,5 μέτρα ύψος) και δε ξέρω και αν τα παρακάτω ηχεία που σκέφτομαι μπορούν να μπουν. Αν έχετε εξίσου καλές προτάσεις σε απόδοση / ποιότητα ήχου να μου κάνετε σε ηχεία τύπου bookself ώστε να μπορούν να μπουν πάνω στα έπιπλα αριστερά και δεξιά της TV, είναι ευπρόσδεκτες. Η μουσική που ακούω είναι κυρίως rock αλλά θα παίζει και all around μουσική και φυσικά πολλές ταινίες. Ο χώρος είναι περίπου 55 τ.μ. (σαλόνι και κουζίνα), το σαλόνι μόνο είναι 43 τ.μ.

Αυτά έχω ψιλο-επιλέξει μέχρι τώρα:

Ενισχυτής: Yamaha RX-A1050
Ηχεία μπροστά: 2 x Tannoy Revolution XT 6F ή Q-Acoustics Concept 40 ή Q-Acoustics 3050 (είμαι ανάμεσα στα 2 πρώτα)
Ηχεία πίσω: 2 x Cambridge Audio Minx Min 22 (δε ξέρω αν μελλοντικά προσθέσω ακόμα 2)
Sub: Περιμένω τις προτάσεις σας
Κεντρικό: Περιμένω προτάσεις σας

Ευχαριστώ πολύ.

Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις / επισημάνσεις σας.

Για sub σκέφτομαι το SVS PB-1000. To πρόβλημα είναι ότι δε ξέρω αν θα με καλύψει λόγω του μεγάλου χώρου.

Για τα πίσω ηχεία, μάλλον θα κάνω αλλαγή και κοιτάω τα ασύρματα της Dali (Ζensor 1AX)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Προσθέτω και το Dali Sub E-12F στη λίστα με τα υποψήφια subs.

Γιατί όμως ανακατεύεις τα ηχεία; Αλλα μπροστά και άλλα πίσω; Δε σ ενδιαφέρει η αισθητική και ηχητική ομοιομορφία; Για μένα αν είσαι Αθήνα κατέβα σε καταστήματα που έχουν demo room να ακούσεις ηχεία, μετά επειδή τα ηχεία που θα ακούσεις είναι τα μπροστά και φυσικά θα ακούσεις μουσική, θα επιλέξεις αυτά που σου άρεσαν και σε γέμισαν περισσότερο στ αυτιά σου και θα πάρεις όλο το σετ, για subwoofer μπορείς να πας σε κάτι εκτός σετ, αυτό που προτείνεις κι εγώ το φοβάμαι, θες οπωσδήποτε κατά την ταπεινή μου άποψη ένα 12ιντζο να μην πω 15ιντζο και με γερό ενισχυτή. Καλό θα ήταν να έχουμε φωτό του χώρου σου για να δούμε το πρόβλημα με τη χωροταξία και μετά βλέπουμε για τα ηχεία κι ενισχυτή. Επίσης πιστεύω ότι καλύτερα να πας σε av με εξόδους pre out ώστε μελλοντικά να συνδέσεις τελικό, είναι μεγάλος ο χώρος σου και θέλει μεγάλα ηχεία τα οποία με τη σειρά τους θα θέλουν μεγάλα ρεύματα για να αποδώσουν σωστά.

Kαλημέρα,

Λοιπόν, για να πάρετε μια ιδέα πως είναι ο –προβληματικός- χώρος, έχω κάνει attach τις φώτο παρακάτω. Επιμένω σε διαφορετικά ηχεία πίσω γιατί πολύ απλά το να μπουν ενσύρματα πίσω είναι πολύ πολύ δύσκολο λόγω απόστασης (για το ένα πίσω ηχείο θα χρειαστώ πάνω από 15 μέτρα καλώδιο στην περίπτωση του ενσύρματου, με ότι αυτό συνεπάγεται σε απώλειες). Στα κόκκινα κουτάκια είναι πως έχω σκεφτεί να γίνει η τοποθέτηση αλλά και μία εναλλακτική πρόταση με μπλε. Τα τωρινά diy ηχεία είναι όπως η τρίτη εικόνα (τα subs είναι 12”) τα οποία για την ηλικία τους παίζουν ικανοποιητικότα. Σκέφτομαι μήπως πάω στο SVS PB-2000 λόγω χώρου αλλά βγαίνω τελείως εκτός budget. Σε τελικό ίσως πάω στο μέλλον αλλά όχι προς το παρών (αν καταλήξω στα Tannoy που γλυκοκοιτάζω). Σαν τελευταία λύση, λόγω budget, ίσως να γίνει diy το sub ή να κρατήσω τα παλιά με κάποιες μετατροπές φυσικά και να πάω μόνο σε πίσω και κεντρικό (αν και δε μου αρέσει σαν ιδέα γιατί θέλω να ξεφορτωθώ τις "κούτες").

Σε studios εννοείτε πως θα πάω να τα δοκιμάσω πριν αγοράσω οτιδήποτε, απλά θέλω να πάρω μια εικόνα προς τα πού να κινηθώ.

20151015_003238_Pano1.jpg20151015_003309_Pano1.jpg20151015_003720.jpg

Είναι όντως δύσκολος ο χώρος. Εφόσον σε ενδιαφέρει σοβαρά το home cinema, εγώ θα πρότεινα να δοκιμάσεις εξολοκλήρου αλλαγή της διάταξης με την τηλεόραση σε έπιπλο μπροστά από την μπαλκονόπορτα. Έτσι θα έχεις περισσότερο "αέρα" διαθέσιμο για την τοποθέτηση των ηχείων σου τόσο των μπροστινών που είναι τα πιο σημαντικά, όσο και των περιφερειακών. Θα μου πεις τώρα που θα πάει η τραπεζαρία; Αν δεν την χρησιμοποιείς συχνά ίσως να κολλήσει πίσω σε κανένα τοίχο και να την βγάζεις μόνο όταν έχεις τραπέζι, όλα πάντως δεν μπορείς να τα έχεις.

Είναι όντως δύσκολος ο χώρος. Εφόσον σε ενδιαφέρει σοβαρά το home cinema, εγώ θα πρότεινα να δοκιμάσεις εξολοκλήρου αλλαγή της διάταξης με την τηλεόραση σε έπιπλο μπροστά από την μπαλκονόπορτα. Έτσι θα έχεις περισσότερο "αέρα" διαθέσιμο για την τοποθέτηση των ηχείων σου τόσο των μπροστινών που είναι τα πιο σημαντικά, όσο και των περιφερειακών. Θα μου πεις τώρα που θα πάει η τραπεζαρία; Αν δεν την χρησιμοποιείς συχνά ίσως να κολλήσει πίσω σε κανένα τοίχο και να την βγάζεις μόνο όταν έχεις τραπέζι, όλα πάντως δεν μπορείς να τα έχεις.

Άμα ήταν στο χέρι μου τα 2/3 από όλα αυτά που υπάρχουν στις φώτο θα είχαν πάρει πόδι αλλά...
Να πω την αλήθεια και εγώ κάπως έτσι το σκεφτόμουν αρχικά αλλά υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Κάτι μπορεί να γίνει βέβαια. Να υποθέσω ότι με βάση το χώρο μου, να μη κατέβω κάτω από το SVS PB-2000 για Sub; Θα είναι λίγο το PB-1000;