Αγορα καλης compact ή βασικής DSLR

foler

New member
10 January 2013
88
Γειας σας!
Ετοιμαζομαι για αγορα νεας μηχανης μιας και εδωσα την κακιστη κατα την γνωμη μου olympus sp800uz που ειχα. Ημουν αποφασισμενος να παω σε καποιο βασικο μοντελο dslr και συγκεκριμενα στην canon 1200d αλλα ψαχνοντας ολο και ποιο πολυ διαπιστωσα οτι για καποιον αρχαριο σαν και εμενα που θελει απλα να βγαζει καλες φωτο ισως ειναι καλυτερη επιλογη μιας ακριβης σχετικα compact μηχανης. Να πω πως αν παω σε dslr προφανως θα μεινω με τον βασικο φακο που διαθετει για μεγαλο διαστημα, ισως και μονιμα...Σε compact π.χ με μια πρωτη ματια ειδα την canon g16 περιπου στα χρηματα που διαθετω (400-450Ε max).
Ενας αρχαριος σαν και εμενα με ποια θα ειχε καλυτερα αποτελεσματα? Να πω επισης οτι με ενδιαφερουν πολυ και οι βραδυνες φωτο εντος σπιτιου ενας τομεας που η olympus που ειχα ηταν πολυ χειροτερη απο την αρχαια canon ixus 2 που ειχα παλιοτερα.
Ευχαριστω προκαταβολικα οσους ασχοληθουν και βοηθησουν!

δηλαδη ακομα και ο αρχαριος με βασικη dslr βγαζει καλυτερες φωτο? Το μεγεθος δεν με καιει κιολας, σιγουρα οσο πιο μικρη τοσο πιο βολικη στο να την κουβαλας συνεχεια αλλα το ζητουμενο ειναι η ποιοτητα των φωτο. Για την επιλογη που σκεφτομαι τι λετε? (eos 1200d), αξιζει ή να κανω λιγο υπομονη ωστε να βρω το ποσό για καποια πιο ακριβη και ποια θα ηταν αυτη?

Απάντηση: Re: Αγορα καλης compact ή βασικής DSLR

δηλαδη ακομα και ο αρχαριος με βασικη dslr βγαζει καλυτερες φωτο? Το μεγεθος δεν με καιει κιολας, σιγουρα οσο πιο μικρη τοσο πιο βολικη στο να την κουβαλας συνεχεια αλλα το ζητουμενο ειναι η ποιοτητα των φωτο. Για την επιλογη που σκεφτομαι τι λετε? (eos 1200d), αξιζει ή να κανω λιγο υπομονη ωστε να βρω το ποσό για καποια πιο ακριβη και ποια θα ηταν αυτη?

Οχι φιλε μου, ενας αρχαριος δεν θα βγαλει καλυτερες φοτο με μια dlsr kit απο το αν ειχε μια ακριβη compact

Re: Απάντηση: Re: Αγορα καλης compact ή βασικής DSLR

Οχι φιλε μου, ενας αρχαριος δεν θα βγαλει καλυτερες φοτο με μια dlsr kit απο το αν ειχε μια ακριβη compact

με λιγη ενασχοληση ομως θα μπορουσε να παρει καλυτερα αποτελεσματα λογικα ε?
Η 1200d πως σας φαινεται σαν επιλογη?

Πριν λιγα χρονια ειχα την ιδια απορια με σενα. Ειχα μια εξαιρετικη Panasonic LX3 και πηγα για ακομα καλυτερες φωτο, σε dSLR.
Τρομαξα οταν ειδα οτι σε συγκριτικες φωτογραφιες ΔΕΝ υπηρχε ουσιαστικη διαφορα με την compact LX3.

Βεβαια ο μεγαλυτερος αισθητηρας των dSLR, με λιγες γνωσεις και προσπαθεια, σε ανταμοιβει ειδικα σε συνθηκες χαμηλου φωτισμου. Αν παρεις καλυτερους φακους, η διαφορα με οποιαδηποτε compact αρχιζει και γινεται χαωδης.
Κατα την γνωμη μου, το καλυτερο βασικο κιτ φακων το διαθετει η Νικον. Μιλαω για τους βασικους 18-55 VR και 55-200 VR (zoom). Iσως και μονο για αυτο τον λογο πρεπει να σκεφτεις καποια entry level Νικοn.

O oγκος των dSLR ειναι ενα προβλημα. Οχι οτι δεν συνηθιζεται, αλλα τουλαχιστον εμενα δεν μου αρεσει να κουβαλαω ενα γομαρι (συνηθως με παρελκομενα) σε ταξιδια και λοιπες περιπτωσεις. Προτιμω κατι να μπαινει στην τσεπη.

Η λυση ειναι μια προσιτη σε τιμη high end compact, οπως η Panasonic LX7 και η Canon S120. Εξαιρετικα φωτεινες μηχανες, για χαμηλο φωτισμο, ιδιαιτερα η πρωτη που εχει και μεγαλη διαρκεια μπαταριας.

μαλιστα.....
πανω που ελεγα οτι εχω καταληξει σε dslr....
Οι dslr βεβαια εχουν το καλο οτι υπαρχει βελτιωση της εικονας αναλογα με τον φακο σωστα? Αντιθετα οι αλλες αν δεν σε ικανοποιησουν απο την αρχη οπως η δικια μου olympus τοτε το μονο που σε σωζει ειναι η πωληση της. Να ρωτησω και κατι ακομα, αν αποφασισω για dslr ειναι μηπως καλυτερα να παρω μονο σωμα και μαζι να παραγγειλω ενα καλυτερο φακο ή να παρω τo κιτ που δινουν σχεδον ολοι το dc III για το οποιο δεν ακουω και τα καλυτερα?

Δεν γνωριζω για το κιτ της Canon, πιθανως αυτα που διαβαζεις και ακους να ισχυουν, αλλα το βασικο κιτ της Nikon ειναι αριστο. Παρεμπιπτοντως η Nikon D3300 θεωρειται η καλυτερη entry level dSLR.

Για τις high end LX3/5/7 και Canon S90/100/110/120, δεν εχω ακουσει καποιο παραπονο. Μην τις βαζεις στο ιδιο τσουβαλι με τις απλες compact, που πιθανως να μη σε ικανοποιησουν, καμμια σχεση.

Καλυτερος φακος απο τον kit (ειτε canon ειτε νικον) κοστιζει (εως πολυ) περισσοτερο απο την μηχανη που θα παρεις..

Ας πω και εγω την γνωμη μου σαν αρχαριος. Αρχικα χρησιμοποιω μια d5300 που ηταν δωρο. Ο φακος του kit ηταν ο 18-55. Εγω αγορασα και τον 55-200 γιατί δεν με κάλυπτε το ζουμ. Αν μπορεις να βρεις μια μονο το body θα σου προτεινα να πας στον 18-105 μονο και μονο για το ζουμ. Αν δεν εχεις τετοιο θεμα πας στον 18-55. Η μηχανη θα σε καλυψει απολυτα. Τωρα με τη μεταφορα υπαρχει ενα θεμα. Αν θες να την εχεις πααααντα μαζι δε ξερω αν θα σε βολεψει. Οσο για το μεγεθος, προβληματιζομαι μονο στις διακοπες. Αλλά αν εχεις μονο ενα φακο, μαζι με ενα τριποδο μικρο δεν νομιζω να υπαρχει θεμα.

Για τις high end LX3/5/7 και Canon S90/100/110/120, δεν εχω ακουσει καποιο παραπονο. Μην τις βαζεις στο ιδιο τσουβαλι με τις απλες compact, που πιθανως να μη σε ικανοποιησουν, καμμια σχεση.

Καλυτερος φακος απο τον kit (ειτε canon ειτε νικον) κοστιζει (εως πολυ) περισσοτερο απο την μηχανη που θα παρεις..

Αν ειναι να παει σε compact ο φιλος και εχει σκοπο να δωσει αρκετα χρηματα τοτε καλυτερα να παει σε rx100 με 1" αισθητηρα (πολυ μεγαλυτερος απο τις αλλες premium compact) . Οχι πως οι αλλες δεν ειναι καλες αλλα αν ειναι να παιξει καποιος στα 300++ σε compact καλυτερα να παει εκει.

ένα βασικό χαρακτηριστικό των highend compact και των mirrorless είναι το out-of-the-camera-jpg.
H e-pl5 της olympus είναι πολύ καλή σε αυτό, τουλάχιστον για τα γούστα μου.
Αυτό σημαίνει ότι για κάποιον που δε θέλει να μπλέξει με επεξεργασία των φωτό στον υπολογιστή μετά τη λήψη τους παίζει σημαντικό ρόλο.

Οι DSLR είναι φτιαγμένες για αυτόν που θέλει να εξωθήσει τα όρια του και τα όρια του εξοπλισμού του, οπότε νομίζω ότι συχνά τα jpg που βγάζουν αυτές οι μηχανές δε φαίνονται και τόσο...ωραίες.
Τουλάχιστον οι 2 canon dslr που είχα ήταν έτσι...flat.

Αφού μετά την olympus 5060 πήρα την canon 350d και είχα πάθει σοκ, τέτοιο χάλι δε το περίμενα. Και μου είχε δώσει ο Βλάσης και τον 17-40 για να παίξω οπότε δεν ήταν θέμα φακού.

Μη παρεξηγήσει κανείς τα γραφόμενά μου, δε λέω ότι οι dslr "δεν κάνουν", απλά νομίζω ότι προορίζονται (λογικό) σε αυτούς που θα το ψάξουν λίγο παραπάνω και θέλουν να ασχοληθούν.

Παιδια σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας. Μετα απο αρκετη σκεψη κατεληξα οτι θα το τολμησω τελικα για dslr...Μπορει στην παρουσα φαση να ειμαι αρχαριος αλλα που ξερεις, μπορει να με συναρπασει ο κοσμος της φωτογραφιας και να ασχοληθω πολυ περισσοτερο οποτε μια dslr θα εχει μεγαλυτερες δυνατοτητες. Το επομενο ερωτημα ειναι ποια? Βασικα το μονο που εχω αποφασισει ειναι οτι θα ειναι Canon και αυτο οχι γιατι ειναι παντα οι καλυτερες αλλα ειναι προσωπικο κολημα. Οι υποψηφιες ειναι οι 100d, 1200d και 700d η οποια ξεφευγει αρκετα και θα με πηγαινε λιγο πισω η αγορα της αν το αποφασιζα....Θα ηθελα να ρωτησω τι ειναι το autofocus(af) που εχει μονο η 700d και ποσο σημαντικο ειναι. Απο εκει και περα ποιες ειναι η ουσιωδης διαφορες αναμεσα σε αυτα τα μοντελα και ποια θα αγοραζατε?

γιατι δε κοιτας για nikon?? εμενα με προβληματιζει καθε φορα οταν συγκρινονται λογου χαρη η nikon με την canon... και ειδικα σε ξενα φορουμ που ανεβαζουν πολλα samples.

γιατι δε κοιτας για nikon?? εμενα με προβληματιζει καθε φορα οταν συγκρινονται λογου χαρη η nikon με την canon... και ειδικα σε ξενα φορουμ που ανεβαζουν πολλα samples.

δεν ειναι οτι θεωρω οτι οι φωτο της canon θα ειναι καλυτερες απλα ξερω οτι σιγουρα θα με καλυψουν για τις δικες μου απαιτησεις αφου καλυπτουν καταξιωμενους φωτογραφους και δευτερον και πιο βασικο, παλια ειχα μια canon ixus με 4 megapixels η οποια μου φαινοταν απιστευτη και στις φωτο που εβγαζε αλλα και στην ποιοτητα κατασκευης, φινιρισμα κτλ. Ειχε φαει τρελες κακουχιες, πτωσεις αλλα παντα με εβγαζε ασπροπροσωπο για πολλα χρονια! Οταν λοιπον ειπα να κανω ανανεωση με μια πολυ πιο συγχρονη και νεοτερη olympus εφαγα τρελη ηττα απο τις πρωτες κιολας φωτο που εβγαλα! Οποτε θελω την σιγουρια της canon...
To ξερω οτι ακουγομαι σαν κατι κολημενους που νομιζουν οτι τα bmw και mercedes ειναι τα καλυτερα αμαξια:stupid:

Πριν αγορασεις θα ήταν καλη ιδέα να πας να πιάσεις στα χέρια σου και την canon και την αντίστοιχη nikon, να δεις τα μενού και της μιας και της άλλης, να τις "ζυγισεις" στα χέρια σου και μετα να αποφασίσεις.

δεν ειναι οτι θεωρω οτι οι φωτο της canon θα ειναι καλυτερες απλα ξερω οτι σιγουρα θα με καλυψουν για τις δικες μου απαιτησεις αφου καλυπτουν καταξιωμενους φωτογραφους και δευτερον και πιο βασικο, παλια ειχα μια canon ixus με 4 megapixels η οποια μου φαινοταν απιστευτη και στις φωτο που εβγαζε αλλα και στην ποιοτητα κατασκευης, φινιρισμα κτλ. Ειχε φαει τρελες κακουχιες, πτωσεις αλλα παντα με εβγαζε ασπροπροσωπο για πολλα χρονια! Οταν λοιπον ειπα να κανω ανανεωση με μια πολυ πιο συγχρονη και νεοτερη olympus εφαγα τρελη ηττα απο τις πρωτες κιολας φωτο που εβγαλα! Οποτε θελω την σιγουρια της canon...
To ξερω οτι ακουγομαι σαν κατι κολημενους που νομιζουν οτι τα bmw και mercedes ειναι τα καλυτερα αμαξια:stupid:

Οι καταξιωμενοι φωτογραφοι ομως δεν χρησιμοποιουν entry level dslr ουτε φακους κιτ. Χρησιμοποιουν εξοπλισμο κοστους πολλων χιλιαδων ευρω, που εμεις δεν θα τον δουμε ποτε, ουτε ζωγραφιστο..:))
Στο αλλο σου παραδειγμα ειναι ισως σαν να συγκρινεις μια ΒMW με ενα φιατακι. Φυσικα και η BMW ειναι καλυτερη απο το φιατακι. Δεν σημαινει ομως οτι δεν υπαρχουν καλυτερα αυτοκινητα απο τα BMW.

Με λιγα λογια, θα επρεπε να δεις την επενδυση που θα κανεις πιο προσεκτικα και με αλλο ματι, γιατι τα λεφτα δεν μας περισσευουν αυτες τις εποχες.

-Ψαξε πχ. να δεις συγκριτικα των κιτ φακων. Υπαρχουν, τα ειχα τσεκαρει οταν ειχα το ιδιο διλλημα με σενα. Oι περισσοτεροι αρχιζουμε με τους κιτ φακους και μετα παμε παραπανω.
-Κοιταξε το επομενο βημα. Δηλαδη, αν θελεις να αναβαθμισεις, ποια εταιρεια εχει καλους και προσιτους σε τιμη φακους για ζουμ, πορτραιτο, μακρο, ευρυγωνιους κλπ, οτι νομιζεις οτι μπορει να σε ενδιαφερει περισσοτερο.

Το κυριωτερο νομιζω ομως οτι ειναι να δεις απο κοντα και να πιασεις στα χερια σου τα δυο μοντελα , οπως σου ειπαν τα παιδια παραπανω. Πρεπει να υπαρχει καποια χημεια με την φωτογραφικη που θα παρεις, αλλιως δε λεει.

Μπορει να σε προβληματισει και ο ογκος των dslr και να αλλαξεις γνωμη :))

Σωστός ο Χιώτης.(Που χάθηκες?)
Εγώ θα έλεγα να το σκεφτείς λίγο ακόμη.
Ταλαιπωρήσου εδώ μέσα 5-6 μέρες διάβασε,δες φωτογραφίες και κρίνε.
Στο λέω μετά από 2 αποτυχημένα περάσματα από dslr!