Αγορά κεντρικού ηχείου B&W 600 Series HTM61

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,924
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εχω βρει το συγκεκριμένο ηχείο μεταχειρισμένο στα 270 ευρώ και θέλω την άποψή σας πριν προχωρήσω στην αγορά του. Οταν ξεκίνησα να στήνω το σύστημα, η αγορά των ηχείων στηρίχτηκε βάσει του 6κάναλου τότε Yamaha RXV - 640. Θυμίζω ότι τα συστήματα 6.1 ήταν το πρώτο στάδιο του τωρινού 7.1 που υποστήριζε την παρουσία πίσω κεντρικού ηχείου. Τότε λοιπόν σκέφτηκα αντί να πάρω δύο κεντρικά και να δώσω περισσότερα λεφτά, να πάρω άλλο ένα σετ απ τα KEF Q1 που χρησιμοποιούσα ως περιφερειακά και να κάνω το ένα εμπρός κεντρικό και το άλλο πίσω κεντρικό. Η αλήθεια είναι ότι απ τη στιγμή που δεν είχα ακούσει άλλο ηχείο ως κεντρικό και κυρίως ένα B&W μιας και τα μπροστά μου ηχεία είναι τα 603S2, δεν έχω καταλάβει αν και κατά πόσο ο ήχος που λαμβάνω απ το κεντρικό είναι ανομοιόμορφος και γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος όσον αφορά την συμπεριφορά του KEF Q1 στο συγκεκριμένο ρόλο που του ανατέθηκε. Τώρα σκέφτομαι ότι με την αγορά ενός κεντρικού, αναβαθμίζομαι ταυτόχρονα σε 7.1 αφού το KEF Q1 θα πάρει την θέση του με τα άλλα 3 ως περιφερειακά οπότε έτσι θα έχω 4 KEF Q1 για πίσω και 3 B&W μπροστά για πιο ομοιογενή ήχο αν όντως αυτό θα συμβεί. Προτιμώ λοιπόν το συγκεκριμένο ηχείο γιατί απ τα άλλα κεντρικά της B&W είναι το μόνο που ταιριάζει απόλυτα στα χαρακτηριστικά με τα 603 S2 (150 watt 8 Ohm, 90db ευαισθησία). Θυμίζω ότι το ηχείο θα το οδηγήσει ο 5κάναλος της Ρότελ που οδηγεί και τα υπόλοιπα ηχεία ενώ για τις ανάγκες του 7.1 τα πίσω κεντρικά (surround back) θα οδηγηθούν απ τον Denon που αυτή τη στιγμή εκτελεί χρέη προενισχυτή κι οδηγεί μόνο το πίσω κεντρικό. Θα ήθελα την άποψή σας, άλλες προτάσεις, γνώμη απ το συγκεκριμένο ηχείο από κατόχους ή μη που το έχουν ακούσει. Ευχαριστώ.

Last edited:
Το ΗΤΜ61 S2 που έχω εδώ και 4 μήνες παίζει πολύ ωραία και ματσάρει γενικώς πολύ ωραία με ενισχυτές που έχουν λίγο γκάζι. Στον SR8002 και στον Anthem το είδα αυτό. Σε μικρότερους, αναμενόμενο να μην είναι στα ίδια επίπεδα. Είναι θρη εντ ε χαφ δρόμοι το ηχείο. Μάλλον (σίγουρα) θα έχεις αρκετά καλύτερο ήχο και θα γεμίζει καλύτερα η εμπρός σκηνή σε σχέση με το Kef που είχες.

Σε ό,τι αφορά το ματσάρισμα με τα υπόλοιπα εμπρός, ακόμα και με το test noise μπορεί να καταλάβεις στο περίπου. Είμαι σίγουρος ότι αυτό που ακούγεται τώρα έχει διαφορά στο κεντρικό σε σχέση με τα L-R.

Στο test noise ναι όντως ακούγεται η διαφορά, μην ξεχνάμε ότι το KEF είναι και κατά ένα db πιο ευαίσθητο (91db). Tο δικό σου ίσως να μην τα καταφέρει να αποδώσει με τον δικό μου ενισχυτή με 88db ευαισθησία. Πάντως με την ισοστάθμιση του Denon που δεν την είχα με τον Yamaha, το κεντρικό παίζει μακράν καλύτερα ακόμα και σε πολύ χαμηλές στάθμες όταν κοιμούνται τα πιτσιρίκια, σε μεσαίες δε στάθμες είναι απόλαυση, τώρα κατά πόσο ο ήχος δεν είναι ομοιόμορφος αυτό δυστυχώς όπως είπα στο αρχικό ποστ δεν το ξέρω, καθώς από εξ αρχής δεν έχω δοκιμάσει ποτέ εξ ορισμού κεντρικό ηχείο.

Ακριβώς επειδή γνωρίζω ότι δεν έχει μεγάλες δυνατότητες η ισοστάθμιση του Denon, η αυτόματη ισοστάθμιση άλλοτε δουλεύει καλά και άλλοτε όχι, γι' αυτό και αναφέρομαι στο ματσάρισμα. Νομίζω ότι και στα ίδια επίπεδα να φέρεις τα dB πάλι θα έχει διαφορά στον ήχο.

Κυρίως προέρχεται η διαφορά από το tweeter και το σημείο που κροσάρει το ηχείο σε αυτό το σημείο σε σχέση με τα L-R.

Ακριβώς επειδή γνωρίζω ότι δεν έχει μεγάλες δυνατότητες η ισοστάθμιση του Denon, η αυτόματη ισοστάθμιση άλλοτε δουλεύει καλά και άλλοτε όχι, γι' αυτό και αναφέρομαι στο ματσάρισμα. Νομίζω ότι και στα ίδια επίπεδα να φέρεις τα dB πάλι θα έχει διαφορά στον ήχο.

Κυρίως προέρχεται η διαφορά από το tweeter και το σημείο που κροσάρει το ηχείο σε αυτό το σημείο σε σχέση με τα L-R.

Οντως, ενώ με το δικό μου ντεσιμπελόμετρο δείχνει ότι παίζει στην ίδια ακουστική ένταση με τα L-R, εντούτοις ο ήχος ακούγεται λίγο πιο οξύς, όχι έντονα και σίγουρα δεν το αντιλαμβάνεσαι στην ακρόαση ταινίας, αλλά στο test noise είναι αισθητό. Εσύ τι λες, να προχωρήσω στην αγορά του κεντρικού που αναφέρω;

Θεωρώ ότι ο ροτελ σου είναι ένα κλικ καλύτερος από τα τελικά στάδια του SR8002 μου, που παίζει πολύ ωραία με το HTM61S2 συνεπώς δε βλέπω το λόγο να μην προχωρήσεις στην αγορά του κεντρικού που είναι και ένα κλικ πιο ευαίσθητο.

Το πήρα τελικά κι έκανα κι ένα πείραμα: το έβαλα πάνω χωρίς να κάνω ισοστάθμιση ώστε να παίξει με τις ρυθμίσεις που είχε για το KEF κι ολίγον υπερίσχυσε κυρίως σε μπάσο, μόλις του έτρεξα ισοστάθμιση ήρθε στα ίσα του και πλέον ακόμα και στο test noise ακούγεται παρόμοια με τα L-R. Τώρα σε χαμηλές εντάσεις, διαφορές στους διαλόγους δεν μπορώ να διακρίνω σε σχέση με τα KEF, σε μεσαίες ή μεγαλύτερες εντάσεις διακρίνεται ένα καλύτερο βάθος καθώς και μπάσα σε σκηνές δράσης σαν να συμμετέχει στις χαμηλές κι είναι η μόνη διαφορά με το KEF. Βέβαια τώρα το καινούριο κεντρικό ο ενισχυτής το κρόσαρε πιο χαμηλά στα 40Hz σε σχέση με το KEF που το κρόσαρε στα 60Hz. Aκόμα δεν έχω δει ταινία απ τον Μάιο, οπότε θα ξέρω καλύτερα αργότερα καθώς πάντα το χειμώνα ξεσκονίζω το αρχείο μου οπότε θα βγάλω και πιο ασφαλή συμπεράσματα ως προς την απόδοση.