Αγορά νέου laptop - notebook και εγκατάσταση νέου λειτουργικού από το μηδέν.

fits79

Banned
22 January 2008
2,389
Καλησπέρα σας.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο γίνεται αν αγοράσω ένα από τα παρακάτω laptop:

1. Dell studio 1557
2. Dell studio 1558
3. Hp pavilion dv7-3110ea
4. Hp pavilion dv7-3111ea
5. Hp pavilion dv6-2129ev
6. Hp pavilion dv7-3165ev

Κατά πόσο θα μπορώ να του περάσω ένα νέο λειτουργικό(Π.χ. τα windows 7 ultimate 64bit Greek) από το μηδέν(Δηλαδή σβήνοντας ΕΝΤΕΛΩΣ κάθε partition του δίσκου του laptop και φορμάροντας των σε δυο νέα ntfs partition το ένα για το λειτουργικό και το άλλο απλά για αποθήκευση διάφορων αρχείων κ.α.)

Εννοείται ότι θα περαστούν οι drivers που χρειάζονται για όλα τα έξτρα που μπορεί να έχει το εκάστοτε laptop.
Και το ρωτάω αυτό γιατί πρόσφατα πήγα σε έναν φίλο και αντιμετώπισα ένα εντελώς κουλό-κουφό πρόβλημα που δεν έχω ξαναδεί σε κάποιο άλλο laptop, που ήταν το εξής με λίγα λόγια:
Είχε αγοράσει το Toshiba satellite l505-13n και δοκιμάσαμε να του περάσουμε νέο λειτουργικό από το μηδέν εννοείτε με όλους τους drivers που χρειάστηκαν για τα περιφερειακά που δεν αναγνώρισαν τα windows7 64bit ultimate Greek αλλά παρόλα αυτά ποτέ αναγνώριζε το ασύρματο δίκτυο και δούλευε κανονικά πότε δεν το αναγνώριζε και εκτός αυτού πάντα μα πάντα είχε τρομερή καθυστέρηση πληκτρολογίου.

Εννοείτε ότι με το εργοστασιακό λειτουργικό δούλευαν όλα μια χαρά και το εξακρίβωσε όταν πηρέ τηλέφωνο την Toshiba και του είπαν ότι το συγκεκριμένο laptop είναι κλειδωμένο ώστε να δουλεύει σωστά ΜΟΝΟ με το εργοστασιακό λειτουργικό και κανένα άλλο και αν θέλουμε να του περάσουμε κάποιο άλλο λειτουργικό να τους πάμε το laptop και το λειτουργικό και να το περάσουν αυτοί(Εξυπακούεται με κάποιο κόστος παρόλο που το laptop είχε αγοραστεί πριν 2 εβδομάδες)

Επειδή λοιπόν τώρα σκέπτομαι να αγοράσω κάποιο από τα παραπάνω laptops και θέλω να ξέρω επί του ασφαλούς κατά πόσο μπορώ να του περάσω νέο λειτουργικό όποιος μπορεί να μου απαντήσει με σιγουριά ειδικά αν έχει κάποιο από τα παραπάνω laptops και έχει κάνει αυτό που ζητώ θα του ήμουν υπόχρεος.

Και επειδή πολλοί από εσάς ίσως ρωτήσουν γιατί δεν αφήνεις το εργοστασιακό λειτουργικό του εκάστοτε laptop και απλά αποκατέστησε τα προγράμματα που έχει και δεν χρειάζεσαι απλά τους απαντώ ότι ναι μεν μπορώ να κάνω απεγκατάσταση τα “άχρηστα” για εμένα προγράμματα αλλά το θέμα είναι ότι πολλά από αυτά τα προγράμματα εκτός από τα αρχεία εγκατάστασης τους ίσως ξεκινάμε κάποιες “κρυφές” υπηρεσίες που για να τις βρεις και να τις απενεργοποιήσεις θέλεις ώρα και αρκετό ψάξιμο οπότε πιστεύω είναι πολύ ποιο εύκολο να εγκαταστήσεις από την αρχή να λειτουργικό και να του περάσεις τους drivers που ίσως χρειαστεί.

Επέλεξε laptop που να έρχεται από την εταιρία με win7.
Αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι drivers για να κάνεις τη δουλειά σου.

Ναι αλλά δεν παρατήρησες τι λέω μέσα στο quote σχετικά με το Toshiba satellite l505-13n που ούτω σι άλλως ερχότανε με win7 home premium 64bit Greek και παρόλα αυτά ήτανε κλειδωμένο και δεν μπορούσες να του περάσεις άλλο λειτουργικό.

Φίλε μου,

Μου φαίνεται πολύ περίεργο αυτό που συμβαίνει...
Είναι δυνατόν να μη σε αφήνουν ν' αλλάξεις λειτουργικό σύστημα;
Είσαι βέβαιος ότι βρήκες τους σωστούς οδηγούς ή μήπως χρησιμοποιήσες κάποιους από παραπλήσιο μοντέλο ή από κάποιο παρεμφερές λειτουργικό (π.χ. drivers για Vista σε 7);
Επειδή κατάλαβα πως είσαι γνώστης των πραγμάτων, ήθελα να σε ρωτήσω επίσης αν έχεις ανακαλύψει ή έστω έχεις κάνει κάποια καλή υπόθεση γύρω από το πού μπορεί να βρίσκεται το κλείδωμα; Μήπως στο BIOS; Κάπου αλλού;
Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει, αλλά έχω 2 HP (έναν dv3-2050 κι έναν dv6660) και δεν είχα πρόβλημα με αλλαγές λειτουργικών. Βέβαια δεν είναι τελευταία μοντέλα αλλά έχουν Core2 Duo.
Μία τελευταία προσθήκη στα λεγόμενά μου: Αν δεν αναζητείς το τελευταίο GB από τον εσωτερικό σκληρό, ίσως είναι καλύτερο να μην διαγράφεις την κατάτμηση αποκατάστασης του εργοστασιακού λειτουργικού. Προτείνω να φτιάξεις 2 κατατμήσεις (όπως λες ότι θέλεις - συνήθως κι εγώ αυτό κάνω σε φορητά) αφήνοντας ανέπαφη τη κατάτμηση αποκατάστασης (δηλαδή εν τέλει να έχεις 3 κατατμήσεις). Θα χάσεις περί τα 8-10GB αν θυμάμαι καλά αλλά υπάρχει περίπτωση να λύσεις το πρόβλημά σου.

Ναι στο bios πιστεύω είναι το κλείδωμα φίλε μου.
Εννοείτε είχα περάσει το τελευταίο bios για το συγκεκρημενο λαπτοπ του φίλου μου και φυσικά εννοείτε ότι πέρασα τους σωστούς drivers για αυτό το μοντέλο από το επίσημο σάϊτ της Toshiba.

Ομοίως και εγώ, έχω περάσει από το μηδέν άλλο λειτουργικό σε λάπτοπ ΗΡ και dell φίλων (δεν θυμάμαι μοντέλα, c2d και τα δύο όμως), χωρίς πρόβλημα. Από όσο ξέρω ειδικά η dell είναι αρκετά "ανοιχτή" προς όλα τα λειτουργικά, και από τις ελάχιστες που π.χ. δίνει μηχανήματα με ubuntu και όχι windows. Επίσης το ΗΡ όταν του πέρασα το λειτουργικό (7 από vista που είχε), στην πρώτη σύνδεση του στο δίκτυο πέρασε όλους τους σχετικούς drivers της ίδιας της ΗΡ, αντικαθιστώντας τους generic που είχαν μπει κατά την εγκατάσταση (οι οποίοι όμως δούλευαν και εκείνοι απροβλημάτιστα).

Σε intel core2duo Toshiba λαπτοπ εχω περάσει κι εγώ άλλο λειτουργικό ακόμα και τα win7(Παρόλο που αρχικά είχε τα win xp) και δεν είχα ποτέ πρόβλημα μόνο με αυτό το γ.... του φίλου μου συναντήσαμε για πρώτη φορά αυτό το ΚΟΥΛΟ πρόβλημα και εχω σκαλώσει στο ποιο λαπτοπ να αγοράσω για να μην μου τύχει κάτι τετοιο και τρελαθώ.

lykman ποιο hp έχεις?

Και αν ρε παιδιά αν σε κάποιον έχει περάσει από τα χέρια του ΚΑΠΟΙΟ από τα λαπτοπ που λέω στο πρωτο μου ποστ και έχει δοκιμάσει αυτό που με ενδιαφέρει να κάνω(Σβήσιμο όλων των partition του δίσκου και πέρασμα νέου λειτουργικού(ΟΧΙ του εργοστασιακού) από την αρχή) τότε ας το αναφέρει.

Ευχαριστώ πολύ όλους σας για το χρόνο και τις απαντήσεις σας.

Last edited:
Φίλε μου,

Ίσως η προσθήκη κλειδώματος να είναι θέμα τελευταίων μηνών. Στη θέση σου θα έψαχνα όλα τα υποψήφια φορητά στο Ιντερνετ (π.χ. σε φόρα) για να δω αν είναι εφικτή η αλλαγή του λειτουργικού τους. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν αναφορές.
Στην περίπτωση του φίλου σου και υπό την προϋπόθεση ότι μιλάμε για κλείδωμα μέσω BIOS, φοβάμαι πως η λύση για να αλλάξεις λειτουργικό θα ήταν να ψάξεις για κάποιο Custom BIOS. Όλο και κάποιος μάγκας θα σπάστηκε από την πολιτική της εταιρίας και θα έφτιαξε αρχείο BIOS χωρίς το κλείδωμα. Ίσως είναι δύσκολο να το βρεις - δεν ξέρω αν θέλεις/αξίζει ν' ασχοληθείς.

Αυτό το εχω κάνει είδη φίλε μου και εχω ποσταρει ακριβώς το ίδιο τοπικ σε πολλά φορουμς κυρίως ελληνικά.

Όσο για το bios που λες ναι συμφωνώ απόλυτα ότι αν είναι κλείδωμα μέσω bios πρέπει να βρεις κάποιο custom αλλά το ρισκάρεις ρε φίλε?
Αν γίνει κάτι και χάσει εντελώς το λαπτοπ του μετά τι κάνουμε?

Καταλαβαίνω φίλε μου... Το ρίσκο δεν είναι λίγο.
Αν βρεις κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να το διασταυρώσεις πολλές φορές πριν το περάσεις σε καινούριο μηχάνημα.
Αν και δεν είναι στη λίστα, ένας φορητός Acer 7720G επίσης δεν έχει πρόβλημα κλειδώματος.
Πάντως τα HP που αναφέρεις είναι (περίπου) ίδιας γενιάς με το ένα που έχω (dv3-2050) οπότε μάλλον δεν έχουν πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Lykman πιθανόν ούτε τα Dell να έχουν πρόβλημα.
Πάντως καλά έκανες που πόσταρες σε διάφορα φόρα γι' αυτά τα φορητά. Ελπίζω να βρεθεί κάποιος/οι που να έχει κάποιο από αυτά οπότε να βεβαιωθείς 100%.

Αν θυμάμαι καλά τα μοντέλα (γιατί είναι φίλων και όχι δικά μου), πρόκειται για ΗΡ G7060EV, και dell inspiron 1525...

Δε ξέρω τι σου επιβεβαίωσε η Toshiba – και πώς στα είπαν, αλλά δεν έχω συναντήσει αντίστοιχο πρόβλημα και σου προτείνω να μην τρομάζεις από ένα μόνο αντίστοιχο πρόβλημα.
Έχω περάσει και εγώ λειτουργικό σε εκατοντάδες laptop. Και σίγουρα δεκάδες του τελευταίου έτους χωρίς πρόβλημα.

1. Dell studio 1557
2. Dell studio 1558
3. Hp pavilion dv7-3110ea
4. Hp pavilion dv7-3111ea
5. Hp pavilion dv6-2129ev
6. Hp pavilion dv7-3165ev

Το 6. θεωρώ ότι είναι καλή επιλογή i5 και non-intel graphics :-)

Ναι ρε παιδιά και εγώ μεχρι τώρα δεν είχα συναντήσει ΠΟΤΕ ΜΟΥ κλειδωμένο λαπτοπ έλα όμως που για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά.

Ούτε λέω ότι όλα τα νέα λαπτοπ είναι κλειδωμένα να δουλεύουν με το μαμά λειτουργικό απλά ότι μερικά μοντέλα μπορεί να είναι κλειδωμένα τίποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω.

tmjuju μήπως έχει περάσει από τα χέρια σου κανένα από τα παραπάνω λαπτοπ που λέω? Και αν ναι έχεις επιχειρήσει να κάνεις αυτό που προτείνω στο πρωτο μου ποστ?

EDIT: Μα κανένα από αυτά δεν έχει on board κάρτα γραφικών όλα μα όλα έχουν είτε nvidia gpu είτε ati radeon επομένως....