Αγορά οθόνης υπολογιστή - Πρόβλημα ανάλυσης

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
3,141
Σκεφτόμουν να αγοράσω μία 22άρα. Για LG λέω και πιο συγκεκριμένα αυτή:
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.169511
Το θέμα είναι πως χρησιμοποιώ την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του υπολογιστή (μητρική ASUS P5GV-MX) η οποία δεν υποστηρίζει 1680x1050, τουλάχιστο στη λίστα με τις υποστηριζόμενες αναλύσεις δεν υπάρχει διαθέσιμη.
Το πιο κοντινό σε ανάλυση είναι τα 1600x900.
Γενικότερα δεν υπάρχει καμία υποστηριζόμενη ανάλυση με αναλογία 16:10 εκτός αυτής των 1920x1200 (δεν σκέφτομαι καθόλου να πάρω 24άρα).

Τι θα γίνει όταν θα συνδέσω την οθόνη με την (αναλογική) έξοδο την ενσωματωμένης κάρτας γραφικών;
  1. Θα μου βγάλει κενά,
  2. Θα μου παραμορφώσει την εικόνα,
  3. Με κάποιο μαγικό τρόπο που μου διαφεύγει θα πάρω απαραμόρφωτη εικόνα με κάποια αξιοπρεπή ανάλυση.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να αγοράσω μία κάρτα γραφικών έχετε να προτείνετε μία αξιοπρεπή PCIe με μικρό κόστος μέχρι 40 ευρώ (θυμάμαι παλιότερα γράφονταν αρκετά για κάποιες φτηνές ΑΤΙ).
Σ'αυτή την περίπτωση θα ήθελα πάλι τι βοήθειά σας γιατί και εδώ υπάρχει πρόβλημα. Στο μάνιουαλ της μητρικής αναφέρει πως λόγω περιορισμού του chipset μπορεί τελικά η PCIe να μη λειτουργεί στα 16x αλλά στα 4x.
Συγκεκριμένα γράφει:"Due to chipset limitation, a PCI Express graphics card inserted to this slot may run at x4 mode only."
Θα υπάρξει κάποιο λειτουργικό πρόβλημα ή αυτόματα η κάρτα γραφικών θα προσαρμοστεί στην ταχύτητα.
Επίσης τι γίνεται με τις κάρτες που είναι PCIe v2. Υπάρχει ασυμβατότητα με την παλιότερη έκδοση του διαύλου PCIe;
Σόρρυ για το μακροσκελές ποστ και ευχαριστώ προκαταβολικά.

Λογικα δεν σου βγαζει 16:10 αναλυσεις απλα γιατι το υπαρχον μονιτορ που εχεις ειναι 4:3 και εχει σκαναρει και βρει τις αναλυσεις που σηκωνει αυτο. Μολις συνδεσεις το νεο μονιτορ θα τις δεις. Aν κανω λαθος ας με διορθωσουν οι ειδικοι.

Last edited:
Το μόνιτορ που έχω τώρα είναι μία 17άρα CRT δεκαετίας (μέχρι 1280x1024 ανεβάζει). Έχω επιλέξει να μου βγάζει όλες τις δυνατές αναλύσεις αναξαρτήτως οθόνης οπότε μάλλον δεν υπάρχει διαθέσιμη η επιθυμητή ανάλυση των 1680x1050 (στην κάρτα γραφικών).
Να προσθέσω πως η μητρική είναι σχεδόν τετραετίας.

Έχεις τους τελευταίους drivers για το τσίπσετ γραφικών της μητρικής;

Απάντηση: Re: Αγορά οθόνης υπολογιστή - Πρόβλημα ανάλυσης

Έχεις τους τελευταίους drivers για το τσίπσετ γραφικών της μητρικής;

Ναι. Όσο πιο τελευταίους γίνεται δηλαδή (του 2007 από την intel).

Είναι καθαρά θέμα λογισμικού το πρόβλημα σου πάντως, μην αγχώνεσαι πως δεν θα επαρκεί η επεξεργαστική ισχύ του τσιπ γραφικών. Δουλεύω ακριβώς αυτή την ανάλυση στην ιντερνετιέρα μου, που είναι μια αρχαιολογία 7ετίας με κάρτα γραφικών την GeForce MX440 στα 64MB...

Ψάξε μήπως έχει βγει κάποιος πιο φρέσκος ή custom driver φίλε tonal, διαφορετικά, αν θέλεις 1:1 mapping, πιστεύω και την πιο φτηνή κάρτα γραφικών να πάρεις θα υποστηρίζει την συγκεκριμένη ανάλυση...

Με το που θα συνδέσεις την οθόνη και εγώ πιστεύω ότι θα σου βγάλει τις επιλογές για τις υπόλοιπες αναλύσεις ;-)

Re: Απάντηση: Αγορά οθόνης υπολογιστή - Πρόβλημα ανάλυσης

Λογικα δεν σου βγαζει 16:10 αναλυσεις απλα γιατι το υπαρχον μονιτορ που εχεις ειναι 4:3 και εχει σκαναρει και βρει τις αναλυσεις που σηκωνει αυτο. Μολις συνδεσεις το νεο μονιτορ θα τις δεις. Aν κανω λαθος ας με διορθωσουν οι ειδικοι.

Σωστό. Μου έτυχε πρόσφατα στο γραφείο, όταν αντικατέστησα μια Sony 15 LCD, με μια ΕΙΖΟ 17 LCD. Εμφανιστηκαν διαθέσιμες αναλύσεις που δεν υπήρχαν πρίν. Και στις 2 περιπτώσεις, σύνδεση με D-Sub.

Απάντηση: Re: Αγορά οθόνης υπολογιστή - Πρόβλημα ανάλυσης

δεν θα σου βγάλει κενά, θα κάνει fill-in

Για κάν'το πιο λιανά ρε φιλαράκι :p

Όσο για τις διαθέσιμες αναλύσεις:
δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας-> settings -> advanced ->
στο tab της οθόνης uncheck "Hide modes that this monitor cannot display" ->
στο tab της κάρτας γραφικών "List all modes"
και μου βγάζει αναλύσεις από 640x480 ως 2048x1536 με την οθόνη που έχω να
μην ανεβαίνει πάνω από τα 1280x1024. Δεν νομίζω να μου "κρύβει" τα 1680x1050.
Εν τω μεταξύ καμία μα καμία ανάλυση εκτός αυτής των 1920x1200 η οποία είναι
διαθέσιμη δεν έχει αναλογία 16:10, άρα δεν θα έχω 1:1 mapping και δεν ξέρω αν
θα έχω και άλλο ουσιαστικότερο πρόβλημα λόγω μη ύπαρξης κάποιας χαμηλότερης
ανάλυσης με αναλογίες 16:10.