Αγορά / παράδοση λάθος ηχείων από κατάστημα

kacey

Senior Member
18 June 2006
336
Θελω τη γνωμη σας για κατι. Πριν 3+ χρονια αγορασα απο πολυ γνωστο μαγαζι ηχου (σπιτικου και αυτοκινητου) μια Panasonic Plasma, εναν ενισχυτη Pioneer 7.2 και ενα σετ ηχειων 5.1 που ειναι 5x Focal Sib Xl + Focal Cub2 sub. Πληρωτεο μετρητοις, ενα σεβαστο (για μενα τουλαχιστον) ποσο.

5xlcub3.jpg


λογω της διακοσμησης του χωρου μου και της τοποθετησης των ηχειων, ζητησα ενα μαυρο και 4 ασπρα SibXL, οπου πηρα απαντηση "κανενα προβλημα".

Απο τη πρωτη μερα και μεχρι σημερα, ποτε δεν ικανοποιηθηκα στο θεμα "ηχος" και ειδικα οταν παιζω μουσικη. Αυτο το απεδιδα μεχρι σημερα ειτε στο χωρο μου, ειτε στη home cinema φυση του σετ, ειτε στις πολλες ρυθμισεις του pioneer που δεν ξερω να πειραξω κλπ κλπ.

Το θεμα ειναι οτι σημερα (3.5 χρονια μετα) ανακαλυψα τυχαια (κατεβαζοντας τα ηχεια απο τις βασεις τους στο τοιχο για καθαρισμα) οτι τα ασπρα ειναι διαφορετικα απο το μαυρο και συγκεκριμενα η επαγγελματικη εκδοση SibXL για PA συστηματα και ενισχυτες 100v...Το καταλαβα επειδη το μαυρο εχει πισω ενα διακοπτη "free-standing ή wall mounted" ενω τα 4 ασπρα εχουν ενα διακοπτη 4Ω-15w-30w-60w, οπου 4Ω η συμβατικη λειτουργια ενω τα αλλα τρια ειναι ρυθμιση ισχυος για την 100v λειτουργια.

τα θεματα μου με αυτο ειναι:

α) δεν ειναι αυτο που ηθελα και ζητησα
β) ειναι διαφορετικα (ποιοτικως) ηχεια:
-τα PA ειναι 60wrms στα 4Ω ενω το μαυρο ειναι 60wrms στα 8Ω (αρα διαφορετικης αντιστασης)
-τα PA πανε μεχρι 20khz ενω το μαυρο στα 35khz
γ) ο ενισχυτης που αγορασα μαζι τους κανει για μεχρι 6Ω και τα ασπρα ειναι 4Ω.

Ερωτησεις:

εχω αδικο που τα εχω παρει?
φταινε τα παραπανω για το οτι δεν ακουω καλο ηχο σε μουσικα κομματια (σε ταινια δεν μπορω να καταλαβω ποσο καλος ειναι ή ποσο καλυτερος θα μπορουσε να ειναι)?
μπορω να ζητησω κατι απο το πωλητη, εφ'οσον μπορω να αποδειξω* οτι ειναι ετσι?

(για τα πρωτα δυο θεωρω αυτονοητο το "ναι" αλλα ακουω απαντησεις).

ευχαριστω.

*εχω ακομα τα κουτια των ηχειων οπου φαινεται το μοντελο και υπαρχει και αυτοκολλητο απο τον τοτε εισαγωγεα με το ονομα του πωλητη πανω (προφανως κατα τη παραγγελια/παραδοση σε αυτον).

ΥΓ Μαλιστα, το manual των PA ασπρων ηχειων γραφει "Warning ! The Sib XL-T speaker is factory adjusted to the 100 V mode, at the 60 W position." ενω στα δικα μου ο διακοπτης ειναι γυρισμενος στο "4Ω" (και προφανως για αυτο δεν εχει γινει καποια ζημια και παιζουν τοσο καιρο), που σημαινει οτι καποιος τα ειχε γυρισει εκει πριν μου τα παραδωσει = κατ'εμε εχει γινει εσκεμμενα μπινια...
 
Last edited:
Re: Πωληση/παραδοση λαθος ηχειων απο καταστημα.

Φίλε μου... είσαι 3.5 χρόνια late.
Πιάς' τ' αυγό και κούρευτο...
 
Η ελάχιστη αντίσταση στα Sib XL πάντως είναι 3,6Ω.
Συνήθως τα 100V έχουν εσωτερικά έναν επιπλέον μετασχηματιστή σε σχέση με τα απλά, που στην ουσία αλλάζει την αντίσταση.
Εδώ βέβαια υπάρχει διαφορά στην απόκριση συχνότητας, δεν γνωρίζω αν χρησιμοποιείται άλλο tweeter για παράδειγμα. Και δεν υπάρχει ο διακόπτης επιλογής για τον τοποθέτηση.
Δεν ξέρω πόσο διαφορετικά είναι στην πράξη, πάντως για να ακούσεις μουσική από τέτοιου τύπου ηχεία (δορυφόροι και sub) δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
 
α) Η ελάχιστη αντίσταση στα Sib XL πάντως είναι 3,6Ω.
β) Συνήθως τα 100V έχουν εσωτερικά έναν επιπλέον μετασχηματιστή σε σχέση με τα απλά, που στην ουσία αλλάζει την αντίσταση.
γ) Εδώ βέβαια υπάρχει διαφορά στην απόκριση συχνότητας, δεν γνωρίζω αν χρησιμοποιείται άλλο tweeter για παράδειγμα. Και δεν υπάρχει ο διακόπτης επιλογής για τον τοποθέτηση.
δ) Δεν ξέρω πόσο διαφορετικά είναι στην πράξη, πάντως για να ακούσεις μουσική από τέτοιου τύπου ηχεία (δορυφόροι και sub) δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

(απανταω για να εμπλουτιζεται η συζητηση και να πεσουν και αλλες ιδεες κ γνωσεις στο τραπεζι)

α) Ναι το διαβασα στο δικο τους manual, το θεμα ειναι οτι εχουν ονομαστικη αντισταση στα 8 ενω τα αλλα στα 4. Ο ενισχυτης ειπαμε ζηταει τουλαχιστον 6 (recommended 8, selectable down to 6 if necessary). Αυτο πρακτικα (ή/και ακουστικα) τι θεμα δημιουργει?
β) και αυτα ετσι ειναι.
γ) εχουν διαφορετικο τουιτερ, τα PA εχουν mylar ανεστραμμενου θολου και τα κανονικα εχουν "OAL aluminium dome"
δ) το ξερω, για αυτο τοσο καιρο απεδιδα εκει τον απλα ικανοποιητικο ηχο, αλλα το θεμα (εκτος απο το τυπικο του πραγματος οτι δεν ειναι αυτα που ηθελα και οτι μαλλον εχει γινει εσκεμμενα - βλεπε αλλαγμενη θεση διακοπτη) να μη δημιουργει και αυτο περαιτερω προβλημα.

ευχαριστω.
 
δεν ξερω αν ο διακοπτης που λες,παιζει καποιο ρολο στην ηχητικη αποδοση των ηχειων,αλλα οπως σου ειπε και ο pleo πιο πανω,μη περιμενεις ν'ακουσεις και τιποτα φοβερο απ´το συγκεκριμενο σεταπ.
 
Να ρωτησω κατι για τη διαφορετικη αντισταση. Ο ενισχυτης "βλεπει" την (διαφορετικη μεταξυ της πενταδας) αντισταση του ηχειου και στελνει ηχο αναλογα, ή στελνει το ιδιο και στα 5 ηχεια συμφωνα με τη ρυθμιση που του εχω βαλει (τωρα στα 6Ω) και τα ηχεια παιζουν διαφορετικα?

Επισης, να κρατησω τη ρυθμιση του ενισχυτη στα 6Ω ή να τη βαλω στα 8Ω που ειναι οντως το ενα ηχειο, με τα αλλα να ειναι 4Ω ?
 
Η ρύθμιση που έχουν οι ενισχυτές για 6 ή 8 Ω απλά περιορίζει το ρεύμα που περνάει από τα κυκλώματά τους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ισχύς του ενισχυτή.

Εγώ βλέπω ότι το κεντρικό είναι 4Ω (γενικά και αόριστα) και τα υπόλοιπα ονομαστικά 8Ω και ελάχιστη 3.6Ω. Νομίζω ότι η διαφορά του κακού ήχου όπως τον περιγράφεις έγκειται στο κεντρικό που δεν έχει τα ίδια μεγάφωνα με τα υπόλοιπα. Δεν είναι δηλαδή ιδανικό το ταίριασμα.

Γενικά και πάλι θα σου πω πως αν ένα ηχείο είναι απαιτητικό στο ρεύμα λόγω χαμηλής αντίστασης, ο ήχος από έναν ενισχυτή που δεν μπορεί να του παράσχει το απαιτούμενο ρεύμα για αυτό, θα είναι υψίσυχνος, και δεν θα έχει αυτό που λένε σώμα.
Τώρα βέβαια, τι σώμα να περιμένεις από τέτοιο setup, είναι και αυτό ένα ζήτημα.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει πάντως θέμα με την αντίσταση, εγώ δεν θα επέλεγα να περιορίζω τον ενισχυτή. Μπορεί να παίζει και καλύτερα στη θέση 8Ω.

EDIT, ανάποδα τα είπα. Το κεντρικό είναι ονομαστικά 8Ω και ελάχιστη 3.6Ω και τα υπόλοιπα 4Ω.
 
νομιζω οταν υπαρχουν διαφερετικες τιμες στα Ωμ,τοτε πρεπει να γυριζουμε τον ενισχυτη στη χαμηλοτερη τιμη Ωμ του συνολου.
 
Pleo

οντως στο τελος το λες σωστα (4Ω τα τεσσερα ηχεια, 8Ω το κεντρικο). Επισης, τοσα χρονια ο ενισχυτης παιζει στα 8Ω (αρα μου λες στελνει περισσοτερο ρευμα? δεν εχουν θεμα τα 4Ω ηχεια, ή ο ενισχυτης θεμα με αυτα?).

Γενικα, καμμια ιδεα να δουλεψει σχετικα σωστα το πραγμα, εχουμε?

Ιδεα α:

κραταω το πραγμα ως εχει για ταινιες, και βαζω ενα ζευγαρι Tannoy M3 που εχω και καθεται ως B speakers και ακουω απο αυτα μουσικη ΑΛΛΑ εκει εχουμε ολες τις συχνοτητες να παιζουν απο αυτα ( ο ενισχυτης δεν κροσσαρει στα Β, στελνει φουλ σημα δηλαδη και τις χαμηλες).

Ιδεα β:

βαζω τα Μ3 ως κυρια εμπρος ηχεια στο 5.1 συστημα. Εδω θα εχουμε FR & FL τα Tannoy M3 (8Ω), surround τα Sib XL-T (4Ω) και κεντρικο το Sib XL (8Ω). Κοινως, μπαχαλο. ΑΛΛΑ εδω θα εχουμε καλυτερα ηχεια για μουσικη, τα οποια μαλιστα θα μπορουν να παιζουν σε 2.1 με τις χαμηλες να πηγαινουν στο sub κροσσαρισμενες απο τον ενισχυτη.

επισης: σε τι ρυθμιση βαζεις την αντισταση ηχειων και στα δυο παραπανω σεναρια?
 
Ας ξεκινήσουμε με την κοινή λογική. 3,5 χρόνια τα ηχεία έπαιζαν χωρίς πρόβλημα με τον ενισχυτή στα 8Ω, σωστά; Εκτός κι αν κατάλαβα λάθος. Συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Σε περίπτωση που επιλέξεις 6Ω στον ενισχυτή τα πράγματα από πλευράς ήχου μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν.

Κανείς δεν μπορεί να σου απαντήσει με βεβαιότητα για την αντίσταση των ηχείων, αν δεν έχει μπροστά του διάγραμμα εμπέδησης. Πάμε όμως με βάση τα έως τώρα δεδομένα. Παρατήρησες κάποια υπερθέρμανση στον ενισχυτή όντας αυτός στα 8Ω σε μεγάλες εντάσεις και για κάποια ώρα; Αν όχι (που λογικά έτσι συμβαίνει αφού 3,5 χρόνια δεν υπήρξε πρόβλημα) τότε άσε τη ρύθμιση στα 8Ω.

Τα εμπρός ηχεία αν τα βάλεις (τα Tannoy) δεν είναι βέβαιο ότι θα ταιριάξουν με το κεντρικό (μάλλον χειρότερα θα είναι στο ταίριασμα). Βέβαια έχεις τη δυνατότητα να τα κόβεις όπως είπες. Επιπλέον έχεις πάντα την επιλογή να γυρνάς σε direct τον ενισχυτή και με το πάτημα ενός κουμπιού να ακούς 2.0, με μια υποσημείωση εδώ για τον Pioneer. Δύσκολα ακούγονται καλά όσοι Pioneer έχω δοκιμάσει χωρίς επεξεργασία.

Αυτά από εμένα, χρόνια πολλά.
 
Νεοτερα:

1ον, που να παιξει ηχο οταν το ενα απο τα δυο front (και κυριως ηχεια, για μουσικη) SIB XL εχει καμμενο τουΐτερ (μαλλον)...Το εβαλα surround left προσωρινα μεχρι να δω τι θα κανω.

2ον τα Tannoy ως B speakers (= με μηδεν επεξεργασια, αν καταλαβα καλα το manual του Pioneer) δεν με ενθουσιασαν.

3ον τα Tannoy ως Front στο 5.1 και με MCACC και παιζοντας με τις ρυθμισεις, κατι γινεται.

Ερωτηση, πιθανως ηλιθια (γιατι τα μονα που θυμαμαι/ξερω απο ηλεκτρικα κυκλωματα και ηλεκτρονικα ειναι απο Φυσικη Λυκειου 2ης δεσμης):

Τα Tannoy ως front, καποιο αλλο ζευγος ηχειων ως surround, το μαυρο SIB XL ως κεντρικο και συνδεση 2χ Focal SIB XL σε σειρα μεταξυ τους, πανω στο καθε ενα καναλι του ενισχυτη στη zone 2. Λογος: ειδα στο μανιουαλ τους "splashproof, can be used outside if covered from rain" και σκεφτομουν να βαλω και τα 4 να παιζουν στη βεραντα ως zone 2. Λογικα απο 4Ω το καθενα θα γινουν 8Ω συνολικο φορτιο (4+4 σε σειρα) σε καθε καναλι, σωστα? Ετσι γινονται κατι sub αυτοκινητου με διπλο πηνιο και απο εκει πηρα την ιδεα. Θα παιξουν καλα ή παιζει ρολο οτι το ρευμα που θα βγαινει απο το αρνητικο του πρωτου ηχειου θα εχει περασει απο το x-over του?

Ας ξεκινήσουμε με την κοινή λογική. 3,5 χρόνια τα ηχεία έπαιζαν χωρίς πρόβλημα με τον ενισχυτή στα 8Ω, σωστά; Εκτός κι αν κατάλαβα λάθος. Συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Σε περίπτωση που επιλέξεις 6Ω στον ενισχυτή τα πράγματα από πλευράς ήχου μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν.

Κανείς δεν μπορεί να σου απαντήσει με βεβαιότητα για την αντίσταση των ηχείων, αν δεν έχει μπροστά του διάγραμμα εμπέδησης. Πάμε όμως με βάση τα έως τώρα δεδομένα. Παρατήρησες κάποια υπερθέρμανση στον ενισχυτή όντας αυτός στα 8Ω σε μεγάλες εντάσεις και για κάποια ώρα; Αν όχι (που λογικά έτσι συμβαίνει αφού 3,5 χρόνια δεν υπήρξε πρόβλημα) τότε άσε τη ρύθμιση στα 8Ω.

Τα εμπρός ηχεία αν τα βάλεις (τα Tannoy) δεν είναι βέβαιο ότι θα ταιριάξουν με το κεντρικό (μάλλον χειρότερα θα είναι στο ταίριασμα). Βέβαια έχεις τη δυνατότητα να τα κόβεις όπως είπες. Επιπλέον έχεις πάντα την επιλογή να γυρνάς σε direct τον ενισχυτή και με το πάτημα ενός κουμπιού να ακούς 2.0, με μια υποσημείωση εδώ για τον Pioneer. Δύσκολα ακούγονται καλά όσοι Pioneer έχω δοκιμάσει χωρίς επεξεργασία.

Αυτά από εμένα, χρόνια πολλά.

Χρονια πολλα και καλη χρονια. Οπως βλεπεις, επιβεβαιωνεσαι.
 
Κανεις?

Ερωτηση, πιθανως ηλιθια (γιατι τα μονα που θυμαμαι/ξερω απο ηλεκτρικα κυκλωματα και ηλεκτρονικα ειναι απο Φυσικη Λυκειου 2ης δεσμης):

Τα Tannoy ως front, καποιο αλλο ζευγος ηχειων ως surround, το μαυρο SIB XL ως κεντρικο και συνδεση 2χ Focal SIB XL σε σειρα μεταξυ τους, πανω στο καθε ενα καναλι του ενισχυτη στη zone 2. Λογος: ειδα στο μανιουαλ τους "splashproof, can be used outside if covered from rain" και σκεφτομουν να βαλω και τα 4 να παιζουν στη βεραντα ως zone 2. Λογικα απο 4Ω το καθενα θα γινουν 8Ω συνολικο φορτιο (4Ω+4Ω σε σειρα) σε καθε καναλι, σωστα? Ετσι γινονται κατι sub αυτοκινητου με διπλο πηνιο και απο εκει πηρα την ιδεα. Θα παιξουν καλα ή παιζει ρολο οτι το ρευμα που θα βγαινει απο το αρνητικο του πρωτου ηχειου θα εχει περασει απο το x-over του?