Η επιλογή ενός δέκτη FM εξαρτάται από 2 παράγοντες:
1. Ακούς τόσο ραδιόφωνο ώστε να αξίζει την επένδυση;
2. Έχεις αρκετά καλό σήμα στην περιοχή σου ώστε να αξίζει την επένδυση;
Αν πεις ΝΑΙ και στα δύο, πρέπει να διαλέξεις τον δέκτη με βάση τη θέση που βρίσκεσαι. Αν είσαι στην πόλη, ή γενικά σε περιοχή με πολλούς σταθμούς με δυνατό σήμα, χρειάζεσαι έναν δέκτη με καλή δυνατότητα διαχωρισμού καναλιών, ώστε να μπορεί να πιάνει τους σταθμούς χωρίς να δέχονται παρεμβολές από τους γειτονικούς. Από την άλλη στην επαρχία, ή γενικά σε περιοχή με αδύνατο σήμα, χρειάζεσαι περισσότερη ευαισθησία ώστε να μπορέσεις να πιάσεις τους σταθμούς καλά, μάλιστα είναι καλό να επενδύσεις και σε εξωτερική κεραία.
Τώρα όμως ερχόμαστε στο ζουμί: σχεδόν όλοι οι δέκτες που πωλούνται σήμερα σε χαμηλές έως μεσαίες κατηγορίες τιμής χρησιμοποιούν έτοιμα front end (δηλαδή κυκλώματα συντονισμού) από τρίτους κατασκευαστές. Οπότε η κρίσιμη απόδοση του δέκτη στα RF εξαρτάται από το κύκλωμα που χρησιμοποιεί! Γι' αυτό παλιοί αναλογικοί δέκτες είναι ακόμα και σήμερα περιζήτητοι. Ή ακόμα και οι ψηφιακοί με custom κυκλώματα (αν κι σε αυτούς αν πάθεις βλάβη την έκατσες).
Εγώ έχω δύο ψηφιακούς δέκτες, έναν παλιό Denon και έναν καινούργιο Cayin. Ο Cayin έχει καλύτερη απόδοση. Xρησιμοποιεί ένα καλό κύκλωμα RF της Alps και ένα αναλογικό στάδιο με τελεστικούς. Αν θες ένα κλασικό tuner AM/FM για το στερεοφωνικό σου, εγώ το συνιστώ, και είναι και μέσα στον προϋπολογισμό σου.
Αλλά για να λέμε την αλήθεια, προτιμώ να ακούω από το Tivoli που έχω αγοράσει για τη μάνα μου...