Αγορα Ζουμ Φακου...ποιανου ομως?

sTeLiTo

AVClub Enthusiast
10 November 2007
797
Thessaloniki
Το ερωτημα ειναι απλο. Θελω ενα zoom φακο.

Τρεις ειναι οι υποψηφιοι (για την ωρα):

Pentax DA 55-300 f/4.5-5.8

Sigma 70-300/4-5.6 DG Macro Pentax

και ο αντιστοιχος του sigma, Tamron.

Ποιον απο τους τρεις θα προτεινατε εσεις?

Σε διαφορα fora διαβαζω οτι ο pentax ειναι ελαχιστα καλυτερος απο τους αλλους δυο.

Το budget θα κινηθει μεχρι 400 ευρω και η αγορα μαλλον θα γινει μεσα Σεπτεμβριου απο Σ. Αραβια.

Αν φυσικα εχετε να προτεινετε κατι αλλο, καντε το!:D

Sorry για το οφ τοπικ.
Στην ΣΑ, οι φακοι ειναι φθηνοτεροι κατα πολυ?

Να σου πω την αληθεια δε ξερω ακομα. Σιγουρα ειναι φθηνοτεροι, αλλα μη φανταστεις καμια τρελη διαφορα. Ισως και να ειναι σημαντικη διαφορα, αλλα λογω γνωστουθα τον παρω αρκετα χαμηλοτερα απο οτι εδω.

Γενικα σε αυτες τις χωρες, υπαρχουν μεν διαφορες αλλα οχι μεγαλες. Εξαρταται φυσικα και το ειδος για το οποιο συζηταμε. Παντως το καλο εκει, ειναι οτι δεν εχουν φορους...

Θέλεις τόσο πολύ το μεγάλο τελε άκρο?
Γιατί υπάρχει και ο 50-150/2.8 (βγάζει και η Pentax αλλά και η Sigma) που μπορεί να σε βολέψει τελικώς πολύ περισσότερο. Οκ, το φεγγάρι δεν θα το βγάζεις.

Αν οχι 300, ενα 200 θα το ηθελα. Σιγουρα θα προτιμουσα εναν 18-250, για να εχω ενα μονο φακο, αλλα ξεφευγει σε τιμη (ο pentax εχει 470). Απο την αλλη ο 55-300 εχει 290, ομως θα πρεπει να κουβαλαω 2 φακους.

Μετα απο αναζητηση (κι αλλη:p) εχω καταληξει σε 2 πιθανα ζευγαρια φακων.

1. Pentax DA 18-55/3.5-5.6 & Pentax DA 55-300 f/4.5-5.8

2. Sigma 17-70/2.8-4.5 DC Macro Pentax & Sigma 70-300/4-5.6 DG APO Macro Pentax

Αν καταληξω στο πρωτο, τοτε τον 18-55 τον εχω ηδη.

Οι ειδικοι του φορουμ τι εχουν να προτεινουν? Οσοι εχει εμπειρια απο τους συγκεκριμενους, γιαααα καταθεστε τις αποψεις σας:D

(Τελικως, με βλεπω για sigma)

Χωρίς να έχω δοκιμάσει τους φακούς αυτούς σε PENTAX, ωστόσο θα προτιμούσα τη δεύτερη κουρτίνα.

Το μόνο μειονέκτημα του 70-300 είναι η αργή εστίασή του (δηλ. δεν μπορείς να ακολουθήσεις παιδί, αυτοκίνητο, μηχανάκι, κλπ.)

Πιστευεις οτι οι sigma ειναι καλυτεροι απο τους pentax (δε ξερω, μονο ακουω και διαβαζω διαφορα, γιαυτο ρωταω)?

Προσωπικα, για τον 17-70 εχω ακουσει πολυ καλα λογια, ομως ακουσα/διαβασα και για τον 55-300 της pentax οτι υπερτερει ελαχιστα απο τον 70-300.

Εμπειρία με τους συγκεκριμένους φακούς δεν έχω, αλλά ίσως μπορώ να πω κάτι για τα εστιακά μήκη.

Και οι δύο (Pentax DA 55-300 f/4.5-5.8,Sigma 70-300/4-5.6 DG APO Macro)

δεν διεκδικούν δάφνες φωτεινότητας, αλλά αν θέλεις να έχεις μόνο ένα τηλεφακό για εξαιρετικές περιπτώσεις φωτογράφησης,και οι 2 είναι μιά χαρά, εκτός κι αν πας για σαφάρι. Σε αυτή την περίπτωση, κάτι ποιοτικότερο είναι απαραίτητο.

Για το ποιός είναι καλύτερος θα πουν περισσότερα οι ειδικοί.

Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι θες σταθερό τρίποδο, καθώς το βάρος τους θα είναι μεγάλο.

Όχι, δεν μιλάμε για ιδιαίτερο βάρος σε καμία από τις δύο περιπτώσεις. Τι θεωρείς δηλαδή μεγάλο βάρος εσύ? Τα 500 γραμμάρια?

Σαφαρι δε θα παω, τουλαχιστον στα επομενα 5 χρονια:p Νεα Υορκη ισως:p

Μαλλον κλινω προς τους sigma λογω του οτι ειναι πιο φωτεινοι φακοι απο αυτους της pentax. Αλλα αναρωτιεμαι για ευκρινεια, χρωμα κλπ. (δεν περιμενω και τρελα πραγματα)

Τριποδο εχω, αρκετα σταθερο.

Είσαι ΟΚ τότε.

Δεν μπορώ να συστήσω κάτι από τους 2.

Sigma από ένστικτο (ας με συγχωρήσουν οι λοιποί συμφορουμίτες)

Στη ΝΥ, και απ'ο κινητό να βγάλεις, οι φωτό θα είναι υπέροχες...

Δοκίμασε και κανέναν παλιό χειροκίνητης εστίασης τηλεφακό της Pentax. Πχ SMC 200/4. Και κανέναν 50ρη της, πχ τον εξαιρετικό και πολύ φθηνό SMC-M 50/1.7

Υπόψιν, και ο 50/1.4 που βγάζει τώρα, κυμαίνεται αρκετά φθηνά.

H Pentax έχει αρκετούς ιδιαίτερους φακούς στη γκάμα της. Πχ ο μικροσκοπικός 40/2.8 "pancake" (κάτι παραπάνω από 300 ευρώ). Ο πολύ καλός στανταρ ζουμ 16-45/4. Θα πρότεινα να επενδύσεις σε καλούς φακούς και όχι 2ης σειράς. Πάρε έναν 16-45 και έχε μόνο αυτόν, άντε με έναν μεταχειρισμένο σταθερό τηλεφακό όταν τον έχεις ανάγκη.

Δε ξερω! Αξιζει να επενδυσω σε φακους 1ης σειρας? Καποια στιγμη στο μελλον σκεφτομαι να εγκαταλειψω το συστημα της Pentax και να παω προς Canon/Nikon.

Απάντηση: Re: Αγορα Ζουμ Φακου...ποιανου ομως?

Δε ξερω! Αξιζει να επενδυσω σε φακους 1ης σειρας? Καποια στιγμη στο μελλον σκεφτομαι να εγκαταλειψω το συστημα της Pentax και να παω προς Canon/Nikon.

Για ποιό λόγο να το εγκαταλείψεις;

Όχι οι autofocus, μόνο οι παλιοί. Πρέπει να έχει ο φακός δαχτυλίδι διαφράγματος, αλλιώς πώς θα τον χρησιμοποιείς?

Ελεγα να το εγκαταλειψω γιατι σε περιπτωση που κολλησω με το αθλημα, και θελησω να αναβαθμιστω, (full frame ας πουμε) δεν εχω πολλες επιλογες. Ο λογος που μπηκα στο συστημα pentax ηταν η φτηνη k100d.

Σαφεστατα προτιμω canon/nikon, και αν αλλαξω θα δωσω σωμα και φακους και παλι απο την αρχη. Αλλα για κατι τετοιο εχω ακομα δρομο...