Ακούγονται όλοι οι ενισχυτές το ίδιο? Εσείς τι πιστεύετε

teddy743

Supreme Member
16 August 2014
7,176
Θεσσαλονίκη
Στα αυτιά μου τουλάχιστον, πιο πολύ ρόλο για τον χαρακτήρα του ήχου παίζει το ηχείο πάρα το ενισχυτικό.
Δεν ξέρω δηλαδή κατά πόσον ισχύουν όλα αυτά περί "μουσικότητας" συγκεκριμένων εταιριών π.χ denon ή marantz vs yamaha. Το ότι μπορεί μια εταιρία να έχει άλλα default settings το καταλαβαίνω...κατά τα άλλα για μένα ένα watt είναι ένα watt. Αλλά επειδή τώρα λέω μεγάλα λογία (και για να μην με πάρετε με τις "κλοτσιές") δηλώνω ότι δεν ήμουν παρόν και σε πολλά A/B blind tests οπότε έχω τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο έχω δίκιο η όχι, πάντως η λογική μου αυτό μου λέει σίγουρα. Αν έχετε χρόνο διαβάστε και αυτό το αντίστοιχο νήμα από ένα άλλο forum με το ίδιο θέμα. Ας κάνουμε και εμείς λοιπόν αυτήν την κουβέντα εσείς τι πιστεύετε;;;
http://www.avsforum.com/forum/90-rec...me-thread.html

κλέβω και από το ίδιο πάλι λινκ τις Standard τοποθετήσεις του Debate.

Common Positions on the debate

Position 1 -

All amps sound the same when they are not clipping and are designed for a flat response

Position 2 -

Amps don't all sound identical, but they are so similar in sound, even listeners who claim to have "golden ears" struggle to be able to compare two amps in controlled and blind testing. They are sufficiently close in sound that there's little reason to choose one amp over another based on sonic character.

Position 3 -

Amps may sound very similar, but there are important differences. They sound different enough that it's worth one's time to demo amps, read reviews or otherwise attempt to make their buying decision based on amp sound.

Position 4 -

Amps can sound obviously different, and if you can't tell the difference, your equipment is lacking or your ears are lacking

2b8df-triplefacepalm.jpg

Μα ο ίδιος ο ενισχυτής μπορεί να ακούγεται διαφορετικός με μερικές αλλαγές. Όπως και τρεις ενισχυτές μπορεί να ακούγονται ψιλο-ίδια πίσω από μία κουρτίνα. Πάσχει το positioning.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ο Παναγιώτης απάντησε σαφέστερα.:bebored:

συγνώμη και χωρίς παρεξήγηση αλλά και όταν ακούμε διάφορα φορητά ραδιοφωνάκια καταλαβαίνουμε ποιο μας αρέσει περισσότερο, οι εν/τες δεν θα έχουν διαφορές ;:ears:

Όχι teddy έχει πλάκα η ερώτηση, μην ανησυχείς. Πάντως για να σου δώσω μία σοβαρή απάντηση, με την όποια εμπειρία έχω αποκτήσει, το μόνο που σε διαβεβαιώ ότι ισχύει και πάνω σε αυτό όποιος πει το αντίθετο είναι άσχετος, είναι πως πίσω από μία κουρτίνα ,όλοι οι ενισχυτές φαίνονται ίδιοι.

Ωχ άρχισε το ξύλο.

Δεν παει σε εσένα που το μεταφέρεις αλλα στον μαέστρο που το έγραψε εστω σαν σκέψη στο avsforum. Η κουβέντα ξεκινά απο λάθος βαση καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν αλλα μετρήσιμα χαρακτηριστικά οπως intermodulation distortion, THD+N, φιλτραρισμα-τροφοδοσιες κτλ. Ακομα και πενταχρονο παιδακι να βαλεις μπροστα σε δυο διαφορετικούς ενισχυτές θα σου πει οτι παίζουν διαφορετικά, δεν θελει και πολύ

Εντιτ Τωρα αν παιζει μεγαλυτερο ρολο το ηχειο ή ο ενισχυτης (το πλατο ή ο βραχιονας, το τσιπ του ντακ ή το σταδιο εξοδου ή το receiver...) ειναι αλλη κουβέντα.. Για εμενα δεν υπαρχει το πιο ειναι καλο, ουτε το "ξεκινάω να χτίζω συστημα απο ενα κάλο ηχειο/ενισχυτη" αλλα συνέργεια (η λεξη κλειδη για ενα καλο σύστημα)

Η αλήθεια είναι ότι: Πόσο συχνά μας δίνεται η ευκαιρία να ακούσουμε ενα πανομοιότυπο setup σε έναν πανομοιότυπο χώρο σε μέτριες προς χαμηλές εντάσεις με μοναδική μεταβλητή τον ενισχυτή ώστε να μην κλιπαρει ο πιο αδύναμος/φτηνότερος/χειρότερος ενισχυτής; Και από ότι καταλαβαίνω σε όσα blind tests γίνονται πάντα δεν βγαίνει άκρη με την έννοια ότι όσοι λένε μου αρέσει πιο πολύ ο Α άλλοι τόσοι λένε μου αρέσει πιο πολύ ο Β.

Να σου πω εγώ τι παθαίνω,το έχω πει αρκετές φορές.
Έχω δυο ίδιους τελικούς.Μα ολόιδιους.
Το μόνο που αλλάζει είναι πως ο ένας έχει τοροειδή κι άλλος C-core.

Να τους έχω εναλλάξει και 50 φορές επάνω-κάτω;
Ε πάντα με τον δεύτερο καταλήγω στα μεσουψηλά.Ρε τι χρόνο έχω δώσει,ρε τι τους έχω μετρήσει (κι όχι μόνο εγώ ) να δω μήπως και μετράνε διαφορετικά.
Πάντα στα ίδια καταλήγω.Και πρόσεξε,εκεί δεν συγκρίνω με άγχος,δεν υπάρχει ούτε το σαράκι της κατοχής ούτε biased είμαι ούτε έχω κάνέναν επάνω από το κεφάλι μου να μου πει αν βρήκα το λάθος και το σωστό.
Τι να λέμε τώρα...

Εχω κάνει αρκετές δόκιμες, με αρκετά καλο σύστημα σε χώρο με καλη ακουστική και παντα (μα παντα) ακουγονται οι διαφορές. Το ξαναλεω, ειναι πολλα αλλα πέραν του κλιπαρισματος που ειναι σαφώς μετρήσιμα και κάνουν την διαφορά αναμεσα στους ενισχυτές. Η κουβέντα δεν εχει νόημα κατ εμε.

Απάντηση: Re: Ακούγονται όλοι οι ενισχυτές το ίδιο? Εσείς τι πιστεύετε

Ελαττωματικοί είναι? Αφού είναι ολόιδιοι, πως έχουν διαφορετικό Μ/Σ?
:)

Την εποχή που βγήκε ο πρώτος δεν ήταν της μοδός οι τοροειδείς,μετά έγιναν,έχουν κάποια χρόνια διαφορά μεταξύ τους.Ίδια μοντέλα όμως,πλακέτες,τοπολογία υλικά όλα τα ίδια,τσεκαρισμένο.

Και αυτό τι σημαίνει? Ότι οι τοροειδείς είναι χειρότεροι και άρα πρέπει να τους αποφεύγουμε πάση θυσία?

Εγώ έχω μια άλλη εκδοχή.

Ο συγκεκριμένος τοροειδής έχει για κάποιο λόγο (π.χ. τρόπος κατασκευής) ευαισθησία σε κάποιες εξωτερικές παρεμβολές - θορύβους, κάτι που στις συγκεκριμένες ο C έχει αναισθησία...

Απίθανο?

Εγώ συγκρίνω τον Yamaha rx-v779 να οδηγεί τα B&W DM309 με τον ίδιο a/v receiver πάλι αλλά με δυο carver monoblock silver 9t αυτή τη φορά στα pre outs και όταν παίζουν σε λογικές εντάσεις (-25db) μα το θεό δεν καταλαβαίνω καμιά μα καμιά διαφορά (δυνατά ο yamaha μόνος του δεν ακούγεται καλά και η διαφορά είναι μεγάλη αλλά λόγο κλιπαρισματος) ίσως τα αυτιά μου δεν.... τι να πω.

Και στις 2 περιπτώσεις χρησιμοποιείς το προενισχυτικό σταδιο του πολυκαναλου γιαμμυ ισως γιαυτό δεν σου είναι εμφανείς οι διαφορές , οκ στην οδήγηση καταλαβαίνεις και εσυ ότι υπάρχει διαφορά λόγω ρευμάτων των τελικών.

Επαναλαμβάνονται κάθε τόσο ερωτήματα που από καιρό -αρχές 10ετίας 1980- θεωρούνται οριστικά λυμένα.
Νέες γενιές έρχονται βέβαια και η επανάληψη είναι απαραίτητη.
Να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι! :grandpa:

Θα συμφωνήσω λοιπόν με το γιατρό σε όσα γράφει πιο πάνω. Και θα προσθέσω ότι έχω παρευρεθεί επανειλημμένα σε δοκιμές όπου στο ίδιο ακριβώς set-up το μόνο που αλλάζαμε ήταν ο τελικός ενισχυτής. Το κάναμε συστηματικά προκειμένου να εκτιμήσουμε διάφορες σχεδιάσεις.
Οι διαφορές που προέκυπταν, αλλάζοντας μόνο τους τελικούς, ήταν πολύ μεγάλες, πολύ μεγαλύτερες απ' όσο υποθέταμε στην αρχή.

Και αφού το έφερε η κουβέντα θεωρώ με βάση την παραπάνω εμπειρία, ότι οι διαφορές, ως τάξη μεγέθους, μεταξύ τελικών ενισχυτών είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες μεταξύ προενισχυτών.

Υ.Γ. Και θα προσθέσω ότι κατά κανόνα η έξοδος προενίσχυσης των AV Ενισχυτών είναι εντελώς αμφίβολης ποιότητας.

Απάντηση: Re: Ακούγονται όλοι οι ενισχυτές το ίδιο? Εσείς τι πιστεύετε

Και αυτό τι σημαίνει? Ότι οι τοροειδείς είναι χειρότεροι και άρα πρέπει να τους αποφεύγουμε πάση θυσία?

Εγώ έχω μια άλλη εκδοχή.

Ο συγκεκριμένος τοροειδής έχει για κάποιο λόγο (π.χ. τρόπος κατασκευής) ευαισθησία σε κάποιες εξωτερικές παρεμβολές - θορύβους, κάτι που στις συγκεκριμένες ο C έχει αναισθησία...

Απίθανο?

Καθόλου!
Εμένα το μυαλό μου έχει πάει και σε ποιο πονηρά μονοπάτια.
Μήπως λέω το νιώθω έτσι επειδή ίσως να μην τα πηγαίνει καλά στα χαμηλά πράγμα που θα επηρέαζε όλο το φάσμα.

Τα έβαλα λοιπόν σκέτα εναλλάξ μόνο στους δορυφόρους,καμιά εβδομάδα το καθένα.
Τα ίδια.