Ακουστική Χώρων Χρήσιμες Πληροφορίες

Βρηκα ενα (μαλλον) ενδιαφερον αρθρο στο σαιτ της δικης μας (Ελληνικης) audiotechnologies, και το παραθετω:

Διαχυτές DF-Χ και ακουστική επεξεργασία

Υπάρχουν τρεις βασικοί στόχοι ακουστικής επεξεργασίας:

1) Αποτροπή στάσιμων κυμάτων που επηρεάζουν την απόκριση συχνότητας.
2) Μείωση των ανακλάσεων σε μικρές αίθουσες και μείωση του χρόνου αντήχησης σε μεγαλύτερες.
3) Απορρόφηση ή διάχυση του ήχου στις αίθουσες για αποφυγή επαναλήψεων.

Η σωστή ακουστική επεξεργασία μπορεί να μετατρέψει ένα δωμάτιο με κακόηχα μιντρέιτζ και ακανόνιστη απόκριση μπάσων, σε ένα με σαφή απόκριση συχνοτήτων.

Χωρίς αποτελεσματική επεξεργασία, η μεταβαλόμενη απόκριση συχνοτήτων κάνει τον ήχο λιγότερο σαφή και πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Η απόκριση συχνότητας σε ένα ανεπεξέργαστο δωμάτιο είναι πιθανόν να αποκλίνει ακόμη και 25 dB.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι υλικών ακουστικής επεξεργασίας , απορροφητές και διαχυτές.

Απορροφητές υπαρχουν δύο είδών. Ένας για έλέγχο των ανακλάσεων μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων και ένας δεύτερος με την ονομασία "παγίδα μπάσων" για έλεγχο των χαμηλών συχνοτήτων.

Οι διαχυτές χρησιμοποιούνται για τη μείωση ή την εξάλειψη των επαναλαμβανόμενων ήχων που εμφανίζονται σε χώρους με παράλληλους τοίχους. Το χειρότερο σχήμα δωματίου είναι ο τέλειος κύβος. Επειδή και οι τρεις διαστάσεις είναι ίδιες και οι τρεις αντηχούν στην ίδια συχνότητα. Μία κυβική αίθουσα με πλευρά 3 μέτρα θα έχει μία ισχυρή εγγενή αντήχηση κοντά στα 55 Hz, που είναι η ανοιχτή Α χορδή σε ένα μπάσο. Η αίθουσα αυτή έχει επίσης ένα μεγαλύτερο χρόνο απόσβεσης και οι χαμηλές νότες Α διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ερχόμενες σε αντίθεση με άλλες νότες μπάσου που ακολουθούνται.

Ένα δωμάτιο του οποίου η μία διάσταση είναι πολλαπλάσια από την άλλη για παράδειγμα περίπου 3 μέτρα επί 6 μέτρα έχει τα προβλήματα του κυβικού διότι πολλές ίδιες συχνότητες τονίζονται.

Ο στόχος είναι να έχουμε έναν άνισου σχήματος χώρο για ομοιόμορφη συμπεριφορά σε όλο το χαμηλό φάσμα συχνοτήτων. Αυτό γίνεται με το σχεδιασμό ενός δωματίου με διαστάσεις μήκους, πλάτους και ύψους όσο το δυνατόν διαφορετικές.

Υπάρχουν πολλές ιδανικές αναλογίες δωματίων για το ύψος το πλάτος και το μήκος που πρέπει να χρησιμοποιούνται. Τρείς από αυτές είναι οι εξής: 1.00Υ-1.14Π-1.30Μ, 1.00Υ-1.28Π-1.54Μ, 1.00Υ-1.60Π-2.33Μ.

Αν δεν σκοπεύετε να ακούσετε μονοφωνικά, η συμμετρία του δωματίου σας και η τοποθέτηση των ηχείων είναι πολύ σημαντικά. Αν τα δύο ηχεία δεν είναι τοποθετημένα συμμετρικά σε ένα δωμάτιο διαφοροποιείται η απόκριση συχνότητας και η ένταση.

Οι σειρά διαχυτών DIF-Χ χρησιμοποιεί μια ανώμαλη επιφάνεια με ένα περίπλοκο σχέδιο για να σκορπίσει τα ηχητικά κύματα, χρησιμοποιώντας θαλάμους που έχουν διαφορετικά βάθη. Η σχεδίαση βασίζεται σε PC software σχεδιασμένο στην εταιρεία μας. Ο DIF-1200Κ5 έχει ωφέλιμη περιοχή από 1200 έως 5000Hz, ο DIF-300Κ11 από 300 έως 11000Hz κλπ.

Η καλύτερη διόρθωση γίνεται μετά από ηχοβολή του χώρου ακρόασης και επιλογή συνδυασμού διαχυτών.

Οι διαχυτές μας στέλνουν τα ηχητικά κύματα σε διαφορετικές κατευθύνσεις με βάση τη συχνότητά τους, και όχι μόνο με αναπροσανατολισμό προς την ίδια κατεύθυνση.

Πρόκειται για μια σημαντική παρατήρηση διότι σε μια επίπεδη επιφάνεια που είναι υπό γωνία ή καμπύλη, ενισχύονται οι κορυφές ¨κουτιού¨ και οι βουτιές στην απόκριση συχνότητας γνωστές ως κτενωτά φίλτρα.

Με τους διαχυτές DIF-Χ αποφεύγοναι οι άμεσες αντανακλάσεις εντελώς δημιουργώντας μια πιο ανοιχτή διάφανη και φυσική ηχητική εικόνα.
 
Το XTZ Room Analyser είναι και φθηνό και σου επιτρέπει να μάθεις όλα τα βασικά στοιχεία ακουστικής για τον χώρο σου.
Για τα περαιτέρω αρχίστε το διάβασμα από εδώ:
http://forum.studiotips.com/
και από το κείμενο του Σταματάκου:
http://www.avmentor.gr/howto/room_acoustics_0.htm

Οι απορροφητές είναι εύκολη κατασκευή DIY. Οι διαχύτες θέλουν πολύ περισσότερη δουλειά, αλλά βρίσκονται οι μαθηματικοί τύποι στη βιβλιογραφία. Κάποτε τους είχα βρει σε ένα βιβλίο, αλλά δεν το έχω πρόχειρο...
 
Το XTZ Room Analyser είναι και φθηνό και σου επιτρέπει να μάθεις όλα τα βασικά στοιχεία ακουστικής για τον χώρο σου.
Για τα περαιτέρω αρχίστε το διάβασμα από εδώ:
http://forum.studiotips.com/
και από το κείμενο του Σταματάκου:
http://www.avmentor.gr/howto/room_acoustics_0.htm

Οι απορροφητές είναι εύκολη κατασκευή DIY. Οι διαχύτες θέλουν πολύ περισσότερη δουλειά, αλλά βρίσκονται οι μαθηματικοί τύποι στη βιβλιογραφία. Κάποτε τους είχα βρει σε ένα βιβλίο, αλλά δεν το έχω πρόχειρο...

Ναι. Οι διαχυτες θέλουν υπολογιμούς. Η αρχή μπορεί να γίνει με απορροφητές στην πρώτη ανάκλαση, απο τον καθένα. Με προσεκτική τοποθέτηση των ηχείων θα υπάρχει ουσιαστική βελτίωση με μηδεν κόστος.

Τα υπόλοιπα θέλουν μελέτη / δουλειά / χρήματα κλπ....
 
οποιος εχει δωσει 10χιλιαρα για μηχανηματα και καλωδια και δεν εχει δωσει 1-2 χιλιαρικα για να γινει μια μετριση στο χωρο του.....δεν ειναι σοβαρα πραγματα αυτα ...


Από που κι ως που κοστίζει τόσο πολύ μια μέτρηση? Πόσες εργατώρες μπορεί να απασχολήσεις ένα "ειδικό"? Πόσο κρατάει η διαδικασία για ένα χώρο 15 ως 25 τμ που είναι και ο μ.ο των χώρων μας? Θέλω να πω... αυτόματα δεν γίνεται η διαδικασία (εννοώ μέσω μικροφώνου - μηχανήματος και υπολογιστή?). Φυσικά και ο χειριστής πρέπει να ξέρει να ερμηνεύσει τι και πως μετριέται, όπως και να συμβουλεύσει για τις περαιτέρω διορθωτικές κινήσεις... αλλά και πάλι το κόστος μόνο για μέτρηση σαλονιού δεν "βγαίνει". Ειδικά σήμερα... το αναφερόμενο κόστος... δεν είναι "σοβαρά πράγματα"... Θυμίζω πως δεν μιλάμε για επαγγελματική εγκατάσταση. Μιλάμε για το χόμπι μας που το ζούμε στο σαλόνι μας... Γιατί ακόμα και αν αποφασίσεις να κάνεις κάτι τέτοιο σε ένα νορμάλ καθιστικό που είναι επιπλωμένο επαρκώς και δεν είναι ούτε "νεκρό" ούτε και "ζωντανό" πιθανότατα ό,τι επέμβαση και να κάνεις τελικά θα είναι α) επιλεγμένη- στοχευμένη για να αντιμετωπίσει μία βασική αδυναμία/πρόβλημα και ΚΥΡΙΩΣ β) αναστρέψιμη αν φυσικά είσαι λογικός και δεν ανήκεις στη κατηγορία "η πάρτη μου" (εργένης/φοιτητής/αντικοινωνικός).

Για να καταλήξω πιστεύω πως πριν καν δώσεις 10 χιλιάρικα σε μηχανήματα και καλώδια, καλό θα ήταν να έχεις ρίξει ήδη (ή και παράλληλα) τουλάχιστον τα διπλά (και λίγα λέω) για να έχεις αρκετή μουσική. Γιατί πρώτα γεννιέται η ανάγκη για μουσική μετά για καλύτερο ήχο και πολύυυ μετά για άψογο χώρο ακρόασης...

Ασε που τελικά υπάρχουν και οι απλές θεραπείες:
Μπουμάρει ή τσιρίζει? Μάλλον πρέπει να αλλάξεις ηχεία! ή να το χαμηλώσεις!