Ακρίβεια πολύμετρου?

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,660
Εχω χρόνια ένα πολύμετρο.
Κανένα πρόβλημα.

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα παρα πολύ φτηνό γιά "επισκευή".
Δηλαδή τίποτα, είχε κοπεί το καλώδιο της 9άρας του μπαταρίας.
Όμως δοκιμάζοντας μιά τάση είδα διαφορά της τάξης το .3v σε ένδειξη των 9 σε σχέση με το δικό μου.
Αυτό με έβαλε σε σκέψεις.
Πως μπορώ να είμαι κάπως σίγουρος ποιό μετράει σωστά?
Γενικά ένα out of the box μετράει σωστά?

Η καλύτερη λύση είναι σύγκριση με καλιμπραρισμένο πολύμετρο, στις κλίμακες που εσύ συνήθως χρησιμοποιείς.

Αλλά στα πολύ φθηνά και ταλαιπωρημένα δεν έχει και νόημα, για παράδειγμα.
Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με το χόμπι μας, κάποια στιγμή έφθασε και η ώρα να αποκτήσω και δύο καλιμπραρισμένα Fluke45.
Είχα στην άκρη και δύο φθηνά φορητά πολύμετρα. Το πιο παλιό και ταλαιπωρημένο από αυτά είχε αρχίσει να μετρά άλλα αντί άλλων.

Ευκαιρία λοιπόν το ανοίγω, βρίσκω τα τριμεράκια ρύθμισης και αρχίζω την επίπονη διαδικασία ρύθμισης με βάση τις τιμές του Fluke45 (στην περίπτωση της ac τάσης, έκανα μετατροπή από rms σε average). Τα καταφέρνω, αισθάνομαι μια χαρά, βάζω και κόλλα στα τριμεράκια και το κλείνω.

Μετρώ μετά από δύο μέρες και οι μετρήσεις ήταν και πάλι αλλού για αλλού! Δεν ξανασχολήθηκα, το έχω πλέον ως δοκιμαστή των λαθών μου. Όταν πάω επί του κυκλώματος να μετρήσω κάτι που δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος για το εάν πρέπει έτσι να μετρηθεί, πρώτα μετρά αυτό και εάν δείξει το σχετικό, μετρώ με το Fluke.

Εχω χρόνια ένα πολύμετρο.
Κανένα πρόβλημα.

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα παρα πολύ φτηνό γιά "επισκευή".
Δηλαδή τίποτα, είχε κοπεί το καλώδιο της 9άρας του μπαταρίας.
Όμως δοκιμάζοντας μιά τάση είδα διαφορά της τάξης το .3v σε ένδειξη των 9 σε σχέση με το δικό μου.
Αυτό με έβαλε σε σκέψεις.
Πως μπορώ να είμαι κάπως σίγουρος ποιό μετράει σωστά?
Γενικά ένα out of the box μετράει σωστά?

http://www.designworldonline.com/articles/5416/260/How-to-Determine-Digital-Multimeter-Accuracy.aspx

Θεωρητικα, ισχυουν οσα λεει το παραπανω λινκ. Κοιτας τις προδιαγραφες του κατασκευαστη και υπολογιζεις.
Το "σωστα" βεβαια ειναι σχετικο με τις απαιτησεις του καθενος, τι θελει να μετρησει και με τι ακριβεια (και γιατι) .
:a0210:

fluke 45....

εργαλείο.
Αλλά...δεν υπάρχει μία.
Κάτι σε φλούκ του φτωχού παίζει?
για να μην αναλώνομαι στο ψαχτήρι?

Σιγουρα θα υπαρχουν τροποι να το τσεκαρεις.

Για αρχη δοκιμασε το σε ενα συγχρονο αυτοκινητο.
Μετρησε ταση μπαταριας στις 2.500 σαλ.
Τα συγχρονα αυτοκινητα λειτουργουν / φορτιζουν στα 14.0V (θα λεει επανω το αλτενεητορ αν ειναι 14 ή 14.4)
Αντε να υπαρχει αποκλιση και να ειναι στα 14.1V
Αυτο με μπαταρια σε καλη σχετικα κατασταση, οχι απαραιτητα τελεια.

Μπορεις επισης να δεις με ενα 7805. Με L78S05CV αν θυμαμαι καλα παιρνω 4.85V

Αν εχει καποιος καμια αλλη ιδεα θα ηταν χρησιμη.

Αλλά τα πολυμετρα χαλανε και στις επαφες. Των ακροδεκτων με την πλακετα, απο το βαλε - βγαλε τα καλωδια.

Last edited:
Σιγουρα θα υπαρχουν τροποι να το τσεκαρεις.

Για αρχη δοκιμασε το σε ενα συγχρονο αυτοκινητο.
Μετρησε ταση μπαταριας στις 2.500 σαλ.
Τα συγχρονα αυτοκινητα λειτουργουν / φορτιζουν στα 14.0V
Αντε να υπαρχει αποκλιση και να ειναι στα 14.1V
Αυτο με μπαταρια σε καλη σχετικα κατασταση, οχι απαραιτητα τελεια.
...
:hmmmm::hmmmm::eek:

Τι σου κανει εντυπωση;
Η ακριβεια σταθεροποιησης;
Ε, τι να κανουμε, εχουν πολυ μεγαλη ακριβεια. Μονο αν εχει καποιο προβλημα δεν θα πιανει αυτη την τιμη ή θα μεταβαλλεται.

Παντως +/- 0.3 δεν παιζουν.

Την συλλογή μου που μετρά τρία φορητά και δύο πάγκου από καιρό σε καιρό τα ελέγχω μεταξύ τους.

Για φορητό μια πολύ καλή επιλογή είναι το Fluke 8060A. Βρίσκεται σχετικά εύκολα από Ευρώπη κι ενώ η εταιρεία ορίζει έλεγχο/ρύθμιση ανά έτος πρακτικά δεν έχει παρουσιάσει σε μένα προβλήματα που να επηρεάζουν τις εφαρμογές μας.

Μα δεν μιλησα για καλιμπραρισμα.
Απλα για ξεσκαρταρισμα.
Εδω ειχαμε μεχρι τωρα ενα πολυμετρο που δειχνει + ή - 0.3V στα 9V DC, και δεν το ξεραμε κιολας.
Απλα να δουμε που στο περιπου ειναι.
Δεν μπορει το ενα να δειχνει 13.5 και το αλλο 14.0V...
Κατι δεν θα πηγαινει καλα.

μια κινεζιά που έχω τώρα δείχνει 190 volt δίκτυο και τις 9 βολτές 13

:flipout::afro:

έχει γ@μώ το biper όμως δεν του ξεφεύγει βραχυκύκλωμα

Last edited by a moderator:
Μα δεν μιλησα για καλιμπραρισμα.
Απλα για ξεσκαρταρισμα.
Εδω ειχαμε μεχρι τωρα ενα πολυμετρο που δειχνει + ή - 0.3V στα 9V DC, και δεν το ξεραμε κιολας.
Απλα να δουμε που στο περιπου ειναι.
Δεν μπορει το ενα να δειχνει 13.5 και το αλλο 14.0V...
Κατι δεν θα πηγαινει καλα.

αυτό που είχαμε 9 έδειχνε.
Η κινεζιά έδειξε 8.60

φυσικό δεν είναι να τρομάζεις?

Για να διαπιστώσεις ποιο τα λέει καλύτερα και ποιο βάζει λίγο σάλτσα τσέκαρε στο LT1084 μεταξύ των δύο πρώτων πιν (αποσυνδέοντας τη συσκευή που τροφοδοτεί) την τάση η οποία είναι εγγυημένη εκ κατασκευής 1.25V +/- 25mV.
Όποιο είναι πιο κοντά σε αυτή την ένδειξη είναι και το ποιο αξιόπιστο τουλάχιστον στη συγκεκρμένη κλίμακα μέτρησης, οπότε δοκιμάζοντας και τις υψηλότερες μπορείς να βγάλεις ένα ασφαλές συμπέρασμα.

nike_swoosh.jpg