Ακροαση DIY λαμπατο DAC

Σταυρος Δανος

AVClub Addicted Member
21 March 2008
1,811
Πατρα/Κυπρος
Μετα τις οποιες τροποποιησεις που εγιναν στο DAC την τελευταια ωρα,κανονιστηκε η ακροαση του εν λογω dac στο σπιτι του φιλτατου κυριου Θαναση απο την Πατρα,τον οποιο και ευχαριστω θερμα.:grinning-smiley-043

Το εν λογω DAC(http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=29322),
στηθηκε για να συγκριθει με CD αξιωσεων.Στο dac ενσωματωθηκε επιλογεας ο οποιος επελεγε αντισταση μετατροπεα(I/V).Ετσι ειχαμε δυνατοτητα να επιλεξουμε αντισταση στον αερα και μεσω του προ Dared
επιλογη του dac ως πηγη η το Cd player.

Προσωπικα ημουν απολυτα ικανοποιημενος απο αυτα που ακουσα.Δεν περιμενα να ειναι αυτου του επιπεδου ο ηχος της ιδιοκατασκευης.Δεν θελω να το κρινω ο ιδιος γιατι μαλλον δεν θα ειμαι αμεροληπτος:slapface:
Κυριως για ακουσματα jazz στα οποια ηταν γαντι.

Για την ακριβη συσταση του υπολοιπου συστηματος μπορει να μας βοηθησει ο κ.Θανασης.

Εδω να πω οτι το συστημα που εστησε ο οικοδεσποτης ειναι καταπληκτικο(τουλαχιστω στα δικα μου αυτια)και του ευχομαι να το χαιρεται και να το απολαμβανει.

Το συμπερασμα παντως ειναι οτι προσωπικα δεν θα χρειαστω πηγη για πολλα πολλα χρονια:):):)

Λιγες φωτο:
IMAGE_071.jpg
IMAGE_072.jpg

Ξανα ευχαριστω τον κυρ Θαναση για την φιλοξενια στον χωρο του,και για την υπομονη του:)

Καταρχας φιλε Σταυρο, προτιμω να με λες σκετο Θαναση, μια και σε αυτον τον χωρο πιστευω οτι ειμαστε τοσο κοντα ο ενας με τον αλλο, που ο πληθυντικος περιτευει.
Δευτερον θελω να σε ευχαριστησω για τα καλα σου λογια για το συστημα μου, αν και ο βασικος τους κρικος τα ηχεια της Αναλυσις, δεν εχουν επιστρεψει ακομα απο την επισκευη τους. Ετσι αρκεστηκαμε στα ηχεια της KEF XQ5 τα οποια αφησαν προσωρινα τον ρολο τους ως κυρια ηχεια του χομ σινεμα. Τα υπολοιπα μερη του συστηματος ακροασης ηταν ο προ MC7P της DARED, οι μονομπλοκ TSAKIRIDIS ELECTRA PLUS με ΚΤ88 και το OPERA CONSONANSE DROPLET CDP 5.0 που και αυτο διαθετει λαμπατη εξοδο. Επισης καλωδια διασυνδεσης χρησιμοποιηθηκαν τα VDH INTEGRATION, THE SECOND, THE FIRST και ηχειων τα KIMBER 8TC.
Ερχομενος τωρα στο ηχητικο μερος το DAC που εφτιαξε ο φιλος Σταυρος, ηταν μια μικρη αποκαλυψη. Θελοντας να μεινω απολυτα αντικειμενικος θα ελεγα οτι φτανει το 90% της ηχητικης αποδοσης του ντακ του ντροπλετ, ενω σε καποια ειδη μουσικης το φτανει απολυτα. Αν θα ηθελα να ειμαι απολυτα κρητικος, θα ελεγα οτι εχει μια ελαχιστη παραμορφωση στις πολυ υψηλες συχνοτητες, που αναλογα τις εγγραφες και ορισμενα ειδη μουσικης εξαφανιζεται και δεν γινεται αντιληπτη. Αν επρεπε να το καταταξω σε καποια κατηγορια θα το εβαζα στην κατηγορια των καλων ντακ των 1000 ευρω, ενω αν ηταν δικη μου κατασκευη, θα μπορουσα να ζησω ανετα μαζι της στο κυριο συστημα μου.
Προσωπικα πιστευω Σταυρο πως πρεπει να εισαι υπερηφανος για την κατασκευη σου και σου αξιζει ενα μεγαλο μπραβο

Υ.Γ. Σταυρο εγω σε ευχαριστω για την παρεα και συγνωμη που οι δυο μικροι μου ινδιανοι δεν μας αφησαν να χαρουμε την ακροαση για λιγη περισσοτερη ωρα.

Ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια.
Οσο για τα Kef,δεν μπορω να πω απλα αρκεστηκαμε.Ειναι αριστα ηχεια,και μακαρι να τα εiχαν και αλλοι στο σαλονι τους(τουλαχιστω εγω:))

Το dac,αν και ειναι το ανωτερο στοιχειο του συστηματος μου αυτη τη στιγμη(απο οσο ακουσα)θα αναβαθμιστει.
Θελω να κρατησω αυτο το μεγαλο σωμα που ειχε στην ρυθμιση με την Α αντισταση (και με την μικρη παραμορφωση στις υψηλες),και να εχω το αποραμορφωτο χαρακτηρα της ρυθμισης με την Β αντισταση.Ελπιζω να τα καταφερω.

Να χαιρεσαι τους μικρους σου.Μαλλον εμεις τους ενοχλησαμε με τις μουσικες μας:):)

Συγχαρητηρια για την ιδιοκατασκευη!

Για το συστημα στις φωτο-
Ανυπομονω να τελειωσει το φρεσκαρισμα στα ηχεια, να στρωθουν, να ρυθμιστει το συστημα και να ερθω στην Πατρα
-bye-

Θαναση, δεν εχω λογια για σενα φιλε μου...-bye-

bravo για την κατασκευη. εχω και εγω dac με ad1865 nk. ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος. οσο ακομα υπαρχουν εγγραφες σε 44/16 τα nonos dac's θα παραμεινουν στο συστημα μου...
Νικος

bravo για την κατασκευη. εχω και εγω dac με ad1865 nk. ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος. οσο ακομα υπαρχουν εγγραφες σε 44/16 τα nonos dac's θα παραμεινουν στο συστημα μου...
Νικος

Ευχαριστω.Το dac θα ανακατασκευαστει απο Σεπτεμβρη μαλλον,και ελπιζω να γινει ακομα καλυτερο.

Πραγματι,την εποχη των 384khz upsamplers και δεν συμμαζευεται,
τα non-os ειναι ακομα λιρα-εκατο.

Non-oversampling dac είναι και το Ιταλικό DAC-1 της Audio Nemesis. Δοαθέτω ένα από αυτά, οπότε θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να πραγματοποιήσουμε και ένα συγκριτικό. Ο ήχος όλων αυτών των non-os dacs έχει κάτι το ιδιαίτερο που ταιριάζει με ορισμένα είδη μουσικής. Μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί και ως μη αναλυτικά, κάτι που προφανώς εν μέρει ισχύει λόγω της μείωσης της στάθμης που παρουσιάζουν στις υψηλές συχνότητες (>> 10Khz). Αυτό προκύπτει από το αναλογικό φίλτρο (LPF) που διαθέτουν τα περισσότερα από αυτά τα DACs στο αναλογικό τους στάδιο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος καταστολής των υπερήχων που δημιουργούνται αναπόφευκτα στην έξοδο του DAC. Oi πιο τολμηροί σχεδιαστές αφήνουν τους υπερηχους να περάσουν αφού δεν χρησιμοποιούν κάποιο φίλτρο LPF στην έξοδο του non-os DAC.

Πράγμα που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα προκαλέσει αστάθεια στους ενισχυτές...

Απορώ τι βρήσκετε στα nos-dac. Εδώ φτάσαμε στην εποχή των αλγορίθμων που τρέχουν σε DSP και επιστρατεύουμε τεχνολογία του '70;

Ας σημειωθει οτι επισκεφτηκα τον φιλο Audiomonitor στον χωρο του και ειχαμε μια ευχαριστη ακουστικη βραδια που συνοδευτηκε απο την ζεστη φιλοξενια του οικοδεσποτη. Εκει ακουσαμε εναν ενισχυτη με 845 τον BLUE ANGEL αν θυμαμαι καλα πληρως βελτιωμενο και αλλον ενεν με EL 34 σε πους πουλ . Ως ηχεια αρχικα χρησιμοποιησαμε τα γουωρφιντειλ 9.5.
Ως πηγη χρησιμοποιησαμε το HTPC του οικοδεσποτη και ειχαμε την ευκαιρια να αξιολογησουμε και παλι το λαμπατο ντακ κατασκευης του το οποιο σε συγκριση με το ντακ της καρτας ηχου του HTPC υπερηχε οσο η μερα απο την νυχτα. Το μονο ισως σημειο κρητικης που συζητησαμε αφορουσε το ταιριασμα των 845 με τα Γουωρφεντειλ οπου παρα τα ζεστα μεσαια των τελευταιων μαλλον δεν ταιριαζε τοσο η χημεια τους, οσο και οτι τα ηχεια ηταν απαιτητικα σε ισχυ. Ηδη απο οτι μαθαινω ο οικοδεσποτης σκεφτεται την κατασκευη ηχειου με μοναδες φοστεξ, πραγμα που και εγω πιστευω οτι θα δεσει καλυτερα με τον ενισχυτη του.
Τελος με την ευκαιρια του οτι υπηρχαν στο σπιτι τρεις ενισχυτες, δυο λαμπατοι και ενας yamaha, καθως και αλλα δυο ζευγη ηχειων μομιτορ της BEHRINGER αρχιισαμε και καναμε καποιους πειραματισμους. Τροφοδοτοντας ολους τους ενισχυτες με δικαναλο σημα απο το HTPC και χρησιμοποιοντας τα 9,5 ως κυρια ηχεια αρχισαμε και τοοθετυσαμε τα 4 μονιτορ σε διαφορες θεσεις στο χωρο, ποτε κυττοντας τους πλαινους και ποτε τους πισω τοιχους, ενω παιζαμε με το ριβερμπ και το ντιλαι της καρτας ηχου.
Τα πιο ενδιαφεροντα αποτελεσματα τα πηραμε τοποθετοντας τα κυρια ηχεια στην σωστη τους θεση, τα δυο μονιτορ πανω τους, αλλα με τα μεγαφωνα να κυττουν τον πισω τοιχο και το αλλο ζευγαρι ενα μετρο μπροστα απο τα κυρια ηχεια. Σε αυτες τις θεσεις ειχαμε μια μεγαλη τρισδιαστατη εικονα αρκετα προβολικη που ενοιωθες οτι σχεδον συμμετειχες μεσα στην ορχηστρα η τουλαχιστον οτι αν απλωνες το χερι θα αγγιζες τα οργανα. Τωρα αν ο ηχος ηταν χαι εντ η οχι αυτο δεν μας ενοιαξε καθολου, μια και περασαμε μια πολυ ευχαριστη βραδια, τοσο απο αποψη μουσικης ευχαριστισης, οσο και πειραματισμων
Σταυρο σε ευχαριστω για την φιλοξενια και οταν επιστρεψεις ελπιζω να τα ξαναπουμε.

Φιλε Θαναση σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια.Ο ενισχυτης ειναι o Music Angel,αλλα το μονο που εχει κοινο με τον εργαστασιακο ειναι τα τρανσφορμερ:)

Σε ευχαριστω πολυ για την παρεα σου,και τις γνωσεις σου που προσφερες.
Το μονο σιγουρο ειναι οτι απολαυσαμε τη μουσικη,που ειναι και ο σκοπος αυτου του χομπυ.Το συστημα ειναι στημενο ωστε να σου δημιουργει την ψευδαισθηση οτι εισαι εκει.Νομιζω οτι ως ενα σημειο το καταφεραμε. αν παιζαμε με τον χωρο και το equalizer αλλα και τα delay περοσσοτερο ισως να ειχαμε και καλυτερο αποτελεσμα.

Αυτο που ειναι περισσοτερο απο σιγουρο ειναι οτι θα κανονισουμε και αλλες ακροασεις,οπου και ελπιζω να ειναι ετοιμες οι κορνες με τα fostex.

Last edited:
Αυτο που ειναι περισσοτερο απο σιγουρο ειναι οτι θα κανονισουμε και αλλες ακροασεις,οπου και ελπιζω να ειναι ετοιμες οι κορνες με τα fostex.

ασφαλως
αν δεν προχωρησες ακομη στην αγορα καμπινων κ.λπ. επικοινωνησε μαζι μου για μια ενναλακτικη προταση ηχειου ανοιχτης μπαφλας με δυο 15αιντσα γουφερ και δυο δεκαιντσα μεγαφωνα ευαισθησιας 96db ποι εφτιαξε φιλος και ακουσε επισης φιλος με πολυ θετικα αποτελεσματα, στην ιδια τιμη περιπου με αυτη που κυττας. Πιθανον καποια στιγμη να ανεβω και εγω Αθηνα και ισως μπορεσω να εχω προσωπικες ηχητικες εντυπωσεις. Αν σε ενδιαφερει κατι τετοιο περιμενεις, ειδαλλως προχωρας στην κατασκευη που αποφασισες που επισης ειναι μια εξαιρετη λυση γι αυτο που ζητας.