All around Olympus zuiko lens.

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
31,410
Land of Dystopia
Ζητάω πολλά, αλλά δεν έχω την δυνατότητα να "σπρώξω" ένα σκασμό λεφτά για όλη την συλλογή των 4/3 της Oly.
Aυτή την στιγμή έχω τον Zuiko Digital 40-150mm & τον Zuiko Digital 14-42 mm από το kit.
Νομίζεται ότι με την αγορά του Zuiko Digital 14 - 54mm, θα μπορέσω να καλύψω και "άλλες", ανάγκες.
Από θέματα, προτιμώ τοπία και πορτραίτα.

Re: All around Olympus zuiko lence.

Μιλάς για 4/3 ή μ4/3;
Αν είναι για 4/3 ο 14-54ΙΙ είναι πολύ καλός και πιο φωτεινός φακός από αυτούς που έχεις.
Αλλά δεν σου δίνει κάτι παραπάνω σε εστιακό μήκος.
Πολύ καλή λύση είναι ο 12-60/2.8-4, αν τον βρεις (υπολόγισε κάνα 600άρι μτχ). Είναι οξύς, αρκετά φωτεινός στο ευρυγώνιο άκρο και πολύ γρήγορος στην εστίαση (έχει μοτέρ swd). Σου δίνει περισσότερο ευρυγώνιο (12), ενώ έχει καλό εστιακό μήκος για πορτραίτα. Εγώ όλο το καλοκαίρι δεν τον έβγαλα από την Ε-5.

Last edited:
Re: All around Olympus zuiko lence.

Συμφωνώ με τον Αχιλλέα για τον 12-60, είναι ένας φακός που δεν πρόκειται να πουλήσω ποτέ και για κανένα λόγο, αλλά "ενίσταμαι για την τιμή. Αν τον βρεις στα 600 και δεν τον πάρεις πες μου που είναι να τον πάρω εγώ!
Ο 14-54ΙΙ είναι εξαιρετική περίπτωση και πιο φωτεινός στο τελε άκρο του από τον 12-60, ομοίως αδιάβροχος και ποιοτικός κατασκευαστικά, πλην όμως υποστηρίζει τεχνολογία CDAF, άρα πιο γρήγορος στην εστίαση με τα αντίστοιχα σώματα entry level

Οταν κοιτουσα παλιοτερα για ενα συστημα Ε3 ο μονος φακος που μου ειχε γκελαρει και θα τον επαιρνα με κλειστα ματια ηταν ο 12-60.

Μιλάς για 4/3 ή μ4/3;
Αν είναι για 4/3 ο 14-54ΙΙ είναι πολύ καλός και πιο φωτεινός φακός από αυτούς που έχεις.
Αλλά δεν σου δίνει κάτι παραπάνω σε εστιακό μήκος.
Πολύ καλή λύση είναι ο 12-60/2.8-4, αν τον βρεις (υπολόγισε κάνα 600άρι μτχ). Είναι οξύς, αρκετά φωτεινός στο ευρυγώνιο άκρο και πολύ γρήγορος στην εστίαση (έχει μοτέρ swd). Σου δίνει περισσότερο ευρυγώνιο (12), ενώ έχει καλό εστιακό μήκος για πορτραίτα. Εγώ όλο το καλοκαίρι δεν τον έβγαλα από την Ε-5.

Για 4/3 μιλώ έχω την E-520, ασφαλώς όταν θα βρεθούν τα χρήματα, θα την κτυπησω, άλλες ?
.....επιλογές άλλες?

Last edited:
Αφού έχεις την 520 και λες ότι προτιμάς τοπία και πορτρέτα, κράτα τον αξιοπρεπέστατο 14-42 (τοπία) και ψάξε για 50αρη μάκρο f:2 (πορτρέτα και μάκρο), έναν από τους καλύτερους φακούς ανεξαρτήτως συστήματος
Όταν και εφόσον αναβαθμίσεις το σώμα με κάτι πάνω από Ε-30, τότε βλέπεις τι θα κάνεις (αλλά τον μάκρο θα τον κρατήσεις, θυμήσου με)

Μια και το πιάσαμε, να το γυρίσουμε σε γενική κουβεντούλα για Ζούϊκους, Panasonic και λοιπούς φακούς 4/3, m4/3 και ότι μπαίνει πάνω στις μηχανούλες μας?