Αλλαγή ακροδεκτών τύπου RCA

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,113
Κηφισια Αττικής
Καλησέρα και απο μένα παιδιά θα ήθελα την πολύτιμη βοήθειά σας γιατι είμαι και λίγο άσχετος. Έχω άνα παλιά πικ απ το οποίο έχει καλώδιο εξόδου του ήχου τύπου RCA το οποίο είναι χωνευτό στο πικ απ μέσα απο την μια μερία. Απο την άλλη υπάρχουν οι δύο ακροδέκτες ασπρο-κόκκινο οι οποίοι είναι παλιοί και με τα χρόνια έχουν οξυδωθεί. θα ήθελα να πάρω ένα ζευγάρι καινούριους ακροδέκτες επίχρυσους για να τους αλλάξω μόνος μου μιας και για να το πάω σε κατάστημα δύσκολο να μεταφέρω όλο το πικαπ.
1) απο που θα μπορούσα να πάρω ακροδέκτες (προτίνετε κάποιο κατάστημα), και
2) κάποιο λίνκ αν υπάρχει ή αν θέλει κάποιος να μου πεί με βασικά βήματα πώς κάνω την αλλαγή και τι να προσέξω μην τα κάνω χειρότερα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Καλησέρα και απο μένα παιδιά θα ήθελα την πολύτιμη βοήθειά σας γιατι είμαι και λίγο άσχετος. Έχω άνα παλιά πικ απ το οποίο έχει καλώδιο εξόδου του ήχου τύπου RCA το οποίο είναι χωνευτό στο πικ απ μέσα απο την μια μερία. Απο την άλλη υπάρχουν οι δύο ακροδέκτες ασπρο-κόκκινο οι οποίοι είναι παλιοί και με τα χρόνια έχουν οξυδωθεί. θα ήθελα να πάρω ένα ζευγάρι καινούριους ακροδέκτες επίχρυσους για να τους αλλάξω μόνος μου μιας και για να το πάω σε κατάστημα δύσκολο να μεταφέρω όλο το πικαπ.
1) απο που θα μπορούσα να πάρω ακροδέκτες (προτίνετε κάποιο κατάστημα), και
2) κάποιο λίνκ αν υπάρχει ή αν θέλει κάποιος να μου πεί με βασικά βήματα πώς κάνω την αλλαγή και τι να προσέξω μην τα κάνω χειρότερα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Καλημερα Δημητρη
Στην Αθηνα οδο Σολωνος ειναι ο Φανος απο οπου μπορεις να παρεις
πολυ καλα βυσματα που κλειδωνουν περιπου 5ευρω το κομματι
phono1_700x394v3.jpg
Παρακατω μερικες συμβουλες για να κολησεις τα rca
http://www.ehow.com/how_4968836_solder-rca-connectors.html

Last edited:
...δες και ένα βίντεο :

http://www.youtube.com/watch?v=0cl5QI4pqKc

(είναι κατατοπιστικότατο, αν θέλεις κι άλλα videos κάνε search στο utube με τίτλο: "soldering rca")
Στο βίντεο αυτό εννώνει ενός καλωδίου τον θετικό και αρνητικό αγωγό με ένα RCA όταν θέλουμε 2 RCA να υποθέσω οτι στο ένα βύσμα ενώνουμε μόνο το θετικό αγωγό στην θέση tip του βύσματος ενώ το sleeve μένει κενό και παρομοίως εννώνουμε και τον αρνητικό αγωγό στο tip του άλλου RCA σωστά?

το + πηγαίνει πάντα στο pin
το - ενώνεται πάντα στο sleeve

(μάλλον όμως δεν μας το εξήγησες σωστά....)

Στο βίντεο αυτό εννώνει ενός καλωδίου τον θετικό και αρνητικό αγωγό με ένα RCA όταν θέλουμε 2 RCA να υποθέσω οτι στο ένα βύσμα ενώνουμε μόνο το θετικό αγωγό στην θέση tip του βύσματος ενώ το sleeve μένει κενό και παρομοίως εννώνουμε και τον αρνητικό αγωγό στο tip του άλλου RCA σωστά?

αν το sleeve μείνει εντελώς κενό δεν θα υπάρχει διαφορά δυναμικού φίλε (!)

Το λέω γιατί αν δεις το βίντεο έχει ένα καλώδιο με τους δύο αγωγούς ενωμένους, τους χωρίζει με τα χέρια, ωραία? όταν απογυμνώνει τα καλώδια τα ενδυναμώνει με σιδερο (soldering) και τα ενώνει το μεν θετικό στο tip το δε αρνητικό στο sleeve και έτσι έχει και τα δύο σε ένα βυσμα. Εμείς θέλουμε στο τέλος να έχουμε τον θετικό αγωγό στο κόκκινο βύσμα και τον αρνητικό αγωγό σε δεύτερο βύσμα άσπρο.
Στην περίπτωση αυτή λοιπόν πώς θα γίνει η εσωτερική σύνδεση?
Γιατι έτσι όπως φαίνεται στην δική μου περίπτωση θα πρέπει να βρώ σε κάθε αγωγό επιπλέον δύο καλωδιάκια τα οποία θα συνδεθούν όπως φαίνεται και στο βίντεο.

υπάρχουν δυό αγωγοί σε κάθε καλώδιο. (LR)
κάθε αγωγός έχει το θετικό, +, hot, όπως θες πές το, ή αλλιώς η ψίχα.
Το απέξω, που είναι πλεκτό συνήθως είναι η θωράκιση, το μπλεντάζ ή το -

Εχεις λοιπόν δυό ψίχες και δυό θωρακίσεις.
Οι ψίχες στο κέντρο οι θωρακίσεις στο σασί.

οχι γιατι μεταξυ θωρακισης και αγωγων υπαρχει μονωση.

πχ δες αυτο
http://www.takefiveaudio.com/mall/shopcontent.asp?type=sl_phono
απο την πλευρα του πικαπ το μπλενταζ ειναι στον αερα, απο την πλευρα του ενισχυτη το εχει συνδεσει με ακροδεκτη που μπορει να μπει στην υποδοχη γειωσης του ενισχυτη ή του Phono (πολλοι απο αυτους εχουν μια καταλληλη υποδοχη στο πισω μέρος).