Αλλαγή κεραίας, και ολόκληρου τηλεοπτικού εξοπλισμού σε απομακρυσμένη περιοχή

fragment

Established Member
7 January 2011
117
Λοιπόν, επειδή εχω αγανακτήσει με το θεμα τηλεοπτικου σηματος θελω να αλλαξω το συστημα ολόκληρο.

Αναφέρω οτι αυτη τη στιγμη εχω δυο κεραιες απλου τυπου uhf που συνδεονται με ενα πολυκερισμενο προενισχυτη σηματος στα κεραμμυδια ο οποιος τις συνδεει και βγαζει εξοδο για τον ενισχυτη που κατευθυνετε μες το σπιτι. (καπου στα 5 μετρα).

χρησιμοποιώ δυο κεραιες γιατι εχω τεραστιο προβλημα με τη ληψη σηματος, βρισκομαι σε απομακρυσμενη περιοχη στο νομο ηλειας. τα μισα καναλια τα πιανω απο κεφαλονια και τα υπολοιπα απο το νομο. εγω βρισκομαι αρχαία Ήλιδα να φανταστείτε. Εν συνεχεια εχω ενα απλο ενισχυτη τον οποιο δε θυμαμαι τι μαρκας ειναι ενας απλος ειναι και αυτος. μετα τον ενισχυτη κατευθυαν το σημα συνεεται με εναν ενισχυτη γραμμης με 5 εξοδους τελεβε για ολο το σπιτι. καθε μπριζα δηλαδη σ αυτο το σπιτι (ειναι μεγαλο σπιτι) συνδεεται ξεχωριστα με το ενισχυτη γραμμης οποτε προβλημα μες το σπιτι δε θα υπαρξει.

τι θελω ... θελω δυο κεραιες να μου προτινεται να αντικαταστησω τις παλιες οι οποιες να εχουν παρα πολυ καλη ληψη για απομακρυσμενη περιοχη. (αν γινεται μεσα απο ολο αυτο το συστημα να περασει απ τη γραμμη και σημα fm για το ραδιοφωνο (αν γινεται) και τι θα χρειαστω). θελω επισης ενα προενισχυτη να συνδεθουν οι δυο κεραιες uhf (δε θελω vhf) και ενα ενισχυτη σηματος οχι της πλακας αλλα καλο. επισης πειτε μου μεχρι μεσα στο σπιτι στον ενισχυτη γραμμης τι καλωδιο να βαλω σε ολα αυτα να αντεχει θορυβους υγρασια γενικα τα παντα γιατι παιζουν αστατη καιροι και ανεμοι το χειμωνα, και παγωνια. αυτα ... help.

(οσον αφορα την δορυφορικη κεραια της νοβα που εχω σκοπο να εγκαταστησω εχω φτιαξει αλλη γραμμη μονο για ενα δωματιο γιατι γνωριζω πως συνδυασμος κεραιας και δορυφορου ειναι μπελας.

επειδη καποια στιγμη θα ερθει ακι το ψηφιακο θα ηθελα ολα αυτα που εχω σκοπο να αλλαξω να μη παν χαμενα ευχαριστω παιδια εκ των προτερων.

διαβασα πως αυτη η κεραια ειναι καλη για την περιπτωση μου ισχυει; εχει βγει και αλλη μια πιο μεγαλη & καινουρια αλλα ρε παιδια 100 + 100 ε μονο για τις δυο κεραιες ειναι πολυ ακρειβα ειπαμε!

http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=21048&cat=454&page=1

Όλες οι γύρω περιοχές πέρνουμε με δυο κεραιες σημα απ' αυτα τα κεντρα.

ολα τα καναλια υπαρχουν σε δυο συχνοτητες εκτως του ALTER γενικοτερα,

πιανω καμπανα: ΑΝΤ1, MEGA, NET, ΕΡΤ3
ΜΕΤΡΙΑ: ΣΚΑΙ, ΕΡΤ1, ΣΤΑΡ, ΜΕΡΙΚΑ ΤΟΠΙΚΑ
ΧΑΛΙΑ: ALPHA, ALTER

1. Eιναι λαθος οι 2 ενισχυτες σε σειρα. Εφοσον υπαρχουν πολλες πριζες & tv που πρεπει να δωσεις σημα, θελεις απ´ευθειας καλωδιο απο την κεραια στον ενισχυτη κεντρικης με τα σπλιτερακια.
2. Χρησιμοποιησε τη 1 απο τις 2 κεραιες που ηδη διαθετεις, με κατευθυνση το κοντινο κεντρο εκπομπης. Θα χασεις την εναλλακτικη 2η συχνοτητα για καθε καναλι, αλλα θα εχεις καθαρο χωρις παρεμβολες σημα.

Re: Απάντηση: Αλλαγή κεραίας, και ολόκληρου τηλεοπτικού εξοπλισμού σε απομακρυσμένη π

1. Eιναι λαθος οι 2 ενισχυτες σε σειρα. Εφοσον υπαρχουν πολλες πριζες & tv που πρεπει να δωσεις σημα, θελεις απ´ευθειας καλωδιο απο την κεραια στον ενισχυτη κεντρικης με τα σπλιτερακια.
2. Χρησιμοποιησε τη 1 απο τις 2 κεραιες που ηδη διαθετεις, με κατευθυνση το κοντινο κεντρο εκπομπης. Θα χασεις την εναλλακτικη 2η συχνοτητα για καθε καναλι, αλλα θα εχεις καθαρο χωρις παρεμβολες σημα.

αυτο που λες δε γινεται γιατι δε θα πιανω δυο σημαντικα καναλια. αφετερου τονιζω πως εχω ενισχυτη γραμμης για το σπιτι οποτε προβλημα με τις πολλες μπριζες στη συγκεκριμενη περιπτωση δεν ειναι προβλημα.

(οσον αφορα την δορυφορικη κεραια της νοβα που εχω σκοπο να εγκαταστησω εχω φτιαξει αλλη γραμμη μονο για ενα δωματιο γιατι γνωριζω πως συνδυασμος κεραιας και δορυφορου ειναι μπελας.http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=21048&cat=454&page=1

Δεν είναι καθόλου μπελάς, είναι κάτι πολύ εύκολο και απλό πλέον!

Δεν είναι καθόλου μπελάς, είναι κάτι πολύ εύκολο και απλό πλέον!

έχεις καποιο θεμα εδω στο φορουμ που γινεται απλα με ενισχυτη γραμμης στο σπίτι;

προσεγγιζεις ενα θεμα με αρκετους τροπους με αποτελεσμα να "χανεσαι" μεσα στα ιδια σου τα λεγομενα ...

Αυτο που ζητας να κανεις ειναι σχετικα δυσκολο αλλα οχι ανεφικτο

αρχικα αυτο που λες για την Κεφαλλονια ειναι μαλλον λαθος και θεωρω απιθανο σε ενα σχετικα μικρο νησι να εχουν βαλει πανελ τα οποια εκτος απο την περιοχη που καλυπτουν εχουν και καλυψη περιμετρικα

αρα το σημα μαλλον δεν ειναι εκμεταλευσιμο η απλα ερχεται απο αλλη περιοχη και εχεις κανει λαθος ...μπορει ομως και να κανω εγω λαθος και να υπαρχουν παραπανω απο ενα πανελ για αυτο τον αναμεταδοτη ...

Κανονας :
δεν μπορει να κανεις ληψη ενος καναλιου πχ στο καναλι 41 ( για παραδειγμα ) που ειναι ο αντενα στην κεφαλονια ενω στο 41 στην ηλεια ειναι πχ η ΝΕΤ ...αυτο δεν μπορει να γινει με την καμμια

Ακομα και σε ξεχωριστα καναλια να ειναι αν ειναι κοντα κατα πασα πιθανοτητα θα εχεις και εκει καποιο προβλημα η γραμμες ....

πως προχωρας ?

θελει απλα χαρτι και μολυβι

Μια τηλεοραση για να παιξει θελει σημα απο 60-90 db/mv το ιδανικο θα ηταν 80-90 ...αρχιζεις και υπολογιζεις ποσες πριζες ?? με τι δομηση ? ποσες διελευσεως και ποσες τερματικες ? με τι καλωδιο ? με ποσα μετρα ? με ποσες απωλειες αναμετρο ?

Μολις υπολογισεις αυτα ασε και ενα αβαντζο καλου κακου τοτε ξερεις περιπου τι αναγκες εχεις σε ενισχυτη

αφου γινει αυτο θελεις μια πεδιομετρηση και φυσικα με καλο πεδιομετρο και μια σακουλα παγιδες εξασθενησης

οπερ σημαινει αν ενα καναλι φερνει 75db κατω απο την κεραια μπορει να μπει σε εναν ενισχυτη πχ 34db οπου 75+34=109 το οποιο ειναι πανω απο το οριο αλλα χωρις να υπολογισουμε την αποσταση και τις πριζες αρα στην πριζα θα φτασει πανω κατω μια χαρα ....

Αν εχεις καναλια ομως τα οποια σου φερνουν 90db αυτα πρεπει να εξασθενηθουν στα 75 η τσπ συμφωνα με το χαμηλοτερο καναλι να πανε ολα ...

Τρελλη μανουβρα και μονο με σωστο πεδιομετρο μπορει να γινει ...

Εναλλακτικα ενα headend με τοσες φετες UHF οσα και τα καναλια που θελεις να λαβεις με ξεχωριστη ενισχυση η εξασθενηση ανα καναλι.... υπολογιζε κανα δο χιλιαρικα αλλα παιζει καταπληκτικα ....

αυτα ...

προσεγγιζεις ενα θεμα με αρκετους τροπους με αποτελεσμα να "χανεσαι" μεσα στα ιδια σου τα λεγομενα ...

Αυτο που ζητας να κανεις ειναι σχετικα δυσκολο αλλα οχι ανεφικτο

αρχικα αυτο που λες για την Κεφαλλονια ειναι μαλλον λαθος και θεωρω απιθανο σε ενα σχετικα μικρο νησι να εχουν βαλει πανελ τα οποια εκτος απο την περιοχη που καλυπτουν εχουν και καλυψη περιμετρικα

αρα το σημα μαλλον δεν ειναι εκμεταλευσιμο η απλα ερχεται απο αλλη περιοχη και εχεις κανει λαθος ...μπορει ομως και να κανω εγω λαθος και να υπαρχουν παραπανω απο ενα πανελ για αυτο τον αναμεταδοτη ...

Κανονας :
δεν μπορει να κανεις ληψη ενος καναλιου πχ στο καναλι 41 ( για παραδειγμα ) που ειναι ο αντενα στην κεφαλονια ενω στο 41 στην ηλεια ειναι πχ η ΝΕΤ ...αυτο δεν μπορει να γινει με την καμμια

Ακομα και σε ξεχωριστα καναλια να ειναι αν ειναι κοντα κατα πασα πιθανοτητα θα εχεις και εκει καποιο προβλημα η γραμμες ....

πως προχωρας ?

θελει απλα χαρτι και μολυβι

Μια τηλεοραση για να παιξει θελει σημα απο 60-90 db/mv το ιδανικο θα ηταν 80-90 ...αρχιζεις και υπολογιζεις ποσες πριζες ?? με τι δομηση ? ποσες διελευσεως και ποσες τερματικες ? με τι καλωδιο ? με ποσα μετρα ? με ποσες απωλειες αναμετρο ?

Μολις υπολογισεις αυτα ασε και ενα αβαντζο καλου κακου τοτε ξερεις περιπου τι αναγκες εχεις σε ενισχυτη

αφου γινει αυτο θελεις μια πεδιομετρηση και φυσικα με καλο πεδιομετρο και μια σακουλα παγιδες εξασθενησης

οπερ σημαινει αν ενα καναλι φερνει 75db κατω απο την κεραια μπορει να μπει σε εναν ενισχυτη πχ 34db οπου 75+34=109 το οποιο ειναι πανω απο το οριο αλλα χωρις να υπολογισουμε την αποσταση και τις πριζες αρα στην πριζα θα φτασει πανω κατω μια χαρα ....

Αν εχεις καναλια ομως τα οποια σου φερνουν 90db αυτα πρεπει να εξασθενηθουν στα 75 η τσπ συμφωνα με το χαμηλοτερο καναλι να πανε ολα ...

Τρελλη μανουβρα και μονο με σωστο πεδιομετρο μπορει να γινει ...

Εναλλακτικα ενα headend με τοσες φετες UHF οσα και τα καναλια που θελεις να λαβεις με ξεχωριστη ενισχυση η εξασθενηση ανα καναλι.... υπολογιζε κανα δο χιλιαρικα αλλα παιζει καταπληκτικα ....

αυτα ...

ε;

κοιτα τα μισα τα ακουω κινεζικα, δεν εχω σκοπο να φερω ουτε ηλεκτρολογο ουτε να παρω ενα σωρο συσκευες. για το σπιτι και τ αμετρα ξανα αναφερω χρησημοποιω ενισχυτη γραμμης για 5 τερματικες μπριζες και τπτ αλλο. το προβλημα μου ειναι κεραια και ενισχυτης. αυτα. οσον αφορα κεφαλονια εδω ολοι απο κεφαλονια κ απο το νομο περνουμε σημα με δυο κερεες. για ενα δυο καναλια βασικα αλλιως θα βαζαμε μια κερεα. το προβλημα μου ειναι τι κεραια να παρω και τι ενισχυτη για την περιπτωση μου. η τηλεοραση μου λεει καποια στηχεια για τα καναλια και την ισχυ σηματος αλλα δε τα καταλαβενω αρκουμε σ αυτο που βλεπω. θελετε screenshots απ ολα τα βασικα καναλια να ανεβασω να μου πειτε τι και πως; γενικοτερα το σημα δεν ειναι τοσο δυνατο για να χρειαστω πολη σκοτουρα. διαθετω καπου στα 150 ευρω για ολα και πολλα ειναι με 2000 ευρω περνω μια δευτερη 50αρα τηλεοραση 3d

Δες τον Ikusi AFP-211 ONE123 Terrestial Headend. Είναι ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις. Παίρνει το σήμα από έως και 3 κεραίες και δίνει τόση ενίσχυση στο κάθε κανάλι όση χρειάζεται για να βγουν όλα ισοσταθμισμένα στην έξοδο.

Τον έβαλα πρόσφατα στην Ερμιόνη που και εκεί παίρνουν από 2 κέντρα εκπομπής και έκανε πολύ καλή δουλειά.

τοτε απλα μην ασχοληθεις ... πρεπει να το δει καποιος που εχει γνωσεις για να φερει αποτελεσματα ...στην τυχη αυτα τα πραγματα δεν δουλευουν ποτε !!!

τοτε απλα μην ασχοληθεις ... πρεπει να το δει καποιος που εχει γνωσεις για να φερει αποτελεσματα ...στην τυχη αυτα τα πραγματα δεν δουλευουν ποτε !!!

οκ τουλαχιστον να αλλαξω τους δυο ενισχυτες τον εναν απο τις κεραιες στη ταρατσα και τον αλλον στο παταρι. κατι παιζει μ δαυτα τι λετε; αυτο που μου προτινες πριν φιλε εχει 200 ευρω! :8

Αποφυγή ειδώλου από ένα κανάλι, τι κεραία να πάρω, πως να την ρυθμίσω;

Καλημερα, σκευτομαι να κανω μια αναβαθμηση στο τηλεοπτικο μου συστημα και θα θελα να ρωτησω καποια μικρα πραγματακια. Η περιχοη μου περνει σημα απο δυο κεντρα εκπομπης. Επειδη τοσα χρονια με δυο κεραιες ειχα προβληματα σκευτομαι να παρω μια κεραια καινουρια να βλεπει μονο στο κεντρο εκπομπης που θελω. Ομως για να αρκεστω μονο σε αυτο το κεντρο εκπομπης θελω τα φωτα σας για ενα καναλι, συγκεκριμενα στον αλφα. Ο αλφα λοιπον εμπλεκεται με το σημα των ακαρναικων της ΕΡΤ1 αναλογικο. Λοιπον με μια δοκιμη εσωτερικης κεραιας (με ενισχυτη δικο της) στρεφοντας καπως την κεραια σε ενα "λεπτο σημειο" απεφευγα το ειδωλο και εβλεπα αλφα καθαρα. Επισης εκτως απο αυτη την εμπλοκη θελω να αποφυγω και ολα τ ακαναλια που ερχονται σχεδον απο την γωνια του κεντρο εκπομπης του Αινου κεφαλλονιας κ των Ακαρναικων. Η γωνια συμφωνα με την εσωτερικη κεραια μου ειναι καπως ετσι "|_" Απ την καθετη νοητη ειναι το ΚΕ που θελω να λαμβανω σημα στην οριζοντια ειναι τα σηματα τα οποια θελω να αποφυγω.

Λοιπον, μετα απο αρκετη μελετη καταλαβα πως για να αποφυγω τα ειδωλα πρεπει να χρησιμοποιησω κεραια τυπου πλεγμα. Ομως το πλεγμα ειναι μεν καλο για την αποφυγει σηματων, αλλα απο πισω. Απ την γωνια; τι μπορω να κανω; Δεν εχω το τρελο σημα, εχω απλα καλο μια 14db νομιζω πως χρειαζομαι γιατι οι λογαριθμικες της πλακας που εχω τωρα με τον ενισχυτη ιστου της πλακας δεν ειμαι και απολοιτα ικανοποιημενος. τι λετε; Εχω οπτικη επαφη και απ τα δυο ΚΕ δεν ειμαι σε γουβα το ΚΕ το οποιο ενδιαφερομαι δεν περιβαλλεται απο θαλασσα μονο αυτο της κεφαλλονιας.

Ευχαριστω η πρωτη και βασικη μου ερώτηση ειναι αυτη. Θελω το καλυτερο δυνατο, σημα καλο ειναι εφικτο να εχω, να αποφυγω ενα μικρο ειδωλο απλα. Πιστευω πως ετσι θα μπορω να απαλαγω το ενα απ τα δυο κεντρα.

Σημειωση, απο τα Ακαρναικα κ απο Αροη δεν ειναι εφικτο να παρω ψηφιακο σημα, ουτε ο χαρτης της Digea το ευνοεί.

Σημειωση ΙΙ, βλεποντας τον χαρτη τα κεντρο εκπομπης που θελω να αποφυγω βρισκεται απο πισω, ομως αυτο στη πραξη στο σημειο που βρισκομαι δεν ισχυει, πιστευω λογο αντανακλασης η θαλλασης. αυτό.

Σημειωση ΙΙΙ, λεω να παρω και ενα καλο φιλτρο να απομωνωσω τις 8 δυνατες συχνοτητες της κεφαλλονιας, μπορω να το κανω; την συχνοτητα, την συχνοτητα του αλφα αποκλειτε βεβαιως γιατι θα τον χασω απο το ΚΕ του Φραγκαπηδηματος.

Last edited:
Re: Αποφυγή ειδώλου από ένα κανάλι, τι κεραία να πάρω, πως να την ρυθμίσω;

Σε ενδιαφέρει να πιάνεις ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ σήμα και από ποιο κέντρο εκπομπής?

Θα βοηθούσε πιστεύω να μας πεις σε ποια περιοχή είσαι αν και το αναλογικό σήμα θα σταματήσει εντελώς στο τέλος του 2012.

Last edited:
Re: Αποφυγή ειδώλου από ένα κανάλι, τι κεραία να πάρω, πως να την ρυθμίσω;

Σε ενδιαφέρει να πιάνεις ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ σήμα και από ποιο κέντρο εκπομπής?

Θα βοηθούσε πιστεύω να μας πεις σε ποια περιοχή είσαι αν και το αναλογικό σήμα θα σταματήσει εντελώς στο τέλος του 2012.

Κεντρο Φραγκαπηδηματος Ηλειας, εκει εχω προβλημα με τον αλφα λογο της συχνοτητας των ακαρναικων στην 46 της ΕΡΤ1. Ψηφιακα εδω απο 2015 και μετα, οποτε δε μπορω να περιμενω, ετσι κ αλλιως αυτη η αλλαγη θα με επωφελησει και στα ψηφιακα οταν με το καλο ερθουν.

Re: Απάντηση: Αλλαγή κεραίας, και ολόκληρου τηλεοπτικού εξοπλισμού σε απομακρυσμένη π

οχι γτ οι συχνοτητες των ψηφιακων συμπιπτουν με των αναλογικων εδω :), τεσπα αν μπορει καποιος να με βοηθησει με τον αλφα. γτ μου συγχωνευσατε το νημα; αλλη ειναι η ερωτηση μου, το μελετησα αλλιως το θεμα απο το καλοκαιρι, δεν εβγαλα ακρη.

Α επισης αν κοιταξεις την ισχης της ΕΡΤ1 απο ακαρναικα (αναλογικο) ειναι 10KW ενω τα ψηφιακα της 1.6(ΕΡΤ), 1.2(Digea) αντίστοιχα. Λες να εχω ελπιδες, ρίχτε και μια ματια εδω. Αν βαλω χελιδονα ψηλα ισως μπορεσω κατι αλλα η χελιδονα δεν ειναι καλη στο να αποριπτει πισω σηματα, και το πλεγμα που ειναι καλο σ αυτο εχει λιγοτερη απολαβη (δε μιλαω για τριαινα την κατσαμε την βαρκα θα μαζευει οτι υπαρχει γυρω). Ξεφευγουμε λιγο απο το θεματακι, αν δεν εχω μελλον μη το συζηταμε. Για τον αλφα!! :8

Βρισκομαι εκει που λεει γαστουνη καπου, http://www.digea.gr/map/map2.php αν κοιταξεται στον χαρτη της εκπομπης απο τα ακαρναικα

Last edited:
Έχω δει μερικοί να βάζουν 2 ακόμα και 4 κεραίες πλέγμα κολλητά έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα απόριψης των πίσω σημάτων και παράλληλα να αυξάνουν την απολάβή.

Στη θέση σου θα το πάλευα όσο δεν πάει (δοκιμάζοντας διάφορους τύπους κεραιών).