ΑΛΛΑΓΗ MAINBOARD = ΕΠΑΝΕΓ/ΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ

The Sphinx

Senior Member
17 June 2006
479
Θέλω εδώ και καιρό να αλλάξω το MSI K8N Neo 4 nvidia n force 4 ultra chipset με το ASUS A8N32- SLI DELUXE n force 4 sli λόγω του αθόρυβου chipset και έχω την απορία αν θα ξεκινήσει κανονικά το λειτουργικό ( Windows xp pro sp2 )ή θα χρειαστεί ξανά εγκατάσταση . Εχω ακούσει ότι αν έχουν το ίδιο chipset οι δύο motherboard δεν υπάρχει πρόβλημα. Ισχύει?:chinscratch: :chinscratch: Help please.

Εαν δεν έχεις κάνει κάποια περίεργη σειρά με τους σκληρούς και με τα DVD-R και άλλες συσκευές εκκίνησης , όπως να καταργήσεις κάποιους drivers μάλλον θα ξεκινήσει κανονικά ... Εννοείται ότι θα χρειαστεί ξανά ενεργοποίηση ...

Καταρχήν, αν θυμάμαι καλά, το Α8Ν32 δεν φοράει το NF4 SLI αλλά το NF4 SLI X16 που βγήκε αργότερα και είναι διαφορετικό.

Η όλη δουλειά έχει να κάνει κυρίως με το South Bridge και την αναγνώριση του HDD controller.

Λόγω παρόμοιας τεχνολογίας των 2 chipset πιθανότατα δεν θα έχεις πρόβλημα (ακόμα πχ και αν είχες και RAID array).

Σε κάθε περίπτωση πάντως ένα format είναι η πιο ‛καθαρή’ λύση και η πιο σίγουρη για μέγιστες επιδόσεις.

ΥΓ Υποθέτω ότι η επιλογή του Α8Ν32 έχει να κάνει με το ότι το βρίσκεις μεταχειρισμένο ή πολύ φθηνά γιατί πλέον έχουν βγει πολύ νεώτερα και καλύτερα chipset.

Σύριε η επιλογή έχει γίνει γιατί ήθελα ένα αθόρυβο mainboard χωρίς να αλλάξω τον επεξεργαστή ( Athlon 64 x2 4200 s939 ). Το βρήκα τότε που συζητάγαμε για την Meridian λίγο πάνω από 100 ευρώ, καινούργιο και το πήρα, αλλά ακόμα δεν έχω κάνει την αλλαγή.

Σύριε η επιλογή έχει γίνει γιατί ήθελα ένα αθόρυβο mainboard χωρίς να αλλάξω τον επεξεργαστή ( Athlon 64 x2 4200 s939 ). Το βρήκα τότε που συζητάγαμε για την Meridian λίγο πάνω από 100 ευρώ, καινούργιο και το πήρα, αλλά ακόμα δεν έχω κάνει την αλλαγή.

Όλα θα δουλέψουν μια χαρά. στη περίπτωση που βρει το λειτουργικό νέο υλικό(πχ κάρτα δικτύου, ήχου κτλπ) βάζεις τους νέους drivers και είσαι οκ.

Λογικά θα δουλέψει αν και έχω δει να αλλάζω μητρική με ίδιο chipset και να θέλει καθαρή εγκατάσταση των windows για να δουλέψει απροβλημάτιστα...

Μία επανεγκατάσταση ποτέ δεν έκανε κακό. :)
Αν μη τι άλλο, το λειτουργικό σου θα δουλέψει πολύ καλύτερα και πολύ γρηγορότερα από το να βάλεις από πάνω τους drivers που θα σου ζητήσει.
Μετά τράβα του και ένα Norton Ghost να το έχεις μόνιμα φρέσκο. :)

Έχω κάνει αλλαγή μητρικής, απο VIA σε Intel και όλα πήγαν θαυμάσια.
Ευτυχώς το λειτουργικό (ΧΡ) ήταν σε IDE δίσκο και δεν χρειάστηκε επιπλέον drivers.
Επίσης είχα απεγκαταστήσει όλους τους drivers απο τον πίνακα ελέγχου κατά την τελευταία χρήση της παλιάς μητρικής. Την επαν-ενεργοποίηση δεν την γλυτώνεις, όμως!

Καλό θα ήταν να ρίξεις μι ματιά και σε τίποτα "how-to" που κυκλοφορούν στο internet.