Αλλαγή πρίζας TV/Radio σε TV/SAT και προσθήκη δορυφορικού στην υπάρχουσα καλωδίωση

vaskag

Established Member
24 October 2010
233
Έχω το εξής προβλημα. Σε εξοχικό διαμέρισμα με δύο (2) ορόφους έχουμε 5 πρίζες τηλεόρασης για το ισόγειο (2 τερματικές-3 διελεύσεως) και 4 πρίζες για τον πρώτο (2 τερματικές-2 διελεύσεως). Θα γίνει εγκατάσταση πιάτου και θέλω αν γίνεται να αλλάξω μια (1) από τις πρίζες του ισογείου και μια (1) απο τις πρίζες του πρώτου, είτε τερματική είτε διελεύσεως, ώστε να μπορώ να συνδέω τον αποκωδικοποιητή χωρίς να έχω το καλώδιο να κρέμεται απο την ταράτσα. (Ο αποκωδικοποιητής θα μπαινει είτε στην μια είτε στην άλλη). Αυτή τη στιγμή η υπάρχον εσωτερική καλωδίωση ειναι οτι έρχονται από τις πρίζες του σπιτιού 4 καλώδια (2 από κάθε όροφο) και με διακλαδωτή, ανεβαίνει ενα στην κεραία. Ενισχυτής δεν υπάρχει. Γίνεται αυτό που θέλω ή πρέπει να αλλαχτούν όλες οι πρίζες?

Έχεις 4 γραμμές, 2 σε κάθε όροφο. Κάθε μία περνάει από μία (ή δύο) πρίζα διελεύσεως και τερματίζει σε μια τερματική πρίζα.

Αν θες να βάλεις δορυφορική σε κάποια πρίζα πρέπει να αλλάξεις και όσες πρίζες προηγούνται από αυτήν στην εκάστοτε γραμμή. Αν θες δορυφορική στην 1η πρίζα της γραμμής αλλάζεις μόνο την 1η. Αν θες στην 2η, αλλάζεις την 1η και την 2η.

Πάντα βάζεις ίδιο τύπο πρίζας με αυτόν που βγάζεις, δηλ τερματική αντί τερματική και διελεύσεως αντί διελεύσεως.

Από κει και πέρα, ανάλογα με τις απώλειες της πρίζας και το μήκος της συνολικής καλωδίωσης μπορεί να έχεις πρόβλημα, αλλά σπάνιο, ειδικά αν είναι καινούργιο το σπίτι.

Επιπλέον θα χρειαστείς και μίκτες TV/SAT με τους οποίους θα "ρίξεις" το δορυφορικό και το επίγειο σε κάθε γραμμή.

Χωρις να ειμαι απλυτα σιγουρος για την πορεια του καλωδιου, πρεπει να ειναι καπως ετσι. Το μονο σιγουρο ειναι οτι οι πριζες 1,5,6,9 ειναι με 1 καλωδιο ειναι ολες οι αλλες με 2. Ανεξαρτητα απο ποια/ποιες πριζες θα αλλαξω, μπορεις να με βοηθησεις, περιγραφοντας μου λιγο τη συνδεσμολογια που θα χρειαστει να κανω. splitters, combiners κτλπ.

tv.JPG

Οι πρίζες, αν έχουν ένα καλώδιο σημαίνει ότι είναι τερματικές. Στο σχέδιο που έχεις κάνει δεν φαίνεται κάπου να έρχεται το καλώδιο από την κεραία (τον διακλαδωτή). Από την στιγμή που λες στο 1ο ποστ ότι φεύγουν 4 καλώδια από τον διακλαδωτή, λογικά θα έχεις 4 γραμμές, οι οποίες τερματίζουν στις 4 τερματικές πρίζες (με το ένα καλώδιο) περνώντας από μία ή δύο διελεύσεως (αυτές με τα δύο καλώδια).

Πρέπει να βρεις οι 4 γραμμές που φεύγουν από τον διακλαδωτή ποια ακριβώς πορεία ακολουθούν για να ξέρεις ποιες πρίζες θα αλλάξεις. Αυτό μπορείς να το κάνεις αποσυνδέοντας μια-μια τις γραμμές από τον διακλαδωτή και βλέποντας που δεν έχεις σήμα. Έτσι θα βρεις ποιες πρίζες ανήκουν σε κάθε γραμμή και ποια είναι η τερματική της κάθε γραμμής.

Από κει και πέρα για να βάλεις τη δορυφορική πρέπει να πάρεις ένα μίκτη. Στις εισόδους του θα βάλεις το καλώδιο από το πιάτο και ένα από τα 4 καλώδια του διακλαδωτή της κεραίας. Στην έξοδό του θα μπει η γραμμή που πάει προς το σπίτι.

ναι δεν το εχω βαλει. Το μονο σιγουρο, αν βοηθαει, ειναι οτι το δωματιο με τη πριζα 2 ειναι ακριβως απο κατω απο το δωματιο με τη πριζα 7. Και στο δωματιο με τη πριζα 7 καταληγουν ψηλα και στη γωνια τα 4 καλωδια. Εκει ειναι και ο διακλαδωτης.

ότι το καλώδιο του φίλου μπορεί να μην είναι δορυφορικού τύπου καθώς και ότι μπορεί να πέρνα από slitters δεν παίζει ρόλο;