Αλλαγη τεντας, φθηνη λυση.

Werewolf

Supreme Member
15 January 2010
7,211
Προσπαθωντας να βρω φθηνες τεντες, επειδη σκιστηκε στο μπαλκονι απο τον αερα (εσπασαν οι ραφες στο κονταρι) και εγινε κουρελι, εψαχνα να βρω καλες τιμες στο ιντερνετ.

Επεσα επανω σε ενα site οπου εχει τα τεντοπανα στα 9.5 ευρω/τετραγωνικο + ΦΠΑ.

Μου φανηκε πολυ καλη τιμη, αλλα διαπιστωσα οτι σου πουλανε το πανι και τη βαζεις μονος σου.
Συγκεκριμενα λενε στο site:

Τώρα η αλλαγή της τέντας σας δε χρειάζεται να σας κοστίσει μια περιουσία.Μπορείτε να μετρήσετε μόνοι σας και να αλλάξετε τα τεντόπανά σας με τον τρόπο που θα σας υποδείξουμε

Επειδη βλεπω στην ηδη υπαχουσα οτι συγκρατειται με ραφες επανω στη σιδερενια σωληνα, εχω απορια πως θα την τοποθετησω εγω. Εκτος κι αν ζητησουν να δωσω διαμετρο της σωληνας να τη ραψουν και υστερα εγω να βγαλω τη σωληνα και να φορεσω την τεντα.

Επισης δεν γνωριζω αν αγορασω την τεντα (σκετη) και ζητησω απο μαστορα να την περασει, αν θα εκτοξευτει πολυ το κοστος, ή θα ειναι μικρο σχετικα, ωστε να μην αξιζει να ασχοληθω εγω.

Δεδομενου οτι βρισκω τις τεντες στα 17-21 ευρω/τετραγωνικο, η τιμη 9.5+φπα= 11.6 ευρω /τετραγωνικο μου φανηκε αρκετα μικρο.

Να σημειωσω οτι αναφερομαι σε σπιτι με ενοικιο οπου ο ιδιοκτητης δεν δεχεται να αναλαβει το κοστος. Οποτε θα ειναι ολα τα εξοδα δικα μου.

Αξιζει η ολη ιστορια, ή ειναι μπελας και δεν αποφευγω τον μαστορα (με τις οποιες τιμες τεντας+εργατικων μου υποδειξει) ?

Το θεμα ειναι οτι οι τενταδες συνηθως ζητουν να σου πουλησουν και το πανι για να βγαλουν και εμπορικο κερδος εκτος απο τα εργατικα. (κατανοητο βεβαια)

Λογικό ακούγεται.
Δεν πας με δικό σου ψάρι στο Kona Kai επειδή έχουν καλό chef περιμένοντας να σου έρθει φτηνότερος ο λογαριασμός. :p

Βρίσκεις απλά φτηνό τεντά στο πανί που επιλέγεις.

ο ιδιοκτήτης δεν δέχεται να αναλάβει το κόστος
Αυτό πως γίνεται? Νομίζω ότι είναι υποχρεωμένος. Αν δεν έχει, κανόνισε να του τα κρατάς από το ενοίκιο.
Βρες πρώτα τεντά και κανόνισε τιμή για τοποθέτηση και αν θέλει και ράψιμο. Μπορεί να σου κάνει και έκπτωση για πανί αν τον συμφέρει και να σου βγει μια η άλλη.

Με το παρων νημα, ηθελα να δωσω βαρυτητα στο θεμα "φταξτο μονος σου"
Με το να παρω ετοιμη την τεντα, δεν ειναι δυσκολο να την περασω στην κατω σιδεροσωληνα.
Με την επανω ομως που τυλιγεται, ειναι λιγο δυσκολο.
Αν δεν τεντωσει καλα, θα κανει ζαρες κατα το τυλιγμα.
Ελεγα μηπως καποιος συμφορουμιτης εχει προσπαθησει στο παρελθον για να μας πει αν αν ειναι σχετικα ευκολο.

Προσωπικά θα την ζητούσα μισό μέτρο μακρύτερη , θα έπιανα με πριτσίνια σε 4-5 σημεία το πάνω μέρος τεντώνοντας προσεκτικά και μαζεύοντας το περίσσεμα σε δυο τρεις στροφές θα ήμουν σίγουρος πως δεν θα πιέζονταν το σημείο με τα πριτσίνια .

Όλα αυτά δεμένος από την μέση με κάποιο σχοινάκι σε σταθερό σημείο πιασμένο μην τυχόν και βρεθώ στον αέρα .

Στην τεντα που εχω τωρα (και σκιστηκε) ξετυλιγοντας της εντελως για να αποκαλυφθει ο σιδεροσωληνας, ειδα οτι ο μαστορας που την ειχε βαλει την εχει πιασμενη με συρμα. Και φυσικα εννοειται οτι την ειχε βαλει λιγο μακρυτερη καποια εκατοστα ωστε ακομη και ανοιχτη, υπηρχαν μια-δυο βολτες τυλιγμενη τεντα επανω στη σωληνα.

Το δυσκολο πιστευω στην υποθεση ειναι το καλο τεντωμα οταν την βαλεις, αλλιως θα ζαρωνει.
Σκεφτομαι να το επιχειρησω, αφου πρωτα επισκεφτω το καταστημα για να δω τι τεντοπανα πουλαει με 11 ευρω το μετρο.
Ο φοβος μου ειναι μηπως το αγορασω, προσπαθησω την τοποθετηση και δεν τα καταφερω και υστερα δεν αναλαμβανει κανενας τεντας να τη δεσει.

Re: Απάντηση: Αλλαγη τεντας, φθηνη λυση.

Καλησπέρα,
Η ουσία στην υπόθεση είναι η σωστή τοποθέτηση στο σωλήνα-άξονα ο οποίος είναι στο επάνω μέρος. Εκεί δένουμε με ψιλό ατσαλόσυρμα (διπλό) καθώς υπάρχουν τρύπες σε διάφορα σημεία στον άξονα ειδικά για τον σκοπό αυτό.Με το ατσαλόσυρμα τρυπάμε το ύφασμα, περνάμε μέσα από τον σωλήνα-άξονα και κατόπιν σφίγκουμε το σύρμα.Πλεονέκτημα είναι πως δεν είναι ορατό,δεν επηρεάζει το δίπλωμα και συγκρατεί άριστα.Το δύσκολο σημείο είναι να τοποθετηθεί σε ευθεία το πανί και να παραμείνει σε ευθεία μετά το δέσιμο στον άξονα.
Επίσης πρέπει να μας βοηθάει κάποιος στα πρώτα τυλίγματα ώστε να τεντώνει το πανί κρατώντας κόντρα.Κατόπιν βάζουμε τον κάτω σωλήνα-άξονα και δένουμε και εκεί με σύρμα στις άκρες.Εάν "πιάνουν" τα χέρια σου υπάρχει μικρός συντελεστής δυσκολίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, πλευρίζεις οποιονδήποτε βοηθό τεντά της περιοχής διαμονής και θα σε σενιάρει με ένα εικοσαρικάκι. Αυτοί έβαζαν 10-12 τέντες την ημέρα (στις καλές εποχές). Στις περιοχές πλησίον κέντρου Αθήνας οι τεντάδες έχουν πληγιάσει απο το ξύσιμο. Κάποιον θα βρεις να σε καλύψει.
Εύχομαι να βρεθεί η ιδανικότερη λύση.Καλό Βόλι.

Θα δοκιμασω πρωτα να μιλησω με τον ιδιοκτητη μηπως δεχτει το κοστος ή μερος αυτου.
Αν δεν δεχτει θα παρω ενα πανι και θα δοκιμασω. Αν μιλαμε για εργατικα κανα 50αρικο τοτε οκ.
Το θεμα ειναι μην ζητησουν κανα 200αρι.
Αν παλι δεν βρω φτηνο τεντά για εργατικα και μονο, τοτε θα επιχειρησω μονος μου με ενα φιλο. (πιανουν τα χερια μας)

(Αν και θα επρεπε για το τεντωμα, να βρω καποιο συμφορουμιτη που εχει φτιαξει DIY οθονη προβολεα.) :flipout:

Σας ευχαριστω παιδια.

Βάψε γυψοσανίδα (με καλό gain) και δεν έχεις φόβο ούτε από ζάρες ούτε από τίποτα........:BDGBGDB55:

Πλάκα κάνω...καλή επιτυχία και προσοχή.

Το σχεδιο "φτιαξτο μονος σου" ματαιωνεται.
Υστερα απο επικοινωνια με τον ιδιοκτητη (και μιας και ειχα πληρωσει μονος μου την τεντα πριν 5 χρονια, αυτη που σκιστηκε τωρα) δεχτηκε να αναλαβει τα εξοδα εξ'ολοκληρου της αντικαταστασης τεντας.

Παντως απο αυτα που αποκομισα απο εδω αλλα και απο συζητησεις με φιλους και γνωστους, δεν ειναι ιδιαιτερα δυσκολο η αλλαγη τεντας. Ειναι λιγο μπελαλοδουλεια, αλλα αν πιανουν τα χερια σου με αλλο ενα ατομο βοηθεια ειναι εφικτο.

Για να μην ανοιγω αλλο νημα εχει κανεις αποψη για αλλαγη τεντοπανων ?

μου εχουν γνωστοποιηθει 3 περιπτωσεις

μια τα ολλανδικα Tencate και τα ελληνικα Calbari και Das

Εχει κανεις εμπειρια για το ποια ειναι καλυτερα ?

Δεν ξερω τι τεντοπανο εχεις τωρα και αν εισαι ικανοποιημενος απο την
σκιαση που προσφερουν, αλλα αν αλλαζα το πανι της τεντας μου
η μονη μου εγνοια θα ηταν να βαλω τεντοπανο Blackout δλδ με υψηλο δεικτη σκιασης
(εως 100%) τα οποια ειναι αρκετα ακριβοτερα.
Στα φθηνοτερα τεντοπανα (που εχω εγω) περναει απο μεσα ενα αρκετα μεγαλο
εως ενοχλητικο ποσοστο ηλιακης ακτινοβολιας.
Βλεπω η Tencate εχει blackout.

• Like
Reactions: Kosh